What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

klint

Active member
Veteran
Mo¿liwe ze tak jak my¶lisz modu³ 600w mo¿e byæ walniety ale mo¿e równie¿ byæ to tylko ¿arówka. Nie sprawdzisz to siê nie dowiesz. Ogarnij na szybko nowa ¿arówkê i bêdziesz wiedzia³ co i jak. Pozdro

Carrington

Active member
Mo¿liwe ze tak jak my¶lisz modu³ 600w mo¿e byæ walniety ale mo¿e równie¿ byæ to tylko ¿arówka. Nie sprawdzisz to siê nie dowiesz. Ogarnij na szybko nowa ¿arówkê i bêdziesz wiedzia³ co i jak. Pozdro

Shit!!! to teraz zacznie siê zabawa w wysy³anie i odsy³anie :( chocia¿ liczê, ¿e to tylko ¿arówka i ¿e na jutro do mnie dotrze i wszystko bêdzie OK, a tym czasem przymusowe wyd³u¿enie wega mam nadziejê ¿e tylko o 1 dzieñ :) Dam znaæ jutro co i jak. Dziêki Klint. Pozdro.

BlinD

Active member
siemanko mam kilka szybkich pytań odnośnie in:

1)czy stosował ktoś do uprawy w kokosie podłoża firmy CERES
zakupiłem podobno 100% kokos "podłoże kokosowe dla roślin ozdobnych i warzyw" teraz na necie nigdzie nie ma wzmianki o dokładnie tym produkcie... tylko podłoża do pikowania itp (mieszanki torfu wysokiego z kokosem)
jedyna wzmianka to coś takiego http://sklep.tabax.pl/product_info.php?products_id=50
ale ta przeróbka w paincie i brak info na stronie producenta wprawia mnie w zakłopotanie i nie wiem czy ryzykować w tym uprawę jako uprawę w kokosie

2) czy takie popularne "cegły" z kokosu do zalania 3 lub 5 L wody są dobre do kiełkowania pestek ?
bo namówiłem znajomego na uprawę w coco i kiełki wrzucił do coco z tej kostki (woda źródlana z marketu) i wszystkie dopadła zgorzel siewek
dokładnie coś takiego:
Seedling-iv.jpg

teraz wielki lament i wieszanie psów na kokosie itd...
zastanawiam się czy 2 podejście ma wykonać tak samo tylko namoczony substrat na 1-3 min do mikrofali wrzucić ? czy polecić wycieczkę do marketu po krążki do kiełkowania (tylko pytanie skąd pewność, że znowu nie dopadnie je zgorzel - przecież są podobnie jak cegły kokosowe produkowane...)

3)Nawożenie
pamiętam, że nawożenie w coco tylko trochę się różniło od hydro o ile przypominam sobie różnica była w zawartości Ca lub Mg??? zostało mi trochę nawozów canna hydro i mam zamiar je oddać mu pod coco...
pH - ma ktoś swój sprawdzony- idealny poziom którego się trzyma ??

4)coco 100% czy 50/50 z perltem polecacie?

Last edited:

Carrington

Active member
Dosta³em dzi¶ z powrotem mojego HPSa, go¶æ twierdzi, ¿e sprawdza³ i by³ OK. Mówi, ¿e prawdopodobnie ¼le wkrêca³em go w oprawê, ale wierzyæ mi siê nie chce, ¿e 10 razy z rzêdu ¼le wkrêca³em. Dzi¶ po pierwszym wkrêceniu od razu odpali³. Dziwna sprawa:dunno:
Sorry, ¿e piszê nastêpny post, ale za chiny nie mogê wyczaiæ jak siê edytuje poprzednie posty, co¶ mi pad³o na bañkê czy jak? Niech kto¶ bêdzie tak mi³y i mnie o¶wieci jak to robiæ.

Pozdro.

Carrington

Active member
W prawym dolnym rogu Twojego posta powinien byæ przycisk edit...

Czy ju¿ ogarnê³a mnie ¶lepota???
tak wygl±da u mnie ten w±tek:

Sorry za spam, ale serio nie widzê.
Mo¿e edycja jest mo¿liwa po konkretnej liczbie napisanych postów?
a mo¿e z moj± przegl±dark± jest co¶ nie tak?
Poczyta³em w±tek "Thread dla nowych :D" i te¿ nic nie znalaz³em.
Proszê moderatora o wyrozumia³o¶æ i usuniêcie, albo przeniesienie tego posta, ale prosi³bym o info w tym temacie, bo chcia³bym unikn±æ takich sytuacji w przysz³o¶ci.
Z góry dziêki.

Pozdro, Carry.

klint

Active member
Veteran
No tak. Nie zauwa¿y³em ze nie masz jeszcze 50 postów :) dopiero pó¼niej bêdzie mo¿liwo¶æ edition. Pozdro

Ikser

Member
Panowie i Panie,mam problem.. Po kilku latach odpaliłem RDWC i jedną kobietkę mam WW x BB od początku była wrażliwa. Zaczynałem od Advanced Nutrients, teraz przeszedłem na House&Garden,ale mam 4 tydzien flo i straszne deficyty.... nie moge sobie dać rady. Na liściach wzdłuż żyłek pojawiają sie brązowe kropki jak przy spider mites,ale room czysty, liście bez robali.. Suplementuje CalMag ale bez efektow, bez zdjec jest ktos w stanie doradzic?

Carrington

Active member
Siema. Poprawcie je¿eli siê mylê, ale wydaje mi siê ¿e mam jaki¶ problem z plantami. Wiêkszo¶æ z nich ma dziwne jasnozielone przebarwienia w najwy¿szych partiach, poni¿ej zdjêcia:

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Na zdjêciach nie widaæ tego dok³adnie, ale wiêkszo¶æ li¶ci jest ciemnozielona, a te górne s± jasne lub z jasnozielonymi przebarwieniami.
Zaczê³o siê to po prze³±czeniu na flo.
Doradzicie co¶? czy mo¿e jestem przewra¿liwiony?

Carrington

Active member
Na moje oko nic im nie dolega. Zaczynaj± siê preflowery tworzyæ... :)

Dziêki Klint za odpowied¼, zdjêcia nie oddaj± tego dok³adnie, ale ró¿nica w kolorze jest do¶æ spora, z racji tego, ¿e to mój pierwszy in wola³em siê upewniæ, na out nigdy nie mia³em nic podobnego.
Pomy¶la³em, ¿e mo¿e z nawozem przegi±³em, ale stosuje minimalne dawki podane w tabeli Canna.
W ka¿dym razie dziêki za uspokojenie :biggrin:
Ju¿ siê nie mogê doczekaæ a¿ zacznie siê dziaæ :)
Nastêpnym razem biorê jakie¶ automaty od GGS, bêdzie trochê szybciej i przede wszystkim mniej plantów, bo jest trochêza ciasno my¶lê, ¿e 5 szt. bêdzie optymalnie.
Jeszcze pytanko Klint tak z ciekawo¶ci, jakie ty masz u siebie wymiary boxa? bo z tego co widzê to donice masz 11L takie jak ja.

klint

Active member
Veteran
Juz nie pamiêtam dok³adnie. Pisa³em gdzie¶ wcze¶niej w Co w ogrodzie... ja tez nastêpnym razem daje tylko 4 zamiast 6 bo jest tak gêsto ze tego nie ogarniam. Za³o¿y³em siatkê ale pó¼niej ja ¶ci±gn±³em bo nie mia³o to sensu. I tak bêdzie od zajebania szczytów wiec spoko. A siatka jednak ogranicza pole manewru a ja lubiê mieæ kontrolê co siê dzieje pod plantami. Screena u¿yje w nastêpnej uprawie przy 4 sztukach :)

Carrington

Active member
Mnie jeszcze strasznie wkurwiaj± te kwadratowe donice, gdzie¶ ju¿ kiedy¶ czyta³em tu na forum, ¿e najlepsze s± okr±g³e, ale z racji tego ¿e zamawia³em kompletnego boxa z jednego sklepu i akurat nie mieli okr±g³ych to skusi³em siê na kwadraciaki i teraz wierze, ¿e kto¶ pisz±c o okr±g³ych wiedzia³ co pisze:) du¿o lepiej by³oby manewrowaæ okr±g³ymi :) m±dry polak... itd :biggrin:

klint

Active member
Veteran
Je¶li o donice chodzi to gdzie¶ czyta³em ¿e okr±g³e s± lepsze pod wzglêdem rozwoju korzeni. Ale jak by nie patrzeæ kwadratowymi lepiej zagospodarujesz przestrzeñ. Jak u¿yjesz owalnych to mniej ziemi wejdzie. Takie jest moje zdanie :)

Carrington

Active member
Tak sobie my¶lê, ¿e na logikê, przecie¿ doniczka 11L to 11L, czy jest okr±g³a czy kwadratowa, ale to tylko moje zdanie. Nawet je¿eli do kwadratowej upchnie siê trochê wiêcej ziemi, to czy ma to a¿ takie znaczenie dla efektu koñcowego? za to przy okr±g³ej mo¿liwo¶æ manewru jak dla mnie bezcenna :)
Co do mojej wczorajszej schizy o kolor li¶ci to poni¿ej przesy³am zdjêcia, bo dalej jestem troszkê zaniepokojony, znowu wydaje mi siê ¿e to mo¿e byæ spowodowane nawo¿eniem, tylko nie wiem czy to z nadmiaru, czy niedoboru, a mo¿e za bardzo siê przejmujê?:

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Dzi¶ powinienem podlaæ, ale nie wiem czy daæ mo¿e sam± wodê, czy dalej laæ zgodnie z tabel± Canna minimalne dawki?

Carrington

Active member
Teraz jak patrze na te li¶cie przy lepszym ¶wietle to mi wygl±da na niedobór jaki¶ :)

Te¿ mam takie podejrzenia, ale co to mo¿e byæ?
W dolnych partiach s± max zielone, a w górnych i tych co ¶wie¿o wychodz± takie jak na fotkach :/ wtf?
Lejê minimalne dawki nawozów Canna zgodnie z tabel±:
Terra Flores, Rhizotonic, Cannazym, Cannaboost.
Wcze¶niej to samo tylko Terra Vega zamiast Flores, wiadomo.

Latest posts

Latest posts