What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

jtm

Some kind of shaman
Veteran
De ce 15 si nu 16 ? OCD-ul meu ma face sa cred ca 16 s-ar distribui mult mai armonios :biggrin:

15 e pentru 3x5. Tent-ul este 80x120. Mai vad, poate or sa fie 3x6 sau 3x7. Sau 2x7.

M-am uitat putin la spectrele pentru diferite tipuri de lampi. CFL, dual spectrum HPS, LED si Plasma. Le-am aranjat in ordinea asta pentru ca asta ar fi ordinea PARului in mod aparent. Ca si idee, in aceeasi ordine, creste in spectru componenta albastra ca si amplitudine, si totodata si cea verde. Mai mult, la plasma, de la violet la galben (exclusiv rosu, unde este o cocoasa semnificativa), energia componentelor spectrale este relativ constanta. Sugerez a se arunca o privire. Mi se pare interesant.

Sigur, nu la fel de interesant mi se pare si pretul la ultimele...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Asa ziceam si eu, ca iau plasma, dupa au devenit ledurile mai accesibile si am schimbat planul..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Ce voiam totusi sa subliniez este nu atat care tip de lampa este mai bun, ci cum arata spectrul. Oarecum continuu, uniform, cu rosul accentuat. E o chestie. Apropo de verde, care se stie (?) ca nu este bun la fotosinteza. Nu imi dau cu parerea mai mult, nu sunt in masura.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Old news. Verdele e mai eficient la fotosinteza decat rosul, doar ca ajunge mai putin din el la cloroplaste. in schimb, spectrul verde este vital pentru alte mecanisme fiziologice ale plantei, de exemplu pentru a regula procesul de fotosinteza.
Am banuit putin treba asta si inainte sa apara studii in domeniu, deoarece am folosit panouri led care avea mult prea putin verde (3-4W de warm white / 100W de lumina) si s-a vazut la cantitate si calitate. Cum am adaugat neoane pentru supliment de alb, si implicit verde, situatia s-a imbunatatit considerabil.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Ha, ha, nu stiam de chestia asta. Insa mi se parea oarecum nefiresc ca plantele sa nu foloseasca verde, fie si la alte mecanisme decat fotosinteza, desi chiar si acum exista prejudecata ca "verdele este risipa" intre groweri, daca am observat corect. Totusi, nu aveam o dovada, iar eu sunt incepator si nu am avut cand sa fac teste din astea.

La drept cuvant, nici nu as fi facut, as fi mers la intuitie. Nu as fi folosit veci panouri ros/albastre... Ma bucur de confirmarea "oldnews-urilor" asadar.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Intrebarea e cat par se pierde in stratul de acrylic? Mai merita oare?

desi chiar si acum exista prejudecata ca "verdele este risipa" intre groweri

Ii zice "stoner science". Si multi iau o chestie de buna si asa ramane, asa ca o sa tot ramana un fel de mit modern din treaba asta si multe altele.
Personal mi se pare mai grav ca o gramada de groweri lucreaza pe timpul dee lights off cu leduri sau lanterne verzi, unii chiar cu dispozitive de putere mare, fiind siguri ca asta nu dauneaza plantelor. Cand adevarul e ca daca verdele ala ajunge pe frunza planta activeaza procesul de fotosinteza, care are output negativ cand este activat pe "bezna".

Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Stratul de acrilic este pentru UV. De altfel se poate vedea si in grafic ca nu mai are UV. Mie imi era mai mult de coada de infrarosu si de spike-ul verde (desi ca arie nu este foarte mare). Bine, infrarosu au toate HPSurile, eu socot doar ca nu este corect reprezentat.

Aaaa, ce e aia output negativ? Adica "slabeste" planta? :D Stiu o multime care ar trebui sa doarma cu lumina verde in cazul asta...

Hmmm, ce ar fi sa comand o lampa din asta si sa vedem cum merge?

Cam asta dau baietii:

http://www.osram.com/osram_com/prod...chnology/powerstar-hqi-t/index.jsp?productId=

Lampile cu PRO au graficul dat. Interesant.

L.E. Dat fiind ca nu o a am prea mult loc in cort pe inaltime, raman pe LEDuri, dar... era cat pe ce sa le comand.

Totusi, in cazul asta, cum se compenseaza spectrul la LEDuri? Ar mai trebui si niste LEDuri verzi?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Adica planta consuma mai mult din energia stocata decat produce in urma fotosintezei rezultata. In plus, este stresata mai mult decat daca ar avea lumina alba pe timpul "somnului".
Eu as zice mai multe leduri albe.

Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Ha, ha, misto test, bun film eskule! O sa le testez si eu pe ale mele zilele astea, macar de curios...

Uite si un video direct legat. De fapt este o urmare, si este o explicatie foarte buna a fenomenului "crappy LED":

https://youtu.be/_wR_mFWeI6Y

Pana una alta am luat niste becuri LED de 20W, le-am dat domul jos, si le-am pus in locul CFLurilor. A fost mult mai rapid si, as spune, reparabil. Si nu foarte scump... Si toate LEDurile lumineaza, desigur, desi ar trebui testate ca in film.

L.E. Ha, ha, l-am gasit (al doilea film) in acelasi timp...

Totusi, problema care mi-o pun eu nu este atat aceea a pierderilor inerente pe rezistentele parazite, care desigur da eficienta LEDului, cat comportamentul acelor "rezistente" in timp, mai ales la curenti relativ mari >150mA, sau whatever... Din punctul meu de vedere, daca sunt stabile respectivele defecte, ceea ce nu sunt sigur, este ok, adica ai LEDuri ieftine, ineficiente, dar totusi de "100W", insa stabile in timp. Iaca de ce e bine sa le expui la mai putin de 50% din putere.

Bun film. Nu ma asteptam la faza asta, am mai invatat ceva electronica...

L.E. la L.E.

Sunt chinezi care pun poza pe net cu LEDurile la curent mic:

http://www.aliexpress.com/item/20pc...white-32-34V-9000LM-24-48mil/32250747496.html

Acuma, ce iti trimit... Vestea buna este ca la pretul asta le poti alege. Oare...? De abia astept sa le testez pe ale mele!

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
M-o speriat eska si am inceput si eu sa testez..

Dupa cum vedeti, la 28V si 22 mA lumineaza toate, cu mici diferente de intensitate. De la 40 mA in sus nu se mai observa aceste diferente.
@ jtm: Oricum, daca ai probleme cu ele, ai mari sanse sa iei banii inapoi. Asa ca pt. ce iti trebuie tie, merita sa te risti.
Muahaha, acum am vazut, poza lu' ala de face reclama ca-s bune.. arata situatia mai jalnic ca la asta al meu. GOOD QUFDSITY!

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Da, intr-adevar, nici nu se compara, dar macar e ... acceptabil. Diferente de intensitate vor fi permanent, caci imperechere 100% e dificil, dar asa cum e la tine e super bine.

L.E. N-am dat nush ce bani, 100 si ceva de dolari, si a trecut vreo jumatate de an de cand le-am luat, asa ca... putin probabil sa vad banii inapoi (daca ii mai gasesc pe aia), in cazul in care is proaste, ceea ce poate nu e cazul... Oricum, pentru grow m-am profilat pe becuri, iese panoul mult mai uniform ca si intensitate, cam ca un panel LED. Plus, se arde un bec, il schimbi in dulie si gata. E drept ca n-au aceeasi eficienta luminoasa ca un chip jmeker alimentat la 50% dar ... asta sa fie problema...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Asa zic si eu, la banii astia, n-ai ce pretentii sa ai decat sa se aprinda toate chipurile..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Am pus pe threadul cu Malawi Gold, poze noi, apropo de LED-uri. Ce beton cresc rosiile, 20 de fire, sub 200W LED, marca DETWORON :D

In alta ordine de idei, am testat un nou radiator la LEDuri, asa cum ziceam:

O placa de aluminiu, 3mm, 500mmx500mm. Am alimentat 3 LEDuri puse pe ea, 2 albe, unul RGB. In total, vreo 150W. Cred ca abia face 40C, la circa 18-20C ambiant. O sa pun si poze.

oldboat

Member
Am cautat mult timp un radiator din cupru pentru procesoare, dar sunt exagerat de scumpe toate. M-am resemnat si am cumparat Alpine 11. Binenteles ca imediat dupa am gasit bare de cupru de 8mm X 6cm X 25 cm, valori estimative ( +- 15%) , 30 RON la un magazin gen Dedeman. Cred ca mergeau si cu racire pasiva alea...

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Mai bine pe o treime groasa, si cu suprafata de trei ori mai mare.

Sigur, se aplica doar la radiatoare :D ;)