What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

Moltres

New member
Prosím o pomoc

Prosím o pomoc

Ahoj přátelé konopného listu,

nevím si rady s neznámou chorobou, co mi ničí mé dobré phenotypy v mamkárně.. Loni jsem musel celou selekci zahodit, přišel jsem o jedno ze dvou nejlepších phen Chronicu, Powerplanty šly do háje všechny phena.. Maminy jsou v kokosu, ph držím 5,7-6,3, podle toho, kolik je v sudu vody a jak tam je dlouho, to považuji za standartní. EC nejdu přes 2,0, hnojím Metropem, ale dělalo mi to i u JiDB. Když jsou kyti malé, tak je vše ok, sem tam nějaká smutnice, se kterýma si poradím. Ale když jsou větší a venku je tepleji, začne to dělat toto, schnutí a kroucení listů, zvláště po ořezání jsou maminy hodně citlivé. Mamkárnu mám ve sklepě, teplota i vlhkost jsou v klidu, když byla moc zima, přitápěl jsem rohožema na 24°C.. Zalévám ob den nebo dva, snažím se je nepřelívat. Budu Vám vděčný za jakýkoli poznatek, na fotce je pheno č.8 ED Rosenthal super bud.. Děkuji za reakci, Moltresák.

P.S.: nechce mě to pustit k nahrání fotek, asi mám málo příspěvků, proto odkazy zde:
https://ibb.co/cWaKiv
https://ibb.co/cKnziv
https://ibb.co/d0ggwF

spachal

Well-known member
Veteran
No, to muze byt cokoliv .. napada me par veci:

- jestli to opravdu nejsou ony smutnice, zadej si do google images "grow leaves Fungus Gnats"
- opticky to vypada jako deficit mineralu, vapnik, draslik .. cim na holky svitis, nejsou to LEDky? Ty obcas takove deficity zpusobuji, resp. je nutne na mineraly 'pritlacit'
- pokud je problem v substratu, proste jej opravdu dukladne proplachnout, kokosu to jen prospeje. Muze to byt hooodne zasolene, sam jsem podobny problem (v hline) mel ..

Nu, drzim palce!!

metracek

Well-known member
Veteran
nejsou to LEDky? Ty obcas takove deficity zpusobuji, resp. je nutne na mineraly 'pritlacit'

Na jakem zaklade stoji tahle myslenka? jidb treba sice pise ze mate s ledkama na hnojivech "pritlacit". Oni totiz predpokladaji ze mate nizsi teplotu v roomu, tim padem nizsi odpar a proto zalevate mene casto. Tudiz je podle nich potreba zvysit koncetraci, aby jste tam dostali v dlouhodobejsim horizontu stejne mnozstvi hnojiv jako pri vetsim odparovani. Coz nemusi byt vubec pravda v mnoha pripadech kde je i pod ledkama 25 stupnu jako pod hps :) Jiny zdroj tohohle (pro mne) mytu sem zatim nenasel.

Moltres

New member
Chlapci, světlem to není, je to normální 400w metla... Teplota je jak píšu výše ok, přidal jsem tam v zimě topné rohože, které jedou na termostat, takže cajk.. Zkusím ještě koupit něco proti těm smutnicím, ale nějak moc se to tam nehemží, zítra se stavím do zahradnictví pro zálivku proti smutnicím, postřik používám mospilan.

Mightyka

Well-known member
Veteran
Možná by to stálo za to zkusit celý přeřezat a změnit pěstební medium, hnojky atd. Vypadá to hodně fatálně, bohužel/naštěstí jsem se v životě s ničim podobnym nesetkal... Pokud bych už fakt nevěděl, zkusil bych "vše" vyměnit.

metracek

Well-known member
Veteran
Jak velky kvetniky maji a jak dlouho v nich ty matky mas nez tohle zacne? Ja bych v tehle situaci nejdrive zkalibroval PH metr a promeril si i vytok z kvetniku, potom bych to asi zkusil presadit jak pise Mightyka. Moje kytky jedno leto vypadaly hodne podobne diky tropickym teplotam a vysokem ph v substratu, nastesti ale ne dlouho.

Rakosnicek

Member
Veteran
já bych to přesadil do rašelinovýho substrátu, třeba nějakej light mix... to většinou i hodně pojebaný kytky zachrání, rozjedou se a pak můžeš nařezat, ono i takhle se to asi chytne když uděláš řízky, ale budou slaboučký

mně se to dřív už několikrát na matkách v kokosu stalo a to přesazení pomohlo... pak sjem radši několik let matky měl v klasickejch substrátech, ale to se zase zasoluje, tak teď to mam tak půl na půl, akorát ty v kokosu hnojim tnt complexem od hesi a občas jim naleju fish mix abych zlepšil ten kokos a trochu ho oživil

každopádně tohle poškození bude fyzilogickej problém, něco bude špatně ve výživě a pak druhotně s kořenama

metracek

Well-known member
Veteran
já bych to přesadil do rašelinovýho substrátu, třeba nějakej light mix... to většinou i hodně pojebaný kytky zachrání, rozjedou se a pak můžeš nařezat, ono i takhle se to asi chytne když uděláš řízky, ale budou slaboučký

mně se to dřív už několikrát na matkách v kokosu stalo a to přesazení pomohlo... pak sjem radši několik let matky měl v klasickejch substrátech, ale to se zase zasoluje, tak teď to mam tak půl na půl, akorát ty v kokosu hnojim tnt complexem od hesi a občas jim naleju fish mix abych zlepšil ten kokos a trochu ho oživil

každopádně tohle poškození bude fyzilogickej problém, něco bude špatně ve výživě a pak druhotně s kořenama

A neni to prave zpusobeno tim ze pouzivate vodovodni vodu, do ktere se micha hydroxid vapenaty na zvyseni ph, (kvuli trubkam a korozi) Coz je rozpustene vapno, ktere neustalym postupnym pridavanim do kokosu v zalivce nahonite ph tak vysoko jako se to podarilo mne? :) Je fakt ze raselina si s tim zvladne poradit lepe nez kokos, umi to ph srazet dolu. Ale je to takovy polovicaty reseni, pokud je fakt problem vapno ve vode. Treba u vas ale upravuji vodu jinak a treba pouzivate destovku...

Witko69

Member
Při záchraně bych uvažoval mj. o postriku roztokem Darina 4 (5%) a striktně zalévat v průběhu remediace pouze děsťovkou. Živá voda je lepší než mrtvá z kohoutku.

sensi23

Active member
Veteran
Ahoj přátelé konopného listu,

nevím si rady s neznámou chorobou, co mi ničí mé dobré phenotypy v mamkárně.. Loni jsem musel celou selekci zahodit, přišel jsem o jedno ze dvou nejlepších phen Chronicu, Powerplanty šly do háje všechny phena.. Maminy jsou v kokosu, ph držím 5,7-6,3, podle toho, kolik je v sudu vody a jak tam je dlouho, to považuji za standartní. EC nejdu přes 2,0, hnojím Metropem, ale dělalo mi to i u JiDB. Když jsou kyti malé, tak je vše ok, sem tam nějaká smutnice, se kterýma si poradím. Ale když jsou větší a venku je tepleji, začne to dělat toto, schnutí a kroucení listů, zvláště po ořezání jsou maminy hodně citlivé. Mamkárnu mám ve sklepě, teplota i vlhkost jsou v klidu, když byla moc zima, přitápěl jsem rohožema na 24°C.. Zalévám ob den nebo dva, snažím se je nepřelívat. Budu Vám vděčný za jakýkoli poznatek, na fotce je pheno č.8 ED Rosenthal super bud.. Děkuji za reakci, Moltresák.

P.S.: nechce mě to pustit k nahrání fotek, asi mám málo příspěvků, proto odkazy zde:
https://ibb.co/cWaKiv
https://ibb.co/cKnziv
https://ibb.co/d0ggwF
Cus zmer si ec toho co vyteka z kvetinace..ja bych tipl prehnojene..kor jestli jim peres metrop a ec okolo 2.0

Moltres

New member
Děkuji vám kluci za spoustu reakcí a váš zájem, moc mě to těší, že chcete pomoct :) Je to na bednu, když se s tou selekcí jebete, a když už se podaří vyselektovat ty nej phena, tak nastane tady tenhle dojeb.. Teď k věci:

Měříl jsem EC výtoku, které je 4,1. Ph metr jednou za rok kalibruji a myslím, že je ok. Kytky jsem zalil všechny jen čistou vodou z kohoutku s upraveným ph na 5,9. Dal jsem do googlu ty smutnice, jak psal spachal. Příznaky jsou hodně podobné, ale prolezl jsem všechny květníky, ve kterých jsem hledal larvy smutnic, ale nenašel jsem tam vůbec nic. Pro jistotu jsem to vystříkal celé mospilanem proti škůdcům. On asi ten kokos na matky nebude uplně nejlepší médium. Ty květníky jsou od 3l do 5l. Stáří těch mamin je přibližně půl roku. Sotva jsem stačil vyselektovat samce a určit si ty nej phena k další selekci... Vyfotil jsem pheno 6 ED Rosenthal super bud, kde je problém v počáteční fázi. A taky jeho kořenový bal, který je dobrý. Takový hezký kořenový bal je i u toho mrzáka, který je v úvodním postu tohoto problému.

https://ibb.co/fB1ZJ5
https://ibb.co/kzq5Qk
https://ibb.co/gv55Qk

metracek

Well-known member
Veteran
Děkuji vám kluci za spoustu reakcí a váš zájem, moc mě to těší, že chcete pomoct :) Je to na bednu, když se s tou selekcí jebete, a když už se podaří vyselektovat ty nej phena, tak nastane tady tenhle dojeb.. Teď k věci:

Měříl jsem EC výtoku, které je 4,1. Ph metr jednou za rok kalibruji a myslím, že je ok. Kytky jsem zalil všechny jen čistou vodou z kohoutku s upraveným ph na 5,9. Dal jsem do googlu ty smutnice, jak psal spachal. Příznaky jsou hodně podobné, ale prolezl jsem všechny květníky, ve kterých jsem hledal larvy smutnic, ale nenašel jsem tam vůbec nic. Pro jistotu jsem to vystříkal celé mospilanem proti škůdcům. On asi ten kokos na matky nebude uplně nejlepší médium. Ty květníky jsou od 3l do 5l. Stáří těch mamin je přibližně půl roku. Sotva jsem stačil vyselektovat samce a určit si ty nej phena k další selekci... Vyfotil jsem pheno 6 ED Rosenthal super bud, kde je problém v počáteční fázi. A taky jeho kořenový bal, který je dobrý. Takový hezký kořenový bal je i u toho mrzáka, který je v úvodním postu tohoto problému.

https://ibb.co/fB1ZJ5
https://ibb.co/kzq5Qk
https://ibb.co/gv55Qk

Smutnic by si mel plne desky, a pokud by ti mely takhle poskodit kytky stacilo by poklepat na kvetnik a celej povrch by se zacal hybat.

Ja mam matky v kokosu ted uz dele jak pul roku a bez problemu. Na vytoku mam nekdy i vyssi cisla, ono je to zradne merit vytok. Kalibrovat ph metr jednou za rok mi moc ok neprijde, ale treba mas nejakej kvalitnejsi nez ja. Porad v tom vidim spatnou zdrojovou vodu, ktera ti casem postupne rozhaze ten kokos. Bud prejdi na neco s podilem raseliny, nebo prolej masivne ten kvetnik. Ale tim vyresis jen symptomy, ne zdroj problemu.

Rakosnicek

Member
Veteran
hlavně takhle oslabený kytky můžou hodně špatně snášet nějaký masivní prolejvání - sami teď moc nevypijou a ještě se přidá střes z přelití, kterej povede k dalšímu poškození kořenů...docela začarovanej kruh :D

zkus je prvotně nařízkovat kdyby to náhodou nedaly, z každý vem víc kousků, ono se už něco chytí a pak je dej do předhnojenýho rašelinovýho substrátu - to je pro malý řízky pro začátek daleko lepší než kokos, tam se ti pěkně rozjedou hned od začátku a pak už je tak můžeš nechat nebo je převést zpět do kokosu... já takhle několik genetik zachraňoval a čerstvej lightmix dal dohromaly i úplně zmrzačený řízky který vyhodily minikořínek po 3 tejdnech a skoro jim nezbyly ani ty zbytky listů

z těch fotek je vidět že vršky jsou relativně v pohodě a měly to zvládnout, zbytek těch kytek je hroznej a i kdyby se daly dohromady tak už se to podepíše na stavbě a tak, lepší máš založit si novou matku z těch řezů, klidně třeba dvě od každý a mít to zatim v kelímkách a pak vybrat tu hezčí

jinak na matky mi přijde dost zbytečný prát tak vysoký EC, tam nepotřebuješ masivní růst, spíš dlouhodobu rovnováhu až lehonkou podvýživu, jinak to zasolíš protože si stejně nevezmou všechno, já hnojim matky v kokosu docela málo (tak 2 ml toho tnt complexu, hesi píšou, že na matky máš dávat 2,5, což je polovina plný dávky a to já je ještě obcas zaleju jen vodou a rostou pěkně, i když občas od spoda nějakej žlutej lístek utrhnu)

metracek

Well-known member
Veteran
hlavně takhle oslabený kytky můžou hodně špatně snášet nějaký masivní prolejvání - sami teď moc nevypijou a ještě se přidá střes z přelití, kterej povede k dalšímu poškození kořenů...

Preliti je nedostatek kysliku u korenu prilis castou periodou zalevani. Zaliti nez se ke korenum vrati kyslik, neni to zpusobeno tim ze nalijes prilis moc vody do kvetniku. To je te rostline jedno kolik vody ji proteklo kolem korenu, substrat nakonec udrzi jen urcite mnozstvi vody at ji tam predtim lijes kolik chces. Skodi to spis rhizosfere, hodne ji vyplavis a celkove tu rovnovahu rozhazes. Ale on ji ma uz rozhazenou, takze ji to muze spis pomoc. Kokos udrzi oproti lightmixu o dost vic vody, ale zato vcelku rychle vyschne i sam o sobe. Ale presazeni do lightmixu je urcite rozumnejsi reseni nez prolevat. Jen si myslim ze pokud clovek nenajde a nevyresi zdroj problemu, tak se mu to vrati.

Rakosnicek

Member
Veteran
jasný tak ono hlavně jde o to jak pijou, v takovym stavu můžou mít dost poničený kořeny už teď a další prolití bez vyschnutí toho kokosu už k přelití vést může.. ale pravda, že kokos je obecně vzdušnější médium a s přelitím tam nejsou takový problémy i když nasaje fakt dost vody

přeřízkování nebo přesazení sice nevyřeší problém dlouhodobě, ale zachrání genetiku teď :D

Latest posts

Latest posts