What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

R

retbatler

nie to żebym sie czepiał bo zajebisty grow zrobiłeś ale na 70g to mi nie wygląda...

pozdr

BobMarlon

New member
witam

jakies 3 tyg temu wystartowalem z moim pierwszym indorem. box 0,5*0,5*1,5m. szesc swietlowek po 25W + 1*40W. Wentylacja w porzadku. Temperatura oscyluje kolo 30'C. Dwie rosliny (ata tundra + jakas mieszanka). Podloze - zwykla ziema kwiatowa bez dodatkow ph 5,5-6,5. Do tej pory nie nawozona.
Wszystko bylo supercool do dzisiaj. Na jednej (ata tundra) roslince przyuwazylem zolte koncowki lisci (tak na starych jak i na nowych) polatalem po forach i z tego co wyczytalem wynika ze przesadzilem z podlewaniem (wykluczam brak azotu). I tu moje pytania:
1) gdzies wyczytalem zeby w takim przypadku zmieszac ziemie z perlitem/kermazytem/piaskiem - fajowo tylko ze ziemia jest pelna korzonkow - jak wy sobie z tym poradziliscie?
2) jezeli sobie juz z tym poradze to czy te liscie zdechna czy zatrzymaja sie w takiej postaci?

A jeszcze jedno ten kfiatek z problemem jest mlodszy - ma 2 tyg
z gory dzienks.

Cinnamon

Member
@BobMarlon - po prostu zaprzestań tak dużo podlewać... Perlit dodasz gdy będziesz przesadzał rośliny do większych donic - chyba, że już są w docelowych...

Piasek sobie odpuść, a keramzyt jedynie na dno i wierz ziemi - z samo ziemią nie ma sensu mieszać...

@tabaluga - bardzo ładny box - dużo wyszło jak na taką małą moc lampy :eek:

@capta - nie zda to testu - zobaczysz - ja popełniłem kiedyś taki błąd...

Peace iG... :kissass:

tabaluga

New member
BobMarlon said:
witam

jakies 3 tyg temu wystartowalem z moim pierwszym indorem. box 0,5*0,5*1,5m. szesc swietlowek po 25W + 1*40W. Wentylacja w porzadku. Temperatura oscyluje kolo 30'C.

yyy nie wporzadku ;) zrob tak zeby miec temp kolo 21/22*

z tymi swietlowkami to sie zajedzisezs w takim boxie. malo ich duzo za malo

Dwie rosliny (ata tundra + jakas mieszanka). Podloze - zwykla ziema kwiatowa bez dodatkow ph 5,5-6,5. Do tej pory nie nawozona.

troche dolomitu do ziemi dodaj

Wszystko bylo supercool do dzisiaj. Na jednej (ata tundra) roslince przyuwazylem zolte koncowki lisci (tak na starych jak i na nowych) polatalem po forach i z tego co wyczytalem wynika ze przesadzilem z podlewaniem (wykluczam brak azotu). I tu moje pytania:
1) gdzies wyczytalem zeby w takim przypadku zmieszac ziemie z perlitem/kermazytem/piaskiem - fajowo tylko ze ziemia jest pelna korzonkow - jak wy sobie z tym poradziliscie?
2) jezeli sobie juz z tym poradze to czy te liscie zdechna czy zatrzymaja sie w takiej postaci?

zobacz na ziemie bedzi3esz wiedzial czy przesadziles czy nie. wyciagnij delikatnie z donic zobacz czy wyglada jak bagno;d zostaw na chwile bez donicy niech odparuje;d

ui dodalbym dolomitu na wierzch ziemi.

te listki padna. ale to bez roznicy.. za pare dni i tak beda juz pod innymi listkami :D

apropo wentylacji z HPS ;)
idziecie do sklepu ze szklem i pytacie czy nie maja wazonu z pzrezroczystego szkla np nadtluczonego ale zeby byl jak rura :) zdaza sie ze trzeba kupic dobry;d
mierzycie jaka rura wam potrzebna:) idziecie do szklarza za 5 zl wam go skruci;) montujecie na pcv dostepnych w castoramie w srodku hps 2 wiatraki na wlocie i wylocie:) jeden w roslinie coby listkami szastac:D

zapominacie co to mierzenie temp:D

Last edited:

orangin

Member
Witam,
choc moj mini indoor jeszcze nawet nie zaczal kwitnac, w mojej glowie kielkuje od kilku dni pomysl jak zorganizowac nastepny, w nieco wiekszym wymiarze.
Bez wdawania sie w zbytnie szczegoly opisze pokrotce sytuacje i wstepne zalozenia nowego grow'a.
Otoz. Przede wszystkim pieniadze sa w tym wypadku sprawa trzeciarzedna, co najmniej. Po prostu nie stac mnie na pojscie do wiezienia :D. Plan jest taki: posiadam pomieszczenie, do ktorego tylko ja mam dostep, ale zaraz obok jest pomieszczenie spolecznie ogolnodostepne :D. Problemem tez sa sasiedzi :D. Czyli ze uprawa mimo wszystko musi byc dyskretna w 100%. Czyli priorytetem jest likwidacja zapachu i halasu wentylacji.
Moje zalozenia techniczne:
1. Lampa 400W HPS w cooltube
2. podlaczona przewodem wentylacyjnym do kanalu wentylacyjnego, ktory wychodzi na podworko.
3. w przewodzie wychodzacym odpowiednio wydajny wentylator, tlumik (tlumiki) akustyczne i filtr weglowy. Oczywiscie zapytam o to w sklepie, chcialbym jednak zobaczyc odpowiedz ktoregos z Was, kto juz przerabial podobny temat. Czy filtry weglowe (np. te z hemp.pl) likwiduja ryzyko przypalu zwiazanego z ulatniajacym sie slodkim zapaszkiem ;)? Czy tlumiki akustyczne spelniaja swoje zadanie?
4. mylar diamentowy nie tylko ze wzgledu na odbijanie swiatla ale i ze wzgledu pochlanianie ciepla.
5. Jaka odmiane proponujecie na tego typu przedsiewziecie (no jednak w pewnym stopniu komercyjne)?
Jak to widzicie? Czy mozna by to tak zorganizowac, zeby czlowiek stojacy kilka metrow od boxa niczego sie nie domyslil?

massiwo

Member
hej chopaki wie ktos moze co sie stalo ze na szczycie liscie sie pozwijaly i pozolkly ? za duo nawozu ??

pzdr
massiwo

massiwo

Member
w sensie nawozu nie cipla ;) heh no faktycznie kilka dni po dawce z bialych wloskow zrobily sie brazowe.. huh co teraz nawoz ograniczyc czy zaprzestac ?

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Tabaluga,Baltazar ile to juz czasu..witajcie,nawet nie wiecie jak sie ciesze ze Was znow widze.OG Polish Team RESPECT!

Tabaluga moze cos jednak da sie nakrecic,jak nie na chacie to z filtrem w piwnicy.zawsze cos mozna zdzialac,nie poddawaj sie tylko!

Baltazar,pamietam jak zawiesiles dzialalnosc.wszystko juz gra?pochwal sie planami.

Massivo,raczej w sesie ciepla niestety,odsun nieco lampe by przy szczytach nie bylo wiele ponad 30* ,lepiej nie przekraczac 30 z doswiadczenia powiem.

Peace

Azzzzzz

Member
Veteran
Po czym samca na wegu ???

Po czym samca na wegu ???

Witam, nie chce mi sie przekopywac tych wszystkich e-bookow, a potrzebna mi informacja po czym mozna rozpoznac samca na wegu ??. Wszelkie pomocne informacje, zarowno z wlasnego dosw jak i ksiazkowego mile widziane.

G

Guest

Po jajach. Inaczej się nie da. Przynajmniej nigdy o tym nie słyszałem ani sam nie potrafiłem trafnie ocenić.
Inną sprawą jest że samce zazwyczaj mniej się krzaczą i chcą się jak najwyżej wyciągnąć aby móc jak najdalej swój pyłek na damki zrzucić. Nie jest to jednak warunek wystarczający aby zdiagnozować faceta. Czasem, gdybyś tak robił, mógłbyś wywalić wielką damkę.

baltazar

Member
Leptosoma wpadaj czasami na czat to pogadamy a co ja planuje od września tylko się wyprowadzę ruszam z nową uprawą to będzie box może sog albo srog na pewno będą jakieś ciekawe odmianki cały box będzie w pierwszym etapie mieścił minimum 10 donic a może później dorzucę jeszcze 10 w sumie 20 donic hehehe zastrzegam że lamp też będzie więcej niż jedna box zrobiony z płyt kartonowo gipsowych oczywiście jeszcze nie zapomniałem o klonach i matkach dla nich też będzie miejsce pozdrawiam Baltazar .

massiwo

Member
@Leptosoma przegrzanie raczej nie wchodzi w gre... mam cool tube i ta roslina co ja poskrecalo jest w dodatku nizej niz pozostale.. za duzo nawozu chyba jednak..

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Baltazar,ja mam net w komie.jestem (nie do konca)szczesliwym posiadaczem nokii n95 ktora ma wiecej wad niz zalet,wziolem tego bubla w abonament +net min. z mysla o wrzucaniu fot tutaj ale dupa,nie da sie. Jak moj laskawy landlord zalatwi net to bedzie git ale to na przelomie wrzesnia i pazdziernika.
Napisz ile watt planujerz,jaka powierzchoia i pestki masz zamiar wrzucic.
Massiwo,masz racje.jak masz cooltube to luzik,ja mialem podobnie przy przegrzaniu,zrob flush i poczekamy.

Peace

Latest posts

Latest posts