What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Imi place cum spui ca variatorul pleaca de la 25w, iar apoi spui ce se intampla daca cobori sub aceasta valoare. Pare logic ca variatorul pleaca de la zero, doar ca ledul nu merge sub un anume voltaj.
 

Mago

Member
Nu te contrazic..dar asa scrie pe dimmer ca pleaca de la 25w..bine acum pana nu vine multimetru de panou nu pot decat sa imi dau cu presupusu...dar daca ledu ledu palpaie si multimetru o sa imi arate ca face asa sub 25w clar e de la dimmer..
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai cum stii cand te duci sub 25 w daca nu ai multimetru? :))
Si .. realizezi ca nu te poti duce sub 25w daca dimmerul incepe de la 25w? :))
In plus, cred ca multimetrul de panou nu are aceleasi functii ca multimetrul normal, folosit de electronisti. Parca ai fii sandel si te scarpini invers. Macar vezi sa fie pentru AC, si nu DC. Adica multimetru pentru panoul de sigurante, nu pentru proiecte DC. Nu de alta, dar mi-au aparut niste chinezarii ieftine pentru DC cand am cautat multimetru de panou. Erau pentru DC si masurau max 100 V. In nici un caz ce iti trebuie tie.
Ma rog, tie iti trebuia un multimetru normal, dar asa e cand esti sandel.
 
Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu asta e problema, ca nu merge variatorul sub 25W, nici nu va ajunge acolo cu el, cel mai probabil, LEDurile fiind probabil inseriate pentru 220V. Eu unul inca ma scarpin in crestet cum merg astea. In momentul in care voiam sa fac si eu o trasnaie din asta, am acceptat ca se vor aprinde numai pe un anumit unghi al semisinusoidei, si am calculat rezistoarele de limitare pentru un supracurent, in functie de raportul intre unghiul de aprindere si 180 grade (curentul prin LEDuri fiind in impulsuri). Asa pare logic.
In cazul asta, "dimarea" va fi o intersectie intre unghiul de aprindere al variatorului si unghiul de aprindere al LEDului, adica o sa iasa... ceva, functional banuiesc, dar nu pe toata plaja variatorului, ci undeva in jurul jumatatii (pe la 90 de grade adica, fiind variator in faza).

Acuma, asta e o ipoteza, cel mai simplu e pus si vazut, iar in ceea ce priveste calculul puterii, asta e o gluma, se poate monta un contor din ala electronic, care indica si puterea, sunt pe amazon daca ale noastre chinezesti nu fac treaba, insa nu vor fi precise, ci doar orientative, fiind cel mai probabil calibrate pentru valoarea medie, nu efectiva (true rms), dar mai stii, posibil sa si mearga corect, depinde de lenea chinezului care le-a proiectat.
Asa ca pana nu stim ce multimetru de panou a comandat, sunt presupuneri, eu am luat "multimetre de panou" care fac treaba asta, dar la mine e alta situatie. DROK de exemplu are o seama de astfel de multimetre, "de panou", se gasesc pe tot felul de siteuri, de exemplu, masoara simultan tensiunea, curentul, puterea activa, etc... dar nu stiu daca merg bine in aplicatia asta. Doar pe testate.
 

Mago

Member
Multimetru de panou este pe ac..si masoara vataju..amperaju..kw/h..si w..este acelasi cu care facea teste in videoclipul de l-am pus

Jtm...mai pierdut..
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu ma gandeam ca e curent rectificat, si ca ledurile se vor aprinde cand voltajul minim pe dioda este atins si vor putea fi reglate intre acel punct si cel maxim, dat de inseriere. Dar povestea asta nu se potriveste cu palpaiturile de care zicea omul.
Chiar si cu multimetrul ala de care pomenesti, te-ar ajuta un multimetru clasic la astfel de constructii. Ca sa nu stai mereu sa muti multimetrul de panou de pe toate ledurile pe unul singur, si pentru masuratori exacte. Pentru ca un multimetru de asta de panou ieftin poate sa iti dea niste erori fenomenale, mai ales daca este unul ieftin. Pe cand un multimetru bun de electronist iti va masura mult mai exact.
Dar, cel mai important e sa nu te curentezi. Nu uita ca aluminiul este conductiv, si asigura-te ca panoul este impamantat, dupa cum vezi scrie si pe leduri ca trebuie impamantate. Asta inseamna sa si verifici ca priza in care le bagi are impamantare functionala. Ghici cu ce poti masura asta... (Un multimetru!)
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@Mago: Da, e un multimetru de la DROK, ai ales bine. Daca si masoara rms (ar putea, ca are un microcontroller, da nu stii pana nu testezi) e ok. Nu conteaza ca te-am pierdut, il pui si vezi cum merge. O sa iti explic atunci, daca e ceva de explicat.

@explo: Da, ai inteles bine, cel mai probabil chiar asa si merge. Nu stiu de unde ar putea avea palpaituri, adica stiu, dar nu o sa le vada el cu ochiul, poate daca le filmeaza. In ceea ce priveste multimetrul, cum ziceam, depinde de constructia interna. Ideea montarii lui este, inteleg eu, sa stie la ce putere alimenteaza LEDurile in functionare normala, nu la montaj. Din punctul meu de vedere, se poate mai simplu: le dau la maxim :D
Revenind la multimetru, DROK are chestii interesante de genul asta, am luat si eu de la ei, atata doar ca nu stiu cum merg in impulsuri. O sa aflam, ce zici...? :p
 

Mago

Member
Azi am avut timp sa ma mai joc cu ledu,am cumparat alt variator de tensiune pe care nu scrie decat 800w..am zis e bun inseamna ca asta pleaca de la 0....de unde, si mai prost ca ala care il aveam eu aproape ca nu ii modifica intensitatea ledului deloc..
Imi iau inima in dinti cu tot cu artere si demontez variatoru din sufragerie..un variator modular,care nici pe ala nu scria decat max 400w..
Il montez si surpriza ..merge perfect de la 0 la 100%,ledu nu mai palpaie..si intensitatea lumini creste si scade mai uniform....acum intrebarea mea este se merita sa dau 178lei x2 sa pun acele variatoare..sau il las pe ala care pleaca de la 25w..chiar daca nu am masurat inca acum sunt mai mult ca sigur ca pleaca de la 25w..
Daca tot am avut ceva timp am lucrat si la panou..nu o sa iasa el estetic dar sper sa isi faca treaba
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Dar de ce 178 x 2?? In plus, sunt sigur ca exista variatoare bune la mult mai putin de 178 lei..
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
De ce le-ai vrea separate? Mai ales cand ai de gand sa folosesti variatoare de 178 lei.
Si vezi cu acoperirea lateralelor acelor radiatoare. E posibil sa reduca capacitatea de racire..
 

Mago

Member
Nu e problema de racire am acoperit aproape cat acoperea si peretele ventilatorului..
Pai nu prea vreau sa cumpar variatoarele alea ...de fapt sigur nu le cumpar..sunt prea scumpe
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Poti incerca orice variator, chiar si ieftin. Merge care merge. Pe mine ma mira ca merge chiar si unul scump. Bine, nu stiu exact cum se comporta, dar daca ma intrebi pe mine as fi zis ca ar fi trebuit sa lucreze undeva de pe la vreo 1/3 pana pe la 2/3 din cursa, sa zicem...
Si as zice sa folosesti unul singur. Cat costa, costa, isi face treaba. Bine, eu nu as folosi niciunul, dar am mai spus-o. Si nu as folosi LEDuri din astea, pana nu as vedea ce forma de unda are curentul. Ipoteza mea e ca merg in pulsuri, si asta nu mi-ar place. Soarele nu merge in pulsuri...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu vad cum ar putea face asta fara un osciloscop (fara a apela la chestii mai ...aprofundate), dar e drept, abia m-am trezit. Oricum, nu vad cum ar putea fi altfel, sistemul neavand un condensator de filtraj, nefiind polifazic, etc...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Ha, ha, bine mai, asta si ziceam prin "fara chestii aprofundate". Plus, iti trebuie multimetru mai scump de 178 ron :D
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu neaparat.. eu am prins unul ce are si osciloscop digital la banii aia. Si macar un multimetru merita banii aia, pe cand un variator nu ii merita decat daca ai vreo casa cu aparatura electrica de lux prin doze..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Bai dar ce va mai place sa va complicati.

Suntem in 2017, se gasesc becuri cu led pe toate drumurile (dimabile sau nu). Cea mai eficienta metoda de reglare a intensitatii luminoase in growroom ramane ... intrerupatorul.

Folosesc leduri de aproape 10 ani si niciodata nu am simtit lipsa sau nevoia unui sistem de variere a puterii/intensitatii luminoase. Cand am avut prea multa lumina pur si simplu am oprit unele leduri.

Tineti cont ca o data cu intensitatea luminoasa scade parabolic si puterea de penetrare a luminii (puterea scade invers proportional cu patratul distantei).

:2cents:
 

Latest posts

Latest posts

Top