What's new

Φούντες εξωτερικής καλλιέργειας

scourouhi

Member
Το σημείο που θα χώσεις τις γλάστρες θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό περισσότερο ήλιο ,ειδικά τις πρωινές ώρες .Βρες που είναι ο Νότος και βάλε τα φυτά σου σε σημείο που να προστατεύονται από το Βορρά πίσω τους και να έχουν το Νότο ανοιχτό . Ως προστασία εννοούμε τοίχους ,δέντρα ,θάμνους ,μια πλαγιά λόφου κλπ .Αν δεν ξέρεις που είναι ο Νότος ,μπες γκουγλ έρθ και μελέτησε τον προσανατολισμό της καβάτζας .
Τα δικά μου δεν με χρειάζονται πια και ασχολούμαι με τα δικά σου .. Αύριο -μεθαύριο θα μου έρθουν πολλά και διάφορα σποράκια από Ace και θά'χω να παίζω . Αν χρειαστείς σποράκια στο μέλλον , ζήτα μου .. θα βγάλω πολλά .

scourouhi

Member
Προλαβαίνεις ακόμα να αλλάξεις σχέδιο και να φυτέψεις στο έδαφος χωρίς γλάστρα . Εγώ στη θέση σου αυτό θα έκανα για τους εξής λόγους α) Πολύ πιο μεγάλα φυτά . β)Μεγαλύτερη αντοχή στην έλλειψη νερού τους θερμούς μήνες , το έδαφος περιέχει πολύ νερό .
Μην σε ανησυχεί το χώμα ,θα προσθέσεις τα χώματα που θα έβαζες στις γλάστρες , στο χώμα της καβάτζας και είσαι έτοιμος . Σκάβεις πρώτα μεγάλες γούβες στο έδαφος με βάθος όσο το γόνατό σου και διάμετρο όσο ο αγκώνας σου και πέρα .Ο καλύτερος τρόπος να ανοίξεις λάκους είναι με πατόφτιαρο . Για πες ,σε έψησα να βάλεις στη γή ;

scourouhi

Member
Το θέμα σου είναι το νερό .Θα χρειαστείς τουλάχιστον 10 λίτρα το πότισμα . Όταν διώξεις τα αρσενικά τα δέκα λίτρα θα πηγαίνουν στα θηλυκά . Δεν υπάρχει θέμα με υπερβολικό πότισμα ,όσο περισσότερο τόσο καλύτερα . Τα δέκα λίτρα θα τα κρατήσουν περί τις 3 μέρες αλλά αν μπορείς να πηγαίνεις και να τους ρίχνεις 10 λίτρα σχεδόν κάθε μεσημέρι , τότε θα σας ανταμείψουν τα κορίτσια . Τα φυτά τα ποτίζουμε το μεσημέρι . Τότε είναι που χρειάζονται το νερό περισσότερο γιατί εκείνη τη στιγμή δουλεύουν οι μηχανές τους στο φουλ. Εγώ παλιά πήγαινα ντάλα μεσημέρι που όλοι είναι στις παραλίες και κανείς δε γυρνάει στα χωράφια . Τρεις η ώρα το καλοκαίρι είναι όλοι οι μπαρμπάδες στη ντάγκλα και χωνεύουνε , κανείς δε βγαίνει στο λιοπύρι . Αυτά τα λίγα ..

Papastroumf

Member
Οκ αυτο με τον προσανατολισμο οκ αλλα μπορεις να εξηγησεις λιγο το λογο που το κοιταμε αυτο?? Οσο για τα σπορακια εννοειτε πως θα χρειαστω αφου τα σατιβοειδη ειναι τα αγαπημενα μου! Κοιτα η αλήθεια είναι οτι με εψησες και τωρα μαλλον θα τα φυτεψουμε γη σε λιγες μερες.Κοιτα οσο για το ποτισμα πρεπει να βρουμε μια λυση γιατι αυτο το πηγαινε ελα κουβαλα μπουκαλια ειναι λιγο κουραστικο.βεβαια τωρα λιγο αργα αλλα τι να κάνουμε.

scourouhi

Member
Καλημέρα . Ο προσανατολισμός της καβάτζας έχει νόημα όταν η περιοχή έχει λόφους ,βουναλάκια ,υψώματα κλπ Αν βάλεις τα φυτά στη ανατολική πλευρά ενός λόφου, θα έχουν ήλιο μέχρι το μεσημέρι και μετά σκιά .Όταν τα βάζουμε Νότια ,τα βλέπει ο Ηλιος πολλές ώρες .Πέφτει πολύ περισσότερο φως στην Νότια πλευρά του λόφου επειδή ο Ηλιος δεν κινείται κατακόρυφα ως προς εμάς αλλά υπό γωνία . Έτσι φωτίζει πολύ περισσότερο τη μία πλευρά .Στο Νότια ημισφαίριο το αντίθετο .
Το άσχημο με τον πολύ και καυτό ήλιο που παίρνουμε με τη Νότια διάταξη ,είναι το πολύ νερό που χειάζονται τα φυτά όταν μεγαλώσουν . Ξέχνα τα μπουκαλάκια και βρές κανένα μπιτόνι ,παγούρι ή κάτι ανάλογο . Δέκα λίτρα τουλάχιστον . Το χειμώνα που θάχω σποράκια από τα Σατόρι μου θα σε φιλέψω . Τώρα έχω αυτά που ήταν δωράκι αλλά δεν τα χρειάζομαι . Σατίβες πρέπει να είναι . Αν γουστάρεις σφύρα και στα στέλνω με γράμμα.
Τα δεξιά είναι ,5 κουκιά .

Papastroumf

Member
δεν εχουμε τετοιο θεμα ,γτ δεν ειναι σε λοφακια και τετοια απλα ειναι καπου απομερα!

ποπο ψήθηκα άσχημα και εγώ να βάλω στο έδαφος με αυτόματο πότισμα αλλά από του χρόνου με βλέπω γιατί τώρα δεν προλαβαίνω με τίποτα ,μόνο περί λίπανσης δεν έχω καταλάβει ακόμα πως θα έχει το φυτό 5-6 μήνες τροφή

Papastroumf

Member
ποπο ψήθηκα άσχημα και εγώ να βάλω στο έδαφος με αυτόματο πότισμα αλλά από του χρόνου με βλέπω γιατί τώρα δεν προλαβαίνω με τίποτα ,μόνο περί λίπανσης δεν έχω καταλάβει ακόμα πως θα έχει το φυτό 5-6 μήνες τροφή

Βασιλη μια λυση ειναι οταν κανεις τους λακους στο χωμα που θα βαλεις στο κατω μερος αυτο υ να βαλεις λιπασμα ωστε οταν φτασουν οι ριζες εκει να ρχισουν να τρωνε

scourouhi

Member
Καλημέρα σύντροφοι αγρότες . Έχει στο Τζάμπο κάτι αυτόματους ποτιστές με 15 ευρώ . Εγώ πήρα 2 και έχω και ένα της γκερντένια ,της γκαρντένια κάνει 45 . Τα μαύρα λάστιχα που μεταφέρουν νερό από ένα σημείο με ρολόι , σε ένα άλλο σημείο (πχ, ένα εξοχικό ή μια παράνομη οικοδομή στο δάσος ) είναι πολλά . Εγώ φέτος βρήκα άλλα 3 σημεία εκτός από αυτό που χρησιμοποιώ ήδη . Του χρόνου θα έχω 3 καλλιέργειες με αυτόματο . Ο τρόπος που βρίσκω τους μαύρους σωλήνες είναι ο εξής .. Πηγαίνω για ανίχνευση σε περιοχές που έχει ελάχιστα σπίτια και έχω τα μάτια μου ανοιχτά για να βρώ κάπποιο ρολόι ύδρευσης στο πουθενά .Τα ρολόγια ύδρευσης είναι κατά βάση δίπλα στο δρόμο . Αν βρώ ένα τέτοιο ρολόι και δεν υπάρχει κάπποιο σπίτι εκεί κοντά , αυτό ζητάω ! Ακολουθώ τη διαδρομή του μαύρου σωλήνα και όταν στη διαδρομή φτάσω σε ένα σημείο που με βολεύει κόβω το σωλήνα και βάζω ''κλέφτη '' . Χρησιμοποιώ το ντόπιο χώμα με μερικές προσθήκες ,λίγες όμως για να μην κουβαλάω ογκώδη σακιά κλπ . Βάζω μια φωτό από πρόπερσι που έβγαλα 2 white window και 3 σατίβες σε άθλιο χώμα χωρίς ίχνος λιπάσματος .οι φωτό είναι 1 μήνα πριν τα σφάξω . Ενά μιση χρόνο πίναμε από αυτά .

Ο ήλιος και το τακτικό πότισμα κάνουν θαύματα .Καλή συνέχεια σε όλους !

Πολύ ωραίος φίλε 1000 μπράβο , έχω σκεφτεί και εγώ 1-2 μέρη για του χρόνου να κάνω τα κόλπα σου .. μία ερώτηση να σε κάνω επειδή δεν ξέρω από τέτοια, αυτός ο σωλήνας , που τον κόβεις για να βάλεις κλέφτη έχει συνέχεια νερό ? δλδ αν εσύ θες να σου ποτίζονται τα φυτά σου 2 φορές την ημέρα μία στις 11 το πρωί και μία στις 5 το απόγεμα θα γίνεται ή θα πρέπει να τραβάει ο ιδιοκτήτης νερό για να έρθει και σε εσένα , δλδ θα έχεις νερό μόνο όταν τραβάει αυτός?

scourouhi

Member
Η παροχή έχει συνέχεια νερό ,λογικά . Ο ιδιοκτήτης ανοιγοκλείνει το νερό από την βρύση που έχει στο χώρο του και δεν τρέχει στην κεντρική παροχή με το ρολόι . Επίσης η κατανάλωση που θα του κάνουμε εμείς είναι πολύ λίγη για να το καταλάβει . Εγώ ποτίζω κάθε 3 μέρες ,15 λεπτά στις 6 το πρωί και άλλα 15 στις 2 το μεσημέρι . Με αυτό τον τρόπο τα φυτά μπουμπουνίζουν στο νερό και μετά έχουν 3 μέρες να στεγνώσουν σιγά-σιγά και να ανασάνει το έδαφος . Επίσης είναι πολύ δύσκολο ,αν όχι αδύνατο ,να σου πάθουν ζημιά τα φυτά από πολύ πότισμα .

Ακολουθώ τη διαδρομή του μαύρου σωλήνα και όταν στη διαδρομή φτάσω σε ένα σημείο που με βολεύει κόβω το σωλήνα και βάζω ''κλέφτη '' .

καταρχας γεια ειμαι νεο μελος εκανα lurk το φορουμ εδω και αρκετο καιρο και ειπα να κανω λογαριασμο. εφοσον το εχεις καβατζα το μερος και κλεβεις νερο δεν ειναι πιο ριψοκινδυνη αυτη η πραξη; δηλαδη ανεβαζεις το ρισκο να σε πιασουν και αν σε τσακωσουν η τιμωρια θα ειναι και πιο βαριά (και καλλιεργεια και κλοπη νερου)... και ειναι η καβατζα λογικα κοντα στο μερος του ιδιοκτητη για να φτανει το λαστιχο το δικο του Και το δικο σου. παρολα αυτα αν μπορεις να μας δειξεις πως το εκανες γιατι ειναι αρκετα ενδιαφερον... και καμια φωτογραφια αν εχεις την καλοσυνη. πολυ εξυπνη ιδεα παντως και δεν χρειαζεται να κουβαλας περα δωθε μπουκαλια και σακιδια, επικροτω.

scourouhi

Member
Καλημέρα GanjaBlasta . Το νερό που κλέβω από την τωρινή καβάτζα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που έχανε ο μπάρμπας από την χρόνια διαρροή στο λάστιχό του .

Ο μεγάλος κίνδυνος στις εξωτερικές καλλιέργειες είναι να σε δει κάπποιος ρουφιάνος να πηγαινοέρχεσαι με τα μπιτόνια στην καβάτζα .Εγώ πάω σαν τον αντάρτη ,φτιάχνω την καβάτζα νωρίς-νωρίς (ιδανικά από το χειμώνα ),χώνω τα φυτά και δεν χρειάζεται να ξαναπάω μέχρι τη συγκομιδή . Η μεταφορά της φούντας και το ξέραμα είναι το πρόβλημα για μένα .
Η καβάτζα ήταν έτσι προτού φυτέψω ,όλα έτοιμα . Θα μπορούσα να κάνω καλύτερη δουλειά με τον εμπλουτισμό του χώματος αλλά δεν γαμείς ,θα ρίξω αργότερα λίπασμα αργής αποδέσμευσης .

ποσο μακριά από το λάστιχο του κακομοίρη έχεις την καβάτζα; όλο το καιρό έχει το λάστιχο ακίνητο ο άλλος δεν το μετακινεί καθόλου; sorry που ρωτάω τόσα πολλά απλά μου φαίνεται πολύ καλο για να είναι αληθινό, εφόσον έχεις εκμηδενίσει το κόστος και το πήγαινε έλα είναι μαεστρία αυτό. εύγε :tiphat:

orfeas

Well-known member
Veteran
ποσο μακριά από το λάστιχο του κακομοίρη έχεις την καβάτζα; όλο το καιρό έχει το λάστιχο ακίνητο ο άλλος δεν το μετακινεί καθόλου; sorry που ρωτάω τόσα πολλά απλά μου φαίνεται πολύ καλο για να είναι αληθινό, εφόσον έχεις εκμηδενίσει το κόστος και το πήγαινε έλα είναι μαεστρία αυτό. εύγε :tiphat:

Φυσικά και φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό! Όχι ότι οι φωτό που παραθέτει ο φίλος μας ο σκούρο είναι ψεύτικες... :)
Απλά λύνει το πρόβλημα του νερού που είναι ένα από τα βασικά θέματα μιας καλλιέργειας. Ωστόσο παραμένουν άλλα εξ ίσου βασικά, βλπ. καιρός και σύσσωμο το ζωικό βασίλειο...
Πέρυσι έβαλα ένα στα ρουμάνια και πρόλαβε να ζήσει μέχρι κατά το τέλος του Ιούνη όταν μια μέρα το είδα με το κεντρικό κορμό μόνο, καταφαγωμένο...

:tiphat:Ορφεύς

scourouhi

Member
Καλημέρα λεβέντες , γειά σου Ορφέα .
Ο σωλήνας έχει μήκος περί τα πεντακόσια μέτρα από την παροχή μέχρι τον κακομοίρη . Δεν μετακινείται γιατί δεν υπάρχει λόγος .
Η καβάτζα μου είναι περί τα 100 μέτρα στην ευθεία μακρυά από τον άνθρωπο Η καβάτζα είναι ακριβώς δίπλα στο σωλήνα που έκοψα .
Τέλος πάντων , η ουσία είναι ότι με αυτό τον τρόπο έλυσα το θέμα του νερού που είναι βασικό . Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι βέβαια αλλά αυτοί θα υπήρχαν έτσι και αλλιώς .
Ορφέα , ζήλεψα τις σατίβες σου και έχω παραγγείλει ένα κάρο σποράκια από Ace . Του χρόνου σ'αυτή την καβάτζα θα βάλω 5 Zamaldelica fem . Στις άλλες 2 καβάτζες θα βάλω Malawi x PCK Fem και Ace mix fem και Tropical mix fem . Θα γίνει χαμός .
Με το αυτόματο πότισμα έχουν λυθεί τα χέρια μου και μπορώ να επικεντρωθώ σε άλλες εργασίες π.χ εμπλουτισμό του εδάφους . Αυτές τις δουλειές θα τις κάνω το χειμώνα και θά 'ναι όλα έτοιμα να υποδεχθούνε τα κορίτσια . Αυτά .. Φτύστε με !

Papastroumf

Member
Φτου φτου μην σε ματαξιουμε. Λοιπον αγορασαμε σημερα την τυρφη της κλαςμαν. (Npk 14-10-18). καναμε 2 λακκους με πολυ βαθος (μας βγηκε η μεση,καηκαμε,εγκαυματα στα χερια ) :) .στον πατο βαλαμε κοπρια κατσικας ανακατεμενη με την τυρφη που πηραμε + σταχτη που περιειχε.βαλαμε μικρη ποσοτητα για να μην καουνε. Μετα προσθεσαμε το υπολοιπο χωμα.οι ριζες στα 2 που κνμ ηταν τουμπανα παντου γυρω στην γλαστρα και αρχισαν να βγαινουνε απο κατω.τΑ φυτα δειχνουν σε πολυ καλη κατασταση! Δειτε φωτο.Το χωμα δεν εχει περλιτη και δεν βαλαμε σεν ξερω κατα ποσο βλαπτει.
image-51dc7378512fa2f6b2426f9b2faca82905975f34cb47aca384b0a9c3f6a9beba-V.jpg

image-284c9172a4de48d7bb90efe5c0695ba775cb3788e2316f461b4504cf4a53542a-V.jpg

scourouhi

Member
Μπράβο παληκαράκια , ωραία δουλειά κάνατε και παστρική . Ο περλίτης πιστεύω δεν χρειάζεται αφού το χώμα σας είναι καλό . Επίσης το ντόπιο χώμα φαίνεται πολύ καλό . Το μόνο που λείπει είναι κάπποιο είδος εδαφοκάλυψης γύρω από τα φυτά σε ακτίνα μισού μέτρου τουλάχιστον . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερά φύλλα ,χόρτα , φλούδες δέντρων κλπ . Βάλτε ένα στρώμα περί τα 2-3 δάχτυλα . Κρατάει την υγρασία στο έδαφος ,δεν αφήνει το νεράκι να εξατμίζεται .
Βασική αρχή .Δεν το λέτε σε κανένα !!!
Μπράβο και πάλι !