What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

ziben

Active member
Veteran
Cały czas szukam informacji na ten temat Klint i chyba jednak różnica jest dosyć wyraźna. W sklepach internetowych piszą, że takie żarówki CFL 125W wytwarzają około 6 500 lumenów, a HPS 14 000 - 17 000 lum :)

Wstępny plan jest taki:
- budowa skrzynki z płyt OSB o wymiarach 25x50xH100cm (powierzchnia 0,125 m2, optymalnie nieco ponad 6000 lumenów)
- żarówka CFL 125 w + odbłyśnik (oferują nieco za duże, bo 50x40, ale to się przerobi hehe)
- na ściany mylar diamond 100%
- dwie donice 9 litrowe o wym. 23x23x24
- wentylacja z poprzedniego boxa (wyciąg 2x wiatrak 120x120mm i jeden na wlot o takich samych wym.)

Ogólnie to najchętniej nie pieprzyłbym się z budową nowej skrzynki, ale obawiam się, że najemcy mogą nieco krzywo spojrzeć na rachunki za prąd przy HPS 150......)

pozdrówka bracia i siostry :tiphat:

klint

Active member
Veteran
Mnie ostatnio trapi w³a¶nie kwestia zu¿ycia przez poszczególne rodzaje lamp. Dlatego zamówi³em sobie miernik do pomiaru zu¿ycia. Chce porównaæ panel Led 300w z hps 250w. Tak ¿e jak tylko przesy³ka dojdzie to bêdê wiedzia³ na czym stojê :)
A tak wygl±da to cudeñko:
picture.php

Kelly's Heroes

Active member
Hej!

Ziben... CFL 125W vs HPS 150W !? !? !?

NIE MA SIĘ NAD CZYM ZASTANAWIAĆ :)

a różnica? Sam piszesz, że strumień świetlny hps'a jest 2x mocniejszy od cfl'a!
a te 25W różnicy w poborze... przecież to (ni huja) nie jest odczuwalne!

Sam miałem hps 150W i Ciebie też gorąco zachęcam właśnie do tego źródła światła.

Peace!
KH

:smoker:

ironCELL

ironRULES
Veteran
Cały czas szukam informacji na ten temat Klint i chyba jednak różnica jest dosyć wyraźna. W sklepach internetowych piszą, że takie żarówki CFL 125W wytwarzają około 6 500 lumenów, a HPS 14 000 - 17 000 lum :)

Wstępny plan jest taki:
- budowa skrzynki z płyt OSB o wymiarach 25x50xH100cm (powierzchnia 0,125 m2, optymalnie nieco ponad 6000 lumenów)
- żarówka CFL 125 w + odbłyśnik (oferują nieco za duże, bo 50x40, ale to się przerobi hehe)
- na ściany mylar diamond 100%
- dwie donice 9 litrowe o wym. 23x23x24
- wentylacja z poprzedniego boxa (wyciąg 2x wiatrak 120x120mm i jeden na wlot o takich samych wym.)

Ogólnie to najchętniej nie pieprzyłbym się z budową nowej skrzynki, ale obawiam się, że najemcy mogą nieco krzywo spojrzeć na rachunki za prąd przy HPS 150......)

pozdrówka bracia i siostry :tiphat:
Najlepsza dla twojej koleżanki z wielkimi oczami była by opcja wyluzowania i odłożenia sobie kaski na LEDzika 100W real power. Tak na serio to w ogóle dziwię się, że taki stary koń się zastanawia nad różnicą rządu +/- 30W ;). Oczywiście, że HPS. Poza tym jak już jesteśmy przy wykrywaniu na licznik to przy poborach tego rzędu 50W w tę czy w tamtą nie mają znaczenia. Znaczenie ma sygnatura czasu wł/wył i na to bym uważał jak już coś. Jednak przy okazji uspokoję cię od razu. Nikt na to w DE nie patrzy (Jogi najlepszym przykładem :huggg: ).

One love,
peace

klint

Active member
Veteran
Siema Iron a orientujesz siê jak sprawa wygl±da w nl? Mam wprawdzie na timerze funkcje random ( on i off codziennie siê zmienia ale do 30min max )

ironCELL

ironRULES
Veteran
Siema Iron a orientujesz siê jak sprawa wygl±da w nl? Mam wprawdzie na timerze funkcje random ( on i off codziennie siê zmienia ale do 30min max )
Są różne metody na maskowanie załączeń i wyłączeń, ale raczej sudo random do nich nie należy. W sensie wyluzował bym się z nim. Nie wiem dokładnie gdzie w NL jesteś jednak raczej był bym spokojny. Nawet przy 300W LEDziku jak u ciebie. To gdzie jesteś ma znaczenie dlatego, że nie wszyscy dostawcy w NL stosują protokół pobierania danych z liczników po sieci. Są jeszcze miejsca gdzie trzeba wysłać człowieka z lapkiem i albo bezprzewodowo sczytać te dane, albo i normalnie naocznie sprawdzić i spisać. I w tych dwu ostatnich przypadkach z racji na czas potrzebny do sczytania danych pobiera się tylko podstawowe informacje o zużyciu.

One love,
peace

versacemagacie

New member
Witam.
Myslę ze w dobrym temacie napisalem.
Mam pytanie odnosnie automatow . Maja 5 tydzien , pokazaly preflowery , zaraz powinny zaczac flo. Na szczytach nie mają jeszcze kwiatow ale na dniach powinny sie uformowac. Stosuje nawozy od canny do hydroponiki , stol 14 roslin od ghe ( swoja droga straszne badziewie , no ale dzieki temu zobaczylem jak to wszystko funkcjonuje ) . Nie wiem własnie czy aby nie za pozno zaczeły kwitnąć w dodatku sa male maja po max 20-30 cm a juz pokazuja sie preflowery. Zgodnie z tabelka od canny i i informacjami w internecie kiedy pokazała preflowery dalem cannabost jeszcze na trybie veg z nawozami veg. Kiedy pokaza pączki na szczytach zmienie wode i i dam wsio na flo , troche pozniej dodam pk 13/14 . Czy nie za wczesniej ? czy za poźno ? Boje sie ze cannabost dodalem za wcześniej bo jeszcze nic nie uformawało sie w forme kwiata na szczycie ale zaczyna powoli z drugiej strony moga pogonić kwitnienie . zapach roslin jest jeszcze delikatny .
Propo niskich roslinek to czy rusza do gory kiedy kwitna ? Rosliny to white widow od dutch passion automaty.

D

DLOC

Jasne ze rusza ale po co za wczesniej dodawales nawozy??opisz moze cos wiecej na temat boxa, jaka masz wentylacje tam ?Nie kombinuj z nawozami na lewo tylko z tabeli i bedzie ok :D Peace

Witam.
Myslę ze w dobrym temacie napisalem.
Mam pytanie odnosnie automatow . Maja 5 tydzien , pokazaly preflowery , zaraz powinny zaczac flo. Na szczytach nie mają jeszcze kwiatow ale na dniach powinny sie uformowac. Stosuje nawozy od canny do hydroponiki , stol 14 roslin od ghe ( swoja droga straszne badziewie , no ale dzieki temu zobaczylem jak to wszystko funkcjonuje ) . Nie wiem własnie czy aby nie za pozno zaczeły kwitnąć w dodatku sa male maja po max 20-30 cm a juz pokazuja sie preflowery. Zgodnie z tabelka od canny i i informacjami w internecie kiedy pokazała preflowery dalem cannabost jeszcze na trybie veg z nawozami veg. Kiedy pokaza pączki na szczytach zmienie wode i i dam wsio na flo , troche pozniej dodam pk 13/14 . Czy nie za wczesniej ? czy za poźno ? Boje sie ze cannabost dodalem za wcześniej bo jeszcze nic nie uformawało sie w forme kwiata na szczycie ale zaczyna powoli z drugiej strony moga pogonić kwitnienie . zapach roslin jest jeszcze delikatny .
Propo niskich roslinek to czy rusza do gory kiedy kwitna ? Rosliny to white widow od dutch passion automaty.

versacemagacie

New member
Nie mam w sumie boxa tylko bardziej groowroom max 2 m2. Wentylacje mam naprawde pozadnie zrobiona wraz z cyrkulacja powietrza w srodku. Wentylator wyciagajacy powietrze ma 700 m3/h , uzywam go przewaznie pare razy w ciagu dnia zeby wyciagnał mi cale powietrze (szybciej niz naturalna wentylacja) . Temp w srodku utrzymuje 24-27 stopni no czasem 28 ale wlaczam wentylator i ladnie wyciaga mi wsio . Ph jest stabilne . Jedyny problem to ze zaraz zaczna pykac a sa niskie . Mowisz ze wyciagna sie do gory , oby :) Kiedy najlepjej przestawic rosliny ( nawozami ) na flo ? Kiedy paczki na gorze beda sie formowały czy kiedy w miare solidny bedzie paczek na gorze i wtedy na flo czy moze wtedy kiedy pojawia sie preflowery ? Nie chce za szybko przejsc na kwitnienie kiedy to nie jest potrzebne. Przesadzilem z boostem , ale patrzac z perspektywy paru dni to chyba nic im sie nie stanie . Wlane tylko 50 ml gdzie to jest dawka na 10 l +/- a ja mam 50 l baniak. Mozna powiedziec ze delikatnie szarpnałem je za te kwitnienie gdzie dalej trzymaja sie na veg .

Carrington

Active member
Siema. W niedzielê wystartowa³em z vegiem i mam bardzo du¿y problem z temperatur± i wilgotno¶ci±. Box 90x90x180, 7 sztuk w ma³ych doniczkach, pewnie ok. 0,2L, docelowo trafi± do 11L. Lampa MH 400W w CoolT 50 cm od szczytów, ch³odzona 12mm wentylatorem komputerowym. Temperatura ok. 33-35 st. w ci±gu dnia wieczorem robi siê ok. 31-32, wiêc zmiana niewielka. Wilgotno¶æ od rana ok. 55% im dalej w dzieñ tym spada do ok. 35%, w boxie du¿y mokry rêcznik i pojemnik z wod± i g±bk±, do tego oprysk ok. 3 razy dziennie, bez rêcznika i pojemnika z wod± mia³em wilgotno¶æ poni¿ej 20%. W boxie tylko wentylator mieszaj±cy EkoFan i otwarte jedno okienko, drugie po przeciwnej uchylone, poniewa¿ jak mia³em otwarte otwory pasywne (jeden na dole drugi na górze) to temperatura 35 st., wilgotno¶æ poni¿ej 20%.
Próbowa³em w³±czaæ wentylator promieniowy 260m3/h z filtrem wêglowym, ale temperatura spad³a tylko do 33 st. za to wilgotno¶æ ca³y czas poni¿ej 20%.
Nie wiem kompletnie jak zbiæ temperaturê przynajmniej do 30 st. i ustabilizowaæ wilgotno¶æ, chocia¿ na poziomie 50%. Proszê o pomoc.
Pozdro, Carry.

D

DLOC

Automaty same sie przelanczaja niezaleznie od dlugosci naswietlania.To oczywiste ze sie wyciagna, przy swietle 12h a1 2 ciemni gdzie roslina odpoczywa ma wiecej czasu zeby odpoczac to i sie 'wyciaga'.Jak masz canne nawozy to wedlug tabeli.Z tego co wiem to po pokazaniu preflowerow juz powinienes lac nawozy na flo.A nawet przed w celu ich przestawienia.Zreszta masz opisane koles w tabeli canna wszystko.Dziwi mnie twoj problem skoro masz taki growroom i sprzet tym bardziej w hydro...

klint

Active member
Veteran
Siema Carrington . Widzisz a chcia³e¶ tam 400w z wingiem to dopiero by³ by piekarnik gdyby nie cooltube. Mo¿esz spróbowaæ daæ mocniejszy went wpychajacy powietrze do cooltuba. Powinno jeszcze kilka stopni i¶æ w dó³. A went wyciagajacy jak masz pod³±czony bo z tego co pamiêtam by³y tam dwa biegi wolniejszy i szybszy. Wszystko zale¿a³o od pod³±czenia kabli. Powinno byæ pokazane na schemacie w instrukcji albo na naklejce w ¶rodku. Przynajmniej u mnie tak by³o. Pozdro

D

DLOC

Po co walisz takie moce lampy do takiego boxa?wentylatorkiem do komputera chcesz to ochlodzic?Zmien lampe na 250 watt o 20 cm zmienisz odleglosc od szczytow bedziesz mial to samo co 400 tylko mniej za prad zaplacisz i temperature zbijesz przy okazji.Jak to zbic temperature umiesc pojemniki z woda w boxie przy okazji wilgotnosc zwiekszysz a mozesz tez kostki lodu wrzucic do tych pojemnikow to jeszcze bardziej zbijesz temp.

Siema. W niedzielê wystartowa³em z vegiem i mam bardzo du¿y problem z temperatur± i wilgotno¶ci±. Box 90x90x180, 7 sztuk w ma³ych doniczkach, pewnie ok. 0,2L, docelowo trafi± do 11L. Lampa MH 400W w CoolT 50 cm od szczytów, ch³odzona 12mm wentylatorem komputerowym. Temperatura ok. 33-35 st. w ci±gu dnia wieczorem robi siê ok. 31-32, wiêc zmiana niewielka. Wilgotno¶æ od rana ok. 55% im dalej w dzieñ tym spada do ok. 35%, w boxie du¿y mokry rêcznik i pojemnik z wod± i g±bk±, do tego oprysk ok. 3 razy dziennie, bez rêcznika i pojemnika z wod± mia³em wilgotno¶æ poni¿ej 20%. W boxie tylko wentylator mieszaj±cy EkoFan i otwarte jedno okienko, drugie po przeciwnej uchylone, poniewa¿ jak mia³em otwarte otwory pasywne (jeden na dole drugi na górze) to temperatura 35 st., wilgotno¶æ poni¿ej 20%.
Próbowa³em w³±czaæ wentylator promieniowy 260m3/h z filtrem wêglowym, ale temperatura spad³a tylko do 33 st. za to wilgotno¶æ ca³y czas poni¿ej 20%.
Nie wiem kompletnie jak zbiæ temperaturê przynajmniej do 30 st. i ustabilizowaæ wilgotno¶æ, chocia¿ na poziomie 50%. Proszê o pomoc.
Pozdro, Carry.

Carrington

Active member
Siema Carrington . Widzisz a chcia³e¶ tam 400w z wingiem to dopiero by³ by piekarnik gdyby nie cooltube. Mo¿esz spróbowaæ daæ mocniejszy went wpychajacy powietrze do cooltuba. Powinno jeszcze kilka stopni i¶æ w dó³. Pozdro

Klint, chcia³em daæ 400W na veg i 600W na flo z wingiem, ca³e szczê¶cie odwiod³e¶ mnie od tego pomys³u, ale my¶lê, ¿e po to w³a¶nie jest to forum, wiêc WIELKIE DZIÊKI.
Niestety teraz przy 400W mam problem, a na flo mam 600W HPSa, wiêc ju¿ siê bojê my¶leæ co bêdzie, nie spodziewa³em siê :/
Mam na my¶li konkretnie jaki¶ mocniejszy wentyl? mam CoolT z przewodami went. 125mm i 12 cm wentylatorem komuterowym 12V 0.36A je¿eli to ma znaczenie.

Carrington

Active member
Po co walisz takie moce lampy do takiego boxa?wentylatorkiem do komputera chcesz to ochlodzic?Zmien lampe na 250 watt o 20 cm zmienisz odleglosc od szczytow bedziesz mial to samo co 400 tylko mniej za prad zaplacisz i temperature zbijesz przy okazji.Jak to zbic temperature umiesc pojemniki z woda w boxie przy okazji wilgotnosc zwiekszysz a mozesz tez kostki lodu wrzucic do tych pojemnikow to jeszcze bardziej zbijesz temp.

Niestety ju¿ teraz po ptakach, mam 400Mh i 600W HPS, co prawda HPS jeszcze nie u¿ywany wiêc móg³bym wymieniæ na 400W, ale mo¿e tak jak mówi Klint jak dam lepszy wentyl przy wlocie do CoolT to temp. spadnie.
Je¿eli chodzi o pojemniki z wod± to mam taki 2 litrowy wraz z g±bk± i do tego du¿y mokry rêcznik k±pielowy, tylko ¿e im dalej w dzieñ tym wilgotno¶æ spada, pod koniec dnia tak jak pisa³em ok. 35% i to te¿ wspomagana spryskiwaczem. Mo¿e macie namiary na jaki¶ nawil¿acz, tylko nie w rozmiarach sokowirówki jak widzia³em w sklepach elektronicznych :) przegl±da³em allegro, ale tam te¿ raczej same bambary³y.
Dzi¶ spróbujê z lodem w pojemnikach, mo¿e to jest jaki¶ pomys³.

klint

Active member
Veteran
Ch³opie 12V wentylatorkiem chcesz to ochlodzic?! Kup sobie co¶ takiego wtedy nie bêdziesz mia³ problemu...
picture.php

A co do nawil¿acza to s± nawet wielko¶ci tostera. Wujek Google siê k³ania :)

ironCELL

ironRULES
Veteran
Najtańsze najmniejsze gówienko pierwsze z brzegu: http://allegro.pl/jonizator-generator-mgly-nawilzacz-powietrza-i5684008100.html Robisz pływak wkładasz do pojemnika z wodą jakiego chcesz i dmuchasz na to wiatraczkiem i masz nawilżacz. Co do mocy lamp to nie ma się co szczypać hehe. Masz prawie 1m^2 a ja na 1,44 miałem 2x600 w CT. Problemy są dwa. Pierwszy wydajne chłodzenie CT. Drugi wydajna wentylacja w namiocie. Oba problemy załatwisz kupując porządny wentylator promieniowy i podłączysz go w konfiguracji: filtr węglowy, wentylator, CT. Przy dużym ciśnieniu statycznym wentylatora wyciągającego będziesz pewnie potrzebował jeszcze jednego wdmuchującego powietrze do namiotu aby zrównoważyć różnicę w ciśnieniu. Wentylatorek komputerowy weź sobie zastosuj w nawilżaczu i marsz do sklepu po porządne wentylatory. Bez tego (o ile nie zmienisz oświetlenia) będzie benis.

One love,
peace

Last edited:

versacemagacie

New member
Automaty same sie przelanczaja niezaleznie od dlugosci naswietlania.To oczywiste ze sie wyciagna, przy swietle 12h a1 2 ciemni gdzie roslina odpoczywa ma wiecej czasu zeby odpoczac to i sie 'wyciaga'.Jak masz canne nawozy to wedlug tabeli.Z tego co wiem to po pokazaniu preflowerow juz powinienes lac nawozy na flo.A nawet przed w celu ich przestawienia.Zreszta masz opisane koles w tabeli canna wszystko.Dziwi mnie twoj problem skoro masz taki growroom i sprzet tym bardziej w hydro...
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci :) Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły :) Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?

ironCELL

ironRULES
Veteran
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci :) Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły :) Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?
giphy.gif