What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Pune o intrebare,primeste un raspuns

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Credeam ca se rupe tulpina . Ms frumos hemp.
Am tinut cont si de suplimentele nutritive eco. Am luat si biohumus însă nu stiu cand e mai indicat sa l aplic. Ma informez acasa , daca gasesc
Am pus in schimb ingrasamantul agro pentru plante medicinale.

Dar tu crezi ca hemp ti-a raspuns sa o culci indiferent de situatie? Evident, nu tragi de ea mai mult decat se poate manipula, pentru ca dupa tu esti de vina daca o rupi, nu hemp. :laughing:

narcox

Member
Dar tu crezi ca hemp ti-a raspuns sa o culci indiferent de situatie? Evident, nu tragi de ea mai mult decat se poate manipula, pentru ca dupa tu esti de vina daca o rupi, nu hemp. :laughing:

Mi am dat seama ca tulpina nu e ceva asemănător gumei ca si flexibilitate. Ms oricum :dance013:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu ne-ai zis cat costa. Dar industrial inseamna foarte scump de obicei. Cu leduri cu dulie iesi mai ieftin.

Seminte din acelasi pachet sau 2 comenzi diferite? De obicei buzii aerati/ frunzosi ies cand planta nu are suficienta lumina. Daca spui ca conditiile au fost aceleasi, poate nu ai remarcat perioada in care s-au intamplat problemele. Daca o planta e chinuita la inceputul formarii budului, recolta maxima este afectata chiar daca totul dupa e perfect. La fel si daca planta pateste ceva in veg, cand se dezvolta, sistemul vascular va suporta o planta mai mica si mai putin bud per total, chiar daca dupa remediezi. Caldura este unul dintre cei mai mari factori de stres, si un grow ce atinge 28-30 grade este departe de potentialul maxim, vu alte cuvinte fail. La tine spui ca s-au intamplat si 35 grade. Daca repari aceasta variabila poate o sa fie mai bine. Posibil chiar mult mai bine. De cele mai multe ori sa ai lumina mai putina si temperatura si umiditate mai buna e o solutie net superioara, cu rezultate mai bune si consum mai mic de curent.
Sau poate ai vegetat mai mult o tura?
Oricum, fara un mediu optim si genetica identica nu poti compara rezultate.
explo man totul a fost la fel...semintele au fost din pachete diferite.aceeasi banca. vegul a fost 3 saptamani ambele..doar ca grow-ul de anul trecut a fost mult mai tresat de caldura excesiva si arsuri tot din cauza caldurii cred.insa ultima tura aratau perfect,gust mult mai mondial,doar ca nu aveau greutatea de data trecuta atat.temperatura pana in 30 de grade.intre 23 si 28 cam acolo era media.si una dintre ele sa imi trag palme daca ii stiu cauza,dar nu a pus mai deloc pe ea.
in fine multumesc pentru raspuns.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca is 2 pachete cumparate in ture separate poate fi si de acolo problema. Daca nu, caldura se stie ca e factor de stres si asta poate accentua compusii aromatici, insa planta nu face fotosinteza eficient deci yeldul sufera.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pai un bec hps de 400 sau 600W + ballast si igniter (tot de cati W e si becul)
sau leduri philips sau osram, in functie de ce wataj gasesti becurile, or sa iti trebuiasca 20-40 de becuri + dulii + cabluri + stechere ca sa le legi la curent. (la becurile led trebuie scos difuzorul de lumina, iti mai trebuie deci ceva de taiat si un ciocan sau un patent)
daca vrei sa mergi pe panouri chinezesti, mergi pe ideea ca in realitate majoritatea au cam jumatate sau mai putin decat promit, deci.. cumpara cu atentie si grija, si doar daca sunt suficient de ieftine incat sa merite. altfel, mai bune sunt becurile led cu difuzorul dat jos.
daca vrei sa mergi pe DIY, aici is multe variante, coburi de calitate CREE, care sunt scumpe, dar in timp isi merita banii, cob-uri chinezesti sau diode mai mici de 3-5W, puse pe radiatoare dimensionate corect si alimentate de la sursele potrivite de curent.

Annarchy

New member
Ok, analizand mai bine variantele mi-am reconsiderat optiunile asa ca am ajuns la urmatoarele:
ori reduc spatiul si folosesc CFL (250/300 ron aprox for 300W)
Ori AGRO/HPS/MS (aici as dori recomandarea voastra care ar fi mai potrivite pentru ciclul complet (aprox 300/350 lei pentru 400W) este MS doar pentru veg? Cum sunt AGRO?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Sa folosesti CFL e foarte stupid, avand in vedere ca sunt mai ieftine ledurile, si mai eficiente.
Ce e MS nu stiu.. dar cu leduri din acelea simple la dulie poti bate si un hps de 400w cand vine vorba de eficienta. Cu un hps de 600W si ceva experienta poate poti bate ledurile, dar cu unul de 400W este imposibil. Tot ledurile raman cea mai buna varianta.
Iar daca mergi pe hps, probabil ca ar fi mai bine sa sari la 600W direct, diferentele de cost sunt mici, si o sa realizezi ca iti trebuie unul mai mare de 400W oricum, asa ca vei scuti cumpararea inca a unui set. Iar cand o sa treci pe leduri o sa constati ca nu mai ai ce face cu toate seturile de hps, dar aia e alta poveste. :D

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
leduri de putere mare cu diodele foarte strans grupate sunt mai ineficiente din punct de vedere ar suprafetei acoperite, trebuie sa le tii departe ca sa luminezi suprafete mari si atunci o buna parte din lumina se pierde. Niste leduri normale, cu difuzorul de lumina dat jos, au diode de 0.5-1W/bucata, si unghi larg. Pot fi tinute fara probleme si la 15 cm de varfurile plantelor, poate si mai aproape in unele cazuri. Si le poti utiliza mult mai eficient, egal pe toata suprafata canopiei. In plus, "x" W de led o sa bata "x" W de cfl din toate punctele de vedere, oricand! Si cand vorbim de growuri mici cel putin (<600W si <1 bec), ledurile or sa bata si hps-urile.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Spectrul e mai bun, pe de alta parte exista leduri cu varfuri de emisie pe latimile de banda potrivite. Si vor tot aparea. Si se vor si ieftini. Asa ca nu e o regula clara. Si uneori conteaza cum e mai eficient sa ii furnizezi plantei energia necesara fotosintelezi, pentru ca ea nu absoarbe pe 2 lungimi de unda si atat, alea sunt doar varfurile, planta absorbind pe aproape tot spectrul, cu eficiente diferite. Asta inseamna ca daca tu furnizezi mai eficient energie utila fotosintezei, dar nu neaparat pe varful curbei de eficienta a foto sintezei, planta beneficiaza de mai multa energie utila per Watt investit.
Acestea fiind spuse, eu cele mai cristalizate ierburi le-am fumat de sub leduri, asa ca parerea mea e ca hps-urile sunt depasite pentru uz personal. Ele isi au locul in configuratii comerciale cu multe becuri de puteri mari. Si nici acolo nu or sa mai fie in top prea mult timp, li se cam duce vremea pe masura ce tehnologia de productie a ledurilor avanseaza. Toti producatorii mari de leduri au divizii ce se ocupa cu cercetarea si producea de leduri pentru horticultura. Viitorul suna bine pentru leduri! Si pentru noi care crestem cu cateva sute sau mii de W intr-un dulap, suna bine chiar si prezentul.

fenomeno_djo

Well-known member
Veteran
Daca ai citi macar 100 de pagini despre LEDURI vs HPS, care ti-ar lua 5 ore daca ai citi cate o pagina la minut beat, ar fi o intrebare retorica. Dar banuiesc ca nu merita sa citesti,nu ? Esti prea cool sau ce ? Crezi ca forumul asta da m#ie-n gura ? Apropo, intrebarea asta e adresata pustanilor recenti afiliati acestui website, respectiv acestui thread. Cititi cartile despre crescut iarba, necesita vreo 6 luni sa le cititi pe toate 5000 de pagini. Dupaia puteti sa puneti intrebari stupide. Se iarta. Ca "pe dea-ntregul" e mult de inteles. Dar cand sunteti de-a dreptul atat de inteligenti cat e o piatra pe rinichi....ne mai vine sa mai venim pe forum sa va vedem raspunsurile ? Uita-ti-va, inchipui-mi-as, acum 5 ani ce fel de intrebari si raspunsuri erau pe threadul asta si cititi-le pe indelete, ca aveti mult de recuperat...

Last edited by a moderator:

Annarchy

New member
eu deja m-am informat inainte sa intreb aici si cand o fac, e pentru a primi opinii si experiente personale ale celor care au trecut prin asta...
stiu cum e cu intrebarile stupide deoarece sunt in it support si inteleg reactia cand trebuie sa oferi un raspuns ce-l gasesti la o cautare simpla din primul rezultat de pe google
dar totusi...putin mai multa bunavointa aratata incepatorilor nu ar strica avand in vedere ca e o nisa destul de restransa

Latest posts

Latest posts