ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Google placa de cupru. Cucoana nu stia la ce folosesc, doar le vindea. Eram asa suparat ca nu am dat de ele cu 2 saptamani mai devreme incat nici nu m-am mai ocupat de ele. Arata asa:
Si cu ocazia zilei de 13 iunie, va anunt ca au adus marfa interesanta la Romstal. Au niste proiectoare cu LED, complete, la pret foarte bun. 50w la vreo 150 lei, 100W la 300 lei, 200W la 600 lei, as spune ca nu e rau. Ma rog, e pe acolo, dar deja au scazut preturile mult si, vorba aia, sunt de la firma serioasa. Din China, oricum...
Ledurile din proiectoare sgur sunt chinezesti si nu de calitate cum sunt cele din seria cxb , nu cred ca se merita o investitie in aceste proiectoare.sincer.
Pentru cine nu-i in stare sa puna un led pe un radiator, sau il pune pe placaj, cum a incercat un nenea aici pe forum acum ceva timp, poate or merge. Altfel, clar exista si variante mai bune.
Dupa umila mea parere acest tip de LED este cel mai potrivit pentru veg, permitand constructii extrem de simple prin alimentarea directa la o sursa stabilizata de12V . Putere maxima 13W.
Specs:
Size 3.45 x 3.45 mm
Product Options High-CRI
Maximum Drive Current 1.05 A Maximum Power 13 W
Maximum Light Output 1833 lm
Maximum Efficacy at Binning Conditions 172 lm/W Typical Forward Voltage 11.3 V @ 350 mA
Maximum Reverse Voltage -5 V
Viewing Angle 125 °
Maximum Junction Temperature 150 °C
Binning 85°C
ANSI (White)
3- and 5-Step EasyWhite®
Maximum ESD Withstand Voltage 8000 V (HBM per Mil-Std-883D)
Reflow Solderable Yes - JEDEC J-STD-020C-compatible
REACH-Compliant Yes
RoHS-Compliant Yes
UL-Recognized Yes - Level 4 Enclosure Consideration
Radiatorul stelar de 16 sau 20mm pe care vine montat ledul te scuteste de operatia delicata si complicata de a lipi un astfel de chip pe un eventual circuit (are 5x5mm) si ajuta si la fixarea mecanica.
Am construit recent niste sisteme de iluminat pentru acvarii cu leduri de genul asta lipite pe un radiator mai mare cu pasta siliconica si .... glue gun (cate o picatura de plastic topit de o parte si de alta a ledului pentru fixare mecanica).
Conectate direct in paralel la o sursa stabilizata de 12V (dar cu reglaz fin al tensiunii de iesire) functioneaza fara nici o problema si nu au probleme cu disiparea temperaturii.
In veg box am 8 leduri de genul asta montate pe un singur radiator cu ventilator recuparat de la un procesor Pentium 3 si produc asa de multa lumina incat vad cresteri substantiale ale plantelor in decurs de 12h incat am fost nevoit sa le mai reduc din luminozitate (~5W/led).
NU SE RECOMANDA FOLOSIREA LOR FARA RADIATOR suplimentar pentru mai mult de cateva secunde.
Trebuie sa recunosc ca atunci cand am construit primul panou cu leduri am folosit chinezarii de 1W montate pe radiatoare stelare de 20mm pe care le-am lipit cu gluegun de o placa te sticlotextolit. Am dus vreo doua growuri complete cu panoul ala (combinat cu CFL) si spre surprinderea mea nu s-a stricat nici macar un singur led. Temperatura panoului nu depasea 45C, dar ledurile consumaul ~800mW fiecare.
Totusi, 0.8W pt un led de 1W este destul de mult. Mai ales fara radiator potrivit. Asta inseamna ca totusi textolitul ala prelua ceva caldura. Ceva mai multa decat un placaj, as zice. Ca am leduri spoturi cu leduri de 1W care sunt alimentate la vreo 0.5W sau chiar mai putin, si stau destul de caldute, chiar si cu miniradiatorul de il au..