What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

Mago

Member
Salutare.vreau si eu sa construiesc un panou cu leduri,si am de ales doar intre:
Leduri chinezesti 100w sau 10w sau leduri cob de 30w care ar fi mai potrivite/bune?

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Pai 100W si 10W nu sunt tot COB? Chiar daca sunt chinezesti, ca toate sunt, COB este tehnologia, chip on board mai precis. Cel mai bine e sa iti iei LEDuri de calitate: cree, osram, ce gasesti ca cipuri. Merg si alea chinezesti, direct din garajul chinezului, dar e mai la noroc.
Legat de care dintre puteri ar fi mai bune, aici e in functie de ce vrei sa faci: un micro grow, 1mp, 10mp, etc. Majoritatea merg insa pe LEDuri de 100, sub alimentate la 50-80% din capacitatea nominala. Daca e un PC grow, evident, nu ai ce cauta cu asa ceva. Aici, tu stii. Daca vrei sa distribui bine lumina, atunci pui mai multe LEDuri mici, pe un panel mai mare, daca vrei o putere de penetrare mai mare, pui mai putine si mai puternice, si evident ceva mai sus, etc...

Mago

Member
Ok am inteles.
cele de 100w si 10 sunt patrate/dreptunghiulare,si cele de 30w rotunde
Spatiu are 0,59mp

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Cele de 30 seamana a marfa de calitate. Eu am din celelalte, de 100. 200W reali sunt suficienti cu LEDuri bune. Asta inseamna 9 LEDuri de 30W sa zicem, utilizate 70-80%. Variante sunt, drivere dimabile, sau mai multe in paralel pe un driver (mai riscant), etc. Iti trebuie cooler, dar la 20-30W merge si pasiv cu un cooler bun.
Pentru ca ma intrebi lucruri care tin de basic, iti recomand sa iti iei becuri de 15-20W reali, LED, Phillips, Osram, Lohuis, si sa le bagi in dulii dupa ce le scoti difuzorul, legi niste sarme, si gata. O sa iasa treaba buna si asa. Daca ma insel si ai skill tehnic, e ok, nu ma lua in seama.

Mago

Member
Pana la urma spatiu a iesit de 120x77x47cm
presupun ca o sa merg pe tehnica de scrog
La spatiu de care dispun ma gandeam sa folosesc leduri de 10w pentru a distribui mai bine lumina,mai exact sa pun pe un cooler de pc cate 6 leduri de 10wsi sa fac 8 module.Este ok?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Poate pe un radiator de procesor sa pui ledurile, ca pe cooler nu vad cum le-ai putea pune. Si cum distributia nu e cu mult diferita intre 6 chip-uri de 10W puse unul langa altul sau unul singur care are 60W, eu as merge pe un chip de 100W rulat pe la 50-60W pe fiecare radiator. (Daca ma intrebi pe mine, nici nu cred ca incap 6 chip-uri de 10W pe un radiator de procesor. Si alt radiator de pc, pe care sa incapa, nu cunosc.)
8 module cu cate 50-60W reali pe ele in spatiul ala ar trebui sa fie foarte bine. Daca decizi sa le faci dimabile le vei putea folosi si in veg in aceeasi configuratie, daca nu, va trebui sa le departezi si sa folosesti doar o parte din ele in veg, si pierzi putin la distributie, nu mai e asa egala.

Mago

Member
Radiatorul de procesor este Deep cool ck-am209 si are 78mmx55mm,un led de 10w are 20x20 mm teoretic ar trebui sa incapa 6 leduri.
Ca sa folosesc leduri de 100w trebuie sa cumpar si sursa la ele,la cele de 10w am surse de 12v.Da planuiesc sa le fac dimabile,nu prea ma pricep la electronica dar sursa are un mini potentiometru care se regleaza vataju..presupun ca scazandui vataju ii scade si intensitatea ledului.nu?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu se regleaza prin voltaj ci prin amperaj. Daca scazi voltajul, creste amperajul. Si sunt destul de sigur ca nici cele de 10W nu merg direct la 12V, tot trebuie puse niste rezistente, asa ca tot mai bine iesi cu cele de 100W, si ca eficienta, si eu zic ca si ca si costuri.
Orice ar fi, vezi ce faci pe acolo, ca daca lucrezi cu leduri si nu stii electronica nu iese treaba buna, macar ar trebui sa iei niste leduri ieftine pentru teste, sansele sa le arzi sau sa le scurtezi drastic viata sunt destul de mari daca nu stii ce faci.
Ps: exista drivere pentru leduri care se alimenteaza la 12V DC, daca tii neaparat sa folosesti acele surse pe care le ai, dar daca nu sunt niste surse de calitate, cu eficienta sporita, nu faci decat sa scazi eficienta sistemului daca le folosesti.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu se regleaza prin voltaj ci prin amperaj. Daca scazi voltajul, creste amperajul.
Nu e chiar asa. Aia cu scade/creste e valabila in alte situatii.

Daca ii pui LEDul pe iesire, si nu se arde, daca scazi voltajul de iesire, automat va scadea si curentul prin LED.
Asta insa e treaba de priceput, nu de noob. Mai ales cand crezi ca semireglabilul ala scade "vataju".

Si sunt destul de sigur ca nici cele de 10W nu merg direct la 12V, tot trebuie puse niste rezistente,
In general e chiar asa.

Fu cineva pe aici care a alimentat LEDurile direct in tensiune, chiar si fara rezistente de limitare sau de egalizare, si a mers. E o varianta pe care insa nu o recomand, caci exista riscuri. Trebuie sa fii sigur pe tensiunea sursei, pe tensiunea de deschidere a LEDurilor, pe curba lor curent tensiune, etc. Nu merita.

Asadar ai mai multe variante:

1. Iei COBuri de 100W, cu drivere dedicate, treaba simpla si te-ai scos (drivere dimabile)
2. Folosesti LEDurile tale de 10W, le pui cate incap, dar ai grija la alimentare sa le pui cate o rezistenta de 0,47 ohm in serie la fiecare (pentru egalizarea ramurilor). Se pleaca cu tensiunea sursei de la minim si se creste pana se aprind LEDurile. Se masoara caderile de tensiune pe rezistentele montate, si se calculeaza cu legea lu ohm curentul, sau se verifica direct cu un ampermetru pe fiecare ramura, sa fii cat de cat la curentul dorit, asta daca sursa permite.
3. Iti iei niste dulii si pui becuri cu LED cu difuzorul scos.
4. Iti iei un proiector comercial, ca vad ca dulapul e rezistent :D

Mago

Member
Driverele penru ledurile de 100w nu sunt dimabile..sau cel putin nu astea care le au astia langa mine..cum as putea sa le fac dimabile?
Dau astazi o fuga si cumpar 2-3 leduri 10w de sacrificiu sa ma joc cu ele.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Bagi 2 LEDuri de 100W in paralel pe un driver, si ai alimentat LEDurile la 50W fiecare. Daca LEDurile sunt si din acelasi lot, vor lumina aproape identic.

Cu LEDurile de 10W, ia-ti si un multimetru, ca sa stii ce faci cat de cat. Asta daca nu ai unul inca...

Mda, mneatza. Obsedatii astia care stau pe icmag de cu dimineata ... :D

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Ia man ledurile de pe net, altfel de platesti cel putin dublu. La fel si driverele..

Mago

Member
Am cautat pe net si nu am gasit mai ieftin.
Sursa pentru proiector de 100w 75lei,led 100w 30lei,led 10w 3.5lei.eu zic ca sunt preturi bune daca sti undeva mai ieftin chiar te rog..

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Ebay..
Si ledul ala care il iei tu cu 3.5 lei garantat nu are 10w reali. Sau daca ii are, nu pentru mult timp. Iti spun asta pentru ca la banii astia nu il gasesti nici in china.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Sa intelegem ca stii deja sa folosesti un multimetru? Asta ar fi de mare ajutor in proiectul tau. Altfel, e mai greu sa vezi cati W reali au, oricum.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Daca ai masurat si tensiunea, e clar. Ideea e ca ele sunt LEDuri de 12V, dar curentul nominal pot sa il ia la o tensiune foarte usor mai mare. De aia driverele sunt "in curent" si nu "in tensiune". Poti s acresti usor tensiunea din potentiometru pana ajungi la curentul nominal, sau mai bine, o lasi asa ca ai nimerit fix la 70%.
Urmeaza sa pui mai multe LEDuri in paralel si sa le compari curentii. Daca sunt egali, te-ai scos.
In tot cazul, LEDul alimentat fara rezistor de limitare direct la 12V, nu e o chestie chiar stabila. Daca tensiunea iti va creste cu nu prea mult, risti ca LEDul sa se buleasca. E la noroc.

Latest posts

Latest posts