What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

metracek

Well-known member
Veteran
Ah core cut..gth#1 sice oplacu ala mam nove fazole..a pak jenom nase tog Ta je poklad na outdoor..Jeste jsem premyslel zkusit to podrzet do leta a dat to vsechno zregenerovat ven trebas by prirodni predatori ty mrdky sezrali..nevim..2 roundy jsem mel cisty a je to zase back..uz me to se*e

ja bych se na metlu ci sodik vyprdl..v matkarne mam 250W cfl univerzal (rust + kvet ) a spokojenost

Ja tu vasi GTH#1 taky furt drzim, kdyby nikdo jinej, kdyztak ti ji pak dovezu :)

Rakosnicek

Member
Veteran
Ah core cut..gth#1 sice oplacu ala mam nove fazole..a pak jenom nase tog Ta je poklad na outdoor..Jeste jsem premyslel zkusit to podrzet do leta a dat to vsechno zregenerovat ven trebas by prirodni predatori ty mrdky sezrali..nevim..2 roundy jsem mel cisty a je to zase back..uz me to se*e

ja bych se na metlu ci sodik vyprdl..v matkarne mam 250W cfl univerzal (rust + kvet ) a spokojenost

core cut mam, tu gth 1 taky, akorat tog jsem zabil, nějak mi to zmutovalo a ještě dozrálo na prd :D

ale jajda mi o ní docela básnil, ještě bych to venku rád zkusil znova.. pokud chceš všechno rušit a čistit tak z ní prostě vezmi několik řezů a dej jim pěknou očistnou kůru, to co tam podle popisu máte jsou broad mites, takže nějakej akaricid, třeba vertimec a rovnou jako tank mix ještě s něčim jinym a smáčedlem, stříkat jednou tejdně tak měsíc a mezitim uklidit a vyčistit všechno kolem

jinak na jak velkym prostoru tim cflkem svítíš?

Rakosnicek

Member
Veteran
jinak ještě jsem trochu pátral a těch roztočů na konopí jsou hlavně tři skupiny: spider mites - svilušky (ty jsou jasný tam teď neni co řešit), broad mites (Polyphagotarsonemus latus) to jsem měl a je to pravděpodobně to co má sensi a zbejvající jsou hemp russet mites (Aculops cannabicola), to je vlnovníkovitej roztoč vyskytující se jenom na konopí, každopádně tady příznaky přímo neodpovídaj, pokud je to poškození méně specifický je to spíš ten broad mite

tady je něco k broad mites:
https://entnemdept.ufl.edu/creatures/orn/broad_mite.htm
https://www.missouribotanicalgarden...s/insects/mites/cyclamen-and-broad-mites.aspx

- je tam zajímavá informace o použití termoterapie, vajíčka, nymfy i dospělci jsou dost citlivý k vysoký teplotě, takže máčení řízků nebo komplet rostlin v teplý vodě je zabije, používá se cca. 40 stupňů po dobu max půl hodiny, to je možná už docela hraniční z hlediska denaturace bílkovin i v tý kytce, ale určitě se to dá přesně vychytat

a ještě tohle, teď se mi ve volný chvíli nepodařilo najít jestli je to ten identickej druh, nebo jestli se zaměňujou, každopádně jsou dost příbuzný a ochrana bude podobná
picture.php

tady se uvádí použítí dursbanu 480 ec, to je dost velká jedovatost (účinná látka je chlorpyrifos - prokázanej endokrinní disruptor), ale pořád se to prodává, legislativu a třeba jestli už to ukončujou teď nehledám

a tady k hemp russet mites:
https://webdoc.agsci.colostate.edu/hempinsects/PDFs/Hemp russet mite with photos.pdf

podle fotek a tak se to může zdát podobný, ale charakter poškození je jinej

edit. jo a taky je dost důležitý přípravky střídat, pokud něco používáš často, je možný, že jsi si vyselektoval rezistentní škůdce
zlepšení účinku docílíš smícháním více přípravků, př. vertimec + dursban (to už musí bejt dobrej hnus :D ) a použitím kvalitního smáčedla, můžeš dát pár kapek jaru, ale lepší je silwet star

Last edited:

metracek

Well-known member
Veteran
Ja sem si od sensiho kdysi privezl pravdepodobne toho roztočíka ([FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Polyphagotarsonemus latus[/FONT]), vymytil sem ho celkem lehce pomoci nekolika postriku neem azal, mozna sem tehdy jeste pouzival i vertimec. Na ty vlnovníky prodava biocont draveho roztoce Typhlodromus pyri a ja predpokladam ze by se mel zivit i tim roztočíkem. Po tom bych treba sahnul ja radeji nez po tech drijacich. Ikdyz jestli uz prezivaji sprchu vertimecem, tak by mozna natrhli prdel i tomu dravci :D

sensi23

Active member
Veteran
Ja sem si od sensiho kdysi privezl pravdepodobne toho roztočíka ([FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Polyphagotarsonemus latus[/FONT]), vymytil sem ho celkem lehce pomoci nekolika postriku neem azal, mozna sem tehdy jeste pouzival i vertimec. Na ty vlnovníky prodava biocont draveho roztoce Typhlodromus pyri a ja predpokladam ze by se mel zivit i tim roztočíkem. Po tom bych treba sahnul ja radeji nez po tech drijacich. Ikdyz jestli uz prezivaji sprchu vertimecem, tak by mozna natrhli prdel i tomu dravci :D

podle me jsou jiz odolni proti vertimecu..ted zkousim neem oil na ceste mam mighty wash spray a premyslel jsem i o tech dravcich z biocontu..jenze tam mam obavy ze by pochcipaly z tech cajku ktere jsem na kytix nastrikal doted a roztoci vesele dal..vzdycky se to zacne vracet ve 4-5 tydnu kvetu..do te doby vse ukazkove..ten vertimec to paralyzuje ale evidentne jak se prestane strikat kolonie se opet rozjede na matkach ktere strikam jednou tydne bys nic nepoznal stale vitalni a v plne sile a krase..masakr jako

sensi23

Active member
Veteran
akorat tog jsem zabil, nějak mi to zmutovalo a ještě dozrálo na prd :D

ale jajda mi o ní docela básnil, ještě bych to venku rád zkusil znova..

jinak na jak velkym prostoru tim cflkem svítíš?

zkusim ji zachranit a do jara snad bude ok
cfl svitim v darkstreet 60 rekl bych akorat

metracek

Well-known member
Veteran
podle me jsou jiz odolni proti vertimecu..ted zkousim neem oil na ceste mam mighty wash spray a premyslel jsem i o tech dravcich z biocontu..jenze tam mam obavy ze by pochcipaly z tech cajku ktere jsem na kytix nastrikal doted a roztoci vesele dal..vzdycky se to zacne vracet ve 4-5 tydnu kvetu..do te doby vse ukazkove..ten vertimec to paralyzuje ale evidentne jak se prestane strikat kolonie se opet rozjede na matkach ktere strikam jednou tydne bys nic nepoznal stale vitalni a v plne sile a krase..masakr jako

No dravci uz jsou u tebe pase, mozna eventuelne na tu venkovni regeneraci. Ale kdyz uz si to rozjel "chemicky" s vertimecem tak se nemas proc drzet zpatky. Myslim ze pokud budes postupovat dle pokynu od Rakosnicka tak musis zvitezit. Jen bych se osobne teda vyhnul tomu dursbanu a stridal, nebo michal, bych ten vertimec radeji s tim neem azalem treba.

Mightyka

Well-known member
Veteran
Mně ty dravci příjdou z celkovýho pohledu trochu jako blbost. Když si vemeš jak funguje vztah predátor a kořist, tak ti z toho vypline, že ten predátor jen stabilizuje stavy tý kořisti. Většinou se ti predátor zaměří na oslabený jedince (mladý/starý/po svleku atd.), ty ti sice vybere, zastaví tu populační explozi, ale nikdy tu kořist zcela nevyhubí. To by nedávalo smysl. Smyslem každýho organismu je předat geny do další generace a pokud bys vyžral všechen zdroj potravy, tak taky chcípneš. Takže si myslim, že ty predátoři můžou bejt alternativou při květu, kdy už nemůžeš použít chemku a chceš snížit stavy těch škůdců, ale rozhodně se díky nim těch škůdců zcela nezbavíš, takže za mě do matkárny rozhodně chemku.

spachal

Well-known member
Veteran
Ti predatri funguji pry tak, ze sezerou uplne vse, co maji k dispozici a pak se pusti do sebe, idealni stav :]

Rakosnicek

Member
Veteran
mi u těch dravejch roztočů stejně přijde, že 1) pokud to máš přemnožený tak už to nezvládnou a za 2) nevíš za jak dlouho a s jakou jistotou to zabijou všechno - takže nějakou dobu, jakou sám neznáš, nemůžeš řízkovat... a když chceš tak stejně musíš dát chemku, nebo riskuješ, že to někomu kontaminuješ

je to podobný jako třeba rostliny, který si vytvořej k nějakýmu škůdci toleranci - je samotný to výrazně nepoškozuje, ale zároveň sloužej jako rezervoár toho škůdce

metracek

Well-known member
Veteran
Mně ty dravci příjdou z celkovýho pohledu trochu jako blbost. Když si vemeš jak funguje vztah predátor a kořist, tak ti z toho vypline, že ten predátor jen stabilizuje stavy tý kořisti. Většinou se ti predátor zaměří na oslabený jedince (mladý/starý/po svleku atd.), ty ti sice vybere, zastaví tu populační explozi, ale nikdy tu kořist zcela nevyhubí. To by nedávalo smysl. Smyslem každýho organismu je předat geny do další generace a pokud bys vyžral všechen zdroj potravy, tak taky chcípneš. Takže si myslim, že ty predátoři můžou bejt alternativou při květu, kdy už nemůžeš použít chemku a chceš snížit stavy těch škůdců, ale rozhodně se díky nim těch škůdců zcela nezbavíš, takže za mě do matkárny rozhodně chemku.

Souhlasím, role toho predátora je udržet stav pod mezí škodlivosti. O tom je biologická ochrana rostlin, nastolit rovnováhu. V mé matkárně, i květovém boxu, jsou už leta přítomné svilušky, smutnice, puklice atd. Ale potože se držím přirodních principů tak nedojde k té populační explozi. A řekl bych že i přes to že se mé rostliny musí potýkat s hmyzem (škůdcem chcete-li) jsou na tom stejné geny o poznání lépe u mně, než u kolegů použivajících chemii. A není to jen můj pocit, vztah pesticidů a slabších organoleptických vlastností zeleniny je doložený. Biologická ochrana, narozdil od chemické, nemá žádnou toxicitu k necílovým druhům. Tím udržuje bohatost, divrzifikaci a stabilitu systému namísto aby ji ničila.

Mightyka

Well-known member
Veteran
Souhlasím, role toho predátora je udržet stav pod mezí škodlivosti. O tom je biologická ochrana rostlin, nastolit rovnováhu. V mé matkárně, i květovém boxu, jsou už leta přítomné svilušky, smutnice, puklice atd. Ale potože se držím přirodních principů tak nedojde k té populační explozi. A řekl bych že i přes to že se mé rostliny musí potýkat s hmyzem (škůdcem chcete-li) jsou na tom stejné geny o poznání lépe u mně, než u kolegů použivajících chemii. A není to jen můj pocit, vztah pesticidů a slabších organoleptických vlastností zeleniny je doložený. Biologická ochrana, narozdil od chemické, nemá žádnou toxicitu k necílovým druhům. Tím udržuje bohatost, divrzifikaci a stabilitu systému namísto aby ji ničila.
Na tom rozhodně něco je. Já jsem zastánecem přírodních postupů v květovym boxu, ale ne v matkárně. Řezy neprodávám, ale občas někdo známej potřebuje něco co zrovna držim a já osobně nechci riskovat, že předám jakýhokoli "škůdce" dál do koloběhu. Proto jsem zastáncem chemie v matkárně. Tim nemyslim, že to na to stříkám jednou za měsíc. Matkám dávám out refreš, pak z nich vemu klony na nový, ty klony pak radši stříknu než je dám do matkárny. Obvykle je to jednou do roka co tu chemku použiju. Ted jsem našel pár svilušek, tak jsme nejdřív použil Spruzit (skoro bio :D ) a až pokud to nezabere to stříknu Vertimecem.

Rakosnicek

Member
Veteran

takže mam pamatovat na karanténu když o tebe něco budu mít řikáš jo? :D

i když já si jí asi stejně zařídim, protože za poslední rok jsem skoro na všech řezech co se ke mně dostaly něco přitáhl

metracek

Well-known member
Veteran
Na tom rozhodně něco je. Já jsem zastánecem přírodních postupů v květovym boxu, ale ne v matkárně. Řezy neprodávám, ale občas někdo známej potřebuje něco co zrovna držim a já osobně nechci riskovat, že předám jakýhokoli "škůdce" dál do koloběhu. Proto jsem zastáncem chemie v matkárně. Tim nemyslim, že to na to stříkám jednou za měsíc. Matkám dávám out refreš, pak z nich vemu klony na nový, ty klony pak radši stříknu než je dám do matkárny. Obvykle je to jednou do roka co tu chemku použiju. Ted jsem našel pár svilušek, tak jsme nejdřív použil Spruzit (skoro bio :D ) a až pokud to nezabere to stříknu Vertimecem.

Ja respektuju že razíte trosku min radikalni filosofii pestovani. A to co si tvrdil v predchozim prispevku je smerem k sensimu naprosto spavne receno. Ja jsem toho dravce a neem azal zminoval spis proto abych doplnil to Rakosnickovo info i o nejake dalsi biologicke altenrativy, treba pro nekoho jineho kdo razii stejnou filosofii jako ja a bude s timhle mit taky nekdy problem :)
Ja taky nejsem matkař "komerční" a každěho varuju že mu asi pošlu i nějaký hmyz. Kazdej pak ma moznost si to osetrit jak je zvyklej. Ta kondice tech matek se odrazi i v kvetu pak, takze se ty principy snazim dodrzovat vsude. Nekdy i celkem dost neuspesne, je to boj. Ale i cim min tech pesticidu -tim lip, nemusi to byt jen absolutni :)

spachal

Well-known member
Veteran
Ono staci i poradny vyluh z tabaku, to pry i jako prevence take docela zabira :]
Ne ze by to bylo neco extra-supr-trupr-eko-bio-uzasne, prirodavi, cim ten tabak ruzne napousteji, ale mensi zlo nez ty chemky to najisto bude.

sensi23

Active member
Veteran
Ono staci i poradny vyluh z tabaku, to pry i jako prevence take docela zabira :]
Ne ze by to bylo neco extra-supr-trupr-eko-bio-uzasne, prirodavi, cim ten tabak ruzne napousteji, ale mensi zlo nez ty chemky to najisto bude.

Tak ten jsem zkousel.a vubec ale ani trochu nepomohl
Nejvetsi nadeje ted vkladam do komba neem oleje a mighty wash coz jsem dohledal ze na broad mites nebo hemp russet mites zabiraji
https://npk-industries.com/mighty_wash.html
Pak uz jenom.na rade ten brut co doporucoval rakosnicek a venkovni regenerace a kdyz ani tohle nepuze tak to fakt vsechno pohrbim a zacnu od zacatku

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
Ja respektuju že razíte trosku min radikalni filosofii pestovani. A to co si tvrdil v predchozim prispevku je smerem k sensimu naprosto spavne receno. Ja jsem toho dravce a neem azal zminoval spis proto abych doplnil to Rakosnickovo info i o nejake dalsi biologicke altenrativy, treba pro nekoho jineho kdo razii stejnou filosofii jako ja a bude s timhle mit taky nekdy problem :)
Ja taky nejsem matkař "komerční" a každěho varuju že mu asi pošlu i nějaký hmyz. Kazdej pak ma moznost si to osetrit jak je zvyklej. Ta kondice tech matek se odrazi i v kvetu pak, takze se ty principy snazim dodrzovat vsude. Nekdy i celkem dost neuspesne, je to boj. Ale i cim min tech pesticidu -tim lip, nemusi to byt jen absolutni :)
Je to zajimava myslenka, nechat to v podstate zit vlastnim zivotem, tak nejak v symbioze, ale pro me to je nepochopitelny. Ja lezu do mistnosti kde mam box po sprse a nahej, tak, aby kdyz vylezu si mohl rict, ze sem tam nic nedotahl. Moje filozofie je zas takova, ze je lepsi mit cistej box a kytky a nemuset strikat chemku a nemuset resit nasledny problemy, (kdyz tady padaj terminy jak od steva hawkinga, tak se tomu rika prevence)nez tam vytvaret nejakej pseudosymbiotickej zivot a predstava svilusek, puklic, padli a dalsich a buh vi ceho jeste, s myslenkou, ze je to v pohode, je pro me vcelku psycho. Zda se mi to asi, tak jak kdybych mel zrat cervivy a nahnily jabko zaroven. Chapu, ze to, co sem ted napsal, je pro nekoho stejne nepochopitelny, jako garden-zoo-grow pro me. Otazkou pak je relativita slova radikalni.... Pro priklad muzu s cistym srdcem rict, ze veskerej bordel co se mi kdy v roomech rozjel, byl vzdycky dotazenej na klonech.
Ukamenujte me...:):)

Clockmaker

Member
Tak ten jsem zkousel.a vubec ale ani trochu nepomohl
Nejvetsi nadeje ted vkladam do komba neem oleje a mighty wash coz jsem dohledal ze na broad mites nebo hemp russet mites zabiraji
https://npk-industries.com/mighty_wash.html
Pak uz jenom.na rade ten brut co doporucoval rakosnicek a venkovni regenerace a kdyz ani tohle nepuze tak to fakt vsechno pohrbim a zacnu od zacatku

Čus Sensi,
zběžně sem tady po letech prolítnul vlákna a narazil na tvůj problém s nějakou havětí.
Už 2 roky, když se to semele, používám tohle

naprosto výborná věc na zatím všechno živý co sem měl u sebe. Do týdne bylo vždycky čisto (přetím sem používal talstar, svilustop, nisorun,dál už ani nevim). Prodávají k tomu i tyčinky do zálivky, aby to bylo echt tutový :)

Btw vyměnim 10 takových škůdců za jedno padlí :smoker:

Attachments

• careo.jpg
    careo.jpg
    8 KB · Views: 30

Rakosnicek

Member
Veteran
koukám to je skoro na nějaký samostatný rostlinolékařský téma :D

jinak to careo má účinnou látku acetamiprid, takže to samý co mospilan, akorát je to v jiný formě (koncentrát x rozpustnej prášek)
dobrý, že to účinkuje systémově, tzn. účinná látka je roznesená tou kytkou i tam kam se nedostal postřik, případně je ze zálivky natáhnutá kořenama

takže na matky dobrý, ale kytky ke kvetení bych tim asi nestříkal a už vůbec bych je tim nezalejval

edit. každopádně pokud používáš už dva roky na všechno jen to careo tak doporučuju to prokládat něčim jinym, jinak riskuješ selekci rezistentních populací škůdců
careo je neonikotinoid, takže střídat třeba s nějakym organofosfátem (třeba ten dursban) nebo pyrethroidem... těch přípravků je mraky, třeba nurelle D má hned dvě účinný látky, právě organofosfát a pyrethroid

+ nevim do jaký skupiny spadá abamectin z vertimecu

Last edited:

Latest posts

Latest posts