What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

spachal

Well-known member
Veteran
Takovy zvidavy dotaz, sice tady asi bez sance, ale hraje si nekdo s necim jako je 'domaci automatizace', na urovni udelat si svoje vlastni reseni? Nemyslim tim trba v Cechach prodavana hotova reseni typu growmat nebo growduino, ale spise stavba neceho 'primo na miru' .. raspberry pi, arduino, esp8266 ..

Kdyby ano, dejte vedet, rad se s nekym o tom pobavim. Vlakno na to zakladat tady asi nebudu, tak nejak odhaduji, ze bych se v nem bavil jen sam se sebou :)

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Takovy zvidavy dotaz, sice tady asi bez sance, ale hraje si nekdo s necim jako je 'domaci automatizace', na urovni udelat si svoje vlastni reseni? Nemyslim tim trba v Cechach prodavana hotova reseni typu growmat nebo growduino, ale spise stavba neceho 'primo na miru' .. raspberry pi, arduino, esp8266 ..

Kdyby ano, dejte vedet, rad se s nekym o tom pobavim. Vlakno na to zakladat tady asi nebudu, tak nejak odhaduji, ze bych se v nem bavil jen sam se sebou :)
Spachale, zaloz ho... Ikdyby ses mel bavit sam se sebou. Aspon budu vedet, ze tu nejsem psychicky nemocnej sam. To, ze mas schizofrenii jeste neznamena, ze po tobe nejdou :biggrin:. Az se zas nekdy zkourim tak tu zkusim rozjet svou poruchu s otazkou, jestli kdyz budu svitit na rust 3hodinu ku jedny a na kvet 2 hodiny ku 2 hodinam jestli budu sklizet kazdejch ctrnact dni. Lol

spachal

Well-known member
Veteran
Ahoj, zatim nikdo dalsi neodpovedel, takze asi nezalozim :) .. Pokud se povede nejake 'hotove reseni', pak bych tedy neco o tom napsal, kdyby se chtel nekdo treba inspirovat.

Jinak mozna jsme se nepochopili, pod pojmem automatizace jsem nemel na mysli 'box, ktery vse za me udela sam' - to uz jsem take v nejake reklame videl ;], ale kontrolu vseho mozneho, co se hlavne 'elektriky' tyce.
V podstate primitivni automatizaci pouzivame vsichni, alespon na kontrolu cyklu svetel. To, co mam v planu ja, je trochu .. jak to rici.. vymakanejsi :). To neni zadna schyza :p

Nastinim jen nektere moznosti, jake jsou, jen pro predstavu:
- samozrejme ovladani svetel, neni to omezene na 'jedny hodiny, jedna zasuvka'
- kontrola teplot, klidne muze byt cidel hafo, jsou levna. Teplota u holek, teplota odtahu, pritahu, okolni teplota mimo box, teplota chladicu LEDkovych svetel ..
- to same pro vlhkost a treba i tlak, coz se da vyuzit pro treba regulaci pritah/odtah
- kontrola cerpadel pro automatickou zavlahu, pripadne cirulacniho cerpadla a vzduchovace v zasobni nadobe
- mereni zalivky pro automatickou zavlahu, pH/EC/teplota etc.
- ovladani treba driveru LED svetel ('beckove' meanwelly ap.), nastaveni intenzity svetla, aktivni chlazeni podle teploty ..
- hlidace zda treba lampy sviti/nesviti, neni moc zima/horko/vlhko, otevreni boxu .. moznosti mnoho
- vse se da logovat, takze je mozne si treba v grafech nechat zobrazit prubeh merenych hodnot libovolne obdobi zpet
- k temer vsem udajum a nastavenim se da dostat vzdalene, v ramci lokalni site i kdekoliv z netu, pokud je to zadouci

Ono tech moznosti je dost. Vim, ze se to da koupit i jako hotove reseni. Coz je v pripade, ze si s tim nekdo nechce hrat, asi jedina cesta. A naopak, tohle co chci postavit, to se prodavat nebude dat, udelat nejake 'bulletproof' uzivatelske rozhrani je nad moje sily. Ale vyhoda je v tom, ze si to proste vse nastavim naproto presne podle svych potreb.

Koho by to zajimalo detailneji, zatim si hraju s kombinaci raspberry pi 3 s openHABian, k tomu jedno esp8266 pro rizeni relatek, druhe esp8266 pro sbirani dat ze senzoru. Komunikace pres mqtt, vse se loguje do influxdb a vizualizace dat pres grafana. Na esp8266 pobezi ESPEasy, paradni reseni.
Relatka budou ovladat stykace, aby se kompletne oddelila silova cast a netrnul jsem strachy, kdy to cele vyhori.
Raspi bude tedy oddelene od vseho, co by jej mohlo poskodit, pripojene jen napajeni, LAN a misto problematicke SD karty mam uz SSD USB.

Pro vetsinu bude asi posledni odstavec plny prostych slov, tak to pripadne ignorujte :). Pokud by to nekomu preci jen neco rikalo nebo zajimalo, necht se ozve.

G

green johny

na kolik tě to vyjde? i knoow, typical czech question :D ... nice and complet auto setup you have there Spachale :)

spachal

Well-known member
Veteran
Budeme si psat cesky nebo anglicky? :)

Otazka ceny je vzdy relativni .. v podstate se da vse zakladni rozchodit treba na nejakem NodeMCU za bratru $2-4 vcetne dopravy (https://www.aliexpress.com/item/-/32813713134.html). Napajet, nahrat treba ESPEasy, napojit na cidla a rele. A nastavit, neni to nic sloziteho, pokud clovek vi, co dela.

Pokud to bude nejake reseni, ktere jsem popisoval, bude to samozrejme drazsi. Predne Raspberry Pi3 je okolo 1kKc, vyplati se koupit CR. Kvalitni cidla (teplota/vlhkost/tlak) jsou treba BME280 (https://www.aliexpress.com/item/-/32817286611.html), ta stoji okolo $3 za kus. Rele jsou take levna, treba 4x chranene rele tez okolo $3 (https://www.aliexpress.com/item/-/1899443885.html). Ceny za reseni stykace jsem uvadel uz zde: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?p=8196781#post8196781 .

No a pak bude zalezet na tom, co od toho clovek ceka, co potrebuje pro vyvoj (ruzna jina cidla, breadboardy, kabelaz, treba kamera ..). Pokud si bude treba hrat s raspberry, spise drive nez pozdeji zjisti, ze SD karta je hrozne nespolehliva vec a poridi treba SSD USB (v mem pripade https://www.aliexpress.com/item/-/32850467661.html). Bude nutne lepsi 3.3/5V napajeni, takze treba MB102 a k nemu zdroj.
A stejme mu to neda a nakoupi dalsi vcelku levne blbosti, ktere nepotrebuje. Ruzne OLED displaye, diody, doplnkova cidla, RFID, IR ovladace, dalsi ESP8266, nejake to arduino s ethernet shieldem, pripadne sonoff ..
Takze ono se to docela nascita, plus to cekani na dopravu, ze.

No a posledni polozka je cas. O tom se radeji bavit nebudu, asi neni treba rozebirat duvod ;]. Kdybych si nemyslel, ze tohle vyuziji i jinde (IoT, automatizace domu, pripadne i prace do budoucna), jen kvuli boxu bych do toho, alespon ne v takovem rozsahu, najisto nesel.
Ale jelikoz to mam jako konicek, tak cas nepocitam. Fascinuje me treba, ze za cenu dvou piv se da poridit z druhe pulky zemekoule plnohodnotny pocitac, vcetne dopravy, ktery se pripoji na wifi, ma vlastni pamet, digitalni i analogove vstupy/vystupy, bezi na nem webovy server, muze ovladat kde co a prakticky nic nezere :]

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Kamaradi poradte, beru vodu u studanky, ale po spouste infa od zdejsich clenu at ze sekce cz/ sk nebo zbytku nasi intergalikticke komunity sem dostal zpetnou vazbu, kdy mi nekolik clenu napsalo, ze se vubec nemusi jednat o problem zpusobeny roztoci at uz hemprusset nebo broad mites, ale problem muze byt ve vode, kde muze bejt pritomna nejaka bakterie... Teoreticky by tomu nasvedsoval fakt, ze ja a sensi jedeme stejnou atudankovku a problem se nam projevuje a dalsi kamarad, ktery jede genetiku z te same matkarny udajne problem nepozoruje a prave zalejva jinou vodu nez my... Je to vubec realne?? A jake je reseni?? Sensi poridil peroxid na dezinfekci vody, ale ja bych se tomu rad vyhnul. Snazim se jet organiku, proti metrackovi jednoznacne osekanou, ale stale se snazim o zachovani pudniho zivota a nejsem si jistej, ze kdyz budu zalejvat vodou s peroxidem, tak zaroven nebudu hubit i zivot v pude... A ted dalsi babo rad... Cim tedy zalejvat, kdyz nemam propriety k mereni hodnot vody jako ec nebo ph metr a neznam hodnoty kohoutkove vody... A za dalsi, stejne sem to do ted zalejval vodou z te ,, podezrele,, studanky...Budu rad za kazdou radu, zacinam z toho bejt doopravdy nestastnej a vidim mensi zlo ve vode s ph 8 a ec 1.6 nez to kropit bacilama...

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Hele ten peroxid poměrně rychle vyprcha, do 48h bude podle me v cajku.
No, ja to tam rozhodne lejt nebudu... Spis sem chtel zjistit jestli je realny ze ve studankovce muze bejt nejaka bakterie ktera by ty nase problemy zpusobovala... Nicmene mam vyreseno, chvilku sem premejslel nad kohoutkovkou, ale do to se mi nechce, tak sem radsi vymenil studanku... A uvidime. Rozhodne dobra volba, schvalne sem meril ph puvodni studankovky a ukazalo mi to nejakejch 7.3 coz je dost na cistou vodu... Ted leju 6.2, takze bych rekl optimal...

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
No, ja to tam rozhodne lejt nebudu... Spis sem chtel zjistit jestli je realny ze ve studankovce muze bejt nejaka bakterie ktera by ty nase problemy zpusobovala... Nicmene mam vyreseno, chvilku sem premejslel nad kohoutkovkou, ale do to se mi nechce, tak sem radsi vymenil studanku... A uvidime. Rozhodne dobra volba, schvalne sem meril ph puvodni studankovky a ukazalo mi to nejakejch 7.3 coz je dost na cistou vodu... Ted leju 6.2, takze bych rekl optimal...
A jeste teda rovnou otazka... Je mozny ze 7.3 ph muze zpusobit problemy jake sme tu se sensim uvadeli??

Mightyka

Well-known member
Veteran
Pokud můžeš zkus dešťovku. Dle mě nejlepší volba. Přeci jen ve studánce může bejt teoreticky minerální voda, i když zrovna ve vaší oblasti si nemyslim, že tohle by mohl bejt problém. Ale kdo ví...

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Pokud můžeš zkus dešťovku. Dle mě nejlepší volba. Přeci jen ve studánce může bejt teoreticky minerální voda, i když zrovna ve vaší oblasti si nemyslim, že tohle by mohl bejt problém. Ale kdo ví...
cus mightyko, spis by me zajimalo jestli ph 7.3 muze delat takovej bordel... Jako malej vynos, spatna kvalita, malo frosty a odsychani listu... Jinak k destovce se nedostanu, jedine za deste behat s otevrenou pusou :):):)

Mightyka

Well-known member
Veteran
Nemyslim si, já co jsem před lety ještě tu deštovku upravoval, co si pamatuju tak měla taky nějak lehce přes 7 pH. No tak jim to tam pak plivej :D, nebo suda pod okap.
Nevim jak jsou ty roztoči velký, ale pod mikroskopem/binolupou by měli bejt vidět ne? Nejdřív bych se snažil najít jestli tam fakt něco je. Nicméně vyměnit tu vodu mi příjde taky jako dobrej nápad.
No good luck!

Btw. zkusili ste odjet kolo z řezama od někoho jinýho, kde by se dalo vyloučit napadení těma potvorama?

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Nemyslim si, já co jsem před lety ještě tu deštovku upravoval, co si pamatuju tak měla taky nějak lehce přes 7 pH. No tak jim to tam pak plivej :D, nebo suda pod okap.
Nevim jak jsou ty roztoči velký, ale pod mikroskopem/binolupou by měli bejt vidět ne? Nejdřív bych se snažil najít jestli tam fakt něco je. Nicméně vyměnit tu vodu mi příjde taky jako dobrej nápad.
No good luck!

Btw. zkusili ste odjet kolo z řezama od někoho jinýho, kde by se dalo vyloučit napadení těma potvorama?
Tak ted selektuju semena od mahy a samosebou i ty co si mi poslal, mistnost sem radne vycistil savem a i vystrikal vermitecem v koncentraci, ze ani pes nechtel lezet u dveri... Tak uvidim. Sensimu sem to dneska napsal, ze ta voda co tam lejem je s ph 7.3 a ten je z toho objevu nadsen, ze mame po problemu, navic to podklada tim,ze kamaradi co nejedou tuhle vodu, jsou bez problemu... Ja sem jel jen prvni kolo s kohoutkovkou, kde voda mela 7.5 ph a problem sem nemel.nebo jinak listy se netvarili na foto mesice na grower, ale kvet bobtnal a pryskyrice kypela. Jojo... Diky konopi sem konecne pochopil co znamena rceni ,, tonouci se stebla chyta,,

Flores

Active member
Ahojte chalani,

vedeli by ste mi prosím poradiť? Po zapnutí 600W výbojky na digitálnom predradníku blika - ako keby sa nevedela rozpáliť na maximum. Ak wattáž znížim na 250W tak funguje normálne, ak pridám na 400W, opäť bliká a bzučí. Skúšal som to kompletne prekáblovať, bolo to na 5 metrovom kábly aj na 1 metrovom, ak výbojku pichnem do inej objímky s druhým predradníkom, tak funguje normálne. Čím to môže byť? Vadný predradník?

Díky moc!
F. :wave:

spachal

Well-known member
Veteran
Pokud je vybojka v jinem predradniku v poradku a pokud tenhle predradnik s jinou vybojkou take dela to same (plus jsou vymenene kabely), asi je opravdu predradnik v riti .. :/

Latest posts

Latest posts