What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

Carrington

Active member
Klint, ten 12V wentylator to tylko przy wlocie do CoolT mam zamontowany, w boxie mam promieniowy prima klima 2 biegowy 220m3-360m3/h po³±czony z filtrem wêglowym Cana, CoolT mam oddzielnie.
Promieniowego na razie nie u¿ywam, ale z tego co widzê to na flo bêdê musia³ przerobiæ, tzn. filtr - CT - wentyl, bo inaczej nie dam rady z temperatur±, wtedy wilgotno¶æ bêdzie ok. w okolicach 30%, ale to na flo.

ironCELL, widzia³em ten jonizator, ale wydawa³o mi siê, ¿e to jaki¶ shit, w dodatku z diodami :)
Je¿eli chodzi o wentylator to tak jak pisa³em wy¿ej mam promieniowy, ale czekam z uruchomieniem go na flo, czy pope³niam b³±d i ju¿ powinienem zrobiæ filtr-CT-went i to uruchomiæ?
Tak, te¿ podejrzewa³em, ¿e bêdê musia³ zarzuciæ co¶ wdmuchuj±cego powietrze do boxa, tylko jaki wentyl bêdzie OK? przy tym wymiarze boxa i przy promieniowym 220/360m3 ???

klint

Active member
Veteran
Jako wdmuchujacy mo¿esz u¿yæ tego 12v. A jedyne wyj¶cie to sproboj odpaliæ teraz promieniowy i niech pochodzi z godzinê to bêdziesz wiedzia³ na czym stoisz :) no i suma sumarow modernizacja Ciê nie minie :)

Carrington

Active member
Jako wdmuchujacy mo¿esz u¿yæ tego 12v. A jedyne wyj¶cie to sproboj odpaliæ teraz promieniowy i niech pochodzi z godzinê to bêdziesz wiedzia³ na czym stoisz :)

tzn, teraz mam filtr wêglowy po³±czony z promieniowym i wylot
za to CT mam oddzielnie tzn. went 12V - wlot - CT - wylot z boxa

wczoraj w³±czy³em promieniowy to temp spad³a o 1 st. a wilgotno¶æ poni¿ej 20% bo od tylu zaczyna siê mój higrometr

ironCELL

ironRULES
Veteran
Klint, ten 12V wentylator to tylko przy wlocie do CoolT mam zamontowany, w boxie mam promieniowy prima klima 2 biegowy 220m3-360m3/h po³±czony z filtrem wêglowym Cana, CoolT mam oddzielnie.
Promieniowego na razie nie u¿ywam, ale z tego co widzê to na flo bêdê musia³ przerobiæ, tzn. filtr - CT - wentyl, bo inaczej nie dam rady z temperatur±, wtedy wilgotno¶æ bêdzie ok. w okolicach 30%, ale to na flo.

ironCELL, widzia³em ten jonizator, ale wydawa³o mi siê, ¿e to jaki¶ shit, w dodatku z diodami :)
Je¿eli chodzi o wentylator to tak jak pisa³em wy¿ej mam promieniowy, ale czekam z uruchomieniem go na flo, czy pope³niam b³±d i ju¿ powinienem zrobiæ filtr-CT-went i to uruchomiæ?
Tak, te¿ podejrzewa³em, ¿e bêdê musia³ zarzuciæ co¶ wdmuchuj±cego powietrze do boxa, tylko jaki wentyl bêdzie OK? przy tym wymiarze boxa i przy promieniowym 220/360m3 ???
Na drugi raz pisz od razu wszystko, zmniejszysz ilość postów. Skoro masz promienia to wal go od razu. Ja jestem zwolennikiem wentylacji działającej 24/0. Na wegetację trochę przesadziłeś z tą 400tką ale ja tak lubię :hotbounce. Też nigdy nie żałowałem światła. Rozglądnij się za jakimś regulatorem obrotów do promienia i kup najlepszy na jaki cię stać. Najlepiej by było kupić falownik ale te są dość drogie. Pamiętaj, że promienie są napędzane silnikami wyposażonymi w kondensator rozruchowy (potrzebujesz sterownika dla którego obecność tego nie będzie problemem). Co do nawilżaczy to taka pierdółka w zupełności ci wystarczy. Diodami się nie przejmuj. Kiedyś robili je bez ale wiesz... To jest głownie używane w tych kiczowatych lampach nastrojowych (choć nie wiem jaki to komu robi nastrój, hehe) dlatego je mają. Z tego co wiem da się ich w ogóle nie włączać. Nawilżacz możesz sobie zabudować w jakimś pojemniku plastikowym ze sklepu budowlanego z zamknięciem. W zamknięciu zrobisz dziurę na wentyl i pasywną i przez tę pasywną będziesz wydmuchiwał mgiełkę z pomocą wentyla który będzie dmuchał do środka. Są poradniki w necie jak zrobić sobie samemu takie cudeńko (poszukaj). No chyba, że cię stać to się z tym nie pierdol tylko kup sobie jakiegoś gotowca (jednak z szukaniem małego i zarazem wydajnego będziesz miał problem). https://www.youtube.com/watch?v=PHpCo_ZFgfE tutaj skala trochę nie twoja ale wszystko pokazane ładnie tak jak ja to po słowie opisałem.

Co do tego wtłaczania to zobaczysz sobie. Jak będziesz miał regulator to może się obędzie bez dodatkowego wtłaczania. Jeśli jednak będziesz musiał wydaje mi się, że zmieścisz się w zwykłym wentylatorku łazienkowym.

Edit: CT koniecznie w szeregu do filtra i wentyla. Inaczej nie ma sensu kompletnie. Takie gówienko jak 12cm wiatrak komp. w dukcie z CT to kompletna pomyłka.

One love,
peace

Last edited:

klint

Active member
Veteran
Czekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumia³em. Powietrze z CT odprowadzasz na zew boxa a filtr masz pod³±czony osobno? To na co Ci ten filtr jak i tak bêdzie ostro smierdzialo na zew boxa. Najlepiej wstaw jakie¶ foty to bêdzie ³atwiej. :)

Carrington

Active member
Siema. Nie mog³em wcze¶niej napisaæ....praca.
Upora³em siê jako¶ w z wilgotno¶ci±, stoi na poziomie 58%, wiêc nie ma tragedii. Temperatura ok. 30-31 st.
ironCELL, ja te¿ wychodzê z za³o¿enia ¿e ¶wiat³a nie ma co ¿a³owaæ, dlatego da³em na veg 400W. Nie wiem, czy dobrze zrozumia³em, ale mówisz, ¿e do promienia potrzebujê jeszcze regulator obrotów i jaki¶ sterownik? Wentyl jest dwubiegowy, wiêc my¶la³em ¿e albo bêdzie w³. na 220m3 albo 360m3. Je¿eli chodzi o sterownik to nie mam zielonego pojêcia o co chodzi.
Wentyl wt³aczaj±cy ogarnê dzi¶ albo jutro, jeszcze nie wiem dok³adnie jaki :/
Z tym ustawieniem CT, filtra i wentyla w jednym szeregu nie mam opcji, bo mi siê to po prostu nie zmie¶ci.
Klint, poni¿ej foto, filtr z wentylem osobno od CT.
Z prawej wentyl wt³acza powietrze do CT i z lewej wylot.

ironCELL

ironRULES
Veteran
Siema. Nie mog³em wcze¶niej napisaæ....praca.
Upora³em siê jako¶ w z wilgotno¶ci±, stoi na poziomie 58%, wiêc nie ma tragedii. Temperatura ok. 30-31 st.
ironCELL, ja te¿ wychodzê z za³o¿enia ¿e ¶wiat³a nie ma co ¿a³owaæ, dlatego da³em na veg 400W. Nie wiem, czy dobrze zrozumia³em, ale mówisz, ¿e do promienia potrzebujê jeszcze regulator obrotów i jaki¶ sterownik? Wentyl jest dwubiegowy, wiêc my¶la³em ¿e albo bêdzie w³. na 220m3 albo 360m3. Je¿eli chodzi o sterownik to nie mam zielonego pojêcia o co chodzi.
Wentyl wt³aczaj±cy ogarnê dzi¶ albo jutro, jeszcze nie wiem dok³adnie jaki :/
Z tym ustawieniem CT, filtra i wentyla w jednym szeregu nie mam opcji, bo mi siê to po prostu nie zmie¶ci.
Klint, poni¿ej foto, filtr z wentylem osobno od CT.
Z prawej wentyl wt³acza powietrze do CT i z lewej wylot.
[URL=https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=64124&pictureid=1517717&thumb=1]View Image[/URL]
Olej część wypowiedzi o sterowaniu wentylatorem. Nie zrozumiałeś o co chodzi ale ona nie jest tutaj najważniejsza tym bardziej, że jak napisałeś masz dwa biegi. Nie pisz, że ci się nie zmieści bo to bzdura. Zobacz jak było u mnie. 2x600 w CT:

wcześniej pisałem filtr, ct, wentyl ale lepiej jest podłączyć to w konfiguracji filtr, wentyl, ct. Poprawiłem poprzedni post. Jaki masz ten wentylator co teraz wtłacza powietrze do CT? Jak jakiś łazienkowy kanałowy to może jego właśnie wykorzystaj do wtłaczania powietrza do namiotu. Producentom DRa się trochę dziwie bo niby nie jest to system modułowy z założenia ale nasrali tymi dziurami do duktów jak by to był namiot 3x3 :D

P.S.
Jeszcze jedno. Te końce duktów z namiotu nie wystarczy ścisnąć tym sznurkiem co jest w zestawie. Weź kup taśmę klejącą szeroką i elastyczną i nią oklej łączenie z rurą spiro.

One love,
peace

Last edited:

TheCreator

Member
Veteran
Siemka - od niedawna testujê swój ma³y zestaw, w którym to mam drewniany boxik mieszcz±cy siê w wymiarach ~50x40. Jedyn± obecn± wentylacj± jest wyci±gaj±cy pcfan 12cm z regulacj± obrotów(na górze) , wlot pasywny 12x12cm (na dole). Dostawi³em do tego ma³y nawil¿acz oraz ma³± stacjê pogodow±, w której to higrometr budzi moje w±tpliwo¶ci - otó¿ gdy box jest zamkniêty to wilgoæ spada do ok. 39%, a po otwarciu drzwiczek po oko³o 20sek. wilgoæ zaczyna do¶æ szybko rosn±æ do oczekiwanych ~50%. Jak my¶licie, czy to problem zwi±zany z obiegiem powietrza, czy mo¿e ten higrometr jaki¶ taki odwrotny? Dodam tylko, ¿e termometr wydaje siê wskazywaæ normalne dane. Dziêki z góry za zainteresowanie ;)

edit - problem raczej rozwi±zany, z higrometrem wszystko wporzo. Problem polega³ na tym, ¿e prowizoryczny lightrap przy wlocie kierowa³ powietrze w górê, a nie do do³u, co powodowa³o niekorzystny obieg powietrza. Na ma³ej powierzchni wszystkie detale maj± znaczenie :biggrin:

Last edited:
D

DLOC

Niskiej klasy sprzet ale wystarczajacy.Moim zdaniem cooltube to marnowanie pieniedzy w bloto i wystarczylo by 150 watt na normalnym odblysniku.Filtr? zalezy jaki pewnie ten tani ,stlumi zapach jak bedziesz mial 24 wlonczona wentylacje, nie powinien przepuszczac nawet ten najtanszy.

ironCELL

ironRULES
Veteran
Witam Panowie, na dniach zamierzam się do kupna takiego sprzętu, powiedzcie mi co o nim sądzicie, filtr jest wystarczający, stłumi całkowicie zapach??? http://allegro.pl/growbox-60x60x140-zestaw-uprawny-cooltube-250w-hps-i5138216593.html
250W w CT :D i do tego ten śmieszny wentylatorek :D do filtra. Kto to dobierał :laughing:

Can Filters nie polecam, poczytaj sobie opinie w sieci o ich szerokim wachlarzu produktów i ich jakości. Poza tym zawsze pytaj się ile czasu takie filtry leżały w magazynie bo przy nieodpowiednim składowaniu (w szczególności wysokiej wilgotności) tracą swoje właściwości.

Czemu nie chcesz sobie samemu złożyć zestawu poświęcając trochę czasu na poczytanie co nieco o produktach które chcesz kupić tylko myślisz o gotowym zestawie?

Edit: DLOC ;)

Mysliwy

New member
Siemanko mam szybkie pytanie jak się ma plagron bat guano jeśli chodzi o indoor? Ktoś stosował? Kupiłem 5 l wiaderko po ilu dniach od kiełkowania mogę zacząć stosować w jakich proporcjach? Mam w proszku te gowienko sypać do ziemi odrazu całość czy stopniowo, czy mieszać z woda? Pozdroooo

Mysliwy

New member
Dawkowanie jest nie jasno bo ale w sumie jest z tym ze pytam kogoś kto już stosował i może wie jak najlepiej działa. Pytam tez kiedy zacząć stosować ile od kiełkowania. Gdybym znalazł gdzieś takie informacje to oczywiste jest ze bym nie pisal

Carrington

Active member
Siema. Nie by³o mnie "kilka" dni :) wszystko by³o OK, niestety a¿ do dzi¶. Wczoraj po 3 tyg. wega zmieni³em lampê z 400W MH na 600W HPS i okaza³o siê, ¿e HPS nie odpala :( pojêcia nie mam o co chodzi. Zasilacz lumatek super-lumen 250W-660W przestawi³em z 400W na 600W i mia³em nadziejê ¿e za³±czy, ale tak siê nie sta³o. Próbowa³em kilka razy i nic, pod³±cza³em nawet pod inne gniazdka i nic. Za to MH za ka¿dym razem bez problemu odpala. Czy dobrze my¶lê, ¿e wina le¿y po stronie ¿arówki? Czy jest mo¿liwe ¿eby nowy HPS by³ trafiony? HPS to GIB pure bloom spectrum xtreme output. Pomocy!

klint

Active member
Veteran
Mo¿e byæ ¿arówka ale mo¿e byæ te¿ balast. Najlepiej jak by¶ mia³ druga sprawna ¿arówkê to wtedy by¶ wiedzia³ czy to balast czy ¿arówka :)

Carrington

Active member
Mo¿e byæ ¿arówka ale mo¿e byæ te¿ balast. Najlepiej jak by¶ mia³ druga sprawna ¿arówkê to wtedy by¶ wiedzia³ czy to balast czy ¿arówka :)

Tzn. innego HPSa?
bo przecie¿ mam MH i dzia³a od 3 tyg. bez problemu.
czy jest jaka¶ ró¿nica?

klint

Active member
Veteran
Ogarnij sprawna ¿arówkê hps i pod³±cz do tego balastu. Je¶li nie bêdzie dzia³aæ tzn ze balast jest uszkodzony

Carrington

Active member
Ogarnij sprawna ¿arówkê hps i pod³±cz do tego balastu. Je¶li nie bêdzie dzia³aæ tzn ze balast jest uszkodzony

wtedy wychodzi³o by na to, ¿e jest uszkodzony tylko w przypadku ustawienia go na 600W lub 660W, poniewa¿ przy ustawieniu na 400W lampa MH za ka¿dym razem odpala bez problemu. Jestem zielony je¿eli chodzi o te sprawy, ale wydaje mi siê to bardzo dziwne, ¿e na 400 by dzia³a³ a na 600 nie.

Latest posts

Latest posts