What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

orangin

Member
Obejrzalem sobie wlasnie growloga mr. Bongowskiego i w zwiazku z tym, ze jego roslinki byly za krotko na wegu - z tego co zauwazylem mialy jeszcze dosc miejsca do wyciagniecia sie w gore - mam pytanie: czy rosliny oswietlane 12/12 od samego poczatku (dwa tygodnie temu wlozylem nasiona do ziemi) mozna przelaczyc na 18/6, coby jeszcze troche podrosly? Czy to nie bedzie za duzy stres dla roslinek? Mam odmiane California Orange Bud (nirwana) a od dna boksa do zarowki jest ok. 65cm. Pomocy!

szok

Member
ja osobiscie nie widze sensu? trza bylo myslec wcezsniej ale jak to zawsze na poczatku bywa czlowiek uczy sie na bledach. jak przelaczysz to zrobia sie pokraki po prostu a poza tym roslina zgłupieje. mi sie tak ostatnio stalo jak przez kilka dni nie bylem w domu i okno mialem otwarte i wpadalo swiatlo i jest juz kilka dni po terminie a widze ze im jeszcze brakuje do sciecia.dolne topy doszly a gorne nie bardzo jeszcze. zawsze musisz liczyc taką zmianę razy 2. tzn. jak przelaczysz na 10dni spowrotem to potem beda potrzebowaly 10dni aby tak jak by wrocic do siebie a to juz bedzie 20dni.
oczywisice nie jestem biegly w technice revegetacji bo nie stosowalem jej świadomie i celowo. buheheheh

p.s. zajebistą masz sygnaturkę koleżko....

Witam mam wielka prosbe do tych ktorzy siedza w In :) potrzebuje projektu do tego boxa:)

http://www.eastside-impex.de/dhtml/product_family_homebox_l.php

Dokladniej chodzi mi o to co jeszce musze dokupic zeby smigał pieknie :D Cenna boxa to 900zl na wszytko mam 2tys zl...
Rzeczy ktore juz posiadam to lampy 400w hps + 250w hps, wszytkie nawozy na cala uprawe, doniczki, wentylatory zapewniajace obieg powietrza w boxie mam 2...

Brakuje nasion... Moze bedzie przesylka od zbawcy :D A jesli nie to co polecacie szybko dostepne w Polsce bo zalezy mi na czasie... Najlepiej cos mocnego z krutkim okresem kwitniecia... I brakuje najwazniejszej rzeczy wentylacji przez ktora stracilem juz dwie uprawy... I tu prosze o jakies linki z wentylatorami ktore poradza sobie z lampa 430w hps planstator (cos takiego :D) Osram bo takiego oswietlenia bede uzywal...

Prosze o linki z sklepami gdzie dostane reszte rzeczy do boxa... Tylko linki z dokladnymi rzeczmi jesli mozna a nie np z stronka hempa i napisane tu znajdziesz... I prosze nie pisac postow za tyle pieniedzy to mozna to i tamto... Ja potrzebuje tylko rady na temat boxa a nie jak wydawac i na co pieniadze :)

Pisze z bykami poniewaz jestem dysortografem i mam zainstalowana mozile ang i nie ma słownika Polskiego... A aktualnie nie posiadam czasu na przeinstalowanie mozili na polska...

Pozdro6oo

Last edited:

orangin

Member
szok, Bog zaplac. Prawde mowiac przelaczylem juz wczoraj 18/6, ale po przeczytaniu Twej odpowiedzi wrocilem do 12/12. Hehe, czlowiek niecierpliwy jest - i tak, jak mowisz - czlowiek uczy sie na bledach. Mam tylko cicha nadzieje, ze te wszystkie kilowatogodziny nie pojda na marne i bedzie czym polaskotac pluca. Dzis przesadzilem 4 roslinki do dwoch donic 10l, znow troche nie wyszlo (za sucha ziemia i sie rozsypalo): chyba dziwnie korzenie sie poukladaly. Ale zobaczymy za kilka dni.

A co do podpisu w stopce... o ktory Ci wlasciwie chodzi ;)? Bo jesli o cytat z Ciebie, to naprawde uwazam, ze to jest dobry pomysl. Osobiscie na razie z niego nie korzystam, ale gdybym potrzebowal wyslac pilnie jakas PW, to na pewno dobilbym w ten sposob do 50 postow.
No chyba, ze chodzi o drugi cytat... :D Coz: jestem Polakiem, katolikiem, rasy bialej i podobnie jak autor czuje sie na celowniku tzw. mniejszosci, ktore chca narzucic swoja wizje swiata normalsom, mugolom, czy jak ich zwal. Gwoli scislosci: nie jestem rasista. Ale antykomunista, przeciwnikiem homoseksualizmu, feminizmu juz tak. Moze jestem w mniejszosci na tym forum, ale jako MNIEJSZOSC mam chyba jakies prawa, isn't it? :D:D

capta

Member
ratujcie bo trace zdrowie wrrr..

otóż mam taki problem, lampa (250W philips son-t pro) najpierw jest pomarańczowa a po czasie nagrzewa sie i jaśnieje dodatkowo cholernie grzeje sie balast i cała lampa, mam nie mały problem, wyczytałem ze sprawe moze załawic ponowne podpiecie kondensatora równolegle, dodam iż lampa jest podłaczona tak jak działała przedtem (to jest w garażu)

prosze o pomoc, pozdrawiam

Azzzzzz

Member
Veteran
Capta: to ze balas i lampa sie mocno grzeje to normalne, jesli uwazasz ze za mocno to sprawdz czy na stateczniku masz oznaczenia w stylu 250-000 czy cos takiego ( czyliz e pierwsze cyfry odpowiadaja mocy twojej lampy ). Z tym swiatlem ze sie zmienia tez normalne..., sprawdz moze czy wszystko dobrze podpiales a jakbys nic nie wymyslil to polecam elektroda.pl

pozdr

Fish131

Active member
Hog mialem zestaw 400 W i podlaczylem do niego 250W zarowke to dzialala, pytanie jak dlugo bedzie dzialac, bo podejrzewam ze jej zywotnosc zmiejszy sie i to sporo.
Ale np gdy wkrecilem do tego zestawu zarowke 150W to zapalala sie, rozgrzewala no i juz miala swoja moc ale uklad dawal jej caly czas wiecej i po minucie i bodajże 6 sekundach zarowka gasla.
Roznica pomiedzy 250 i 400 a 150 i 400 jest spora wiec mysle ze to dlatego.
U mnie 250W dzialalo, jak bedzie u Ciebie to musisz sie sam przekonac.
Peace

G

Guest

yo!
pytanko odnosnie korzeni w hydro i aero.
jak sobie patrze na fotki innych userow to korzonki w systemach aktywnych zawsze sliczne sa i bialutkie. mi w aero rosna brazowe ;) i prawde mowiac jestem zdania ze to zyczajny osad z pozywki bo czapeczki i czesci w miare mlode korzeni sa biale i pieknie porozgaleziane reszta zato zachodzi tym wrednym nalotem.
mam cos z tym robic czy olac??? chcialem kupic biomagic z GHE ale co tydzien wywalac ponad 150pln to troche przegiecie..

Azzzzzz

Member
Veteran
Smoker: mam ten miernik zielony i ci powiem ze jest dobry, wody ph mozesz nim mierzyc, ale robisz to tak ze nasaczasz chusteczke ciecza do pomiaru i ta chusteczka dopiero obkladasz miernik. O tym tescie ci zaduzo nie powiem bo nawet nie wiem ile pomiarow mozna nim wykonac. Mowie mam tego zielonego juz troche czasu i puki co sprawuje sie gitara.

Pozdr

xy1

Member
orangin said:
szok,
No chyba, ze chodzi o drugi cytat... :D Coz: jestem Polakiem, katolikiem, rasy bialej i podobnie jak autor czuje sie na celowniku tzw. mniejszosci, ktore chca narzucic swoja wizje swiata normalsom, mugolom, czy jak ich zwal. Gwoli scislosci: nie jestem rasista. Ale antykomunista, przeciwnikiem homoseksualizmu, feminizmu juz tak. Moze jestem w mniejszosci na tym forum, ale jako MNIEJSZOSC mam chyba jakies prawa, isn't it? :D:D

Tak masz prawo mieć własne poglądy i je wyrażać nie krzywdząc przy tym innych tak więc wyrażaj się rozważnie i nie żartuj nigdy na ten temat bo to jest bardzo przykre kiedy stoi się w śród znajomych a oni sobie np kawały opwiadają nie zdając sobie sprawy że są w sród nich takie osoby. Jak człowiek raz na jakiś czas usłyszy takie teksty to odechciewa się mu być szczerym nawet wobec znajomych i żyje w kłamstwie często latami. Ja też długo nikomu nic nie mówiłem ale wkońcu się zdecydowałem, gdybym tego nie zrobił pewnie bym już nie żył.

Ja też mam prawo mieć własne poglądy i nie sądzę żebym kogokolwiek nimi piętnował czy też krzywdził swoim zachowaniem.

@massiwo - tak ale moim zdaniem 20l to trochę dużo no chyba że masz dużo miejsca i potwora planujesz wyhodować. Pamiętaj że rośliny stracą trochę miejsca do wzrostu na wysokość. Odetnij spód górnej doniczki.

R

retbatler

Azzzzzz said:
Smoker: mam ten miernik zielony i ci powiem ze jest dobry, wody ph mozesz nim mierzyc, ale robisz to tak ze nasaczasz chusteczke ciecza do pomiaru i ta chusteczka dopiero obkladasz miernik. O tym tescie ci zaduzo nie powiem bo nawet nie wiem ile pomiarow mozna nim wykonac. Mowie mam tego zielonego juz troche czasu i puki co sprawuje sie gitara.

Pozdr

A ja mam ten zielony, chiński i jest do dupy. To nie jest phmetr tylko "uspokajacz rolnika". Zawsze pokazuje 6,3 nawet jak go włożyłem do octu.
Może mi wcisnęli ze starą elektrodą, tak jak piszą w tej aukcji, ale nie wiem...

MynameStitch said:
There are other ones you can buy as well, liquid ph test kits are inexpensive and get the job done if you can't afford a digital ph meter, STAY AWAY FROM SOIL TESTERS, they don't do the job and are not very accurate at all. Ph test strips work well, even if you are on a budjet

@weedsmoker - ja mam teraz taki i jest ok. jak ci sie skończy płyn, to można sam dokupić. Wcześniej używałem papierki do gleby i uważam że są wygodniejsze, ale z castoramy zniknęły i na allegro też nie ma.

http://allegro.pl/item223918973_kwasomierz_glebowy_test_glebowy_pehametr_phmetr.html

aaa czytam czytam i nie doczytałem, ty chcesz mierzyć wodę z nawozem to lepiej weź ten do akwarium. Tylko nie wiem czy jest sens, lepiej zmierz ph ziemi po podlaniu. Osobiście nie zawracam sobie tym dupy, mierzyłem tylko jak pojawiły się problemy.

Pozdr

Last edited:

weedsmoker

Active member
to juz niewiem jaki kupic ph-metr moze ktos cos poleci sprawdzonego i w miare taniego jakich uzywacie

Last edited: