What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

Baloni

Member
?? Já jednou zkusil kokos a naopak jsem měl pocit že po zalití mi z toho teče hodně kyselá věc. Tj. mělo to pH kolem 4.7, což se mi nelíbilo. Proto jsem kokos dál nezkoušel.<br />
Kde jsem dělal chybu? Jak často mám kokos prolévat?
<br />
<br />
S největší pravděpodobností briketovej coco enormně zasolenej z výroby, tady by se spíš hodilo EC. To jsou ty levnější....

Odtok kokosu je ve výsledku jenom odpadním procesem, má všelijaké hodnoty, pokud se nechá kokos vychnout vysráží se soli a ty pak dělají nepořádek, sám o sobě kokosová drť do sebe nasakuje dva prvky, pokud jimi není nasáklý úplně začne do sebe sát i jiné prvky, zde vzniká série problémů s cal-mag.
Měkká voda bez kalcia a magnésia s hnojkama od výrobce co počítá se středně tvrdou vodou uživatele a máš tu problém, který ledaskoho odradí. No, to jsou momentálně mé trable s kokosem.

K věci. pH runoff pokud jsi ho teda neměřil jinak než elektrickým pH metrem je většinou v normě hlavně u kvalitního kvalitního kokosu mám pocit, že se o to stará vápník a sodík, který kokos bere za vlastní a natahuje je do sebe, většina lidí pH na odtoku neřeší pokud to nejedou 3-5 denně 300ml zálivka, nebo-li semi-hydro, kde už nesou tyto hodnoty runoffu poměrně užitečnou informaci.

Mě z kokosu teče po růstovým ciklu, kdy nechávám kokos prosychat pro stimulaci kořenů, EC kolem 2.0-2.8 a to tam liju 1.0 :dance013: (kokos za 400,- 70 litrů bryketa) Pokud, ale udělám slurry test, vyjde mi EC v kořenové zoně 0.4, to jsem měl už světlejší listy, proto ten slurry test, po zahnojení 100% vitalita)

Teď mi řekni, kolik lidí by při výtoku 2.8 EC ještě víc přidalo na hnojivech??? Zde právě vězí ta zrádnost kokosu a podhodnocování výsledků odtoku, zvlášť pokud nejedeš semi-hydro tj. častá zálivka s odtokem.

pH prostě moc lidí s kokosem neřeší, pokud máš správně napufrovanej kokos a leješ do něho co mu ten buffer ještě udržuje tak on to svoje pH má prostě přibitý svýma chem vlastnostma.:tiphat:

Baloni

Member
Aby to bylo clear... Těch 2.8 EC jsem prolil silnějším EC než jsem doposud hnojil tj. hnojil jsem 1.0 a přidal jsem na 1.3( tohle rozhodnutí pramení ze slurry testu, který ukázal pravou hodnotu v kořenové zoně 0.5 EC)... Tímto jsem udělal flush kde mi stačilo snížit EC s odchylkou 0.3 EC tj 1.6 ve výsledku, tento flush je preventivní proti zasolení, hlavně v růstu, ve květu, už to pije tolik, že to můžeš zalévat na 10-20% odtok každý den, tady se zásolení nestane ještě pokud používáš enzymes a ataclean.

S pH v kvalitním kokosu se nebojuje, pokud není deficit v samotném kokosu, z toho je deficit u rostlin pokud to tedy nejsou keře a ty nehnojíš too low:). Jedu to 5.7-6.2 pH
EC držim při zemi, jelikož deficit je daleko jednodušší napravit, než přebytek.

Baloni

Member
Další dobrá informace je to, že plně nasáklej kokos má pořád 30% vzduchu%
Resp kokos s perlitem 80/20, čistej kokos má 23% vzduchu, když je plně nasáklej.
To je hlavní co potřebuje člověk, který jede hlínu vědět.
Jinak ideální pro rootzone je právě těch 30% vzduchu v prostoru kořenové zony.

Zalévat 50% pravidlem, otěžkáním květníků. Plně nasáklej květník z měkkého plastu má při 6.5L váhu 3200g, vychlost se podle mě počítá tak od 2000-1500g záléváš když 50% z rozdílu mezi zalitým a proschlým zmizí. 3200-2000=1200 je pryč tj. 600 ... 2600 ... Takhle to teda praktikuje canna řekl bych, že to funguje dobře v květu, ale v růstu bych zaléval až kolem 2000g,(stimulace kořenů) stím je spojené riziko zasolení. Mám ještě mezery mezi praxí a informací, ale zatím mě kokos dělá velikou radost. Hlavně, proto co jsem už zmínil na začátku, neřešim pH toho mého věčného zvěstovatele problémů.

johnnsson

Member
Baloni, díky. Já vyzkoušel briketu 7 litrů kokosu z OBI, nějakej Florcom!
Jinak já jedu buď kýble outdoor nebo na balkónu, ale tam max 3,5 litrové květníky. Je to sice po dojetí hodně vyplněný kořenama, ale nemám zase balkon jako fotbalové hřiště a zejména je to spíše doména mé ženy :) 6,5 litru květináč je pro mne obřík!
Já také raději mírně podhnojuji, než abych kytky osolil, co to dá. Navíc v hlíně se všechny hnojky drží až hrůza dlouho!
Ještě jednu otázku bych měl. Z hlíny jsem zvyklej dát na dno tak 2 cm keramzitu, aby to lépe odtékalo. Mám ten keramzit dát i do kokosu, nebo není potřeba?

johnnsson

Member
Používali ste někdo CO2 tablety? Po styku s vodou se uvolňuje CO2 do vzduchu nebo do roztoku? Ted mi nejde o pěstování kytek, ale potřebuju nějaký substance, který by po smíchání uvolnovaly po dobu alespon 6 hod. plyn bez zápachu.
Jedlá soda s octem uvolnuje CO2, ale ocet je extremně aromatickej, potřebuju něco s neutrálnim pachem, tak mě právě napadly tyhle tablety, ale někde píšou, že se CO2 uvolnuje do vody, někde zase něco jinýho...

Proč nekoupit pikslu s suchým ledem?!? Z tý pomalu uchází CO2.

Baloni

Member
Není to potřeba, tady jsem se dočetl, že keramzit vytváří mezery v kterých je ideální prostředí pro plísně, hlavně pokud to nejedeš jako hydro...
Osobní zkušenost mám potvrzující, zvedl jsem květník a hrůza deš... celej plesnivej zespodu a nějaká plíseň se i udělala na kokosu co je v odtokových dirách, to jsem desinfikoval obyčejným bioolem plíseň z kokosu jednodušše oškrábal... jelikož to bylo jenom napovrchu a dovnitř se nedostala, což mě naprosto přesvědčilo o neskutečným vlivu trichodermy... nedej bůh, že bych tam měl keramzit... to by bylo celé plesnivé v tý odtokový drenáži,... navíc keramzit ucpe některé odtokové díry + je jasně dokázáno, že jako podpora odtoku slouží minimálně hlavně v kokosu, jen vytváří nějaký pool na dně kokosu, kde se pak drží víc vody, než kdyby tam keramzit nebyl. Plíseň se mi pak už neobjevila... hlavně proto, že jsem to začal ofukovat.
Z několika zdrojů o tom keramzitu... Imho malé květníky plné kořenů jsou základem pro drip a krmení 1.0 - 1.4EC 3-5x denně za světla... ale je to automatika, to by je pak neměl kdo zalévat:) A také by mohli přerůst:-D

Baloni

Member
Jediné co mě napadlo jako slušné řešení proti umirajícím a hnivajícím kořenům co jedou z odtokých děr je netkaná textilie.... bohužel, neznám nikoho, kdo by to dával na dno. A také neznám vlastnosti té textilie. Jen vím, že to tímhle stylem funguje v jiných systémech.

johnnsson

Member
Jediné co mě napadlo jako slušné řešení proti umirajícím a hnivajícím kořenům co jedou z odtokých děr je netkaná textilie.... bohužel, neznám nikoho, kdo by to dával na dno. A také neznám vlastnosti té textilie. Jen vím, že to tímhle stylem funguje v jiných systémech.

Polyversum?

Phuuu Ad

Active member
Používali ste někdo CO2 tablety? Po styku s vodou se uvolňuje CO2 do vzduchu nebo do roztoku? Ted mi nejde o pěstování kytek, ale potřebuju nějaký substance, který by po smíchání uvolnovaly po dobu alespon 6 hod. plyn bez zápachu.
Jedlá soda s octem uvolnuje CO2, ale ocet je extremně aromatickej, potřebuju něco s neutrálnim pachem, tak mě právě napadly tyhle tablety, ale někde píšou, že se CO2 uvolnuje do vody, někde zase něco jinýho...

Co2 tablety uricte nebrat nejak sem nevidel vysledek behem pokusu u rostlin.

Zkusil si kombinaci Jedla soda - Peroxid vodiku ? nevim jak dlouho to muze produkovat ale produkuje

Mightyka

Well-known member
Veteran
Díky za rady, ale soda + H2O2 funguje jen chvíli, potřeboval bych aby to uvolnovalo tak 10 hodin...

Další problém :D
Nevíte někdo co je tohle? Předpokládám nějaká listová plísen, ale nevim jaká - nevim co na to použít za fungicid. Vlhkost se mi pohybuje okolo 50%, takže žádnej prales. Ani výživou to neni, mám ted 2 způsoby hnojení a vyskytuje se to u obou dvou...
Už jsme to jednou měl, ale ted ještě nekvetu, tak mám šanci se toho zbavit.

picture.php

picture.php

D

Dogon

čau nejsem expert na plísně klasickou šedivku a padlí už jsme měli asi všichni při zvětšení vypadá jak pavučina tohle je jiný mě to příjde jak vysátý od nákého hmyzu nebo poleptaný od postřiku,dej svuj dotaz do treadu Cannabis Infirmary tam by ti mohli pomoc identifikovat problém.
prohlídni listy zespodu a koukni se po vajíčkách.

sensi23

Active member
Veteran
Zdar prdla mi usporka v matkarne..premyslim o koupi univerzalni (rust+kvet) misto rustove..pry to pod tim roste lip...co si o tom myslite?nejake zkusenosti nekdo?

chitral

New member
Díky za rady, ale soda + H2O2 funguje jen chvíli, potřeboval bych aby to uvolnovalo tak 10 hodin...

Další problém :D
Nevíte někdo co je tohle? Předpokládám nějaká listová plísen, ale nevim jaká - nevim co na to použít za fungicid. Vlhkost se mi pohybuje okolo 50%, takže žádnej prales. Ani výživou to neni, mám ted 2 způsoby hnojení a vyskytuje se to u obou dvou...
Už jsme to jednou měl, ale ted ještě nekvetu, tak mám šanci se toho zbavit.

View Image

View Image

Nad PH fluktuací jsi nepřemýšlel?

N

not real geroi

Zdar prdla mi usporka v matkarne..premyslim o koupi univerzalni (rust+kvet) misto rustove..pry to pod tim roste lip...co si o tom myslite?nejake zkusenosti nekdo?

měl sem takovou tu purple 15000K a nic moc...proč ne ledku? do matkárny bych nic jinýho nedal. např. levnější vero18 / 29 dva COB čipy 3500K (universal nebo pak 6000K na růst), s driverem a vyjde to sice dráž než úsporka, ale taky to dvakrát líp poroste ,-)

sensi23

Active member
Veteran
měl sem takovou tu purple 15000K a nic moc...proč ne ledku? do matkárny bych nic jinýho nedal. např. levnější vero18 / 29 dva COB čipy 3500K (universal nebo pak 6000K na růst), s driverem a vyjde to sice dráž než úsporka, ale taky to dvakrát líp poroste ,-)

mel jsem..moc spokojenej jsem s ni nebyl..

sensi23

Active member
Veteran
To me docela zajima, ta odpoved se tykala svetla s VERO chipy?
odpoved se tykala ledky vseobecne...vero chip jsem ani nestudoval...ja uz do ledky zatim rozhodne investovat nebudu...uz mam doma usporku rust+kvet 200W a myslim ze jsem udelal dobre..sam jsem prekvapen jak modre to svetlo je :D

Last edited:

spachal

Well-known member
Veteran
Doba se meni (v tomhle smeru k lepsimu :] ..), ucinnosti COB kvalitnich vyrobcu Cree (CXB3070, CX3590) Bridgelux (Vero29) jsou bez prehaneni řádově nekde jinde, v porovnani s levnymi 1/3/5W Epiled/Epistar, ktere prave neudelaly v tomhle smeru moc dbre jmeno. Ale je fakt, ze to porad jeste leze do penez, ale docela podobne jako kvalitni vybojky - Gavita ap :]. Nevyhoda je v tom, vybojky si lide jen tak nesestavi, takze i u ledkoveho svetla uvazuji o komercni variante a ta, kvalitni, stoji stale batoh. Ovsem narozdil od vybojek se daji postavit vcelku snadno, levne a bezpecne samodomo, na to clovek nemusi mit CVUT. A pak je porizovaci cena uz srovnatelna a vyhody zcela jasne :]

Lide by uz mozna meli zacit uvazovat o ledkach jako dobrem zdroji svetla, obzvlaste na matkarnu nebo rustovou fazi.

V kazdem pripadku at usporka dobre slouzi! :]