What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

Przem

Active member
Siema sądzicie może że psy mogą namierzyć uprawę po zużycia energii elektrycznej chodzi mi pobór około 8kw licznik przedpłatowy (na kartę)

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
witam

buduje wlasnie sysytem podlewania automatycznego i napotkalem na kilka problemow, nie ukrywam ze przydalaby sie rada kogos kto ma juz w takich rzeczach jakies doswiadczenie :)

Mysle ze problem jest w za slabej pompce, kupilem 4W, 240 litrow na godzine ale nie daje rady przepchnac wody do mojej konstrukcjii na 9 krzakow.

Wyglada to tak :

View Image

Pytanie czy mocniejsza pompa rozwiaze problem ktory tkwi glownie w tym ze ilosc wody jaka przeplywa przez kazde ramie nie jest rowna, i kazdy krzak dostawalby inna ilosc wody.. Jesli ktos ma jakies pomysly jak to rozwiazac z gory dzieki.
siemka
masz to na jakims kolektorze czy tylko wychodzi wezyk i szeregowo wszystko jest podlaczone na jednym i tym samej srednicy wezyka,jest jakas znaczaca roznica w wysokosci miedzy donniczkami a miejscem gdzie znajduje sie pompka.
zazwyczaj kazda z spryskiwaczy ma podany ilosc wody ktora przeplynie przez niego w ciagu godziny, azda pompka ma opisany dlugosc i wysokosc na ktora pcha wode,jest zawsze dodawany taki wykres efektywnosci pompki.

mocniejsza pompka napewno rozwiaze twoj problem.ale gdybys chcial wykorzystac ta co masz 240l/h tez mozna by bylo wykozystac na 9 krzaczkow tyle ze trzeba by bylo zastosowac kolektor i bawic sie srednicami roreczek,i niepotrzebab by bylo rozpylaczy ,bo niestety ta pompka niepociagnie 9 spryskiwaczy,4 wat to bardzo malo smocy :)

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
Siema sądzicie może że psy mogą namierzyć uprawę po zużycia energii elektrycznej chodzi mi pobór około 8kw licznik przedpłatowy (na kartę)
8 kw to duzy pobor mocy.zalezy jakie lacze masz ,jaka taryfa jest wykupiona .robisz przez 12 godzin swatla prawie 100 kw to jest dosc spore obciazenie dla lini .kable przynajmiej 6-10m2.
pobierajac wiecej energi aniezeli mamy zakontraktowane do danego przylacza zwraca uwage elektrowni
pozdro

wdr

Active member
Veteran
siemka
masz to na jakims kolektorze czy tylko wychodzi wezyk i szeregowo wszystko jest podlaczone na jednym i tym samej srednicy wezyka,jest jakas znaczaca roznica w wysokosci miedzy donniczkami a miejscem gdzie znajduje sie pompka.
zazwyczaj kazda z spryskiwaczy ma podany ilosc wody ktora przeplynie przez niego w ciagu godziny, azda pompka ma opisany dlugosc i wysokosc na ktora pcha wode,jest zawsze dodawany taki wykres efektywnosci pompki.

mocniejsza pompka napewno rozwiaze twoj problem.ale gdybys chcial wykorzystac ta co masz 240l/h tez mozna by bylo wykozystac na 9 krzaczkow tyle ze trzeba by bylo zastosowac kolektor i bawic sie srednicami roreczek,i niepotrzebab by bylo rozpylaczy ,bo niestety ta pompka niepociagnie 9 spryskiwaczy,4 wat to bardzo malo smocy :)

Co to jest ten kolektor>?

Generalnie to pompka 1500l/h jest w drodze i mysle ze powinna dac rade. Pompke ze zbiornikiem wodnym moge ustawic wyzej niz doniczki , wiec grawitacja tez troche pomoze. Spryskiwacze mam, ale chyba jakies chujowe bo niewiem czy nawet ta mocna pompka to przepcha, sam ledwo dam rade to przedmuchac. W ostatecznosci mam jeszcze inny plan, ale to jak plan nr 1 nie odpali :)

dz za pomoc :tiphat:

konopek

Member
Siema s±dzicie mo¿e ¿e psy mog± namierzyæ uprawê po zu¿ycia energii elektrycznej chodzi mi pobór oko³o 8kw licznik przedp³atowy (na kartê)
Sam siê kiedy¶ zastanawia³em jak oni to sprawdzaj±. W tej ustawie o przeciwdzia³aniu narkomani nic nie ma opisane prócz tego ¿e policja nawi±zuje wspó³prace z dostawcami energii.

Tomram ma pewnie racje co do ró¿nic w planowanym a realnym zu¿yciu. Wiadomo ¿e gospodarstwo wiejskie to nie mieszkanie i inaczej mo¿na sobie pofolgowaæ :)

Mam równie¿ 2 pytania odno¶nie poboru energi.

Czy dostawcy energii monitoruj± kiedy i ile pr±du ci±gniemy? Bo wtedy ewidentne 12/12 i 18/6 i duzy pobór energi w takim systemie ¶wiadczy i¿ kto¶ leci indoora.

I dugie pytanko. Ile tak bezpiecznie Waszym zdaniem mo¿na lecieæ Watt na mieszkaniu 2 pokojowym. Pozzdrówka

Przem

Active member
O ile się orientuję bo ostatnio podłączałem prąd do swojego domu to dom jedno rodzinny ma zakontraktowany pobór albo 12kW albo 16kW ale nie jestem do końca pewien ale na pewno ten przedział sprawdzę w umowie od dostawcy

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
kolektor to cos co ulatwia w stabilnosci przeplywu wody jezeli masz kilka przylaczy ,galozek wodnych,tak mniejwiecej:)

lacze 12 kw,to bardzo mocne lacze ,ja mam 3,8kw:)
co do monitoringu poboru pradu,to jest opcja w nowych elektronicznych licznikach,co do mocy lacza ,tot to sie oblicza w stosunku do poboru domu.czesto i gesto podlaczam ludzi na 3 fazach zeby rozbic pobor bo na monofazie niedasz rady zbytnio ,chyba ze podlaczysz do rozdzielki 3 x 25mm2
pozdro

A

ares420

jak siê tak boicie o zu¿ycie energii to mo¿e jaki¶ fikcyjny zak³ad albo, firmê sobie stwórzcie
kilka narzêdzi albo komputerów i sprawê zwiêkszonego poboru macie z g³owy

Przem

Active member
Ale to jest czego się bać czy nie bo czytałem na stronie dostawcy prądu że jeżeli posiadamy dom z ogrzewaniem elektrycznym to podpisujemy umowę na dostawę nawet do 40kw a jeżeli zwykłą płyte grzewczą chodzi o kuchnie to energetyk dostarcza do 16kw

growpl

Member
Siemiano załoga!
Dawno mnie nie było. Mam jedno pytanie odnośnie nowego prawa w Holandii czy miał ktoś z was doświadczenia po marcowej zmianie jak wyglada sytuacja prawna indoor. Macie jakies growshopy?
One love

klint

Active member
Veteran
Witaj growpl z tego co mi wiadomo nie ma możliwości indoor. Tzn możesz w domu trzymać ale zero sztucznego oświetlenia tylko słoneczko. Pozdrawiam
picture.php

growpl

Member
Dzięki Klintu za szybką odpowiedź. Ładne kobietki. Tak tez słyszałem interesuje mnie jakie są konsekwencje jazdy na lampach. W lutym do sąsiada wiechali miał magazyn za sklepem 200 metrów cały zielony puścili go na następny dzień. Dwa kontenery doniczek i sprzętu wyzucił. Nie wierze ze tak bedzie to karane. duzo pożarów jest czasmi kilka dziennie bywało przed marcem. Jak ktoś bedzie miał jakies info dawajta kody jestem ciekaw jakie wyroki sa aktualnie.

klint

Active member
Veteran
Jeśli np bedzie to Twoja pierwsza wtopa z tego paragrafu to nie masz sie czego obawiac. Posiedzisz max 24 i dostaniesz z 500€ kary. Pod warunkiem że nie bedziesz mial elektryki pociagnietej na lewo bo jak tak to juz idzie w grube tysiace. No i oczywiscie zabieraja caly sprzet do uprawy jaki posiadasz.

ziben

Active member
Veteran
Dzień doberek :) miał ktoś z Państwa kiedykolwiek pod lampami Power Planta? (niestety nie wiem co to dokładnie za geny, bo dostałem je kilka lat temu od jakiegoś zaprzyjaźnionego growera i już raczej nie sposób żebym wyciągnął od niego te informację). Moje pokazały płeć 17 lipca, a zostało im na moje oko jakieś hmm 10-14 dni... chociaż mogę się mylić. Popuchły mi już strasznie przez co zaczynają się łamać. Ostatnio nawet się popaliły troszkę, bo główne szczyty przechyliły się i piekły centralnie pod żarówką. Także gdyby ktoś z Was mógłby co nieco powiedzieć mi o power plantach, byłbym niezmiernie szczęśliwy :)

pozdrówencja :tiphat:

Przem

Active member
Siema ma ktoś z was może wykres charakterystyki pracy układów zasilających.
Potrzebuje charakterystykę zarówno zasilaczy elektronicznych jak i magnetycznych.
Szukam w internecie i nie mogę znaleźć.

Carrington

Active member
Jestem w trakcie sk³adania swojego pierwszego boxa, a w³a¶ciwie to jeszcze nie zacz±³em go sk³adaæ, st±d moja obecno¶æ w tym w±tku i w³a¶ciwie w ogóle na forum. Mam nadziejê, ¿e przyjmiecie mnie z wyrozumia³o¶ci± i moje pytania nie zdenerwuj± starych wyjadaczy :)
Ogólnie sytuacja przedstawia siê nastêpuj±co:
Chcia³bym stworzyæ boxa z prawdziwego zdarzenia, nie interesuj± mnie ¿adne "pó³¶rodki", mam na oku DR II 90x90x180, wymiary idealne do mojego k±cika :) i chcia³bym ¿eby¶cie doradzili mi jak najlepiej go wyposa¿yæ, ¿eby to wszystko mia³o rêce i nogi, tzn. jakie lampy MH i HPS (my¶la³em o 400 i 600) i jakiej firmy, chcia³em zaopatrzyæ siê w winga medium, ale nie jestem pewien, czy to dobry pomys³ do w sumie niewielkiego namiotu? Najgorszy problem mam z zasilaczem itp., poniewa¿ w ogóle siê na tym nie znam elektryka nie jest moj± dziedzin± :) Proszê o poradê jak to dobrze wszystko skonstruowaæ.

Pozdro, Carry.

klint

Active member
Veteran
Witaj Carrington. Pierwsze co nasuwa mi sie na mysl to ze 600w hps na taki namiot to bedzie piekarnik w srodku. Zamiast winga kup lepiej cooltuba. Pozdro

Carrington

Active member
Witaj Carrington. Pierwsze co nasuwa mi sie na mysl to ze 600w hps na taki namiot to bedzie piekarnik w srodku. Zamiast winga kup lepiej cooltuba. Pozdro

Powiem szczerze, ¿e w ogóle nie bra³em pod uwagê cooltuba.
My¶la³em, ¿e 600W do namiotu 90x90 bêdzie w sam raz.
Czyli rozumiem, ¿e 600W w tym namiocie OK, ale tylko w cooltubie?

klint

Active member
Veteran
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak taka zarowka sie grzeje.. chyba ze masz jakas super wentylacje :) mysle ze na taki namiot hps 400 by w zupelnosci wystarczyl. Ale to juz Twoj wybor. Pozdrawiam

Carrington

Active member
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak taka zarowka sie grzeje.. chyba ze masz jakas super wentylacje :) mysle ze na taki namiot hps 400 by w zupelnosci wystarczyl. Ale to juz Twoj wybor. Pozdrawiam

O to chodzi, ¿e nie zdaje sobie sprawy, jestem zupe³nie zielony je¿eli chodzi o in.
Co masz na my¶li mówi±c o "super wentylacji"?
Oczywi¶cie je¿eli 600W to za du¿o na ten wymiar boxa, to zastosujê 400W, chocia¿ wola³bym 600W. :) mo¿e siê mylê, je¿eli tak to proszê o wyprowadzenie mnie z b³êdu, ale wydaje mi siê ¿e 600W oznacza lepsze zbiory?

Latest posts

Latest posts