Fish131
Active member
Ja poprostu zmiejszam obroty wentylatorkow komputerowych za pomoca takiego zasilacza http://www.allegro.pl/item135697674_zasilacz_uniwersalny1000ma_1_5v_12v_najtaniej_.html mniejsze obroty=mniejszy halas...
Ogrodnik-PL16 said:MAM DUŻY PROBLEM
Witam! Mam duży problem co do box-a :/
Mam w nim 3 wentylatory komputerowe która chodza ku... jak silnik od kosiarki a box-a mam w piwnicy w bloku!
I otóz pojawia sie moje pytanie
- Prosze o jakąś rade jak zmniejszyc halas tych zasranych wentylatorów????!!!!
Bede bardzo wdzieczny1
Nasiona juz mam jest to 10 x Ice Queen od NMS
Jak uporam sie w wentylacja to wrzuce fotki boxa! Pozdrawim
Naprawde prosze o pomoc!
w czym problem?
Ogrodnik-PL16 said:Rystal czemu odradzasz blokowych boxów??
SHAMROCK said:w tych 70W i ewentualnie starej lampie (jeszcze mniej lm/m2), pokryciu boxa farba ktora nie odbija zbyt duzej ilosci swiatla, albo nie pokrycie boxa zadna farba czy nawet folia alu brakiem wentylatowa wiejacego na roslinki (symulacja wiatru, przy tak slabej lampie to tez jest wazne), mozesz w doniczce wywiercic driorke, przewiazac sznorek, i nagiac rosliny do jednej z krawedzi doniczki, tak zeby nie zlamac rosliny, na weg zastosuj kompakty (jesli masz kase), mozna je umiescic bardzo blisko rosliny, na wegu sa nawet bardziej wydajne od HPS'a
tak tak zgadza sie. HPS jest slaby na vega. lepiej dac te swietlowki albo te rury FL np 40W i takich z dwie sztuki. albo poleciec profesjonalnie pod 250W metalohalogenowego swiatla.fishu said:Vader wg mnie to wina HPSa. Tak jak juz kiedys pisalem rosliny na vegu nie lubia tego pomaranczowego swiatla. Swiatlo powinno byc biale bodajrze z domieszka niebieskiego. Wtedy rosliny nie pna sie w gore a rozkrzaczaja sie ladnie. Ja na vegu stosuje zawsze swietlowki kompaktowe..