Wejdzie 9 ale ja dalbym 4 !
DziêkiWu wu wu Google com
Siemanko mam pytanko
Mam jedna sztukê ca³kiem rekreacyjnie. Po 4 miesi±cach przy oknie zrobi³em boxa i wrzuci³em gospód lampê LED 54V ( do kwitniecia lampa) po 2 tyg moja ro¶lina wyglada jak na zdjêciu. Wyci±ga³em Ja z tego boxa i wsadzi³em do ³azienki bo wydaje mi sie ze miala za ma³o tlenu i wilgoci bo nie mailem wentylatora
W
Boxie. Co o tym zdjêciu my¶licie i jak ja mozna uratowaæ bo z dnia na dzien wyglada coraz s³abiej !! Pozdro
http://zapodaj.net/943d7ea2715f8.jpg.html
http://zapodaj.net/0af0935f0ad4e.jpg.html
http://zapodaj.net/7c08e88d55786.jpg.html
Sry. że nie na PW ale napiszę tak żeby wszyscy wiedzieli. Nie ma takiej opcji aby projekt tych rozmiarów pociągnąć na jednym agregacie. To już nawet nie chodzi o to, że prowadzenie jakichkolwiek projektów na agregacie jest nonsensem z racji na koszt paliwa. Agregaty nie są skonstruowane tak aby wytrzymywały ciągłą pracę dzień w dzień po powiedzmy 12h dziennie przez powiedzmy 3 miesiące. Już mniejsza z mocą, obciążeniem i jakością takiego prądu. To się po prostu nie dodaje. Budżet jaki byś musiał szykować na same agregaty był by kosmiczny do tego dolicz jeszcze następny kosmos za paliwo (no chyba, że masz kogoś kto ci podstawi cysternę za friko ). Mając choć połowę kasy na takie podejście z agregatami lepiej jest dać w łapę komu trzeba i zrobić podłącze na lewo. Lub po prostu zarejestrować działalność i zrobić coś w pełni legalne. Serio ludzie agregaty odpadają.Siema jest ktos na forum kto zna sie na elektryce? Chodzi mi o dobór agregatu do zasilenia 30x600wat na balastach lumatek nie do końca orientuje o co chodzi z tym natężeniem prądu czy wystarczy agregat 25kW trójfazowy 45,1A lampy beda włączane sektorowo po 10 x 600
Niech ktoś da mi konkretną odpowiedź na PW
Tom tylko właśnie... Słońce. Z racji tego gdzie przebywasz nie będę się wgłębiał w temat. Sam sobie odpowiedz. Teraz szczerze napisz jaki procent wytwórczy stanowi praca agregatu w takim samowystarczalnym domu bracie. Później napisz jak wygląda awaryjność agregatów w skali czasu ich użycia. No a na sam koniec napisz ile kosztuje taki agregat z górnej póły powiedzmy jakaś Honda do 10kW. Jeśli dalej się nie zgadzasz z moim wywodem to okej. To co wiem napisałem. Nie da się tego zrobić we w miarę rozsądnych pieniądzach.siema
czasami robie chaty tzw samo wystarczalne,slonce i agregat to jedynie zasilanie calego domu,mowie o chatach powierzchni 500 az do dwoch tysiecy m2 ,sa tam windy ,wniektorych,sa ogrody jezorka itp.agregad da rade ,jedynie co sie z toba zgodze to zuzycie paliwa,
ateraz pomysl ile traca na ogrzanie takiej chaty gdzie stoja piece po kilkadziesiat kwh.ostanio nawet spotkalem sie z chat a ktora ciagnela wode slona i adoptowala ja do konsupcji i cala chata bez przylacza energetycznego
To rób 40x600 jak już przy 600 obstajesz i chcesz je odpalać w sekcjach. 3 sekcje przy 12h dniu to się słabo rozkłada. W proponowanym przeze mnie układzie brał bym dwa 20kW agregaty stacjonarne. Drugi bym zostawił w gotowości w razie W. 20kW żeby mieć odrobinę zapasu i nie obciążać agregatu powyżej 80%. Odliczając światło 4kW zostanie na wentylacje, nawodnienie. Powinno wystarczyć.zrobię relację dla wybranych na PW tylko chodzi czy ten agregat da radę czy większy mam brać tom widzę że ty coś kumasz na ten temat powiedz coś więcej a co do samego paliwa to tylko 5,2l/h to tylko 62l/dzień chodzi a ten duży agregat stacjonarny
15kW agregat się nie wyrobi bo nominalny prąd jaki daje ma wartość ok. 24A czyli bez marginesu pozwoli ci odpalić 8 lamp na raz. Rozruch samych lamp nie powinien przekroczyć max. poboru co dla balastów 600W z opcją +10%(inaczej super lumen) nie powinno przekraczać +/- 700W (z wz. I=P/V) I(A)=700W/240V +/- I=3A dla jednej lampy. Za zmagazynowanie energii potrzebnej do odpalenia łuku w żarniku odpowiada układ zapłonowy wbudowany w balast. Sam start nie obciąża instalacji bardziej niż normalna praca. Poza tym balasty elektroniczne mają coś takiego jak miękki start czyli rozkręcają moc pomału od włączenia. Agregat 20kW daje prąd nominalny około 35A czyli zostanie jeszcze półtorej lampy jako zapas. Jeśli by przyjąć, że bezpiecznie jest obciążać agregat na 80% zabraknie nam trochę tak aby było zgodnie z zasadami. Tylko czy brać agregat 25kW to już musi się wypowiedzieć ktoś kto w tym siedzi i ma temat przerobiony na własnej skórze. Ja dla spokoju ducha brał bym większy. Zapas to w końcu zawsze zapas .Sekcje czyli 30 lamp odpalanych po 10 co jakieś 5 min chodzi o ty by przy starcie nie przekraczać nominalnego nateżenia prądu (jednostka wyrażona w amperach) później przy pracy ciągłej lampy potrzebują mniejszego nateżenia tylko nie wiem jakiego bo nie widziałem charakterystyki pracy tych balastów elektronicznych i tylko o to mi chodzi wentylatory i reszta będą śmigać z sieci by agregat nie musiał chodziś 24h/na dobę 10 lamp na start potrzebuje 27 Amper
Pisałem posta akurat jak odpowiadałeś. Ja ci zwróciłem honor w edicie do mojej drugiej wypowiedzi. Nie wiem jak to się stało, że mój baniak powiązał projekt na 30 sześcsetek z przenośnymi agregatami hehe sam się z siebie śmieję. Co do pewności takiego źródła zasilania (stacjonarnego i profesjonalnego) nie wiem za wiele bo nie miałem z nim do czynienia. Wiem za to, że te wszystkie przenośne no raczej średnio nadają się do takiej pracy (tym bardziej, że założyłem sobie w głowie, że to raczej nie ma być jeden projekt). Tylko chyba jedna rzecz tobie tym razem umknęła, że on nie pisał o ciągłym włączeniu wszystkich lamp tylko odpalaniu sekcji. Dlatego nie 80A. Ja na to zwróciłem uwagę bo ceny agregatów pomiędzy powiedzmy 40A a 80A różnią się dość znacznie. Wiem Przem nie pytał o koszty ale jakoś tak ja zawsze chcę jak najmniejszym kosztem osiągnąć jak najlepszy wynik.ah sie zmachalem,dzisiaj
a wiec.iron on sie niepytal o economi i ergonomie aparatow.aparat 40 a w 3 fazie man ,przeciez to niemoze byc na kolkach 40 a x 3 czyli agregat pociagnie jakies 90-120 a (przy zasilaniu 230v)bez wiekszego wysilku.przem chce powiesic 600 x 30 to jakies 18000 w czyli cos kolo 75 a plus ventylatorki i inne to jakies 80 a i bardziej w sekwencjach.przem bracie ,to kondesator startuje zarowke i wcale niezwieksza sie az tak pobor to inverter nie magnetyczne balastry
tak bracia uniektorych agregaty zapierdalaja jakies 18 godzin w zimie.sa chaty ktore maja zalozone zajebiscie pojemne solary i odhuja akumulatorow .psuja sie tylko stare sprzety albo takie ktore niesaodpalane ani razu w roku,bo zazwyczaj to jest motywem awari.niemam pojecia ile kosztuja agregaty i ropa donich,sama ropa jest duzo tansza ta do agregatow ,olej opalowy
tak dla smiechu,ostanio przyplynol do portu jakis statek wojskowy z kanady i trzeba bylo mu stwozyc warunki bo okret byl na 60 hz ,takze przywiezli agregat jak kontyner duzy haha i podjechala ciezarowka z ropa i tak stala caly tydzien ,az opustoszala .
a dodam ze ogolnie prad uzyskiwany przez agregat jest najdrozszym zrudlem pradodajnym