What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Pune o intrebare,primeste un raspuns

vasy2009sile

Well-known member
Veteran
Am si eu o mica întrebare! Stiu ca auto mănâncă foarte putini fertilizatori în comparație cu regularele! Eu am un fert organic si daca ne uitam la ce a zis hempfield ca daca folosim organici nu mai este nevoie de alti fertilizatori până la recoltă! Eu vroiam sa merg pe acest fert organic dar în faza de floare să îi dau si puțin din Plagron 9-10 PK green sensation! Credeți că va fi o problemă ??
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca si ala e din surse organice ar trebui sa fie ok. Fara sa exagerezi insa. Mai ales ca unele fertilizatoare organice sunt deja destul de balansate din start si nu ar trebui sa mai aiba nevoie de prea mult PK boost.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Multumesc frumos de informatii! :huggg:

Putem include in nutritie si humusul pe langa nutrientul organic precizat de tine? Sau se exclud una pe alta?

exista mai multe tipuri de humus? Daca da, cum alegem humusul in magazin?

Poti sa-ti dai o parere despre acest humus?
https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-lichid-universal-biohumus-agrecol-0-5-l/p/7048074

Multumiri!

Depinde foarte mult de la ce materie de baza se porneste. In principal humusul este amestecul de materie organia descompusa, de preferabil in amestec natural cu wormcastings.

Produsul pe care l-ai prezentat tu nu este un fertilizator in sine, ci o supa ce contine germeni de bacterii si fungi, adica un extract apos din wormcastings (vermicompost) , cu viata lunga de raft (germenii din aceasta solutie raman dormanti luni intregi).

Pentru a utiliza acest produs cat mai eficient, trebuie folosit intotdeauna impreuna cu un nutrient organic de calitate ce permite dezvoltarea rapida a germenilor.

In combinatie cu fertilizantul lichid organic de la Natura poate constitui o hrana completa pentru sol, deci si pentru plante.

Cel mai eficient mod de a administra combinatia de extract de humus si nutrient organic este acea de a prepara amestecul de nutrienti si de a-l aera foarte bine pentru o perioada de 12-24 de ore inainte de a uda plantele cu el, pentru a permite dezvoltarea exploziva a micro-organismelor. Ideea este de a inocula solul cu o populatie de micro-organisme in faza incipienta de dezvoltare, pentru colonizarea continua a radacinilor.

Rezultate si mai bune se obtin daca in momentul prepararii solului se adauga spori de ciuperci michorizae ce vor face simbioze atat cu radacinile cat si cu restul florei microbiene din sol.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Stii sigur ca leechate-ul ala nu e pasteurizat? Eu inteleg ca e o practica universala, tot ce merge la sticla este pasteurizat. Dar nu scrie pe sticle nimic clar in legatura cu asta. Ma gandesc totusi ca exista risc de pierdere al unui batch intreg si chiar distrugere de marfuri daca e o problema si se lasa hrana pt bacterii la imbuteliere..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai idea cu extracturile apoase e sa le faci din humus in care nu mai exista hrana ce ar putea hrani respectivii germeni. Evident ca la primul contact cu ceva zaharuri germenii se vor activa si va incepe activitatea.
Daca pasteurizezi un extract apos din humus e ca si cum ai folosi direct apa fiarta si racita, cu valoare zero din punct de vedere al potentialului micro-biologic. Adica nu dauneaza plantei, dar nici nu ajuta la nimic.

Aceste este si unul dintre motivele pentru care inoculantii organici sunt de obicei scumpi sau foarte scumpi, intrucat concentrarea solutiilor nu poate fi facuta decat mecanic, fara socuri puternice (pentru a nu rupe peretii celulari ai microorganismelor ), iar culturile specifice de anumite bacterii sunt dificil de controlat impotriva altor specii invazive.

Facand o comparatie (total nepotrivita), aceste extracte au cam aceleasi proprietati ca si saliva de varan (dragonul de Komodo) - inofensiva in sine, dar mortala prin multitudinea de bacterii ce o populeaza. Lasand gluma la o parte, e suficient ca o picatura dintr-un astfel de extract sa cada pe o rana deschisa si o infectie serioasa este asigurata, asa ca aveti grija cand umblati cu astfel de produse 'inofensive'.

L.E. Cu siguranta produsul de care vorbeam nu este un 'leachate', intrucat acesta din urma este alcatuit din lichidele care se scrug in mod natural din materia organica in timpul procesului de descompunere, fiind de obicei concentrat si acid.
 

Iepurasul

Member
Salutare comunitate!
@hempfield ti-am urmat sfatul intocmai, cu privire la recomandarile si achizitiile din magazinele obisnuite!
Am dat comanda de ph-metru respectiv TDS- metru, rugamintea pentru voi ar fi sa-mi oferiti un tabel cu valorile ideale ale ph-ului/solidelor dizolvate in apa dupa care sa ma pot ghida, respectiv cu ce pot micsora ph-ul apei (teoretic un acid ex. otet sau sare de lamaie) dar nu omor plantele cu astfel de solutii? Ce imi recomandati ca fiind sigur?
Multumesc aticipat!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Astea is chestii care le inveti din cel mai pentru beggineri tutorial ori carte ori de pe forum. Cred ca macar bazele astea ar trebui sa le ai inainte de a pune intrebari.
 

Iepurasul

Member
Daca cu ph-ul apei am jonglat pana acum, cu solubilitatea lichidelor nu am avut tangente....
In acest caz voi cauta prin carti, intrucat sunt mai la indemana.
Ps: inainte de a posta am folosit functia cautare, dar mie nu imi functioneaza, intrucat rezultatele de fiecare data au 0!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Incearca advanced search ori google search cu icmag.com in query. Dar na, gasesti cu google imediat. Numai sa nu cauti "solubilitatea lichidelor". Asa sigur nu vei gasi.
Si tine cont ca nu exista o varianta standard, adica ECul maxim suportat va varia in functie de ce minerale sunt dizolvate, de mediul de crestere si mai ales de strainul crescut.
Si.. iti mai zic si ca organic e mai simplu. Poate te ajuta, poate nu. Ca si incepator e posibil mai rau sa scoti fun-ul din growing si sa te incurci incercand sa faci totul "ca la carte". Deci, fii ingaduitor cu tine si cu plantele pe acest traseu de scolire intr-ale growingului.
 

Iepurasul

Member
Explo- am pornit pe poteca organica, cat de accesibila si usoara va fi in comparatie cu cea chimica va voi putea raspunde peste ceva vreme....
Pana atunci strang toate cojile de ou de prin casa si am cumparat si cateva ceaiuri pentru macerare.
Abia astept sa-mi ajunga aparatele de masura sa vad unde ma invart cu valorile....
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai daca ai pornit pe calea organica si ai de gand sa folosesti EC meter cred ca nu ai inteles exact cum sta treaba cu organicul. Valoarea masuratorilor cu ecmeterul in cultura organica este cat se poate de aproape de ZERO. Iar phmetrul este si el aproape inutil, deoarece odata populat mixul cu o buna parte din microorganismele necesare "vietii solului" valoare phului va fi mentinuta de catre acestea mai aproape de valorile ideale decat ai putea tu sa le mentii prin reglarea phului cu acizi si baze. De aceea nu prea am auzit pe nimeni sa regleze ph-ul la organic. Daca trebuie sa il reglezi inseamna ca undeva s-a gresit.
Iti recomand cartile Teaming with microbes si Teaming with nutrients. Si daca inca mai crezi ca iti trebuie ph metru si ecmetru dupa ce le citesti, iti recomand sa le mai citesti o data.

P.S. - in mare parte la asta ma refeream cand ziceam ca organicul e mai usor. Ca nu ai nevoie de aceste instrumente si nu ai nici batai de cap cu masuratorile.
 
Last edited:

fenomeno_djo

Well-known member
Veteran
Lasa-i ma, ca ei vor sa se dea cu capu de greseli intai... :) E mai bine asa decat sa tot indruge prostii despre prostiile lor din cap :)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Da, fiecare face cum stie, dar e pacat ca acum, cand gasesti informatii clare despre orice, sa faca research prostesc, care poate fi clarificat fara costuri mari citind o carte sau observand rezultatele obtinute de altii. Daca nu exista informatia si ai bani de ars.. da, sunt de acord. Loveste-te cu capul cat poti.
Citirea celor 2 carti pe care le-am recomanda poate scutii sume exorbitante de bani investiti in teste si ani de zile de research. Practic in un an poti ajunge unde autorul a ajuns in peste 10 ani. Pe langa ca informatia din carte e foarte buna, intr-un fel iti ofera si niste baze care te ghideaza in cautarile viitoare de informatie. Ca degeaba cauti pe google daca nu stii ce cauti. Ajungi sa cauti "solubilitatea lichidelor" si nu ajungi nicaieri. :muahaha:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Faptul ca a ales calea organica ne arata ca isi doreste sa invete cu adevarat cum stau lucrurile. Daca s-ar fi priceput la cultivarea solului nu ar mai fi pus intrebari aici pe forum ci si-ar fi vazut de treaba in gradina. Iar noi, cei mai cu experienta, avem onoarea si datoria de a impartasii din cunoasterea noastra celor care vor sa invete. Asa ca sa dam dovada de intelegere si sa-i indreptam pe invatacei in directia buna.

Poate e cazul sa explicam inca o data ca in agricultura organica - adica cea care respecta toate legile nescrise ale naturii - omul nu trebuie sa intervina cu nimic in ceea ce priveste metabolismul plantei, ci doar sa asigure conditii optime pentru ca aceasta sa se dezvolte la maxim, adica, in cazul nostru, sa creeze un mico-climat in care ciclul vietii sa se poata mentine.
 

Iepurasul

Member
In viata vrem sa tindem catre perfectiune, vreau sa cred ca nu v-am plictisit cu intrebari de om prost (gen cum se pune samanta-n pamant) am intrebat numai ceea ce nu cunosc sau nu este suficient de clar.
Se zice ca o fotografie face cat 100 de cuvinte, exact asa si cu voi, raspunzandu-mi la o intrebare gen legata de fertilizatori ma scutiti de cateva ore sau zile pierdute si de ce nu de esecuri lamentabile....
Se mai zice ca atunci cand nu ai un batran sa-l cumperi, de pilda astazi am citit eticheta Biohumusului universal de la agecol, toate clare, dar daca-i bio de ce se interzice consumul fructelor mai devereme de 21 de zile de la oprirea fertilizarii sau consumarea plantelor de catre animale..........
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca ceva este bio, nu inseamna ca e bun de mancat neaparat. Adica poti avea si otrava bio, detergent bio, nu inseamna ca sunt bune in stomac sau in contact cu pielea. Organismele din un extract de compost nu sunt toate sanatoase pentru sistemul nostru (sau al altor animale) digestiv, ba chiar pot exista contaminari cu specii foarte daunatoare, inclusiv E. coli. Daca citeai ce a scris hempfield mai sus in legatura cu bacteriile din aceste extracte cred ca puteai sa iti raspunzi singur.
Acum, tu, fumand planta nu poti avea probleme din aceasta cauza, insa ar fi bine sa respecti instructiunile daca ai de gand sa mananci materialul sau ai tendinta sa bagi chestii in gura prin growroom.
 

OcbO

New member
Buna seara
Am cam 30grame de marioara,dar este foarte amara la fumat si nici nu mai are miros.ii pot face ceva sa ii mai dispara din amareala?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Depinde si din ce cauza e amara, dar in principal cu un water curing ai avea sanse sa o mai dregi.
 

Blablathink

New member
Buna ziuasi bine v-am gasit,urmaresc de ceva timp cu drag acest forum si vad ca treaba merge foarte bine si nu vreau decat sa zic un salut calduros la toata lumea.Am o intrebare,vreau sa va intreb ce parere aveti despre BioHumus.Va multumesc.
 
Top