What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

Biodizel

Member
hehe, ziamia po harvescie ;) po kilku flushach (nie z uprawy in), wysycha po 1-2 dniach, roslinki juz kilka razy byly podlewane

ja uzywam takiej bo szybko rosna i latwo sie przyjmuja nawet do kiepskiej ziemi na out (w in chyba tez)

kazdy ma swoja sprawdzona metode hehe, jesli roslinki rosna ladnie to chyba dobrze ;) watpie zeby ktoras z metod byla gorsza, w mojej moze czesciej trzeba przygladac sie roslinkom, ale ja to lubie hehe ;)

:wave:

Last edited:

Fish131

Active member
Aha hehe. Czasami jednak warto wybrac sie do ogrodniczego, zainwestowac troche $ a nie bawic sie w mlodego chemika kosztem naszych pociech heh.

Biodizel

Member
moze i w uprawie in to jest zbrodnia hehe, choc HOT chyba tez robi recycling ziemi? ale w uprawie out taka ziemia to blogoslawienstwo ;) szczegolnie jak nie ma sie mozliwosci przyniesienia kilkuset l ziemi z ogrodniczego na spota

chemii juz raczej nie uzyje na weg, szczegolnie dla tak mlodych roslinek, ale nie sadze zeby lanie biochumusa od samego poczatku szkodzilo roslinkom ;)

Last edited:
G

Guest

fishu said:
(nawet zastanawiam sie w przyszlosci nad uprawa tylko w kokosie, perlicie i keramzycie). Kokos idealnie utrzymuje w sobie wode! Rosliny ktore mam w boxie podlewam raz na 1,5-2 tyg bo wiecej im nie trzeba.
no tak tylko to bedzie soilless mix (miesznka bezglebowa) i juz wtedy musisz kloniecznie stosowac duzo dodatkow wieloskladnikowych [najlepiej chemicznych, niestety] zeby to dobrze i szybko roslo na kokosie i samy biohumusie to ja nie wiem czy tak sie dobrze bny uprwaialo. te nawozy do kokosa sa dostepne i napewno tak jak pisze fishunio to wtedy by zajebiscie rtoslo bo kokosowe podloze jest diobrze napowietrzone lekkie i przepuszczalne i co wiecej dobrze magazynuje wode bo ma wloknista budowe. ciwkage jakby na outa zrobic taki mix?

pozdro pes

G

Guest

panowie niech ktos mi powie co to jest
na fotce zaznaczone miejsce wedlug mnie to jakis owad ktory wygryza liscie po gornej jego stronie pozostawiajac jasne miejsca na ich obrzezach widac czarne cos czy to moze to cholersto ??
czekam na wasze opinie

pozdr.

C

Ca2

pes3fan: u mnie w ogrodnikach pojawiło się coś bardzo cudownego np. do klonów lub do kiełkowania. Bogaci mogli by prowadzić experymentalny grow w 100% na tym ale to naprawdę merca trzeba mieć, żeby tyle wybańczyć na ten soil.
http://www.allegro.pl/item142381951_kolorowa_ozdobna_ziemia_dla_roslin_4dcrystal_soil.html
pes.. tak BTW: na forum o zielsku możesz mieć ciężko znaleźć dziewczynę ;) bo panie mają takie :dueling: podejście w 90%. Mi się na szczęście udało dorwać pannę mieszczącą się w te 10% tolerancyjne :D

mazur: przeszukaj liście w poszukiwaniu robactwa. Ja tam widzę miejsce po żerowaniu + kupki (takie czarne). Miałem coś podobnego i łaziły mi po liściach małe białe kurwiszony. :dueling: :confused: Ludziska na h.com stosowali opryski ze spirytusu na robale.. ziom teraz ma przędziorki i też spirytem walczył. Niestety spiryt na nie był za lichy i kupił Karate ;D

Last edited:

HOT CARGO

The Best Is Yet To Come
Veteran
mazur to chyba nie robaki,
to raczej cos kwiatki pokazuja,
opserwoj to ,moze cos wylezie,hehe

powodzenia

peace

G

gelowas

mazur ja sie tam nie znam, ale moim zdaniem takie cos sie na lisciach robi jak niechcacy opryska sie woda listki i przygrzeje je troszke hps...

fish, faktycznie coco-grunt jest zajebisty, fajna ma konsystencje i chyba rosliny to lubia, na wiosne kupuje caly blok hurtowo i okres pierwszych 2-tyg gdy sa na balkonie bedzie na mieszance pol ziemia Kronen do kielkowania (czarna drobniutka), pol coco, sporo perlit i na dno kamyczki standard :)

biodizel, zajebista miejscowka, nic tylko nawiezc ziemi kupnej i czekac az urosna 2m potwory hehe

T

technoMAXgrower

Mi sie wydaje, ze to jesli nie są przedziorki to prawie napewno masz wiciorniastki, bialem mikro robaczki, oba wyzej wymienione zostawiaja podobne szkody na lisciach i wysysaja z nich soki. Jesli masz tego malo to luz mozesz to olac zdrowa silna planta powinna sie sama obronic, jednak jak ci sie zaczna przenosic na pozostale rosliny to zacznij cos stosowac, bo z robalami tak jest ze jak juz sa to nigdy ich juz nie wytepi sie do konca, mozna tylko blokowac ich rozwoj.
Zkmin sobie jakis srodek owadobojczy. Ja w tym celu profilaktycznie 1 raz w miesiacu pryskam rosliny neem oilem i to zwalcza wszystkie choroby.

T

technoMAXgrower

Wez mikroskop przyloz do liscia i wtedy wszystko powinienes zobaczyc co na nich siedzi.
pozdro profilaktyczne

Biodizel

Member
pod koniec ostatniego out, 2 krzaczki mi cos zjadlo, tzn ... zjadlo korzenie, albo obgryslo lodyge u nasady hehe, jak znajde fotke to wzuce ;) co to moglo byc? kroliki, sarny odpadaja, bo obgryziona czesc byla pod ziemia a roslinki sobie w najlepsze staly hehe i o dziwo wygladaly zdrowo hehe ;)

co to moglo byc, jak sie tego ustrzec?

moj typ to nornica, ktorej ciezko bedzie sie pozbyc, albo turkuc podjadek? hehe, latwiej by bylo jakby to jakies robale byly, choc tez ciezko moze by bylo je usunac z ziemi, krety raczej nie jedza korzeni i roslin ;)

Last edited:
G

Guest

oki szkodnik odnaleziony i zidentyfikowany teraz tylko pozostaje go zniszczyc

sa to jak dobrze to okreslil TMG Wciornastki
TMG czy w poland jest mozliwe dostanie neem oil ??
btw TMG check ur pm

dzieki wszystkim za pomoc

G

Guest

Foty :lurk:

a oto cały ogródek szczelnie zamykany , z lewej ww jest robiłem jej zdjęć dokładnych bo jest zbyt duża

a to reszta

moje kochane :yummy:

C

Ca2

mazur: miałem dokładnie to samo. Pokombinuj kilka razy spryskać rośliny i boxa spirytusem.. na h.com kilku osobą to pomogło.

Sunshin bardzo ladne krzaczki :) <mniam> Ile trzymałes na weg-u i z pod jakiej lampu to sa i jakich nawozow uzywasz?? Bd wdzieczny za odpowiedz! Pozdro
Jutro postaram sie juz wrzucic malutkie IQ! Pozdro

G

Guest

@ogrodnik Na wegu były trzy tygodnie z wyjątkiem ww 2 tygodnie bo za szybko rosła .Lampa 400 wat nawozy biohomus na weg , flo Florablum którą przedawkowałem . Przewidywany czas zcięcia początek stycznia . Dzieki za słowa otuchy ja uważam że sporo im brakuje :( @ Rogin w czym dostane azot o co mam pytać w ogrodniczym , czy azot jest dobry na flo dla roślin zgury dzieki za odp ??

Last edited:

Biodizel

Member
odrobina biohumusa nie za szkodzi, dostana troche azotu, tylko nie rpzesadzaj z nim, podlewaj rosliny roztworem 1 nakretka / 1l wody, czyli 50% dawki minimalnej

szok

Member
sunshi said:
@ogrodnik Na wegu były trzy tygodnie z wyjątkiem ww 2 tygodnie bo za szybko rosła .Lampa 400 wat nawozy biohomus na weg , flo Florablum którą przedawkowałem . Przewidywany czas zcięcia początek stycznia . Dzieki za słowa otuchy ja uważam że sporo im brakuje :( @ Rogin w czym dostane azot o co mam pytać w ogrodniczym , czy azot jest dobry na flo dla roślin zgury dzieki za odp ??

słuchaj mistrzu :
rzeczywiscie duzo brakuje twoim roslinkom ale jesli chodzi o azot to doradzał bym ci podac go dolistnie. jesli chodzi o podawanie dolistnie nawozow to jest ono o tyle fajne ze dzialo "natychmiatowo". jesli podasz go normalnie to efekty zobaczysz po okolo 3 dniach a jesli dasz dolistnie to zobaczysz je góóóóóra za 2 dni ale w sumie po 24 godzinach bedzie juz ok. ja kupiłem saletrę w castoramie (worek mały coś około 5 złotych) i rozcienczam ja w spryskiwaczu 1,5litra. daję 1gram na tą ilośc wody. wiecej nie ma sensu bo gdy dasz wiecej to pozostaje po prostu bialy osad na lisciach po spryskaniu. tak a'propos to podawanie w ten sposób azotu jest dobre przy ukorzenianiu klonów. gry roslinka puści juz korzenie i ja wsadzam do ziemi to wlasnie w ten sposób w pierwszych dniach jej zycia podaje jej azot co pomaga jej w istotny sposób. dodam tylko ze w sumie to nie udalo mi sie przedwkowac w ten sposob nigdy azotu(pryskam góra 2 razy na dzien,ale czesciej raz na dzien)

szok

Member
mazur said:
oki szkodnik odnaleziony i zidentyfikowany teraz tylko pozostaje go zniszczyc

sa to jak dobrze to okreslil TMG Wciornastki
TMG czy w poland jest mozliwe dostanie neem oil ??
btw TMG check ur pm

dzieki wszystkim za pomoc

mazur strasznie obrzydliwe masz paznokcie!. zastosuj ten srodek co na fotce .mialem inne kurestwo co prawda(zerknij do mojej galerii) ale prawda jest taka ze srodek ten dziala na bardzo wiele (jesli nie wszystkie mozliwe) szkodnikow. na opakowaniu wyszczegolnionych jest tylko kilka ale jak wyciagniesz ulotke z opakowania to jest tam o wiele wiecej wypisanych.

TMG dobrze powiedzial ze robactwo ciezko wytepic. jak raz sie kurwy zalegna to mysla juz ze sa u siebie i wpierdalaja ci rosliny ile moga. ja stracilem polowe plonu !!!

TMG odpowiesz na mojego PM'a czy pierdolisz system ?

Last edited:

Latest posts

Latest posts