What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

ironCELL

ironRULES
Veteran
Witam, czy s± gdzie¶ w internetach dostêpne tabele zapotrzebowañ poszczególnych sk³adników w danym okresie wzrostu ro¶liny?

No bo przecie¿ te wszystkie firmy na jakiej¶ podstawie te nawozy robi±.

Ludzie pomó¿ta :) chyba to nie s± jakie¶ tajne dane
Jakich składników? Mikro czy makro elementów? Przyjąłeś myślę błędne założenie w rozmyślaniu nad problemem. Nie da się przewidzieć jaka roślina ile i jakich substancji będzie potrzebować. To jest zależne od wielu czynników w roślinie ale i środowisku w jakim ona się znajduje.

Producenci posługują się uogólnionymi informacjami odnośnie zapotrzebowania dla danego okresu wzrostu. To na tej podstawie dobierany jest skład pożywki. Są to jednak dane uogólnione i nikt nie dysponuje tajną tabelką przynajmniej odnośnie podstawowych składników N-P-K ;).

konopek

Member
Jakich sk³adników? Mikro czy makro elementów? Przyj±³e¶ my¶lê b³êdne za³o¿enie w rozmy¶laniu nad problemem. Nie da siê przewidzieæ jaka ro¶lina ile i jakich substancji bêdzie potrzebowaæ. To jest zale¿ne od wielu czynników w ro¶linie ale i ¶rodowisku w jakim ona siê znajduje.

Producenci pos³uguj± siê uogólnionymi informacjami odno¶nie zapotrzebowania dla danego okresu wzrostu. To na tej podstawie dobierany jest sk³ad po¿ywki. S± to jednak dane uogólnione i nikt nie dysponuje tajn± tabelk± przynajmniej odno¶nie podstawowych sk³adników N-P-K .
No domy¶lam siê ¿e dok³adnych danych to nie ma bo jak sam mówisz to ka¿da ro¶lina "je" inaczej.

Ale ju¿ stosunek N do P do K na weg i flo to chyba jest?

I np. podane EC jakie siê daje w jakim okresie czasu.

Co do mikro i makro to w sumie nawozy i tak s± ze wszystkimi potrzebnymi pierwiastkami wiêc tutaj to trza by tylko odpowiednie EC ustawiæ.

Ale we¼my np. taki magnez którego konopie potrzebuje sporo.

Jaka¶ m±dra g³owa przecie¿ zauwa¿y³a ¿e konopie potrzebuje wiêcej magnezu ni¿ inne ro¶liny. No i jak ta m±dra g³owa ustali³a ile tego magnezu trzeba daæ?

Nie uwierzê równie¿ ¿e nikt na ¶wiecie nie robi³ analizy nawozów które podaje ro¶linie a które potem po od¿ywieniu ro¶liny s± ponownie badane i na tej podstawie jest siê w stanie okre¶liæ ile czego dana ro¶lina potrzebuje.

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
odpisze bo z bro mialem kontakt pm
przyklad
czy twoje rodzenstwo je to co ty,
,zeby mozna bylo stworzyc nawoz magiczny ktory natyle zadowoli rosline ,zeby ona dala to co moze na maksa,chyba byy trzeba bylo tworzyc diete na kazda z osobna,taka dieta mj
,kazdy skladnik mozna uzyskac w duzo raki sposob,musisz wiedziec w jakiej postaci bedzie najbardziej absorbowany i czy jego postac nie wchodzi wparade z inymi,czy nie bedzie ograniczal absorbcje owego.
przykladem jest wapno od canna ,zawiera azot :(
stary oco ci chodzi :)

w ksiazce cerventeza jest zrodlo ,jakis program ktory liczy ,pomaga w budowaniu nawozow.kosztuje troche .,ale to program dla nudzocoych sie bambrow co maja szklarnie i obrut zedy parenastu tysiecy w tygodniu.

ziben

Active member
Veteran
Yo :tiphat:
Przeszukuję neta w celu kupna wentylatora promieniowego i filtra węglowego. Natrafiłem na coś takiego (opis z aukcji):

„1.FILTR WĘGLOWY CAN 150m3/h Fi 100mm
(…)
przepustowość filtrowania : 150 m3/h
średnica wlotu: 100mm
szerokość : 145 mm
wysokość : 253 mm
waga : 1,2 kg
2. Wentylator Kanałowy Fi-100 wyd. 100m3/h
• Typ: EURO1 Ø100
• Zasilanie: 230V, 50Hz
• Moc: 15W
• Wydatek powietrza: 100m3/h (0,03m3/s)
• Ciśnienie statyczne: 34 Pa
• Ciśnienie akustyczne 40 dB(A)1m
• Obroty silnika: 2650 obr/min
• Maks. temp pracy 40oC
• Typ łożyska: ślizgowe
• Materiał: ABS
Zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem uzwojeń silnika
3. Rura FLEX Fi- 100mm 1mb
4. Taśma wentylacyjna 48/5mb do połączenia.”

Dałby radę taki zestaw w boxie 0,64 m2 z lampą hps 250?

Pozdrawiam serdecznie :)

kips0n

Member
te¿ mi siê wydajê, ¿e went du¿o za s³aby ja przy 250W i przy mniejszym bo 0.42m2 mam TD Silent 250 on ma chyba na pierwszym biegu 260m3/h

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
siemka
jest duzo faktorow ,ktore okreslaja zapotrzebowane na moc extraktora.kiedys kiedys ,spotkalem sie z takim przelicznikiem ,mnozysz pojemnosc twojego boxu m3 x 60 ,wynik to moc extraktora ktory zapewni optymalna wymiane powietrza .
i teraz wezmy moja sytuacje ,nazewnotrz +40dobrze jest dostarczac powietrze z dworu :) ,i choc bym zalozyl x milion to i tak nie wychlodze:) ale jezeli na zewnotrz jest 4-8 ,to sterownik prawie zmniejsza obroty do minimum,co tez stwaza duzo razy problemy.filter nie oczyszcza powietrza i smrod pod drzwiami cisnie po sonsiedzkich nosach.
ale ,najwazniejsze jest zachowac odpowiedni filter do mocy extraktora, zeby nadozal oczyszczac i funkcjonowal przynajmiej te 10-12 miesiecy
pozdrawiam

cheapwine

Well-known member
Veteran
witam! u mnie wszystko ok, czy ktos moze pomoc i powiedziec mi co na wyspach ludzie prawdopodobnie komercyjnie sadza najczesciej? kupujac od lebkow towar jest taki zajebiscie slodki i dosc fajnie kopie a idac ulica czuje podobny zapach z roznych domow, co to za strain? cos z klonow czy z nasion? ktos jest w jakims stanie naprowadzic mnie na trop? z gory dziekuje ;)

C

canna_brotha

moze blue cheese, amnesia hy-pro duzo znajomych na klonach tego jedzie na wyspach ;)

konopek

Member
Siema za³oga. Mam pytanko

Próbuje ustaliæ ile i jak zamontowaæ ledy w boxie. Jaka¶ m±dra g³owa od producenta poprosi³a mnie o podanie o powierzchnie i "ilo¶æ" ¶wiat³a jak± chcê osi±gn±æ podan± w jednostakch umol/m2s.

I uk³on w wasz± stronê czy jest gdzie¶ info ile tych umol/m2s pobiera konopie z dodawaniem co2?

Czy mo¿e jednak za³o¿yæ po prostu ¿e daæ 2x mniej ¶wiat³a ni¿ by by³o HPS?

Dziêki za jak±¶ podpowied¼ bo siedze i sie po g³owie drapie ju¿ parê dni :)

C

canna_brotha

ORCA GROW FILM jak juz kiedys tutaj pisalem: swietna sprawa.. ale sam wolalbym zabawic sie z nia, niz przeplacac za secret jardin.. stelaz drewniany, dobra konstrucji i uprawa jak za starych dobrych czasow, a kosz ORCI to 500zl - 1.37x10m cena detaliczna. testowalem ORCE i jest godna polecenia, choc cena wielu odstraszy na samym poczatku. pozdrawiam

konopek

Member
ORCA GROW FILM jak juz kiedys tutaj pisalem: swietna sprawa.. ale sam wolalbym zabawic sie z nia, niz przeplacac za secret jardin.. stelaz drewniany, dobra konstrucji i uprawa jak za starych dobrych czasow, a kosz ORCI to 500zl - 1.37x10m cena detaliczna. testowalem ORCE i jest godna polecenia, choc cena wielu odstraszy na samym poczatku. pozdrawiam
Jak dla mnie ¿adna samoróbka nie bêdzie tak dobra jak gotowy namiot :) No i jeszcze prostota z³o¿enia i roz³o¿enia itp. Czynników za którymi przemawia kupienie gotowego boxa jest jeszcze kilka jak dla mnie.

To ¿e orca jest godna polecenia to wiem. Ciekawi mnie np. czy na takim dark room'ie ta ORCA jest ³adnie naci±gniêta czy np. stela¿ a¿ tak bardzo nie naci±ga ¶cian.

Ale i tak chyba siê szkusze :)

wdr

Active member
Veteran
witam

buduje wlasnie sysytem podlewania automatycznego i napotkalem na kilka problemow, nie ukrywam ze przydalaby sie rada kogos kto ma juz w takich rzeczach jakies doswiadczenie :)

Mysle ze problem jest w za slabej pompce, kupilem 4W, 240 litrow na godzine ale nie daje rady przepchnac wody do mojej konstrukcjii na 9 krzakow.

Wyglada to tak :

picture.php

Pytanie czy mocniejsza pompa rozwiaze problem ktory tkwi glownie w tym ze ilosc wody jaka przeplywa przez kazde ramie nie jest rowna, i kazdy krzak dostawalby inna ilosc wody.. Jesli ktos ma jakies pomysly jak to rozwiazac z gory dzieki.

konopek

Member
witam

buduje wlasnie sysytem podlewania automatycznego i napotkalem na kilka problemow, nie ukrywam ze przydalaby sie rada kogos kto ma juz w takich rzeczach jakies doswiadczenie :)

Mysle ze problem jest w za slabej pompce, kupilem 4W, 240 litrow na godzine ale nie daje rady przepchnac wody do mojej konstrukcjii na 9 krzakow.

Wyglada to tak :

View Image

Pytanie czy mocniejsza pompa rozwiaze problem ktory tkwi glownie w tym ze ilosc wody jaka przeplywa przez kazde ramie nie jest rowna, i kazdy krzak dostawalby inna ilosc wody.. Jesli ktos ma jakies pomysly jak to rozwiazac z gory dzieki.
za ma³e ci¶nienie jak dla mnie. Mocniejsza pompka pomo¿e.

Pytanie czy chcesz tym tylko podlewaæ czy równie¿ nawoziæ? No i pytanie czy chcesz to ustawiæ na sterownik czy tylko bêdziesz w³±cza³ jak bêdziesz chcia³ podlewaæ?

Bo je¶li masz to w³±czaæ samemu w momencie jak bêdziesz chcia³ podlaæ to nie widzê sensu kupowania czego¶ innego tylko zmieniæ pompke na mocniejsz±.

Natomiast je¶li chcesz to trochê zautomatyzowaæ to taki home made system mo¿e byæ trudny do ustawienia i trochê Ci zejdzie zanim znajdziesz z³oty ¶rodek :)
pozzdro

wdr

Active member
Veteran
Na dniach bede mial mocniejsza pompke to zobaczymy czy to cos da, w ostatecznosci bede podlewal samym wezem, zawsze to lepsze zamiast butelek. Nawozu nie daje do wody bo uzywam bat guano, ale nie wydaje mi sie zeby pompa padla od nawozow szybko, nawet jesli to i tak kosztuje pare zl.

Co do autopotow, to chetnie dowiedzialbym sie opini tych co to maja, czy podlewanie od spodu jest rownie skuteczne co normalnie? Niby tak pisza ale ja jakos zawsze podlewam normalnie i ciezko mi sie przestawic.

Latest posts

Latest posts