Najlepsza dla twojej koleżanki z wielkimi oczami była by opcja wyluzowania i odłożenia sobie kaski na LEDzika 100W real power. Tak na serio to w ogóle dziwię się, że taki stary koń się zastanawia nad różnicą rządu +/- 30W . Oczywiście, że HPS. Poza tym jak już jesteśmy przy wykrywaniu na licznik to przy poborach tego rzędu 50W w tę czy w tamtą nie mają znaczenia. Znaczenie ma sygnatura czasu wł/wył i na to bym uważał jak już coś. Jednak przy okazji uspokoję cię od razu. Nikt na to w DE nie patrzy (Jogi najlepszym przykładem ).Cały czas szukam informacji na ten temat Klint i chyba jednak różnica jest dosyć wyraźna. W sklepach internetowych piszą, że takie żarówki CFL 125W wytwarzają około 6 500 lumenów, a HPS 14 000 - 17 000 lum
Wstępny plan jest taki:
- budowa skrzynki z płyt OSB o wymiarach 25x50xH100cm (powierzchnia 0,125 m2, optymalnie nieco ponad 6000 lumenów)
- żarówka CFL 125 w + odbłyśnik (oferują nieco za duże, bo 50x40, ale to się przerobi hehe)
- na ściany mylar diamond 100%
- dwie donice 9 litrowe o wym. 23x23x24
- wentylacja z poprzedniego boxa (wyciąg 2x wiatrak 120x120mm i jeden na wlot o takich samych wym.)
Ogólnie to najchętniej nie pieprzyłbym się z budową nowej skrzynki, ale obawiam się, że najemcy mogą nieco krzywo spojrzeć na rachunki za prąd przy HPS 150......)
pozdrówka bracia i siostry
Są różne metody na maskowanie załączeń i wyłączeń, ale raczej sudo random do nich nie należy. W sensie wyluzował bym się z nim. Nie wiem dokładnie gdzie w NL jesteś jednak raczej był bym spokojny. Nawet przy 300W LEDziku jak u ciebie. To gdzie jesteś ma znaczenie dlatego, że nie wszyscy dostawcy w NL stosują protokół pobierania danych z liczników po sieci. Są jeszcze miejsca gdzie trzeba wysłać człowieka z lapkiem i albo bezprzewodowo sczytać te dane, albo i normalnie naocznie sprawdzić i spisać. I w tych dwu ostatnich przypadkach z racji na czas potrzebny do sczytania danych pobiera się tylko podstawowe informacje o zużyciu.Siema Iron a orientujesz siê jak sprawa wygl±da w nl? Mam wprawdzie na timerze funkcje random ( on i off codziennie siê zmienia ale do 30min max )
Witam.
Myslę ze w dobrym temacie napisalem.
Mam pytanie odnosnie automatow . Maja 5 tydzien , pokazaly preflowery , zaraz powinny zaczac flo. Na szczytach nie mają jeszcze kwiatow ale na dniach powinny sie uformowac. Stosuje nawozy od canny do hydroponiki , stol 14 roslin od ghe ( swoja droga straszne badziewie , no ale dzieki temu zobaczylem jak to wszystko funkcjonuje ) . Nie wiem własnie czy aby nie za pozno zaczeły kwitnąć w dodatku sa male maja po max 20-30 cm a juz pokazuja sie preflowery. Zgodnie z tabelka od canny i i informacjami w internecie kiedy pokazała preflowery dalem cannabost jeszcze na trybie veg z nawozami veg. Kiedy pokaza pączki na szczytach zmienie wode i i dam wsio na flo , troche pozniej dodam pk 13/14 . Czy nie za wczesniej ? czy za poźno ? Boje sie ze cannabost dodalem za wcześniej bo jeszcze nic nie uformawało sie w forme kwiata na szczycie ale zaczyna powoli z drugiej strony moga pogonić kwitnienie . zapach roslin jest jeszcze delikatny .
Propo niskich roslinek to czy rusza do gory kiedy kwitna ? Rosliny to white widow od dutch passion automaty.
Siema. W niedzielê wystartowa³em z vegiem i mam bardzo du¿y problem z temperatur± i wilgotno¶ci±. Box 90x90x180, 7 sztuk w ma³ych doniczkach, pewnie ok. 0,2L, docelowo trafi± do 11L. Lampa MH 400W w CoolT 50 cm od szczytów, ch³odzona 12mm wentylatorem komputerowym. Temperatura ok. 33-35 st. w ci±gu dnia wieczorem robi siê ok. 31-32, wiêc zmiana niewielka. Wilgotno¶æ od rana ok. 55% im dalej w dzieñ tym spada do ok. 35%, w boxie du¿y mokry rêcznik i pojemnik z wod± i g±bk±, do tego oprysk ok. 3 razy dziennie, bez rêcznika i pojemnika z wod± mia³em wilgotno¶æ poni¿ej 20%. W boxie tylko wentylator mieszaj±cy EkoFan i otwarte jedno okienko, drugie po przeciwnej uchylone, poniewa¿ jak mia³em otwarte otwory pasywne (jeden na dole drugi na górze) to temperatura 35 st., wilgotno¶æ poni¿ej 20%.
Próbowa³em w³±czaæ wentylator promieniowy 260m3/h z filtrem wêglowym, ale temperatura spad³a tylko do 33 st. za to wilgotno¶æ ca³y czas poni¿ej 20%.
Nie wiem kompletnie jak zbiæ temperaturê przynajmniej do 30 st. i ustabilizowaæ wilgotno¶æ, chocia¿ na poziomie 50%. Proszê o pomoc.
Pozdro, Carry.
Siema Carrington . Widzisz a chcia³e¶ tam 400w z wingiem to dopiero by³ by piekarnik gdyby nie cooltube. Mo¿esz spróbowaæ daæ mocniejszy went wpychajacy powietrze do cooltuba. Powinno jeszcze kilka stopni i¶æ w dó³. Pozdro
Po co walisz takie moce lampy do takiego boxa?wentylatorkiem do komputera chcesz to ochlodzic?Zmien lampe na 250 watt o 20 cm zmienisz odleglosc od szczytow bedziesz mial to samo co 400 tylko mniej za prad zaplacisz i temperature zbijesz przy okazji.Jak to zbic temperature umiesc pojemniki z woda w boxie przy okazji wilgotnosc zwiekszysz a mozesz tez kostki lodu wrzucic do tych pojemnikow to jeszcze bardziej zbijesz temp.
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?Automaty same sie przelanczaja niezaleznie od dlugosci naswietlania.To oczywiste ze sie wyciagna, przy swietle 12h a1 2 ciemni gdzie roslina odpoczywa ma wiecej czasu zeby odpoczac to i sie 'wyciaga'.Jak masz canne nawozy to wedlug tabeli.Z tego co wiem to po pokazaniu preflowerow juz powinienes lac nawozy na flo.A nawet przed w celu ich przestawienia.Zreszta masz opisane koles w tabeli canna wszystko.Dziwi mnie twoj problem skoro masz taki growroom i sprzet tym bardziej w hydro...
Nie mam problemow tylko mam watpliwosci Wole zapytac niz zrobic glupi ruch i po wszystkim bedzie kolego miły Nie stosuje naswietlenia 18/6 stosuje 24/0. Wiem ze to troche konstrowesyjny pomysł ale zaglebiłem sie w temat fotosyntezy i przysłowiowej ciemni. Nie wiem czy teraz kiedy podczas kwitnienia dalbym 12/12 czy nie zhermiły by mi się. Ewentualnie na kwitnienie zostawie w dalszym ciagu 24/0 . Na automaty nie dziala fotorepoid ( sorry za nazwy ale nie przykładam sie nazwy do nich tylko do roślin ). Według tabelki canna kiedy zaczyna roslina pykac dodaje sie na nawozach veg cannabost i pare dni pozniej przechodzi sie na flo . dziwne ale prawdziwe , bo boost dziala najlepjej z pk 13/14 no ale coz , dlatego moim zdaniem tabelka jest czysto informacyjna. Czy kiedy zmienie swiatło im teraz to nic im sie nie stanie ?