What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

C

cracker4

ktos kiedys ukorzenial galazki na roslince? po jakim czasie sie ukorzeniaja jak poznajecie ze juz sie ukorzenilo :) pozdrawiam

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
cracker,na poczatek roslina powina byc na wegu,nie widzialem by ktos to stosowal na kwitnacych krzakach.
Metoda polega na oskrobaniu czy lepiej wycieciu skalpelem wierzchniej zielonej powloki na lodydze delikatnie by nie naruszyc lyka.taka powierzchnie smarujesz ukorzeniaczem i nakladasz rozcieta do polowy,mokra kostke rocwoola,owijasz caly rocwool alu folia.utrzymujesz mocno wilgotne tydzien,obcinasz gotowy,ukorzeniony klon mozesz dalej dac w soil,coco,hydro..(?)
Tak sie rozpisalem ze sie na jaralem na weg boxa na matki i klony,jutro sie wezme za organizowanie zaplecza.

Massivo,to teraz tylko czekam i trzymam kciuki,powinno byc spoko.

Peace

baltazar

Member
Leptosoma i massiwo muwcie co chcecie liście są przegrzane:) cooltube to nie wszystko massiwo powieś termometr pod lampą i oświeć nas jaką masz temperaturę pod lampą :)a dla informacji przeczytaj sobie thread hodowcy 85 :D on opisywał choroby i różne schorzenia podczas uprawy przecież jak byś przedawkował nawozy toby był syndrom na całości a nie tylko na szczytach chyba że czymś opryskiwałeś ??? ale to pozostawiam bez komentarza

massiwo

Member
hehe sciolem kilka lodyzek z dolu i sie zbakalem i wypasicho ;)
w sumie na gorze mam termometr i jest 25 stopni ale przy szczytach to nie wiem.. podniose lampe moze dlatego tez nie rosna.. ;)
zapodam foty jutro

C

cracker4

ja zrobliem w ten sposob ze zeskrobalem wieszchnia czesc lodyzki posmarowalem ukorzeniaczem dalem to w ziemie i owinelem ciemna folia taka z worka na smieci wstrzykuje w nia co jakis czas wode zeby roslinka miala wilgotno na flow tez sie da chyba ukorznic umnie juz powoli zaczelo kwitnac za kilka dni rozwine i zobacze czy cos z tego bedzie zastosowalem to bo jedna galazka trohe sie nadlamala w czasie wichury i nie bylem pewien czy cos jeszcze z niej bedzie no jak nei wyjdzie to trudno zawsze jakies nowe doswiadczenia pozdrawiam :wave:
.edit wyglada na to ze nic z tego nie bedzie

Last edited:

Rabit

New member
witam! mam zamiar zrobić box z pudła dla dwóch roślin, wys. 51 cm szer. 58 cm dł. 54 cm i mam kilka pytań...
1. Mam zamiar wyłożyć go papierem i tu pytanie... Czy biały papier matowy będzie miał taką samą wydajność jak biała farba matowa??
2. Czy zmieszczą się tam dwie ostro trenowane rośliny ??
3. Ile świetlówek kompaktowych 23 w potrzeba aby zapewnić optymalne warunki dla moich roślinek??

R

retbatler

Rabit said:
3. Ile świetlówek kompaktowych 23 w potrzeba aby zapewnić optymalne warunki dla moich roślinek??

8 sztuk. Albo więcej ale może być problem to wychłodzić.

baltazar

Member
było by ale musiał byś naprawdę ostro trenować fajny minibox ma retbatler i nawet siateczkę walną
3 . 8 świetlówek to jest 184w wolałbym walnąć hps 150hociasz znając podobne przypadki ty byś je u smażył zrób szafkę ciut większą i wyszą od retbatler siatka trening i było by dobrze pozdrawiam
baltazar

R

retbatler

baltazar said:
było by ale musiał byś naprawdę ostro trenować fajny minibox ma retbatler i nawet siateczkę walną
3 . 8 świetlówek to jest 184w wolałbym walnąć hps 150hociasz znając podobne przypadki ty byś je u smażył zrób szafkę ciut większą i wyszą od retbatler siatka trening i było by dobrze pozdrawiam
baltazar

Wiadomo że hps 150 lepszy ale szafka za niska.
Rabit pytałeś o optymalne warunki, przy 6 będziesz miał koło 36000 luxów to jest minimum ale cudów sie nie spodziewaj

pozdro - idę zabuchać, naplułem dzisiaj tyle postów co przez ostatnie pół roku

:hotbounce

Last edited:

Rabit

New member
Baltazar to nie szafka to pudło... już je mam więc nie mam możliwości zrobienia większego mi sie wydaje że hps 150 to o dużo za dużo... a pozatym mam ograniczone fundusze więc nie moge sobie pozwolić na hps'a... co najwyzej na 4 dodatkowe świetlówki

baltazar

Member
pozbieraj kasę no i co z tego że pudła a pomyślałeś o wentylacji nawozach no i seedach prądzie lampie lub lampach to wszystko są koszty a więc zastanów się czy warto zaczynać :]
pozdrawiam
baltazar

Cinnamon

Member
Tak jak radzi @baltazar - pozbieraj kasę i wystartuj z czymś profesjonalnym. Z tym będziesz się jedynie wkurzał, że dużo rzeczy nie wychodzi, a do tego z kompaktami to bym nie liczył na dużo. Szkoda jedynie czasu, pieniędzy, nerwów oraz zdrowia - to się tyczy ciągłego shizowania o zawartość i ludzi :p...

btw. przy takiej wysokości można spokojnie montować hps'a :D tylko z szybą lub cool-tubą... no i oczywiście trenować jak Ca2 :p

Peace iG... :kissass:

kempamc

Member
sluchajcie..
mam maly problem
mianowicie mam zrobionego boxa.. jak dla mnie wszystko fajnie na jedna roslinke ok 70cm wys. 0.1m2 zawsze cos palonka wyjdzie hps 150w tylko mam problem bo nie ma zamontowanej wentylacji jeszcze.. jutro wstawie syzbke bo dzis mi pekla;/...
box jest zbudowany ze sklejki (drzwiczki) i plyty wiorowej 15mm sciany..
i tu jest moje pytanie..
jak zamontowac w tym wentylatory?? czym wyciac po srodku takiej plyty kwadratowy otwor na wentylator??? ???:D moze mi ktos podsunac jakis pomysl?? z gory dzieki!! mile widziane PM

EUFORIA

New member
kempamc najlepiej 2 wentylatory jeden na dole wdmuchujacy a drugi po przeciwnej stronie boxa u gory wydmuchujacy i daj mocne wenty bo bedziesz mial za wysoka temperature .

kempamc

Member
ej kuzwa!..
czy ja sie wyrazam nie jasno??
w ktorych czesciach to ja wiem gdzie zamontowac tylko jak mam wyciac dziure na srodku plyty ? mieczem samurajskim !?!?..

Last edited:

EUFORIA

New member
Najpierw obrysuj okrag olowkiem pozniej wiertarka wywierc otwor na lini okregu pozniej tu juz tylko wyzynarka z nozem do drewna lecisz po linii i gotowe czy to takie trudne ??

kempamc

Member
brak wyzynarki...... taks ie zastanawiam czy moze szlifiera z tarcza do drewna poprostu sie "wwiercic" w bok sciany i w miare kwadrat wyciac;p... eh .. musze pomyslec ale to jutro.. jak skoncze dam znac

Latest posts

Latest posts