Exact asta citisem pe undeva , dar nu stiam exact , stiam doar ca e o problema cu leduri la cloneClonele au nevoie de o lumina blanda, iar cea de la leduri nu e deloc asa. Fiind lumina de spectru ingust, de obicei axata pe nevoile de fotosinteza ala plantei, lumina de leduri va forta planta sa faca fotosinteza, iar clonele nu prea pot face asta pentru ca nu au radacini cu care sa absoarba apa ncesara.
Din cauza asta cea mai buna lumina pt clone e cea de neon rece, cfl rece sau leduri alb-rece.
salut, am o instalatie de 4 lampi cu cate 2x26 cfl daylight ca cel din poza si inca 10 becuri cfl cu lumina calda de cate 18w .. as dori sa fac un growbox .. ce vreau sa stiu este cam cate plante si in ce spatiu as putea creste ? multumesc anticipat
Pentru cei care vor sa construiasca un PC Growbox sau vor sa foloseasca surse eficiente de lumina le recomand acest tip de bec cu leduri (cu chipuri 5630 sau 5730 , net superioare celor de generatie mai veche 5050) :
View Image
Consuma in jur de 9W (fiecare LED consuma 0.3~0.4W), produc caldura putina iar lumina este directionata intr-o singura directie, unghiul de dispersie fiind de aprox 120 de grade, ceea ce inseamna ca pot fi foarte aproape de plante.
Aceste becuri sunt disponibile atat in versiunea Cool/Pure White (pentru veg) cat si Warm White (prentu flower).
O alternativa ar fi si becul cu dispersie a luminii pe 360 de grade , in varianta cu 42 sau 60 de leduri :
View Image
View Image
Avantajul acestor becuri este ca poti fi bagate de-a dreptul printre plante, fara pericolul de a le arde.
Se gasesc pe Ebay (in China, evident) , la preturi intre 8 si 15$ sau chiar si pe la noi (dar cu preturi uneori triple).
Atentie !!!
Cand folositi becuri cu leduri asigurati-va ca ele pot fi alimentate la tensiuni intre 85~240V si nu doar la 220V. Cele care se alimenteaza la 220V nu au incorporat un driver limitator de curent si nici nu au separatie galvanica fata de retea ceea ce poate duce la ELECTROCUTARE daca becul este atins atunci cand se afla in soclu, sub tensiune.
Becurile alimentate la 85V~240V au incorporat un driver limitator de curent care si izoleaza in acelasti timp iesirea de retea, reducand riscul electrocutarii. Sunt un pic mai scumpe dar mai sigure.
Am observat si eu ca atunci cand in grow se folosesc cat mai multe surse distincte de lumina (deci cu lungimi de unda si compozitie spectrala cat mai diferite) plantele par mai 'fericite', mai pline de viata, iar florile lor sunt mai compacte si recolta mai consistenta.
Sincer sa fiu nu stiu daca e prea eficient sa folosesti si HPS si leduri in acelasi timp. Mai degraba (daca as folosi HPS, dar nu folosesc pentru ca urasc personal orice sursa fierbinte de lumina) as mari/dubla puterea HPS-ului respectiv (daca ventilatia existenta o permite), la costuri mai mici.
Ca tot sunt la moda ledurile, m-am gandit sa va mai prezint un bec cu leduri, special conceput pentru 'horticultura' :
Ebay listing : http://www.ebay.com/itm/New-168-LED...Seed_Starting_Hydroponics&hash=item27c8d8d612