Carrington
Active member
Na Vega dawales im cannaboosta?
Da³em 10ml na 10L przy ostatnim podlewaniu vegowym, to by³ b³±d?
Na Vega dawales im cannaboosta?
Lałeś minimalne dawki czy zgodnie z harmonogramem bo jedno ma się do drugiego nijak. To co widać na zdjęciach to początek niedoboru magnezu spowodowany albo zbyt dużą ilością azotu w glebie albo złym PH. Taki niedobór jest dość często spotykany własnie na początku kwitnienia przy dużej ilości azotu na wegu. Kup dolomit i wymieszaj go z wodą o odpowiednim PH w dawkach jedna łyżka stołowa na jeden litr ziemi. Ilość wody ma tutaj mniejsze znaczenie ale dobrze by było jak by się chociaż w 80% rozpuścił. Po podlaniu wodą z dolomitem zrób jeszcze ze dwa podlania samą wodą o odpowiednim PH i obserwuj efekty.Da³em 10ml na 10L przy ostatnim podlewaniu vegowym, to by³ b³±d?
Widzisz ja zapomniałem, że Canna faktycznie podaje zakresy w ml. Te zakresy są najlepsze do stosowania jak masz EC metr. No nic. Ja tam bym nie zwlekał z dolomitem bo i pewnie PH nie jest cacy. Dolomit da magnezu i wapnia przy okazji zbije trochę PH.Podczas vega la³em minimalne dawki nawozów Canna podane w tabeli, podlewa³em co 3 dni.
Przy ostatnim podlaniu na vegu doda³em do 10L wody - 10ml cannaboosta + standardowo inne nawozy, które wymieni³em w poprzednim po¶cie.
Dzi¶ podla³em sam± wod±, zobaczymy co siê wydarzy do niedzieli. Je¿eli nie bêdzie zmian to zapodam dolomit.
Dziêki za info.
ALTERNARIA mi sie pokazuje gdy jest problem z otoczeniem,niezaleznie od uzytego podloza zaduzo wody przy pierwszych podlaniach.
pozdro
Możesz zapodać aktualne fotki i odczyty z PH metru? No nie wiem chłpaki czemu tak mocno obstawiacie żelazo. Nie to, że za wszelką cenę obstaje przy swoim ale jakoś oglądając zdjęcia tego nie widzę. W szczególności charakterystycznych mocno odznaczających się ciemniejszych żyłek. No sam nie wiem. Tym bardziej że woda z kranu czego jak czego ale żelaza ma sporo...Siema.
Dalej mam problem z kolorem li¶ci na szczytach. Ca³y czas s± jasnozielone z przebarwieniami.
Podla³em ostatnio wod± z dolomitem, tak jak radzi³ ironCELL i tomram, ale efektu raczej nie ma, przynajmniej ja nie zauwa¿y³em.
Podejrzewam, ¿e mo¿e to byæ problem z ph wody.
Zamówi³em kwasomierz gleby i papierki lakmusowe do mierzenia wody, ale zanim dojd± minie jaki¶ czas.
Podlewam kranówk± po odstaniu ok. 2 dni. Nie mam pojêcia jakie ma ph. Czyta³em za to, wody z marketów maj± wysokie ph ok. 8.
Sam nie wiem, czym podlewaæ. Mo¿e woda destylowana, z tego co siê dowiedzia³em to ma ona ph ok. 5,8. a mam dostêp do du¿ych ilo¶ci praktycznie za free.
Doradzicie co¶?
carigton ,kazda poprawa jest widoczna dopiero po okolo 7 dniach od momentu prawidlowej kuracji,mozesz opryskiwac jakimis gelatami zelazowymi,nieprzelaczaj na flo dopuki niezauwazysz ze juz wszystko ok powodzenia