Gdzie mialoby te 12m2 byc ? w srodku czy na zewnatrz, w srodku ja dalbym cos pomiedzy 30-40 roslin, i z 4 x 600W Hps, na zewnatrz jakies 10 -12.
GD
GD
da³oby rade zast±piæw srodku a te hpsy dalo by sie zastapic tymi ledami ?
Stosowa³/stosuje kto¶ doniczki AirPot i uprawia w kokosie? Jak to ma sie jedno z drugim? No i do tego Blumat'y jako system nawadniaj±cy. Jak siê komu¶ chce PM skrobn±æ bêdê wdziêczny Sam na dniach zabiore siê za ponowne wertowanie IC bo chyba sporo wiedzy miêdzy postami tutaj umknê³o
Mnie to raczej interesuje czy kto¶ robi³ kontrole i zauwa¿y³ lepszy rozrost korzeni w airpotach ni¿ w zwyk³ych doniczkach. Oczywi¶cie przy kokosieairpot i kokos to chyba nie najlepszy pomys³, bo kokos sam w sobie dobrze napowietrza, tak¿e szkoda pieniêdzy i miejsca na takie donice
W AirPotach na pewno będziesz miał lepsze napowietrzenie medium. Kokos na pewno będzie o wiele szybciej parował i przesychał. Jeśli zamierzasz iść w tę stronę to tylko z systemem automatycznego podlewania (będzie go dużo). Przy okazji musisz ogarnąć dobrą wentylację aby parująca woda miała ujście nie zwiększając na długo wilgotności względnej powietrza. Z tego co pamiętam ucho miał taki system kiedyś i jego finalne spostrzeżenia były takie, że praca w AP+COCO to dość problematyczna kwestia. Głównym wymienianym przez niego problemem było to, że jak kokos przesechł za bardzo to trudno go było potem dobrze zmoczyć. Bardzo dużo wody spływało po wyschniętej bryle do podstawki.Mnie to raczej interesuje czy kto¶ robi³ kontrole i zauwa¿y³ lepszy rozrost korzeni w airpotach ni¿ w zwyk³ych doniczkach. Oczywi¶cie przy kokosie
A i jeszcze jedno pytanko. Jak± macie ¶redni± plenno¶æ z ro¶liny w 3l doniczce rosn±cej w optymalnych warunkach. Czyli odpowiednio do¶wietlone, od¿ywione itp.
Hey Zibi!Mam kilka pytań..
- przerzucam się z 0,25 metra kwadratowego na najprawdopodobniej 0,49 (70x70x140), ale nie zmieniam samej lampy. Czy HPS 150w da radę na takiej powierzchni?
- mam taki stary włącznik światła z regulacją jego natężenia. Czy mogę pod to podłączyć 2-4 wiatraki komputerowe?
- gdzie mogę kupić tanie wkłady filtra węglowego? Zamierzam zamontować 2 wiatraki wyciągające powietrze, a z zewnątrz boxa przymocować dwa kolanka + filtry... ale nigdy tego nie przerabiałem..
To na razie tyle..
pozdrawiam
peace