What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

GReen dreAM

Well-known member
Veteran
Gdzie mialoby te 12m2 byc ? w srodku czy na zewnatrz, w srodku ja dalbym cos pomiedzy 30-40 roslin, i z 4 x 600W Hps, na zewnatrz jakies 10 -12.

GD

baczkowSKI

New member
To by by³o ok , bo chodzi wiadomo o oszczêdno¶æ je¶li to ma sie do tego :D a przy 30 krzakach jestem wstanie zredukowaæ zapach tak ¿eby nie narobiæ przypa³u , jestem w kamienicy na samej gorze ?

Amnnesia

Member
Bez w±tpienia bedziesz musial sporo zainwestowac oczywiscie ze zapach jestes w stanie zredukowac odpowiednia wentylacja i obieg powietrza + dobre filtry weglowe i do zrobienia ale pewnie to nie latwe zadanie i jesli jestes poczatkujacy a tak mniemam to radzila bym chyba raczej na poczatek cos mniej skomplikowanego :) ale powodzenia :)

baczkowSKI

New member
Dziekuje za rady ale jesCze was pomêczê :). A wiec tak by³ by to pokój 12 m2 . My¶la³em nas takimi odmianami power plant i white widow po 10 x co wy na to ?. Odno¶nie o¶wietlenia tymi ledami co my¶licie? Czy lepsze hpsy i ile tego wrazie w
Do¶wiadczenie mam tylko z outdoor sprzed paru lat ale my¶le ze z wami dam sobie radê hehe :)

konopek

Member
Stosowa³/stosuje kto¶ doniczki AirPot i uprawia w kokosie? Jak to ma sie jedno z drugim? No i do tego Blumat'y jako system nawadniaj±cy. Jak siê komu¶ chce PM skrobn±æ bêdê wdziêczny :) Sam na dniach zabiore siê za ponowne wertowanie IC bo chyba sporo wiedzy miêdzy postami tutaj umknê³o :)

kips0n

Member
Stosowa³/stosuje kto¶ doniczki AirPot i uprawia w kokosie? Jak to ma sie jedno z drugim? No i do tego Blumat'y jako system nawadniaj±cy. Jak siê komu¶ chce PM skrobn±æ bêdê wdziêczny :) Sam na dniach zabiore siê za ponowne wertowanie IC bo chyba sporo wiedzy miêdzy postami tutaj umknê³o :)

airpot i kokos to chyba nie najlepszy pomys³, bo kokos sam w sobie dobrze napowietrza, tak¿e szkoda pieniêdzy i miejsca na takie donice

konopek

Member
airpot i kokos to chyba nie najlepszy pomys³, bo kokos sam w sobie dobrze napowietrza, tak¿e szkoda pieniêdzy i miejsca na takie donice
Mnie to raczej interesuje czy kto¶ robi³ kontrole i zauwa¿y³ lepszy rozrost korzeni w airpotach ni¿ w zwyk³ych doniczkach. Oczywi¶cie przy kokosie :)

A i jeszcze jedno pytanko. Jak± macie ¶redni± plenno¶æ z ro¶liny w 3l doniczce rosn±cej w optymalnych warunkach. Czyli odpowiednio do¶wietlone, od¿ywione itp.

ironCELL

ironRULES
Veteran
Mnie to raczej interesuje czy kto¶ robi³ kontrole i zauwa¿y³ lepszy rozrost korzeni w airpotach ni¿ w zwyk³ych doniczkach. Oczywi¶cie przy kokosie :)

A i jeszcze jedno pytanko. Jak± macie ¶redni± plenno¶æ z ro¶liny w 3l doniczce rosn±cej w optymalnych warunkach. Czyli odpowiednio do¶wietlone, od¿ywione itp.
W AirPotach na pewno będziesz miał lepsze napowietrzenie medium. Kokos na pewno będzie o wiele szybciej parował i przesychał. Jeśli zamierzasz iść w tę stronę to tylko z systemem automatycznego podlewania (będzie go dużo). Przy okazji musisz ogarnąć dobrą wentylację aby parująca woda miała ujście nie zwiększając na długo wilgotności względnej powietrza. Z tego co pamiętam ucho miał taki system kiedyś i jego finalne spostrzeżenia były takie, że praca w AP+COCO to dość problematyczna kwestia. Głównym wymienianym przez niego problemem było to, że jak kokos przesechł za bardzo to trudno go było potem dobrze zmoczyć. Bardzo dużo wody spływało po wyschniętej bryle do podstawki.

Co do drugiego pytania to przecież dobrze wiesz, że nikt Ci nie powie co i jak. Wszystko zależy od kilku czynników. Jednak tak jak kiedyś zresztą pisałem myślę, że wyciągnięcie 10g suchego z 1L medium przy optymalnych warunkach i odpowiedniej genetyce jest osiągalne.

ziben

Active member
Veteran
Mam kilka pytań..
- przerzucam się z 0,25 metra kwadratowego na najprawdopodobniej 0,49 (70x70x140), ale nie zmieniam samej lampy. Czy HPS 150w da radę na takiej powierzchni?
- mam taki stary włącznik światła z regulacją jego natężenia. Czy mogę pod to podłączyć 2-4 wiatraki komputerowe?
- gdzie mogę kupić tanie wkłady filtra węglowego? Zamierzam zamontować 2 wiatraki wyciągające powietrze, a z zewnątrz boxa przymocować dwa kolanka + filtry... ale nigdy tego nie przerabiałem..

To na razie tyle.. :)
pozdrawiam
peace
:tiphat:

ironCELL

ironRULES
Veteran
Mam kilka pytań..
- przerzucam się z 0,25 metra kwadratowego na najprawdopodobniej 0,49 (70x70x140), ale nie zmieniam samej lampy. Czy HPS 150w da radę na takiej powierzchni?
- mam taki stary włącznik światła z regulacją jego natężenia. Czy mogę pod to podłączyć 2-4 wiatraki komputerowe?
- gdzie mogę kupić tanie wkłady filtra węglowego? Zamierzam zamontować 2 wiatraki wyciągające powietrze, a z zewnątrz boxa przymocować dwa kolanka + filtry... ale nigdy tego nie przerabiałem..

To na razie tyle.. :)
pozdrawiam
peace
Hey Zibi!
- moim zdaniem nie. Leć w kierunku 250W
- nie. Ściemniacz możesz podłączyć za to pod zwykłe wentylatory łazienkowe (silnik z komutatorem)
- na allegro jest mnóstwo ofert na wkłady czy też sypki węgiel aktywowany. Nie bierz najtańszych bo to zazwyczaj gówno. Jeśli chcesz coś z polecenia PM

Odpuść wiatraki komputerowe do wentylacji boxa. Zrób pasywny wlot i aktywny wyciąg z filtrem (może być własnej konstrukcji). Wyciąg zrób na najlepszym wentylatorze na jaki możesz sobie pozwolić (najlepiej promieniowy). Wiatraki komp. zostaw do mieszania powietrza wew. boxa.

One love,
peace

ziben

Active member
Veteran
Nie mogę sobie pozwolić na 250 :( niestety, ale ryzyko względem ilości watów rośnie wprost proporcjonalnie.. Mogę ewentualnie dorzucić jakieś świetlówki.. albo może ledy czy cuś :)

Ale nie będę już ciągnąć tego tematu tutaj :) odezwę się do Ciebie na priv :)
Dzięki bracie za pomoc :)

Bumpalumpa

New member
Dziekuje za pomoc panowie i szczere checi ( dzien 56 za ¬14 dni CHOP CHOP ), wyczytalem ze sa 3 powody zwyrodnienia wymienionego powyzej ( prawdopodobnie ) mianowicie - zle EC , niedobor wapnia lub zle ph co powoduje debalans przy wchlanianiu elementow.
Czuwam tu rowniez nad uprawa 8x BIG BUDDHA CHEESE 1,44 m2 rosna wysmienicie 6 tyg veg panny po 1m - 1,20m wejda we flow niedlugo i w tej chodowli rowniez widze poczatkowe oznaki tego samego niedoboru i jedyne co laczy te 2 growy to woda z tego samego zrodla ( odzywiam je rozwaznie, 10 dzien dostaly 25% rhizo podlanie co 2 dni dzien 14 poszlo rhizo 25 i cannazym 25 , 30 dzien - 50 rhizo cannazym oraz terra veg , dzien ¬ 44 ¬60% veg rhizo canzym , dzien 50 ostatnio 80% cannazym veg rhizo ) autopilot ww. ma sie swietnie mimo tego niedoboru przewiduje ¬¬1.2kg z tego 2,88m2 jak na 70 grow dni nie jest zle, niedlugo zalacze zdjecia jak aktualnie wyglada .
Wiec stawiam tu na zle EC iz woda jest tu paskudna ( zielona wyspa ) a nie mam EC metera .
P.S nigdy wczesniej nie mialem problemow z niedoborami , jest to 1 raz.
Wczesniej mialem przygody jedynie z przenawozeniem plantow jak zreszta kazdy :D.
Pozdrawiam zdjecia za 2/3

Bumpalumpa

New member
Klony z nasion feminizowanych

Klony z nasion feminizowanych

Jak w temacie prosze o porade slyszalem ze klonowanie femow jest zdradzieckie iz jest wysokie ryzyko hermafrody, prosze o odpowiedzi w opraciu o doswiadczenie oraz wiedze.
Jak to konkretnie wyglada.
P.S pisze na glownych poniewaz do konca nie ogarniam tego forum .
Pozdrawiam

Amnnesia

Member
Bumpalumpa ja powiedziala bym ze szanse sa takie same jak w przypadku regular roslina ma wieksza lub mniejsza tendencje do hermienia czy to pod wplywem stresu czy zmian fotoperoidu i niema to nic wspolnego z tym czy nasiona sa feminizowane czy tez nie a raczej uwarunkowane genetycznie. Natomiast jesli chodzi o miejsce w ktorym zadajesz pytania to istnieja tematy w ktorych powinienes to zrobic w tym przypadku byl by to temat Indoor Pytania dzieki temu panuje porzadek i latwo znalezc to czego szukamy tak wiec temat ten zostanie porzarty przez Zz ;) Pozdrawiam

konopek

Member
Witam, czy s± gdzie¶ w internetach dostêpne tabele zapotrzebowañ poszczególnych sk³adników w danym okresie wzrostu ro¶liny?

No bo przecie¿ te wszystkie firmy na jakiej¶ podstawie te nawozy robi±.

Ludzie pomó¿ta :) chyba to nie s± jakie¶ tajne dane

Latest posts

Latest posts