What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Co w ogrodzie rosnie Ci ???

G

Guest

Witam. Czy regułą jest to, by nasiona swiezo zebrane wkladac do lodowki by sie poczuly jak w zime ? Jak tak to na jaki okres czasu je wlozyc ? Z gory dzieki za odpowiedz

L&M bardzo ladne zbiory :D
Lewar zajebisty indoor... RESPEKT :D
SHAMROCK zajebisty lr x [???] Kurde chyba sie postaram o pestki lr'a na out'07.
Fish stary zajebiscie lecisz z tym indoorkiem, jeszcze niedawno kielkowales nasiona a tu jush kwiatki :D

Pozdrawiam :wave:

bamse

Member
witam
juz 4 weekend zbiorow i naszczescie ostatni!! :joint:

tu najpierw ostatnie Emxhh ktorym juz nawet nasion nie "wytrzepywalem'

no tej zabralem tyko galaz z widoczna tabliczka na ktorej bylo napisane "(EMxHH)xM.S. wcz.,c. "

nastepnie mamy malutka 2 miesieczna m.s. ostro kwitnie i zalewa sie zywica

tu jej starsza o 4 miechy siostra ktorej czubek juz od tygodnia spoczywa
na lince

to tyle:)

a tu pierwsze 2 wikendy pierwsze,na tydzien do ciepla i pozniej do piwnicy

srodkowy sloik ma 4L pojemnosci, 151g wnętrzności, wnetrznoscia jest shaman. wiecej niewiem
dziekuje
pozdr

G

Guest

Witam
:wave: w ogrodzie rośnie mi 2-WW( f2) 10 dzień na flo i 4-easybud(femeleseed) które dopiero dzisiaj zostaly przelaczone na flo . @Kilka pytań caly czas używam Biohomusa a rośliny niepachną tak intensywnie po sciaciu kilku liści calkowite siano choc kopie czy to normalne , jak nie to jak to zmienić??@Od jutra używam Flora Bluum na kwitnienie z hempa czy dobrze przeczytalem zeby niełączyć już go z Biohomusem , czy to nieazapuzno na ten preparat i czy używać go do końca ,bo gdzieś czytalem zeby ostatnie 2 tygodnie podlewać tylo czystą mineralką ?? @ Ktoś mugłby sie wypowiedzieć ztych co już stosowali Flore Bluum czy to dobry preparat ?? @jak polepszyć jeszcze zapach?? @Moje easybud sa niesamowicie zakrzczone liscie zajely 100% pomieszczenia wszystkie pomiejsze szczyciki odchodzace od gałazki sa zakryte a jest ich mult czy mam poprzycinać ostro easybud wtej fazie zeby glówne szczyty miały wiecej światła??@ przypomne ze to pierwszy dzień na flo ogulnie maja już 36 dzień zycia tak miejwiecej ciezko sie liczy :badday: zgóry dzieki za odpowiedź (moja pierwsza uprawa :pointlaug ) a fotki wrzuce jak tylko jakiś dobry aparat podłapie :wave:

G

Guest

Jeżeli tak jak piszesz liście zasłaniają całą przestrzeń to jak najbardziej należy je poprzycinać - roślinie nic nie powinno się stać jeżeli będziesz robił to z głową ;).
Tak podczas fazy veg żadko, która odmiana pachnie intensywnie. Np. NL i P#1 zaczynają przypominać o sobie dopiero 2-3 tyg. przed ścięciem...
Jeżeli przełączyłeś już all na flow to podlewaj wodą z dodatkiem Flora Blum - lecz stosuj się do etykiety to nie Biohumus ;) - którego prawie w ogóle nie da się przedawkować.
Tak ostatnie 2 tyg. należy przepłukać ziemię z wszystkich nadmiarów "odżywek" dla rośliny.

G

Guest

ktos wlamal mi sie na dzialke, zabrali wiertarke, kilka drobiazgow... a przy okazji ... cale pelenie ... :fsu: nie mam nawet odrobiny zeby lufke nabic

tu podziekowania dla jednego z userow forum ! bylismy na imprezie, nabil lufke choc sam nie mial zbyt wiele ! jestes wielki ! nie wiem tylko jak ja zime przezyje :violin:

:confused:

Last edited:

Hary

New member
Jeżeli bedziesz obcinać liście to moze sie odbić niekożystnie na plonie - a jak je teraz oberwiesz to wyrośnie ich jeszcze więceji bedizesz musiał powtórzyć operacje a roślina bedzie całą energię tracić na budowę nowych liści w miejsce tych które zerwałeś i i tak ci zasłonią światło. Ja bym radził :
1) zostawić tak jak jest i cieszyć sie z tych szczytów które są max. doświetlone
2) poodginać górne partie liści tak aby dostawały trochę mniej światła a za to dolne partie dostaną więcej
3) dać więcej miejsca roślinie (większy box lub mniej roślin) i porozchylać i poprzywiązywać tak główne szczyty żeby wiecej światła przechodziło do środka rośliny.
Bardziej drastycznie NIESPRAWDZONE metody:
- poczekać aż roślina dokwitnie obciąć to co jest u góry i zasłania światło a potem czekać az dolne partie rośliny dojrzeją
- ze środka poobcinaj klony ale nie wiem czy efekt nie bedzie podobny jak przy obrywaniu liści
Co do ostatnich dwóch metod to nie mam pojęcia czy jest tak jak pisze wiec nie polecam stosować :)

G

Guest

Hary said:
a jak je teraz oberwiesz to wyrośnie ich jeszcze więceji bedizesz musiał powtórzyć operacje a roślina bedzie całą energię tracić na budowę nowych liści w miejsce tych które zerwałeś i i tak ci zasłonią światło

Lol, pierwsze slysze zeby w miejsce oberwanych lisci wyrastaly nowe :confused: Jakos nigdy mi w miejsce urwanego liscia nie wyrosl nowy. Mysle ze mozna urwac te wieksze liscie by nie zaslanialy swiatla... wiadomo, gdy urwiesz duzo lisci to sie odbije na plonie ( Ice Fisza pamietam :wave: )Pozdrawiam :wave:

Last edited:

Muczaczo

Member
Jasne, że się obrywa większe liście, jeżeli przeszkadzają (np. zasłaniają światło). Szczególnie jak ktoś ma mało miejsca. Takie liściochy w dodatku są dobre na domieszki do lolków :D. Właśnie sobie skręciłem lolka z liściochów (z braku kwiatu :/) i ładnie mnie ubił :joint: .

Pozdro

G

Guest

To wszystko wyglada troche dziwnie
@h9tric tych lisci jest dużo i sa male wiec niema mowy o podcieciu jednego trzech liści rośliny sa mult zakrzaczone , niewiem czy dobrze kombinuje ale mysle ze na flo to sie troche bardziej wszystko poluzuje jak myslisz- myslicie ??@Hary niema mowy o rozchylaniu rosliny sa bardzo twarde i zwarte mimo tego ze niesa wcale małe wzwiazku ztym ustalmy czy podcinać czy nie sadze ze podetne gura 5 6 lisci z roslin ktore wchodza juz innej na topy a to co roślina sama sobie przysłania olewam ??@ Do wypowiedzi o Flora Blum na etykiecie pisze ze maksymalnie wykorzystuje potencjał genetyczny rośliny zalecane jest by dla całkowitego efektu dodawać (mikroelemety) wzwiazku ztym czy jakiś tani nawóz mam dodawać caly czas naprzemiennie Flora biochomus czy to polaczenie jest dobre to pytanie do ekspertów w nawożeniu ??@ :wave: pozdrowienia

G

Guest

Sunshi nie mam doswiadczenia z indoorem bo nigdy go nie mialem... ale z tego co wiem to po przelaczeniu na flo rosliny ci sie troche wyciagna wiec tak jak mowisz poluzuje sie ale niech sie wypowie jakis doswiadczony grower w tej kwesti :) Pozdrawiam

Lewar

Member
@sunshi nikt nie mówił, że będzie łatwo, Twoja wina sadząc tyle roślin. dla mnie zawsze ważne było żeby nie robić fryzjera gdy roślina jest na flo (tak samo z fim), na veg można ostro pokombinować - tylko wtedy pamiętaj żeby dać pomidorkowi pare dni na zregenrowanie się a nie odrazu 12/12 :wave: najlepiej pousuwaj pare liści, a reszta przytnij żeby nie zasłaniały odrostów (nożyczkami pobcinaj palce :D ). w dodatku małe i tak niedoświetlone, dolne odrosty możesz usunąć, bo pożytku z nich prawie żadnego, a roślina i tak musi na nie 'pracować'.

Last edited:

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
sunshi, jesli inaczej sie nie da to kilka lisci mozesz oberwac ale staraj sie zeby bylo ich jak najmniej (i nie urywaj wszystkich naraz tylko np. jeden dziennie a wtedy roslina mniej to odczuje).
innym sposobem (bardziej skomplikowanym dla ciebie ale mniejs szokowym dla roslin) bedzie zastosowanie LST wobec lisci. czyli bierzesz drucik ogrodniczy, sznurek, lub gumke (metoda tabalugi :D - gdzie ten dzentelmen tak w ogole? ktos wie?) i podwiazujesz kazdy pojedynczy lisc, ktory przeslania szyszkom swiatlo.
co do sugestii lewara, ze dolne szczyciki sa niedoswietlone wiec mozna je obciac to bym polemizowal. po pierwsze obciecie tych malutkich klebuszkow wzglednie slabiutko wplynie na produkcje kwiatow w gornych partiach. a po drugie powodujesz w ten sposob u rosliny stres a tego nalezy unikac.

tak jak wspomnial hetric, niedlugo ci sie te chwasty mocno powyciagaja ale dzieki temu wcale nie bedzie luzniej :D wrecz przeciwnie, nie bedziesz wiedzial jak te galezie poprowadzic zeby wszystko jakos dawalo sobie rade hehe.
na przyszlosc rada - przelaczaj na 12/12 kiedy roslina zajmuje maksymalnie 3/4 boksa (lepiej jak mniej) bo przyrosty przed kwitnieniem moga byc zabojczo duze. no a poza tym trzeba zostawic troche miejsca na szychy.

wkrotce sie okaze ze nie wszystkie rosliny sa dziewczynami a wtedy zrobi ci sie luzniej w boksie :)

roslina powinna byc traktowana delikatnie przez caly cykl, a szczegolnie we flo, tak jak mowi lewar. podczas kwitnienia wszelkie drastyczne ruchy typu obcinanie lisci i galazek sa niewskazane.
a z drugiej strony kazdy grower wie, ze uprawa konopi to nie fizyka jadrowa. trzeba wielu konsekwentnych dzialan przeprowadzic zeby tym roslinom zaszkodzic wiec za bardzo sie nie martw.

ponadto zapomnij o wplywaniu na zapach rosliny - bedzie taki jak natura dala, wplynac mozesz na niego najwyzej negatywnie jesli dasz za duzo nawozu i nie przepluczesz przed harvestem.
a co do nawozow ogolem to ja ci nie polecam za bardzo mineralnych ale jesli juz zaczales to jedz dalej z tym koksem, byle uwaznie i byle skonczyc odpowiednio wczesnie przed zniwami.

to teraz nam opowiedz jaki masz setup: swiatlo, powierzchnia, wentylacja, temperatury, ile litrow maja donice i jak czesto podlewasz?
no i czekamy na fotostory

hth, pzdr i powodzenia

Hary

New member
Kiedyś kumpel miał roślinke z nasionka z teczki. Nie znając sie na rzeczy zaczął obrywać liście, bo myślał że to się pali. poobrywał tak 30% lisci a po tygodniu wyrosło 3x wiecej nowych. nie wyrastały w tym samym miejscu, ale roślina sie tak krzeczyła że te obszary w których światło wcześniej padało na liście zarosło nowymi wiec ja bym jak jóż radził tak jak @Nktos pisze ponaginać liście do łodyżek. Szczególnie że jest na flo. Wiadomo, jak oberwiesz 2-3 liście to sie nic nie stanie, ale 2-3 liście nie odsłonią dostępu światła w takim stopniu jak byś pewnie tego chciał

Lewar

Member
@NKTOS - co do tych dolnych odrostów - zauważ, że przy scrogu dolne odrosty się zawsze obrywa ;) a czy z siatką czy bez to chyba bez różnicy. nie ma światła - nie ma odrostów.

a ja mam większy dylemat, kierowany do indoorowych maniaków :wave: (HC tu czasem jeszcze zagląda? bo wiem, że zna się na rzeczy :)

niedługo ruszam next grow indoor i tym razem chciałbym już nieco lepiej i ambitniej. odmiany które się pojawią to na pewno Kali Mist od SS, The Pure od Flying Dutchman no i mam jeszcze 3x Ice fem.

problem mam teraz z nawozami. obecnie dysponuję:

img0003vg7.jpg

jest to stymulator kwitnienia (Atami b-cuzz Bloei) i dwuskładnikowy nawóz na obydwie fazy wzrostu (Atami b-cuzz Aarde a+b). biohumusa już do tego nie używam. sprawują się dobrze, jednak a+b się kończy, poza tym niezbyt mi go dawać na flo, bo ma sporo azotu - NPK to 21-14-28. teraz starczy tylko na veg...

no dobra, teraz problem co kupić... powinien być jeden nawóz na veg i drugi na flo i byłby spokój :D mam dostęp do nawozów:

Atami, Guanokalong, Hesi, Bio Nova i Biomagno

Guanokalong to sławny producent nawozów Bat Guano, sławnych, ale jeszcze nikt mi ich nie zachwalał 'od siebie', po prostu gdzieś przeczytał, usłyszał. myślałem, żeby kupić do tego nawóz od Atami - b cuzz PK 13/14 i dawać go na flo wraz ze stymulatorem. jednak przydało by się jeszcze jakieś uzupełnienie witamin i aminokwasów (mikro i makro składniki) - ale tu już nie wiem co wybrać :confused:

i pytanie do was, co byście poradzili żeby moje przyszłe kwiatuszki miały jak najlepiej? :)
pozdrawiam i czekam na pomoc :rasta:

Last edited:

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
Lewar said:
@NKTOS - co do tych dolnych odrostów - zauważ, że przy scrogu dolne odrosty się zawsze obrywa ;)
hehe niezle herezje opowiadasz kolezko!!!
gdyby to bylo og to bym ci poradzil zebys kliknal linka na gorze ekranu o nazwie GrowFAQ i poczytal wiecej o scrogu.....

ale skoro nie jest, to spiesze sam wyjasnic ze opinia, ktora przedstawiles jest bledna. kluczowe jest uzyte przez ciebie slowo zawsze i gdyby nie ono to by mi sie moze nie chcialo cie poprawiac.
wyjasnienie:
przy scrogu trzeba mocno trenowac roslinke - chyba kazdy sie z tym zgodzi. zaczyna sie od LST (zazwyczaj) a potem zaklada sie siate i przeplata ja galeziami. metody trenowania sa generalnie dwie - brutalna i delikatna :D
z moich poprzednich wypowiedzi wynika juz ze jestem zwoleniikiem delikatnej.
przy brutalnej - mozna wyginac rosline na chama, usuwac jej liscie, nakluwac lodygi gwozdziami (sa tacy specjalisci!) i inne pierdoly, ktore rzekomo powoduja zwiekszona produkcje zywicy albo inne cuda na kiju.
metoda delikatna to wsumie nic innego tylko kontynuacja LST wobec galezi ale rowniez wobec lisci (podwiazywanie, o ktorym mowa w potach powyzej), dzieki czemu nowe odgalezienia (budsites) dostaja wiecej swiatla.

a wiec stwierdzenie "przy scrogu dolne odrosty się zawsze obrywa" jest bledne poniewaz obrywac, owszem, mozna - jesli stosuje sie metode brutalna - tylko pytanie po co?

szczegolnie w przypadku scroga obrywanie jest zupelnie bez sensu poniewaz istota scroga jest zmuszenie rosliny do wyprodukowania jak najwiekszej ilosci budsites czyli odgalezien (ktore w efekcie pokryja sie zywicznymi kwiatkami, co tygryski lubia najbardziej). duza ilosc odgalezien skutkuje wieksza iloscia malych topow w odroznieniu od malej liczby duzych topow (charakterystyczne dla outdoora). a dzieki duzej ilosci malych topow wszystkie one dostaja podobna ilosc swiatla bo sa w podobnej odleglosci od jego zrodla. w ten sposob zwieksza sie efektywnosc wykorzystania swiatla, co jest szczegolnie pomocne w przypadku malej uprawy i lamp o malej mocy.
tyle wykladu :D

istnieje sporo mitow dotyczacyh uprawy konopi i jej roznych technik. na temat scroga zazwyczaj pojawia sie mylny poglad, ze dla rosliny najlepiej bedzie jesli sie jej pourywa liscie....
niektorzy sadza i przekonuja innych, ze im bardziej roslina sie nacierpi - tym wyda wiekszy plon. trudno to nawet komentowac.... jakby sie zastanowic - twierdzenie zupelnie bez sensu a jednak wciaz powraca....
podobnie jest z pogladem, ze przy scrogu powinno sie (albo gorzej: nalezy!) obrywac niedoswietlone odgalezienia z dolnych partii rosliny.

uprawa mj to nie loty w kosmos (ale palenie - owszem :D). wystarczy trzymac sie zdrowego rozsadku i nie kombinowac za wiele :)

Lewar said:
i pytanie do was, co byście poradzili żeby moje przyszłe kwiatuszki miały jak najlepiej? :)
pozdrawiam i czekam na pomoc :rasta:
ja bym poradzil zebys uzywal naturalnych nawozow.....
dobra ziemia, troche gowna = nikt ci w szychach nie dorowna :D
(ale kazdy me swoje metody).

pozdr

Lewar

Member
@NKTOS i czemu na mnie naskakujesz odrazu ? przypal koleś wyluzuj trochę :joint:

jak nie wiesz po co growerzy usuwają dolne odrosty przy scrogu to zapytaj, ja w większości spotykam się, że rośliny tak są trenowane jak opisał >tutaj< kolega z forum...

mógłbym Cię prosić o podrzucenie jakiś fotek scroga z 'delikatnym' treningiem bez usuwania dolnych odrostów? bo co do mojej koncepcji to linkami mogę Cię zasypać :smile: sam piszesz:

"szczegolnie w przypadku scroga obrywanie jest zupelnie bez sensu poniewaz istota scroga jest zmuszenie rosliny do wyprodukowania jak najwiekszej ilosci budsites czyli odgalezien (ktore w efekcie pokryja sie zywicznymi kwiatkami, co tygryski lubia najbardziej). duza ilosc odgalezien skutkuje wieksza iloscia malych topow w odroznieniu od malej liczby duzych topow (charakterystyczne dla outdoora)"

zawsze myślałem, że w scrogu właśnie chodzi o to, żeby uzyskać niewiele dużych budsów... tak czytam i wydaje mi się, że mieszasz w to soga :chin:

też jestem zwolennikem bezstresowego trenowania roślin :wave: jednak niezapominajmy, że ostry trening, parę dni i nasz ukochany chwast się zregeneruje (veg).

jeszcze raz apeluje o spokój, indoorem zajmuje się dopiero od tego roku i kończe 2 sezon, a więc szacun i więcej luzu... :wave:
peace

Last edited:
MAM DUŻY PROBLEM
Witam! Mam duży problem co do box-a :/
Mam w nim 3 wentylatory komputerowe która chodza ku... jak silnik od kosiarki a box-a mam w piwnicy w bloku!
I otóz pojawia sie moje pytanie
- Prosze o jakąś rade jak zmniejszyc halas tych zasranych wentylatorów????!!!!
Bede bardzo wdzieczny1
Nasiona juz mam jest to 10 x Ice Queen od NMS
Jak uporam sie w wentylacja to wrzuce fotki boxa! Pozdrawim
Naprawde prosze o pomoc! :(

castlevania

Member
zakup nowych 7 zł 1 sztuka na allegro "arctic cooling" bardzo dobre wydajne i ciche, chyba ze jakims smarem nasmarujesz czy cos te swoje, ale nie wiem niech inni sie wypowiedza pozdro!!

Latest posts

Latest posts