What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Pune o intrebare,primeste un raspuns

legalizeRO

Active member
Voi cu ce udati ,? Apa, nutrienti , PH+- de care, tot.
La ce interval udati in floare?
Ce volum de substrat si ce lumini?
E misto daca poti face solutie ma multa, dar asta inseamna PH cat mai stabil, ori eu nu tin minte de asa ceva. Udam cu lucas formula.
Ori e plaja de PH mai mare, nu asa stricta ca la DWC? Sau e cocosul un buffer mai bun? Nu cred...
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu e sistem recirculant, deci nu in coco trebuie sa se mentina phul ci in rezervorul de nutrienti. La mine am masurat si variaza maxim 0.2 PH in 3 zile. Mi se pare acceptabil. Nici eu cand il reglez nu stau sa il fac fix la 0.05 sau 0.1 oricum, cand iese mai aproape de 0.2 eroare eu il las asa. La nutrienti nu am cu ce sa te ajut ca is branduri locale. Nu folosesc nutrienti scumpi speciali pt canna sau ceva. Si nici nu am reteta stabila, la fiecare rezervor mai umblu putin la ce bag si cat bag, in functie de ce nevoi au fetele. Deja o data pe ora imi iau 3l. La 60 l coco. As putea sa ud vreo 2l la 30 min cu runoff tot cam 10%, si probabil voi face asta in curand. In urma cu 1 saptamana aveau nevoie de doar 5 udari pe zi. Posibil sa aiba nevoie de o udare la 10 min pana la final.
 

DcSantos

Active member
eu le dau cinci udari pe zi acum ca mi-am pus irigarea la punct.ca nutrienti o sa incep sa folosesc canna hydro. inainte foloseam coco a si b. inca n-am facut schimbul ca inca mai am niste coco a si b . am o galeata de 25 l ca rezervor. de obicei pregatesc hrana pt 3 zile dar daca sunt plecat umplu galeata si tine mai mult . solutia in rezervor e agitata de o pompa de apa de 12v si oxigenata cu o pompa de acvariu (sa o mentina aerata si omogenizata). ph-ul sta destul de stabil ,astazi era tot 5.8 dupa doua zile de cand am pregatit hrana. :joint:
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Hraneste-le mai bine si o sa vezi diferenta. Pe organic si eu ridicam panourile si la 50 cm daca voiam plante sanatoase. Acum doar reglez nutritia. Si am rezultate mult mai bune, cu panoul mult mai aproape si la o putere mai mare. Stiu ca pot exista diferente, dar vorbim totusi de un panou de aproape 10 ori mai mare ca wattaj, si de l-as tine de 3 ori mai departe tot as furniza mai mult flux luminos plantelor decat orice alt panou, fie el si de 2 ori mai eficient, luat direct de la nasa. Fizica nu minte. In plus, aia nu arata a arsura de lumina. Daca as stii exact ce si cat ai hranit si la ce ph as putea probabil sa iti spun si ce le lipseste, cert e ca lumina e departe de a fi cauza principala a problemelor tale. Daca trebuie sa tii panoul ala asa departe, inseamna ca este ineficient. Unori merita sa inveti sa te adaptezi la ce ai. Dar cand ce ai e un panou de 30w care trebuie tinut la 40 cm ca sa fie ok, adaptarea cea mai simpla e sa arunci acel panou.
Si nu as compara oricum situatia asta cu coburile, care is tehnologie veche si extrem de ineficienta. Eu zic ca in cazul cob-urilor lentilele ar ajuta, si nu ar fi contraindicate precum sugerezi tu. Dar, precum nu as mai folosi un hps in 2022, nu as mai folosi nici un led bazat pe cob-uri. Sunt depasite de mult.
Ce vreau sa zic e ca tu ai acolo niste limitari pe care nu le are nimeni, din cauza acelui panou. Nu urmari o greseala prea mult, mergi cu el in padure si impusca-l la timp. Tu poti sa zici cat vrei ca e altfel, da tine minte acest post si o sa vezi ca o sa revii la el sa ii dai ceva dreptate, candva.

Fara un dimm la un panou puternic 200W plus este o risipa foarte mare plus ca accelereaza planta si te trezesti cu deficiente poate chiar din saptamana 2. Cu cat o grabesti mai repede sub led cu Wattaj mare o pierzi de sub control ca se poate dezvolta planta mai repede decat radacina.
Trebuie mers uniform cu ele, putere lumina si nutrienti, rh si temperatura. Tura asta incerc sa nu ma grabesc cu dimmat-ul si sa cresc usor pentru ca dupa 400W sunt greu de controlat cand apare o deficienta.
Cob-ul e depasit si in plus un panou led bun care disperseaza lumina este mult mai eficient.


Legalize Ro, plantele tale nu sufera din cauza panoului pentru ca tu ai probleme cu ele in partea de jos si nu sus, pentru ca acolo s-ar arde prima data, nu, pentru ca e partea cea mai expusa. La tine sunt mai multe probleme incepand cu solul, nutrientii, apa/ph, temperatura, rh si ventilatia de peste noapte. Tinand cont ca mergi cu ele la 18h, e posibil cateva ore din program sa nu fie pornita ventilatia? Sau redusa? Ale mele au prins 2 nopti de 16° si nu au incetinit deloc.
Cum a zis exploziv, nu are treaba led-ul de 33W, am o lanterna care merge cu mai mult si nu te arde :D
Nu va zgarciti la panouri mai ales ca sunt atatea brand-uri accesibile. Ce trece de 200W eu as merge pe un panou care are protectie/lupa din plastic.

Nu stiu daca ati vazut modelele de 630w+ de la GIB fs 630, Osram are un panou de cca 632W fluence (tinand cont ca multe panouri top cumpara led-urile de la ei),green C (china china dar face treaba buna), OCL, fazit, hydroca pro 3, lumatek zeus 600 pro, etc. Astea sunt la categoria fantezii pentru ca 2 modele mentionate sar de 1.300€.

Mars hydro face treaba buna dar as ocoli panourile fara protectie de plastic. Preturi bune, ppfd mai mult decat necesar (am ajuns la concluzia cca. 800 ppfd pe m2 e mai mult decat suficient. Am facut o data masuratori cu o jucarie (comandata si data retur) si in punctele in care aveam putin peste 1000ppfd, zonele cu cele mai mari deficiente (pe mijloc).

Impusca un COB !

Planta din fata a stat o saptamana sub cob 63W. Sunt de aceeasi varsta si acum am asezat-o langa celelalte pana la transplant. Acelasi tip de sol, aceeasi dimensiune de ghiveci sub un cob care va ramane in istorie langa hps.
20220307_152830.jpg
20220307_152901.jpg
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu inteleg despre ce protectie de plastic e vorba, daca e ceva ce vine peste leduri, eu nu as folosi asa ceva. Panourile mars hydro folosesc solutia standard din domeniul iluminatului horticol, un strat siliconic de protectie la umiditate. Mai mult de atat si vorbim de pierderi de lumina semnificative. Sa nu uitam ca cea mai clara sticla accesibila ca pret mananca cateva procente din lumina ce trece prin ea (spre 5% sau mai bine, in functie de sticla). Plasticul face mult mai rau de atat la transmisia luminii. De accea spun ca nu ar avea logica un plastic peste leduri, si nu inteleg ce altfel de protectie de plastic ti-ai putea dori de la un astfel de panou? Sa fim seriosi, cand poti lua SIL-uri cu in jur de un leu per W, eu nu m-as mai uita sa dau mult mai mult de atat pe o lampa ready made. Sa zicem.. dublu per watt, daca e ceva cu adevarat revolutionar. Ce este la 1000+ e pt aia ce nu au ce face cu banii, si vor sa cumpere povesti. La ce vremuri traim e loc de facut economie la orice pas. Nu avem de ce sa aruncam cu banii. Oricum, nu va speriati de discutii de genul asta, si niste leduri de alea cu dulie fac treaba buna, pentru inceput. La fel face si un panou ieftin mars hydro sau altele similare. Pt cine vrea ceva mai bun sunt si alte variante mai bune, poate putin mai durabile. Pt incercari si incepatori nu as sta sa ma gandesc prea mult, ceva ieftin si la indemana. Dupa aveti timp sa imbunatatiti daca merge treaba, si o sa fie mereu nevoie de o lampa pt vegetat, treaba care panoul vechi poate sa o preia cand luati unul mai bun. Diferenta de eficienta intre panourile decente de buget, si cele scumpe si profesionale e prea mica ca sa se justifice, mai ales pt unul care nu stie inca daca poati tine plantele hranite sub acele panouri. Dar cum a zis si colegu, neaparat sa aiba dimming! Sau sa puteti adauga cumva mai multe unitati daca e nevoie, cum e la leduri cu dulie. Altfel o sa ajungeti sa va plangeti mai devreme decat e cazul de deficiente de Ca si Mg, garantat!
Legat de ppfd tine de nutritie cat pot lua plantele, pana la.un punct, desigur. Dar punctul ala ceva mai sus de 800, poate 1200-1400 atunci cand mediul.este perfect. Mi s-a spus de nenumarate ori ca problemele mele cu deficientele in sol sub panourile mars hydro este de la leduri. Ca sunt prea intense si trebuie tinjte la niste distante de te ia capul.. 45-60 cm. Eu platesc curentul, nu il fur, si atunci de cand am trecut la coco ma bucur ca pot tine plantele la 20-25 cm distanta de panou, fara de 30-35 cat incercam in sol, si oricum si asa, cu lumina la 50%, era prea mult pentru cata nutritie puteam eu furniza din solul ala. Acum mai am putin de reglat la Ca si Mg, cat sa trec de la 85-90% light power la 100%. Iar panoul sta mereu la maxim 25 cm distanta. Chiar si acum ar vrea mai multa mancare si mai multa apa, dar nu arata decat mici deficiente, si prefer sa optimizez nutritia, decat sa dau EC mai mare. Cum am mai zis, in sol.. am ajuns de am si renuntat inainte de recolta, atat de prost a mers.
 
Last edited:

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Am vazut pe forum panouri fara protectie, tinute fata de plante la distanta de 15-30cm (ts-ul) si erau arse bine. La mine au protectie de plastic (dimmat la maxim) la o distanta sub 35cm le arde, diferenta e ca puterea este de 2x mai mare. Nu zic ca nu este bun pentru ca rezultatele sunt foarte bune la acest model numai ca are nevoie de o distanta destul de mare fata de unul cu protectie. Nu toti aveau conditii optime dar asta am observat in general la panouri simple. La blackdog foloseau acelasi tip, silicon pe led si la o distanta de sub 30cm incepea sa le arda iar primul model care avea sticla nu le ardea doar ca rezultatul era mai mic.
Vorbesc de un model din 2017, astea pe care le am sunt 2020. Poate au reusit sa le imbunatateasca si sa poti micsora distanta la modelele noi.
Au inceput sa scoata modele anual, cum sunt telefoanele, pentru consumerism. E greu sa tii pasul cu ele. Imbunatatesc sa zicem 3-4 modele pe o perioada de 5-8 ani perioada 2010-2020, iar dupa acest an au inceput sa scoata anual....
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Inca o data, diferenta dintre top of the line.. si ceva cat de cat recent cu design bun ar trebui sa fie minima pentru majoritatea growerilor. De exemplu, in sol am scos aproape acelasi yeld (nu mai mult de 0.1 gpw diferenta) si cu TSW2000 (panou mars hydro mai ieftin si mai vechi), si cu FC3000 (unul dintre cele mai eficiente modele de la ei). Asta pentru ca atat poate solul, cel mai probabil.
Cred ca mai important e sa ai un panou pe care sa te poti baza, decat ce panou ai. Mai ales ca petru un absolut incepator panourile mai ineficiente vor avea aceleasi rezultate la inceput, pentru ca limitarea in cazul acela nu este lumina ci de obicei ventilatia/umiditatea/temperatura/vpd (mediu nepotrivit) si hranirea (ph/ec/nute ratios) mai ales. Diferentele se fac dupa, pe masura ce se rezolva din probleme, si se trece de 1.5-2 gpw. Pana acolo.. merge nene si cu becuri cu dulie, si cu panouri ieftine. (Atat timp cat sunt designuri moderne si componente de calitate ,max 5ani vechime, si nu tepele ce se dau pe ebay si prin diverse magazine de profil. Inca se vad panouri de acum 15 ani la preturi comparabile cu panouri moderne, la pret. Tehnologia si eficienta e insa depasita de cativa ori, de atunci si pana acum. Iar majorotatea growerilor au renuntat deja la acele tehnologii.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
DcSantos ceva automatizare sa nu se distruga echipamentele daca scade nivelul apei? Cand foloseam timer de priza am patit inclusiv sa cada curentul in timpul udarii si sa ramana cuplat timerul pana la finalul urmatoarei udari programate. Cu plante plutind in apa si tot ce trebuie! Asa ca ma astept la orice surprize de genul asta.
Acusi incerc sa gasesc o varianta care e si simpla, si relativ ieftina. Dar safe!
 

DcSantos

Active member
DcSantos ceva automatizare sa nu se distruga echipamentele daca scade nivelul apei? Cand foloseam timer de priza am patit inclusiv sa cada curentul in timpul udarii si sa ramana cuplat timerul pana la finalul urmatoarei udari programate. Cu plante plutind in apa si tot ce trebuie! Asa ca ma astept la orice surprize de genul asta.
Acusi incerc sa gasesc o varianta care e si simpla, si relativ ieftina. Dar safe!

Te referi sa nu traga pompa toata apa din rezervor si sa nu se arda din cauza ca merge pe uscat ? ma gandeam si eu la asta ca virgula cacaturile se intampla totdeauna,mai ales ca mai sunt plecat cateodata. ma gandeam sa incerc cu o a doua galeata care la randul ei are o pompa pe fund conectata la un furtun care duce in galeata principala .Pompa din a doua galeata ar incepe sa mearga sa reumple galeata principala cand se apropie de nivelul pompei. Ceva in genul camerei de nivel constant la carburatoare. ar fi putin de munca la sincronizare si anume ca ar trebui sa vad cam cat timp ar trebui ca apa din rezervorul principal sa ajunga la fund sa stiu cand ar trebui sa setez priza la care e conectata pompa din rezervorul 2. La asta ma gandeam in caz ca ar trebui sa plec de acasa pe lungi perioade de timp. Sper ca nu am inteles gresit totusi intrebarea.:smokey:
 
Last edited:

legalizeRO

Active member
Ma imaginam tinand la 25cm panoul. Blasfemie !
Probabil am avut noroc ca am luat-o incet si am vrut sa invat panoul.

Am crescut in perlit, udare pe jos, cu plutitor prima oara, apoi un sistem simplu facut de mine, ghiveci in ghiveci. Aveam rezervor de alimentare de 10 litri, pe care am vrut sa-l arunc de 10 ori ca nu credeam ca-l mai folosesc. Poate il chem din rezerva.
Ce udari automate au mai aparut in ultimii 10 ani? Pentru mine asta ar fi cel mai important. Trec peste faza cu PH-ul...

Si eu am 6X10 de litri, si ud 4,5 litri/zi :( . Ma batea gandul acum sa maresc ghivecele de la 10 la 20 de litri ca sa ud la 4 zile in loc de 2.
Dureaza cam 10min sa prepar, sa ud si sa fac curat. Nimic complicat si nici nu ma grabesc. Daca as dubla volumul de substrat probabil ar dura cu 2-3 minute mai mult. Probabil nu e cine stie ce panoul asta. Sunt doar eu socat ce diferenta e intre el si fostul COB.
Ud cam 1,5 L de solutie la 10 litri de substrat, iar runoff-ul de 50-100ml dispare in juma de ora.
Probabil gresesc, dar n-am simtit nevoia niciodata de runoff atat de mult incat sa trebuiasca sa-l arunc.
Mi-sr fi si foarte foarte greu. Plus timp aditional. M-as lasa. :)

fetch?photoid=18092943.jpg
 

Attachments

  • fetch?photoid=18092943.jpg
    fetch?photoid=18092943.jpg
    109.6 KB · Views: 26

DcSantos

Active member
Ma imaginam tinand la 25cm panoul. Blasfemie !
Probabil am avut noroc ca am luat-o incet si am vrut sa invat panoul.

Am crescut in perlit, udare pe jos, cu plutitor prima oara, apoi un sistem simplu facut de mine, ghiveci in ghiveci. Aveam rezervor de alimentare de 10 litri, pe care am vrut sa-l arunc de 10 ori ca nu credeam ca-l mai folosesc. Poate il chem din rezerva.
Ce udari automate au mai aparut in ultimii 10 ani? Pentru mine asta ar fi cel mai important. Trec peste faza cu PH-ul...

Si eu am 6X10 de litri, si ud 4,5 litri/zi :( . Ma batea gandul acum sa maresc ghivecele de la 10 la 20 de litri ca sa ud la 4 zile in loc de 2.
Dureaza cam 10min sa prepar, sa ud si sa fac curat. Nimic complicat si nici nu ma grabesc. Daca as dubla volumul de substrat probabil ar dura cu 2-3 minute mai mult. Probabil nu e cine stie ce panoul asta. Sunt doar eu socat ce diferenta e intre el si fostul COB.
Ud cam 1,5 L de solutie la 10 litri de substrat, iar runoff-ul de 50-100ml dispare in juma de ora.
Probabil gresesc, dar n-am simtit nevoia niciodata de runoff atat de mult incat sa trebuiasca sa-l arunc.
Mi-sr fi si foarte foarte greu. Plus timp aditional. M-as lasa. :)

Cand cresteam in sol nici eu nu udam pana la run.off. in sol nu e asa important run offul . eu as da apa aia o data la 3 zile ,de ce uzi in fiecare zi cand is asa mici plantele man ?
 

legalizeRO

Active member
Eu vorbesc doar de udare in floare. In veg ud mult mai rar, si doar 1 litru, apoi creste frecventa. Ud mai la limita ca sa stimulez radacinile.
21 de zile de floare tratez ca veg ! Puteti sa radeti dar eu cand nu sunt sigur cantaresc ghiveciul respectiv.
Are 3 Kg plin uscat, si 4,5Kg dupa udare. :) Asa stiu la inceput cand sa ud.
 
Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
DcSantos exista senzori de nivel pt mutari intre bazine, nu trebuie sa o iei pe timing.
legalizeRO Arata bine plantele (pt niste plante in sol). Cam ce varsta au? Udarea se face in functie de metabolismul plantei si de rata de evaporare a mediului. Pt sol eu as incerca o udare cam de 1/3 din volumul de sol o data la vreo 4-5 zile, pt un ciclu ud uscat optim. Dar solul trebuie sa fie suficient de aerat incat sa nu se sufoce radacinile cu 1/3 apa. E simplu sa vezi cum limitarile cu udarea si cele de EC/PH fac imposibil sa hranesti plante cu mult mai mari decat alea. La mine chiar si acel 10% runoff care curge la cateva minute dupa udare, deja este curatat de nutrienti, minim 33% din EC-ul initial este pastrat. Plus restul de 90% solutie de nutrient la care sunt pastrati in intregime nutrientii in mediu. Ora de ora. Pamantul ar deveni ciorba de la atata apa daca ai incerca sa dai si macar un sfert din cantitatea de nutrienti pe care eu o dau in coco. Sunt la 2.6 si deja planific sa cresc EC-ul din nou. Adica cer ele, nu ca vreau eu sa dau mai mult. Deja au vreo 3 deficiente diferite. Nimic masiv, dar suficient cat sa se vada ca le e putin foame. E greu sa concepi ca se poate mai bine pana nu incerci, aia e clar. Dar dupa, o sa iti dai seama ca ai pierdut timpul cu solul, indoor, si mai ales sub leduri.
Din ce inteleg chiar si 50% coco in mixul de sol schimba total disponibilitatea nutrientilor si aerarea radacinilor, insa nu as recomanda asa optiune de mijloc decat daca nu ai alta varianta. Daca stii ce faci cu nutritia, e mult mai usor de gestionat coco pur, sau cu putin perlit. Daca torni din sticla si te rogi sa fie bine, merge si cu mix. Tot o sa ai un avantaj fata de simplu mix de sol.
 

DcSantos

Active member
Coco power unleashed:plant grow::tiphat:.
Am sa ma uit pt niste senzori din aia cand o sa am nevoie exploziv . Nici nu stiam ca exista senzori din astia.​​​​​
 

legalizeRO

Active member
Cand am postat intrebarea, tocmai le bagasem din clonare in pamant cu o zi inainte, deci au 9 zile de atunci, de cand v-am ispitit "isi revin?" :D
Hai sa facem un research de udare automata. ceva simplu si de incredere. Trebuie in primul rand un dispozitiv sa "simta" ca umiditatea din cocos a scazut. Ai zis un senzor de nivel, dar noi n-avem nivele in ghivece. Un senzor de umiditate pentru asa ceva nu cred ca exista. Conul de ceramica nu merge la nutrienti.
Daca ar fi ieftine, puse ghivecele pe senzori de presiune, sa declanseze un circuit la o anumita greutate, si sa se opreasca la alta.
Ce ziceti?
 
Last edited:

DcSantos

Active member
Eu nu m-as complica cu senzori de masurat umiditatea in coco man. Eu as avea nevoie de 2 senzori de nivel sa imi activeze pompele ,una din cutia unde se aduna run.offul sa o goleasca sa nu dea afaran si alta din galeata 2 de nutrienti daca o sa merg pe varianta cu 2 galeti ,probabil ar fi mai simplu sa iau un rezervor mai mare pt cand sunt plecat si cam aia e.
 

legalizeRO

Active member
Ar putea fi chiar ceva mecanic, din ce imi imaginez eu, dar trebuie piese fabricate profesional.
Pune o poza cu grow-ul tau daca nu e bai.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Avand in vedere ca trebuie saturat la fiecare udarw, nu ai nevoie de senzor umiditate. Eu am 4 si i-am dezactivat de cand cu cocoul.
de automatizat se poate tot ce zici acolo. Dar majoritatea nu is necesare la coco. Solutia poate fi atat de simpla precum o pompa pe un timer. Sau pe cat de complexa doreste fiecare.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
noexif_18731647.jpg
poza de cand aveau plantele 1 sau 2 zile peste 5 sapt din seed. E cea mai recenta. Verdele e in realitate ceva mai intens dar lumina e la 25 cm distanta si 90% power si mai spala din culori.
 
Top