siemkawitam
buduje wlasnie sysytem podlewania automatycznego i napotkalem na kilka problemow, nie ukrywam ze przydalaby sie rada kogos kto ma juz w takich rzeczach jakies doswiadczenie
Mysle ze problem jest w za slabej pompce, kupilem 4W, 240 litrow na godzine ale nie daje rady przepchnac wody do mojej konstrukcjii na 9 krzakow.
Wyglada to tak :
View Image
Pytanie czy mocniejsza pompa rozwiaze problem ktory tkwi glownie w tym ze ilosc wody jaka przeplywa przez kazde ramie nie jest rowna, i kazdy krzak dostawalby inna ilosc wody.. Jesli ktos ma jakies pomysly jak to rozwiazac z gory dzieki.
8 kw to duzy pobor mocy.zalezy jakie lacze masz ,jaka taryfa jest wykupiona .robisz przez 12 godzin swatla prawie 100 kw to jest dosc spore obciazenie dla lini .kable przynajmiej 6-10m2.Siema sądzicie może że psy mogą namierzyć uprawę po zużycia energii elektrycznej chodzi mi pobór około 8kw licznik przedpłatowy (na kartę)
siemka
masz to na jakims kolektorze czy tylko wychodzi wezyk i szeregowo wszystko jest podlaczone na jednym i tym samej srednicy wezyka,jest jakas znaczaca roznica w wysokosci miedzy donniczkami a miejscem gdzie znajduje sie pompka.
zazwyczaj kazda z spryskiwaczy ma podany ilosc wody ktora przeplynie przez niego w ciagu godziny, azda pompka ma opisany dlugosc i wysokosc na ktora pcha wode,jest zawsze dodawany taki wykres efektywnosci pompki.
mocniejsza pompka napewno rozwiaze twoj problem.ale gdybys chcial wykorzystac ta co masz 240l/h tez mozna by bylo wykozystac na 9 krzaczkow tyle ze trzeba by bylo zastosowac kolektor i bawic sie srednicami roreczek,i niepotrzebab by bylo rozpylaczy ,bo niestety ta pompka niepociagnie 9 spryskiwaczy,4 wat to bardzo malo smocy
Sam siê kiedy¶ zastanawia³em jak oni to sprawdzaj±. W tej ustawie o przeciwdzia³aniu narkomani nic nie ma opisane prócz tego ¿e policja nawi±zuje wspó³prace z dostawcami energii.Siema s±dzicie mo¿e ¿e psy mog± namierzyæ uprawê po zu¿ycia energii elektrycznej chodzi mi pobór oko³o 8kw licznik przedp³atowy (na kartê)
Witaj Carrington. Pierwsze co nasuwa mi sie na mysl to ze 600w hps na taki namiot to bedzie piekarnik w srodku. Zamiast winga kup lepiej cooltuba. Pozdro
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak taka zarowka sie grzeje.. chyba ze masz jakas super wentylacje mysle ze na taki namiot hps 400 by w zupelnosci wystarczyl. Ale to juz Twoj wybor. Pozdrawiam