What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

Azzzzzz

Member
Veteran
Hehe, ja ten problem obszedlem tak ze nawiercilem otwor i pozniej dociskalem wiertarke, tak ze leciala po okregu - wyszlo nie rowno, ale wazne ze wentyl wchodzi stabilnie :laughing:

kempamc

Member
box prawie skonczony :p
10l donica , 60cm wysokosci od gory doniczki do szyby... czyli tyle dla roslinki(troche malo).. 185.000lux (150w hps) bez odjecia strat na odbiciu (na wysokosci az takie ogromne nie beda z racji niewielkiej wysokosci..
jedynie jeszcze jeden wyciagajacy wentylator pomiedzy tym duzym i malym wstawie jutro podlacze pod 12v , lampe podlacze pod uklad i juz:)...
jaka odmiane polecacie? dl i szer to 27x30 myslalem nad Lr ale moze jakies inne pestki z ktorych bylby wiekszy plon??
jak myslicie ile mozna z tego wyciagnac?? licze na ok 30g...

aa.. i posiadam jeszcze pompke akwariowa do napowietrzania korzeni.. :) ok 130l wydajnosc.. nie jakas extra ale zawsze jest :) calosc bedzie w kokosie

PROSZE O OPINIE

sor za foto ale taki jakis dziwny tryb mi sie wlaczyl na komie i zwieche zlapalo nie da sie przelaczyc.. jak to naprawie to dam normalne foto

Last edited:

Cinnamon

Member
@kempamc - nie używasz żadnych filtrów ? Niedawno pisałeś, że nie możesz mieć niczego na chacie :p.
Ten wentylator na dole wtłacza powietrze czy je wyciąga ?
Zamiast dawać jeszcze jeden wentylator na drzwiczki daj go lepiej aby chłodził szybę i robił mały "zamęt" w środku szafki.
Większość odmian będzie się nadawać - nawet dobrą sativkę możesz posadzić ;). Lr i ogólnie odmiany z autofloweringiem, szkoda czasu na nie...
Wyjątkowo mała ta powierzchnia :p podobna jak przy obudowach komputerowych.
Z taką żarówką oraz z genetyką możesz spokojnie liczyć na więcej niż 30 g ;) - chyba, że coś spieprzysz przy uprawie...

Życzę powodzenia - na pewno będę śledził postępy :wave:

Peace iG... :kissass:

kempamc

Member
obydwa wentyle wtlaczaja powietrze .. zamontuje jeden wyciagajacy pod szyba..
chodzilo o to ze nie moge uruchamiac boxa:D bo sie bali ze spale dom.. ale po przygotowaniu calego boxa jak bd wszytsko ladnie chodzic moze sie zgodza.. co do konopki to nie problem bo wal idzie ze to przemyslowka:D a oni sie tam nie znaja wiedza ze jest przemyslowka i indyjska (ale skad ja bym mogl miec nasiona i w ogole pff... :D)

wiem ze mala no ale niestety na wieksza sobie pozwolic nie moge...
troche dziwne to jest bo ten wentylator u gory ma wymiary 12x12 a daje o wiele slabszys trumien powietrza niz 9x9 ... :| tj slabo wieje...

kempamc

Member
no i box w 95% skonczony..
troche zjebanie wyszla folia.. koc ratunkowy troche sie pogial nie chce sie dociskac do scianki tak na gladko no ale to nic :p...
z tylu lampy po bokach dwa otwory wstawie tam chyba male wentylatorki wyciagajace powietrze(nie przegrzeja sie od lampy??) moze zostawic tak zeby tylko ten duzy wwiewal powietrze i zeby uciekalo tamtedy??
od gory wentylatory... nad szyba wwiewajacy pod syzba wyciagajacy i na dole wwiewajacy znowu...

co mozna jeszcze do tego pozytecznego zrobic?? :D pisac ja skory do roboty;p

jeszcze raz prosze o opinie

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Oki, zacny box bedzie, jak jestes skory do roboty to dobrze :D Bo trzeba bedzie:

- zedrzec ten bidny koc bo taki jaki jest, fatalnie odbijac swiatlo bedzie, kupic biala matowa farba emulsyjna do scian, ze trzy razy przeleciec calego boxa.

- odizolowac swietlnie cale wnetrze boxa, jak nastaje noc dla roslin to zaden promyk swiatla nie moze docierac do wnetrza boxa od np zapalonych swiatel w pokoju. Przez wszystkie te wentylatory nie moze byc nic widac. NP przytwierdzic do otworow rury zginajace sie dwukrotnie pod katem 90st.

- no i trzeba by opracowac system zblizania doniczki do nieruchomej lampy bo 60 cm dla lampy 150w to spora odleglosc dla sadzonek i wyciagna ci sie niemilosierne. Ale w sumie to wystarczy pare grubych ksiazek podlozyc jeslis oczytany.

Aha i co do twoich rozlicznych otworkow:

- na wentylowanie przestrzeni z lampa 150w to w zupelnosci wystarcza dwa otworki po przeciwnych stronach lampy, jeden pasywny (bez wentyla) na wpadajace powietrze drugi z wentylatorem od kompa 8cm wyciagajacy powietrze.

- i tak samo w miejscu na rosline ale troche inaczej niz u ciebie -jeden otworek pasywny jak najblizej dolu boxa na wpadajace powietrze, drugi otworek koniecznie po przeciwnej stronie boxa jak najwyzej u gory z wentylem wyciagajacym powietrze. Po przeciwnej stronie bo tak najefektywniej bedzie sie wymieniac powietrze w boxie.

pozdr, kov

kempamc

Member
co do tych rur zeby powietrze nie wpadalo...
nie potrzeba poniewaz box bd stal za taka scianka gdzie calkowicie ceimno jest;d wiec zadne promienie tam nie dotra a tym bardziej do boxa:)

co do koca.. troche szkoda bo wydaje mi sie ze i tak lepiej np na dole odbija swiatlo niz farba nawet widac jak odbija najmniejsze swiatelko no ale trudno poki co tak zostanie a jak znajde jakas kase to kupie farbe:D

co do zblizania doniczki.. oczywiscie bede ja regulowal ale jest ona tak ciasno wsadzona w boxa ze wystarczy ja wyciagnac i wsadzic w odpowiednie miejsce i sie bedzie trzymac:)

co do wentylacji.. poki co zostawie tak jak jest najwyzej z czasem doloze jakis otwor i wentylator bo niestety juz kasy nie mam.. i nawet nasion brak:|
zrobie otwor jeszcze po przeciwnej stronie tego wentyla wyciagajacego powietrze...

jedyne o co sie martwie to to czy jeden wentylator starczy na ochlodzenie tej przestrzeni co by sie tam nic za mocno nie nagrzalo ??

jutro podlacze lampe i test na sucho bedzie:D

co do roslinki..
Jaka mi mozecie polecic odmiane ktora szybko dojrzewa (np top 444 od Franc's crossed) , niezbyt wysoka co by sie zmiescila i nie ze strasznym zapachem jak np white widow ktorego bylo czuc w calym pokoju nawet z otwartymi oknami ;d .. bo troche podejzany ten mocny zapach moze byc dla domownikow... chociaz powiedzialem ze konopia siewna ma strasznie geny przemieszane i kazda jest inna albo liscie inne albo zapach itp..:D dlatego mnie tak ciekawia;d.. ale bez przesady zeby tak ostro walilo...;p..

najlepiej jak byla by dostepna w ktoryms z polskich sklepow najlepiej z seed.pl

Last edited:

baltazar

Member
fajny box ja osobiście polecam nl lub gf fajne odmianki i ostro kopią pozostaje jeszcze coś z dp ale tak naprawdę odmian jest masa które spełniają twoje kryteria pozdrawiam
baltazar

kempamc

Member
sluchajcie
Czy wasze lampy chodza z uziemieniem czy bez? bo nie wiem jak uziemienie tu podlaczyc a boje sie dotykac kabli od boxa jakos bo sie boje ze moze byc jakies przepiecie ;p... taki uraz bo kiedys mnie gniazdko kopnelo... czy mozna puscic lampe bez uziemienia i czy musi byc taki gruby twardy kabel czy wystarczy zwykly bialy dwozylowy taki w miare gietki??

kempamc

Member
80x80 powinno byc ok :) zalezy jeszcze jakie chcesz te roslinki miec ale mysle ze bedzie ok..

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
Jak robisz boxa to rob 100x100x180 i bedziesz mial gitare. Co do uziemienia to niby mowia ze powinno byc, ale ja przez wszystkie in jechalem bez i zadnych problemow nie odnotowalem.

Pozdr

kempamc

Member
moim zdaniem zmiescisz je w 80x80 i bedziesz mial/a wieksze natezenie swiatelka co za tym idzie ladniejszy plonik

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Placjusz,90x80 optymalnie.

6 trenowanych roslin powinno zapelnic boxa po 4,moze 5-tygodniowym wegu.
Ja mam teraz 400w i boxa 118x82 tylko dlatego ze inne szafy z ktorych moglem wybierac wogole sie nie nadawaly.w sumie to nie ma tego zlego,na nastepny grow bedzie pod 600w jesli moj landlord sie nie kapnie po rachunkach a jak sie kapnie to i tak kij mu w ..na wiosne sie przeprowadzam.
Nie zapomnij o wysokosci boxa,niby malo istotne ale cholernie moze zycie uprzykrzyc jak jest za niski,nie radze schodzic ponizej 2m przy 400w,ja mam ok.160 z powodu jak wyzej i bedzie ostry trening,pure sativy to ja w nim raczej nie posadze..

Peace

E: nie polecam ale da sie,sam tak kiedys mialem ale to na wlasne ryzyko robisz(jesli).wez 3-zylowy kabel,uziemienie daj wtyczka-odblysnik ale przy takim rozwiazaniu zanim zaczniesz grzebac w szafie wyjmij wtyczke koniecznie bo wiesz co sie moze stac;)

G

Guest

Leptosoma said:
E: nie polecam ale da sie,sam tak kiedys mialem ale to na wlasne ryzyko robisz(jesli).wez 3-zylowy kabel,uziemienie daj wtyczka-odblysnik ale przy takim rozwiazaniu zanim zaczniesz grzebac w szafie wyjmij wtyczke koniecznie bo wiesz co sie moze stac;)

gorzej jak to ma miejsce w bloku, tak jak w moim przypadku, szukanie po piwnicy korkow gwarantowane! ale finalnie metoda prob i bledow zmontowalem zestaw!
:headbange
Pozdrawiam!

kempamc

Member
szczerze?
bardziej sie obawiam przepiecia z drogi..
uklad>oprawka
oprawka przykrecona boxa a odblysnik ok 6cm od niej
zastanawiam skad na tej blaszcce moze sie prad znalesc? chyba bym widzial jak przeskakuje iskra na niego bo kawalek ma...
nie da sie uziemienia jakos pod ten uklad zamontowac??
u mnie samo drewno a odblysnik mowiie ok 6cm moze wiecej od oprawki nic nie dotyka go zadne kable... boje sie o przepiecie jakies na kablu:|...... eh co zrobic?? czy prad nie przebije sie przez kabel? przez izolacje jak np sie go dotkne kiedys??.. mam to wszystko podlaczone do listwy z uziemieniem ale to chyba bez roznicy.....

1337grower

Active member
Kabel jak jest z izolacja to nie ma prawa cie kopnac zawsze tam gdzie jest odizolowane , widac miedz , na te miejsca musisz uwazac hmm lepiej nie rob tak jak mowi pan Leptosoma albo tak jak powiedzial na wlasne ryzyko , ja bym nie ryzykowal ... mowicie o przepieciu o jakich ???:)

placjusz12

Member
dzieki wszystkim za porady
co do wysokosci to max 160cm bo mam ograniczenie od gory.
ten box bedzie budowany konkretnie tylko na tego in dla eufori
Pzdr Placek

Latest posts

Latest posts