What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

ziben

Active member
Veteran
Cały czas szukam informacji na ten temat Klint i chyba jednak różnica jest dosyć wyraźna. W sklepach internetowych piszą, że takie żarówki CFL 125W wytwarzają około 6 500 lumenów, a HPS 14 000 - 17 000 lum :)

Wstępny plan jest taki:
- budowa skrzynki z płyt OSB o wymiarach 25x50xH100cm (powierzchnia 0,125 m2, optymalnie nieco ponad 6000 lumenów)
- żarówka CFL 125 w + odbłyśnik (oferują nieco za duże, bo 50x40, ale to się przerobi hehe)
- na ściany mylar diamond 100%
- dwie donice 9 litrowe o wym. 23x23x24
- wentylacja z poprzedniego boxa (wyciąg 2x wiatrak 120x120mm i jeden na wlot o takich samych wym.)

Ogólnie to najchętniej nie pieprzyłbym się z budową nowej skrzynki, ale obawiam się, że najemcy mogą nieco krzywo spojrzeć na rachunki za prąd przy HPS 150......)

pozdrówka bracia i siostry :tiphat:

klint

Active member
Veteran
Mnie ostatnio trapi w³a¶nie kwestia zu¿ycia przez poszczególne rodzaje lamp. Dlatego zamówi³em sobie miernik do pomiaru zu¿ycia. Chce porównaæ panel Led 300w z hps 250w. Tak ¿e jak tylko przesy³ka dojdzie to bêdê wiedzia³ na czym stojê :)
A tak wygl±da to cudeñko:
picture.php

Kelly's Heroes

Active member
Hej!

Ziben... CFL 125W vs HPS 150W !? !? !?

NIE MA SIĘ NAD CZYM ZASTANAWIAĆ :)

a różnica? Sam piszesz, że strumień świetlny hps'a jest 2x mocniejszy od cfl'a!
a te 25W różnicy w poborze... przecież to (ni huja) nie jest odczuwalne!

Sam miałem hps 150W i Ciebie też gorąco zachęcam właśnie do tego źródła światła.

Peace!
KH

:smoker:

ironCELL

ironRULES
Veteran
Cały czas szukam informacji na ten temat Klint i chyba jednak różnica jest dosyć wyraźna. W sklepach internetowych piszą, że takie żarówki CFL 125W wytwarzają około 6 500 lumenów, a HPS 14 000 - 17 000 lum :)

Wstępny plan jest taki:
- budowa skrzynki z płyt OSB o wymiarach 25x50xH100cm (powierzchnia 0,125 m2, optymalnie nieco ponad 6000 lumenów)
- żarówka CFL 125 w + odbłyśnik (oferują nieco za duże, bo 50x40, ale to się przerobi hehe)
- na ściany mylar diamond 100%
- dwie donice 9 litrowe o wym. 23x23x24
- wentylacja z poprzedniego boxa (wyciąg 2x wiatrak 120x120mm i jeden na wlot o takich samych wym.)

Ogólnie to najchętniej nie pieprzyłbym się z budową nowej skrzynki, ale obawiam się, że najemcy mogą nieco krzywo spojrzeć na rachunki za prąd przy HPS 150......)

pozdrówka bracia i siostry :tiphat:
Najlepsza dla twojej koleżanki z wielkimi oczami była by opcja wyluzowania i odłożenia sobie kaski na LEDzika 100W real power. Tak na serio to w ogóle dziwię się, że taki stary koń się zastanawia nad różnicą rządu +/- 30W ;). Oczywiście, że HPS. Poza tym jak już jesteśmy przy wykrywaniu na licznik to przy poborach tego rzędu 50W w tę czy w tamtą nie mają znaczenia. Znaczenie ma sygnatura czasu wł/wył i na to bym uważał jak już coś. Jednak przy okazji uspokoję cię od razu. Nikt na to w DE nie patrzy (Jogi najlepszym przykładem :huggg: ).

One love,
peace

klint

Active member
Veteran
Siema Iron a orientujesz siê jak sprawa wygl±da w nl? Mam wprawdzie na timerze funkcje random ( on i off codziennie siê zmienia ale do 30min max )

ironCELL

ironRULES
Veteran
Siema Iron a orientujesz siê jak sprawa wygl±da w nl? Mam wprawdzie na timerze funkcje random ( on i off codziennie siê zmienia ale do 30min max )
Są różne metody na maskowanie załączeń i wyłączeń, ale raczej sudo random do nich nie należy. W sensie wyluzował bym się z nim. Nie wiem dokładnie gdzie w NL jesteś jednak raczej był bym spokojny. Nawet przy 300W LEDziku jak u ciebie. To gdzie jesteś ma znaczenie dlatego, że nie wszyscy dostawcy w NL stosują protokół pobierania danych z liczników po sieci. Są jeszcze miejsca gdzie trzeba wysłać człowieka z lapkiem i albo bezprzewodowo sczytać te dane, albo i normalnie naocznie sprawdzić i spisać. I w tych dwu ostatnich przypadkach z racji na czas potrzebny do sczytania danych pobiera się tylko podstawowe informacje o zużyciu.

One love,
peace

versacemagacie

New member
Witam.
Myslę ze w dobrym temacie napisalem.
Mam pytanie odnosnie automatow . Maja 5 tydzien , pokazaly preflowery , zaraz powinny zaczac flo. Na szczytach nie mają jeszcze kwiatow ale na dniach powinny sie uformowac. Stosuje nawozy od canny do hydroponiki , stol 14 roslin od ghe ( swoja droga straszne badziewie , no ale dzieki temu zobaczylem jak to wszystko funkcjonuje ) . Nie wiem własnie czy aby nie za pozno zaczeły kwitnąć w dodatku sa male maja po max 20-30 cm a juz pokazuja sie preflowery. Zgodnie z tabelka od canny i i informacjami w internecie kiedy pokazała preflowery dalem cannabost jeszcze na trybie veg z nawozami veg. Kiedy pokaza pączki na szczytach zmienie wode i i dam wsio na flo , troche pozniej dodam pk 13/14 . Czy nie za wczesniej ? czy za poźno ? Boje sie ze cannabost dodalem za wcześniej bo jeszcze nic nie uformawało sie w forme kwiata na szczycie ale zaczyna powoli z drugiej strony moga pogonić kwitnienie . zapach roslin jest jeszcze delikatny .
Propo niskich roslinek to czy rusza do gory kiedy kwitna ? Rosliny to white widow od dutch passion automaty.

D

DLOC

Jasne ze rusza ale po co za wczesniej dodawales nawozy??opisz moze cos wiecej na temat boxa, jaka masz wentylacje tam ?Nie kombinuj z nawozami na lewo tylko z tabeli i bedzie ok :D Peace

Witam.
Myslę ze w dobrym temacie napisalem.
Mam pytanie odnosnie automatow . Maja 5 tydzien , pokazaly preflowery , zaraz powinny zaczac flo. Na szczytach nie mają jeszcze kwiatow ale na dniach powinny sie uformowac. Stosuje nawozy od canny do hydroponiki , stol 14 roslin od ghe ( swoja droga straszne badziewie , no ale dzieki temu zobaczylem jak to wszystko funkcjonuje ) . Nie wiem własnie czy aby nie za pozno zaczeły kwitnąć w dodatku sa male maja po max 20-30 cm a juz pokazuja sie preflowery. Zgodnie z tabelka od canny i i informacjami w internecie kiedy pokazała preflowery dalem cannabost jeszcze na trybie veg z nawozami veg. Kiedy pokaza pączki na szczytach zmienie wode i i dam wsio na flo , troche pozniej dodam pk 13/14 . Czy nie za wczesniej ? czy za poźno ? Boje sie ze cannabost dodalem za wcześniej bo jeszcze nic nie uformawało sie w forme kwiata na szczycie ale zaczyna powoli z drugiej strony moga pogonić kwitnienie . zapach roslin jest jeszcze delikatny .
Propo niskich roslinek to czy rusza do gory kiedy kwitna ? Rosliny to white widow od dutch passion automaty.

versacemagacie

New member
Nie mam w sumie boxa tylko bardziej groowroom max 2 m2. Wentylacje mam naprawde pozadnie zrobiona wraz z cyrkulacja powietrza w srodku. Wentylator wyciagajacy powietrze ma 700 m3/h , uzywam go przewaznie pare razy w ciagu dnia zeby wyciagnał mi cale powietrze (szybciej niz naturalna wentylacja) . Temp w srodku utrzymuje 24-27 stopni no czasem 28 ale wlaczam wentylator i ladnie wyciaga mi wsio . Ph jest stabilne . Jedyny problem to ze zaraz zaczna pykac a sa niskie . Mowisz ze wyciagna sie do gory , oby :) Kiedy najlepjej przestawic rosliny ( nawozami ) na flo ? Kiedy paczki na gorze beda sie formowały czy kiedy w miare solidny bedzie paczek na gorze i wtedy na flo czy moze wtedy kiedy pojawia sie preflowery ? Nie chce za szybko przejsc na kwitnienie kiedy to nie jest potrzebne. Przesadzilem z boostem , ale patrzac z perspektywy paru dni to chyba nic im sie nie stanie . Wlane tylko 50 ml gdzie to jest dawka na 10 l +/- a ja mam 50 l baniak. Mozna powiedziec ze delikatnie szarpnałem je za te kwitnienie gdzie dalej trzymaja sie na veg .

Carrington

Active member
Siema. W niedzielê wystartowa³em z vegiem i mam bardzo du¿y problem z temperatur± i wilgotno¶ci±. Box 90x90x180, 7 sztuk w ma³ych doniczkach, pewnie ok. 0,2L, docelowo trafi± do 11L. Lampa MH 400W w CoolT 50 cm od szczytów, ch³odzona 12mm wentylatorem komputerowym. Temperatura ok. 33-35 st. w ci±gu dnia wieczorem robi siê ok. 31-32, wiêc zmiana niewielka. Wilgotno¶æ od rana ok. 55% im dalej w dzieñ tym spada do ok. 35%, w boxie du¿y mokry rêcznik i pojemnik z wod± i g±bk±, do tego oprysk ok. 3 razy dziennie, bez rêcznika i pojemnika z wod± mia³em wilgotno¶æ poni¿ej 20%. W boxie tylko wentylator mieszaj±cy EkoFan i otwarte jedno okienko, drugie po przeciwnej uchylone, poniewa¿ jak mia³em otwarte otwory pasywne (jeden na dole drugi na górze) to temperatura 35 st., wilgotno¶æ poni¿ej 20%.
Próbowa³em w³±czaæ wentylator promieniowy 260m3/h z filtrem wêglowym, ale temperatura spad³a tylko do 33 st. za to wilgotno¶æ ca³y czas poni¿ej 20%.
Nie wiem kompletnie jak zbiæ temperaturê przynajmniej do 30 st. i ustabilizowaæ wilgotno¶æ, chocia¿ na poziomie 50%. Proszê o pomoc.
Pozdro, Carry.

D

DLOC

Automaty same sie przelanczaja niezaleznie od dlugosci naswietlania.To oczywiste ze sie wyciagna, przy swietle 12h a1 2 ciemni gdzie roslina odpoczywa ma wiecej czasu zeby odpoczac to i sie 'wyciaga'.Jak masz canne nawozy to wedlug tabeli.Z tego co wiem to po pokazaniu preflowerow juz powinienes lac nawozy na flo.A nawet przed w celu ich przestawienia.Zreszta masz opisane koles w tabeli canna wszystko.Dziwi mnie twoj problem skoro masz taki growroom i sprzet tym bardziej w hydro...

klint

Active member
Veteran
Siema Carrington . Widzisz a chcia³e¶ tam 400w z wingiem to dopiero by³ by piekarnik gdyby nie cooltube. Mo¿esz spróbowaæ daæ mocniejszy went wpychajacy powietrze do cooltuba. Powinno jeszcze kilka stopni i¶æ w dó³. A went wyciagajacy jak masz pod³±czony bo z tego co pamiêtam by³y tam dwa biegi wolniejszy i szybszy. Wszystko zale¿a³o od pod³±czenia kabli. Powinno byæ pokazane na schemacie w instrukcji albo na naklejce w ¶rodku. Przynajmniej u mnie tak by³o. Pozdro

D

DLOC

Po co walisz takie moce lampy do takiego boxa?wentylatorkiem do komputera chcesz to ochlodzic?Zmien lampe na 250 watt o 20 cm zmienisz odleglosc od szczytow bedziesz mial to samo co 400 tylko mniej za prad zaplacisz i temperature zbijesz przy okazji.Jak to zbic temperature umiesc pojemniki z woda w boxie przy okazji wilgotnosc zwiekszysz a mozesz tez kostki lodu wrzucic do tych pojemnikow to jeszcze bardziej zbijesz temp.

Siema. W niedzielê wystartowa³em z vegiem i mam bardzo du¿y problem z temperatur± i wilgotno¶ci±. Box 90x90x180, 7 sztuk w ma³ych doniczkach, pewnie ok. 0,2L, docelowo trafi± do 11L. Lampa MH 400W w CoolT 50 cm od szczytów, ch³odzona 12mm wentylatorem komputerowym. Temperatura ok. 33-35 st. w ci±gu dnia wieczorem robi siê ok. 31-32, wiêc zmiana niewielka. Wilgotno¶æ od rana ok. 55% im dalej w dzieñ tym spada do ok. 35%, w boxie du¿y mokry rêcznik i pojemnik z wod± i g±bk±, do tego oprysk ok. 3 razy dziennie, bez rêcznika i pojemnika z wod± mia³em wilgotno¶æ poni¿ej 20%. W boxie tylko wentylator mieszaj±cy EkoFan i otwarte jedno okienko, drugie po przeciwnej uchylone, poniewa¿ jak mia³em otwarte otwory pasywne (jeden na dole drugi na górze) to temperatura 35 st., wilgotno¶æ poni¿ej 20%.
Próbowa³em w³±czaæ wentylator promieniowy 260m3/h z filtrem wêglowym, ale temperatura spad³a tylko do 33 st. za to wilgotno¶æ ca³y czas poni¿ej 20%.
Nie wiem kompletnie jak zbiæ temperaturê przynajmniej do 30 st. i ustabilizowaæ wilgotno¶æ, chocia¿ na poziomie 50%. Proszê o pomoc.
Pozdro, Carry.

Carrington

Active member
Siema Carrington . Widzisz a chcia³e¶ tam 400w z wingiem to dopiero by³ by piekarnik gdyby nie cooltube. Mo¿esz spróbowaæ daæ mocniejszy went wpychajacy powietrze do cooltuba. Powinno jeszcze kilka stopni i¶æ w dó³. Pozdro

Klint, chcia³em daæ 400W na veg i 600W na flo z wingiem, ca³e szczê¶cie odwiod³e¶ mnie od tego pomys³u, ale my¶lê, ¿e po to w³a¶nie jest to forum, wiêc WIELKIE DZIÊKI.
Niestety teraz przy 400W mam problem, a na flo mam 600W HPSa, wiêc ju¿ siê bojê my¶leæ co bêdzie, nie spodziewa³em siê :/
Mam na my¶li konkretnie jaki¶ mocniejszy wentyl? mam CoolT z przewodami went. 125mm i 12 cm wentylatorem komuterowym 12V 0.36A je¿eli to ma znaczenie.

Carrington

Active member
Po co walisz takie moce lampy do takiego boxa?wentylatorkiem do komputera chcesz to ochlodzic?Zmien lampe na 250 watt o 20 cm zmienisz odleglosc od szczytow bedziesz mial to samo co 400 tylko mniej za prad zaplacisz i temperature zbijesz przy okazji.Jak to zbic temperature umiesc pojemniki z woda w boxie przy okazji wilgotnosc zwiekszysz a mozesz tez kostki lodu wrzucic do tych pojemnikow to jeszcze bardziej zbijesz temp.

Niestety ju¿ teraz po ptakach, mam 400Mh i 600W HPS, co prawda HPS jeszcze nie u¿ywany wiêc móg³bym wymieniæ na 400W, ale mo¿e tak jak mówi Klint jak dam lepszy wentyl przy wlocie do CoolT to temp. spadnie.
Je¿eli chodzi o pojemniki z wod± to mam taki 2 litrowy wraz z g±bk± i do tego du¿y mokry rêcznik k±pielowy, tylko ¿e im dalej w dzieñ tym wilgotno¶æ spada, pod koniec dnia tak jak pisa³em ok. 35% i to te¿ wspomagana spryskiwaczem. Mo¿e macie namiary na jaki¶ nawil¿acz, tylko nie w rozmiarach sokowirówki jak widzia³em w sklepach elektronicznych :) przegl±da³em allegro, ale tam te¿ raczej same bambary³y.
Dzi¶ spróbujê z lodem w pojemnikach, mo¿e to jest jaki¶ pomys³.

klint

Active member
Veteran
Ch³opie 12V wentylatorkiem chcesz to ochlodzic?! Kup sobie co¶ takiego wtedy nie bêdziesz mia³ problemu...
picture.php

A co do nawil¿acza to s± nawet wielko¶ci tostera. Wujek Google siê k³ania :)

ironCELL

ironRULES
Veteran
Najtańsze najmniejsze gówienko pierwsze z brzegu: http://allegro.pl/jonizator-generator-mgly-nawilzacz-powietrza-i5684008100.html Robisz pływak wkładasz do pojemnika z wodą jakiego chcesz i dmuchasz na to wiatraczkiem i masz nawilżacz. Co do mocy lamp to nie ma się co szczypać hehe. Masz prawie 1m^2 a ja na 1,44 miałem 2x600 w CT. Problemy są dwa. Pierwszy wydajne chłodzenie CT. Drugi wydajna wentylacja w namiocie. Oba problemy załatwisz kupując porządny wentylator promieniowy i podłączysz go w konfiguracji: filtr węglowy, wentylator, CT. Przy dużym ciśnieniu statycznym wentylatora wyciągającego będziesz pewnie potrzebował jeszcze jednego wdmuchującego powietrze do namiotu aby zrównoważyć różnicę w ciśnieniu. Wentylatorek komputerowy weź sobie zastosuj w nawilżaczu i marsz do sklepu po porządne wentylatory. Bez tego (o ile nie zmienisz oświetlenia) będzie benis.

One love,
peace

Last edited:

versacemagacie

New member
Automaty same sie przelanczaja niezaleznie od dlugosci naswietlania.To oczywiste ze sie wyciagna, przy swietle 12h a1 2 ciemni gdzie roslina odpoczywa ma wiecej czasu zeby odpoczac to i sie 'wyciaga'.Jak masz canne nawozy to wedlug tabeli.Z tego co wiem to po pokazaniu preflowerow juz powinienes lac nawozy na flo.A nawet przed w celu ich przestawienia.Zreszta masz opisane koles w tabeli canna wszystko.Dziwi mnie twoj problem skoro masz taki growroom i sprzet tym bardziej w hydro...
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci :) Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły :) Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?

ironCELL

ironRULES
Veteran
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci :) Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły :) Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?
giphy.gif