What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

klint

Active member
Veteran
Tak 600w oznacza wiekszy zbior lecz rowniez w miare jak rosna waty zarowki wzrasta tez temp. Tak jak pisalem wczesniej mozesz tam 600 wsadzic ale bez cooltuba bedziesz mial piekarnik a nie growroom. A piszac super wentylacja mialem na mysli jakis mocny wentylatory ktory dal by rade te cale cieplo wypchac na zew boxa

Carrington

Active member
Tak 600w oznacza wiekszy zbior lecz rowniez w miare jak rosna waty zarowki wzrasta tez temp. Tak jak pisalem wczesniej mozesz tam 600 wsadzic ale bez cooltuba bedziesz mial piekarnik a nie growroom. A piszac super wentylacja mialem na mysli jakis mocny wentylatory ktory dal by rade te cale cieplo wypchac na zew boxa

W takim razie jaki wentylator by³by potrzebny ¿eby to zda³o egzamin?

klint

Active member
Veteran
Teraz tak dokladnie Ci nie powiem o jakiej mocy. Musial bys sobie poszukac na stronach. Tylko wez pod uwage ile decybeli bedzie emitowal zeby nie bylo pozniej zaskoczenia przy uruchomieniu :) najlepiej cooltuba zarzuc bo wtedy maly wiatrak wystarczy

Carrington

Active member
Klint dziêki za podpowiedzi :)
Mo¿e kto¶ w wolnej chwili napisa³by co muszê kupiæ do boxa 90x90x180, tzn. lampy, odb³y¶nik, wentylacja, filtr wêglowy, zasilacz itd., ogólnie chodzi o wszystko czego potrzebujê ¿eby zacz±æ, tak jak pisa³em nie interesuj± mnie pó³¶rodki, chcia³bym ¿eby to wszystko by³o na "tip-top". Wszystko dobrych producentów, ¿eby pos³u¿y³o. Jednym s³owem najlepsze wyposa¿enie boxa o ww. wymiarach.
Z góry dziêki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdro, Carry.

Przem

Active member
Siema orientuje się ktoś gdzie mogę kupić tanio zasilacze elektroniczne lumatek albo elektrox potrzebuje ich 30 najlepiej jakby ktoś miał kontakt z producentem :)
piszcie PW

D

DLOC

Siema Przem na ebayu znajdziesz nie wiem co rozumiesz przez to ze tanio heehehe.Moze kup uzywane i po problemie :)30 ? hhoho bro, chcesz to sprzedawac drozej czy mala sale gimnastyczna masz :D

Carrington

Active member
Wyposa¿enie Dark Room II 90x90x185

Wyposa¿enie Dark Room II 90x90x185

Od jakiego¶ czasu próbujê z³o¿yæ wyposa¿enie do DRII 90.
Przejrza³em ofertê kilku growshopów i wysz³o mi co¶ takiego:

O¶wietlenie:
CoolTube ¶r. 125mm/d³.49cm PRIMA KLIMA;
na weg 400W MH SUNMASTER, na flo 600W HPS SUNMASTER SUPER DELUXE;
Zasilacz cyfrowy LUMATEK Super Lumen 600W;

Wentylacja:
Wentylator promieniowy 4-biegowy MAX FAN PRO SERIES ¶r.160mm/810m3/h
Filtr wêglowy THE ORIGINAL CAN LITEHE ¶r.125mm/h33cm/880m3/h

Co my¶licie o takim zestawieniu?
Czy ¿arówki SUNMASTER s± dobre?
Czy wentylator i filtr wêglowy dadz± radê przy tych wymiarach boxa?
Z tego co siê zorientowa³em to potrzebujê jeszcze wentylator zaci±gaj±cy powietrze z zewn±trz, jaki polecacie? ¿eby by³ w miarê cichy.

Bardzo proszê o rady dotycz±ce wyposa¿enia tego boxa, bo mam ju¿ mêtlik w g³owie, tyle siê tego naczyta³em :)
Z góry dziêki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdro, Carry.

cheton

Active member
Veteran
Jesli chodzi o oswietlenie, bierz lumateka 600W z regulacja mocy.Ustaw sobie na 400SL i bedzie git.W razie przesiadki do wiekszego boksa, podkrecisz moc na maksa, o ile nie bedzie zbyt duzy dla tej lampki.Zarowki sunmaster sa spoko, ale nie bierz tych dual spectrum.Went moim zdaniem sporo za duzy, styknie Ci tam wentylator o srednicy fi125mm(220m3 wzwyz wystarczy), polecam rvk, rhino, prima klima.Filtr dobierz sobie do przepustowosci wentylatora.Wtlaczajacy mozesz odpuscic, zostaw uchylone otwory pasywne na dolnych scianach boksa.

Carrington

Active member
Jesli chodzi o oswietlenie, bierz lumateka 600W z regulacja mocy.Ustaw sobie na 400SL i bedzie git.W razie przesiadki do wiekszego boksa, podkrecisz moc na maksa, o ile nie bedzie zbyt duzy dla tej lampki.Zarowki sunmaster sa spoko, ale nie bierz tych dual spectrum.Went moim zdaniem sporo za duzy, styknie Ci tam wentylator o srednicy fi125mm(220m3 wzwyz wystarczy), polecam rvk, rhino, prima klima.Filtr dobierz sobie do przepustowosci wentylatora.Wtlaczajacy mozesz odpuscic, zostaw uchylone otwory pasywne na dolnych scianach boksa.

Dziêki za odpowied¼ Cheton.
Czyli rozumiem, ¿e zasilacz cyfrowy LUMATEK bêdzie OK, ¿arówki SUNMASTER równie¿.
Mia³em do¶æ spory problem z doborem wentylacji, mi te¿ wydawa³o siê, ¿e wentylator i filtr bêd± za du¿e, ale wyszed³em z za³o¿enia, ¿e lepiej ¿eby by³y wiêksze ni¿ za ma³e :)
W ka¿dym razie dziêki za podpowied¼, je¿eli mówisz, ¿e wystarczy 220m3 to znalaz³em 2 biegowy PRIMA KLIMA ¶r. 125mm/220m3-360m3/h - bêdzie OK ???

I tu pojawia siê pytanie jaki filtr wêglowy bêdzie odpowiedni do takiego wentylatora ??? te¿ zbli¿ony do 300m3 ??? np. CAN ORIGINAL ¶r.125/250-325m3/h ???

Wybaczcie te pytania, ale to dla mnie "czarna magia".
Dziêki za wyrozumia³o¶æ i bêdê wdziêczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdro, Carry.

cheton

Active member
Veteran
Ten went bedzie jak najbardziej ok.Sam uzywalem go na powierzchni 1,44m2 i dawal rade.Alternatywnie mozesz kupic rhino pro, taka sama przepustowosc i tez dwa biegi, albo rvk 125mm 220m3.Choc szczerze powiem, ze ten ostatni lepiej sie sprawdza na metrze kwadratowym, jesli jest problem z tempa.W 1,44m2 juz tak dobrze nie zasysa.Filtr mozesz taki kupic, albo odpowiedni do wentylatora tez z prima klimy, albo moge Ci polecic filtry z serii rhino pro i hobby.Obie serie daja rade, roznia sie tylko tym, ze pro ma dluzsza zywotnosc, niz hobby.Ogolnie taki zestaw jest idelany do 1,44m2, wiec moze cos wiekszego postaw jak masz opcje.

Carrington

Active member
Ten went bedzie jak najbardziej ok.Sam uzywalem go na powierzchni 1,44m2 i dawal rade.Alternatywnie mozesz kupic rhino pro, taka sama przepustowosc i tez dwa biegi, albo rvk 125mm 220m3.Choc szczerze powiem, ze ten ostatni lepiej sie sprawdza na metrze kwadratowym, jesli jest problem z tempa.W 1,44m2 juz tak dobrze nie zasysa.Filtr mozesz taki kupic, albo odpowiedni do wentylatora tez z prima klimy, albo moge Ci polecic filtry z serii rhino pro i hobby.Obie serie daja rade, roznia sie tylko tym, ze pro ma dluzsza zywotnosc, niz hobby.Ogolnie taki zestaw jest idelany do 1,44m2, wiec moze cos wiekszego postaw jak masz opcje.

Cheton, z ogromn± chêci± postawi³bym boxa 2m2, ale niestety brak miejsca. Mam wolny k±t w sam raz na 90x90, chocia¿ wszed³ by te¿ 100x100, ale my¶lê ¿e na moje potrzeby wystarczy.
Sprawdza³em w necie, ale nie mogê namierzyæ w Polsce filtrów RHINO PRO, o których mówisz, znalaz³em tylko fi 125x500x800m3/h i wersjê HOBBY - mo¿e masz jakie¶ namiary ???

Mam jeszcze pytanie odno¶nie cool tube, poniewa¿ czyta³em ¿e powinien byæ ch³odzony, tzn. ¿e muszê zamontowaæ te¿ wentylator ch³odz±cy lampê ???
Pocz±tkowo by³em nastawiony na winga medium + spreader i HPSa 600W, ale podobno temp. bêdzie za wysoka, a nie chcia³bym rezygnowaæ z HPS 600W :)

klint

Active member
Veteran
Na wlocie do cooltuba mozesz zamontowac wiatrak z zasilacza od komputera. Ale mysle ze jak went wyciagajacy powietrze z boxa bedzie dosc mocny to nie bedziesz mial problemow z temp.

Carrington

Active member
Na wlocie do cooltuba mozesz zamontowac wiatrak z zasilacza od komputera. Ale mysle ze jak went wyciagajacy powietrze z boxa bedzie dosc mocny to nie bedziesz mial problemow z temp.

Dziêki Klint, my¶la³em ¿e ch³odzenie cool tube to konieczno¶æ. Z tym wentylem z zasilacza to dobry pomys³ :) mam starego kompa, wiêc dla ¶wiêtego spokoju zamontujê :)

Moje pytanie odno¶nie filtrów Rhino Pro nadal aktualne, nie mogê namierzyæ ich w ¿adnym z growshopów w Polsce, ma kto¶ namiary na te filtry? Czy pozostaje mi UK??

cheton

Active member
Veteran
Albo klamiesz, albo jestes leniwy.Wpisz w wyszukiwarke "filtr weglowy rhino pro", kliknij w pierwszy wynik i znajdziesz sporo tych filtrow.Nazwy sklepu nie bede podawal, bo pewnie zakazane.

Carrington

Active member
Albo klamiesz, albo jestes leniwy.Wpisz w wyszukiwarke "filtr weglowy rhino pro", kliknij w pierwszy wynik i znajdziesz sporo tych filtrow.Nazwy sklepu nie bede podawal, bo pewnie zakazane.

Ani nie k³amiê, ani nie jestem leniwy :)
Nie pisa³bym, ¿e nie mogê znale¼æ je¿eli tak by nie by³o.
Po wpisaniu w wyszukiwarkê wyskakuje sklep FF i tam jest filtr rhino pro, ale tylko 800m3/h, reszta to HOBBY, pisa³e¶ ¿e lepsze s± PRO.
Pozosta³e strony to growshopy z UK.

klint

Active member
Veteran
To zamawiaj z UK co za problem. W ciagu 5 dni paczke masz w domu. Tylko zaznacz zeby wtyczka byla europejska bo dostaniesz z wejsciem UK i bedziesz musial przerabiac.

Carrington

Active member
To zamawiaj z UK co za problem. W ciagu 5 dni paczke masz w domu. Tylko zaznacz zeby wtyczka byla europejska bo dostaniesz z wejsciem UK i bedziesz musial przerabiac.

Zdecydowa³em siê jednak na Can Original ¶r.125/250m3-325m3/.
Dziêki wszystkim za pomoc :)
Jak posk³adam wszystko do kupy i wystartujê to na pewno siê pochwalê :)
Mam jeszcze pytanie dotycz±ce ilo¶ci doniczek :) zamówi³em 9 szt. 11L kwadratowych my¶licie, ¿e nie bêdzie za du¿o jak na tego boxa?

baczkowSKI

New member
Siemanko mam pytanko
Mam jedna sztukę całkiem rekreacyjnie. Po 4 miesiącach przy oknie zrobiłem boxa i wrzuciłem gospód lampę LED 54V ( do kwitniecia lampa) po 2 tyg moja roślina wyglada jak na zdjęciu. Wyciągałem Ja z tego boxa i wsadziłem do łazienki bo wydaje mi sie ze miala za mało tlenu i wilgoci bo nie mailem wentylatora
W
Boxie. Co o tym zdjęciu myślicie i jak ja mozna uratować bo z dnia na dzien wyglada coraz słabiej !! Pozdro
<a href=http://zapodaj.net/943d7ea2715f8.jpg.html>12162909_1710980379123458_922472081_o.jpg</a>
<a href=http://zapodaj.net/0af0935f0ad4e.jpg.html>12168523_1710980345790128_1597672047_o.jpg</a>
<a href=http://zapodaj.net/7c08e88d55786.jpg.html>11747522_1710980359123460_717223956_o.jpg</a>

baczkowSKI

New member
Siemanko mam pytanko
Mam jedna sztukę całkiem rekreacyjnie. Po 4 miesiącach przy oknie zrobiłem boxa i wrzuciłem gospód lampę LED 54V ( do kwitniecia lampa) po 2 tyg moja roślina wyglada jak na zdjęciu. Wyciągałem Ja z tego boxa i wsadziłem do łazienki bo wydaje mi sie ze miala za mało tlenu i wilgoci bo nie mailem wentylatora
W
Boxie. Co o tym zdjęciu myślicie i jak ja mozna uratować bo z dnia na dzien wyglada coraz słabiej !! Pozdro
943d7ea2715f8.jpg.html
0af0935f0ad4e.jpg.html
7c08e88d55786.jpg.html

klint

Active member
Veteran
Carrington. Skoro masz boxa 90x90 to 9 donic 11L lajtowo wejdzie bo donice te maja 25x25cm wiec jeszcze troche miejsca Ci zostanie. Wiem bo sam mam takie 11L. Pozdro

Latest posts

Latest posts