What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

elanius

Well-known member
Veteran
elanius mám na tebe otázku jak správně ředit vermičaj já pořád experimentuji nejsem si jístej dávám 1ml/1l -----15ml/1l což už je dost ale vubec nepozoruji inhibiční proces ba naopak rostlinám se daří máš něco funkčního

Zdarec Dogone, myslis ten vytok z komposteru? Kedysi sem ho pouzival v pomere 1:3 - 1:4 a rastliny vyzerali spokojene ale nemam rad predstavu ze to sedi pod komposterem a plavu v tom paraziticke nematody a podobne prisery. Jak tam neni kyslik, zacina sa mnozit to co nechceme, ale jak hovorim, rastliny si nikdy nestezovali

Pemek

Active member
Panove, resite ph u kompostovyho caje ? Zatim bublu a mam tam ph 10.9 ,vic ph metr asi neukaze. Az to bude hotovy, upravit na pozadovanou hodnotu ?

elanius

Well-known member
Veteran
Osobne sem nikdy PH nemeral ani neupravoval v caji. Podla teorie sa PH v hline okamzite stabilizuje prave proto, ze v kvalitnem caji pestujes hlavne mikrobov a plesne (coz je zlozitejsie), ktori po kolonizacii hliny vytvoria prostredie s PH spravnym pre rastliny, aby mohli fungovat v symbioze. Ale mikroby obecne preferuju vyssie PH, plesne naopak nizsie PH. Kvalitny caj je bohaty na mikroby a plesne v rovnovahe, coz neni tak lahke docilit. Mimochodem pro cannabis je lepsi caj s vyssim obsahom plesni oproti mikrobom. Hlavne v kvete, pro nizsie PH a lepsi prisun PK. Je dobre pridavat do caju aj morske rasy, ktore podporuju prave rozvoj plesni.

Pemek

Active member
Rasy sem tam nedal , ani nevim kde to koupit , ale ciste teoreticky , caj se teda da udelat i ciste ze supermixu s pridanim guana P na kvet jako boost ?
Supermix by mel obsahovat vse ,vcetne guana a wormhumusu ,aspon pisou ze je to plny bakterii a plisni , pak zkusim udelat caj i z toho asi , tekze se teoreticky da odhadovat pomer bakterii a plisni podle ph ?
Docela doufam ze se to ph stabilizuje az bude hotovej, kazdopadne to valim ze zvedavosti zmerit . Dik .

elanius

Well-known member
Veteran
Rasy kupis treba tu: https://www.specialnizahradnictvi.cz/symbiom/algavit-100g/

Caj sa da vyrobit z ruzneho organickeho materialu, bylinky, koprivy, kvety rostlin atd. Ale bude to nutricny caj, bude obsahovat hlavne ziviny, ktore budu uvolnene vo vode.
Vermikompost/kompost sa pridava do caju aby rozjel mikrob. aktivitu a samozrejme uvolnil ziviny ako vedlajsi produkt.
Urcite mozes urobit caj aj ze supermixu a guana P, ale netrufam si odhadnut jaky bude vyskyt mikrobov...Co ti mozem povedat je, ze to funguje. Robim zo supermixu caj pravidelne, ale pridavam tam navyse aj svuj VK a P guano. Supermixu pouzivam minimum, dufam ze to zaisti sirsie spektrum bio aktivity...
Inak mam nahodou vedecky mikroskop a pozeral som na obsah mikrobov v caji cisto s guanom a melasou. Nasiel som tam par mikrobov a nejake nematody ale hodne mizivy pocet. Caj z vermikompostu sa s tym nedal ani porovnat, takze je to rozhodne nevyhnutna zlozka.
Ci sa da odhadnut pomer bakterii / plesni podla PH nedokazu s urcitostou tvrdit...mozna :)

metracek

Well-known member
Veteran
Spletli jste tady dohromady nekolik ruznych pojmu. Vermikompostovy caj se obvykle rika tomu co z nej samo tece ( a je to to nejdrahocennejsi) Pak mame ACT (aerated compost tea) coz je bubbler kam se dava vermikompost jen proto aby do vody dodal kolonie bakterii, archea a hub, ktere se v bubbleru behem dvou dnu namnozi na miliony a miliardy. (ale je tam opravdu stezejni vychytat pomery viz http://microbeorganics.com/ ) No a pak jsou obycejne vyluhy, ty muzes udelat z bylin, hoven nebo klidne i z toho guana P a supermixu. Vyrabet ACT ze supermixu by ale byla hovadina.

Rasu nekupujte v zahradnictvych, tam vas podoji. Maji ji v kazdem druhem zverimexu za tretinove ceny.
https://www.zoofix.cz/dentalni-pece...MIj8qzmvaA1gIVLCrTCh3r3gr-EAQYBCABEgL4yfD_BwE

Pemek

Active member
No ja bych rekl ze vyluh ze supermixu spatnej byt nemusi , sice nevim kolik ho pridat ,ale kdyz si prectes slozeni ,nerekl bych ze by to byl spatnej caj, teda aspon na moje pomery .
Prinejmensim mi udrzuje kytky krasne zeleny a vic by se mi libilo ho davkovat formou caje nez ho sypat do kvetinace.
Je plnej vseho moznyho , wermikompostu, guana atd.
Dnes budu delat caj ze supermixu a zkusim to na lady berry kush .
Nebo myslis ze se neuvolni dostatek zivin z toho supermixu ? Ja o tom vim prd zejo ,ale supermix obsahuje vse co je treba aby kytka valila vctne wermiku.
Kdybych nechtel mnozit kolonii bakterii ,ale udelat si jen vyluh zivin ,tak to precee ze supermixu musi jit udelat. :) ,kazdopadne vyzkousim.
Kolik te rasy tam pridavate ?
Edit. Kazdopadne diky za rady ,hodne si toho cenim .

Last edited:

metracek

Well-known member
Veteran
No ja bych rekl ze vyluh ze supermixu spatnej byt nemusi , sice nevim kolik ho pridat ,ale kdyz si prectes slozeni ,nerekl bych ze by to byl spatnej caj, teda aspon na moje pomery .
Prinejmensim mi udrzuje kytky krasne zeleny a vic by se mi libilo ho davkovat formou caje nez ho sypat do kvetinace.
Je plnej vseho moznyho , wermikompostu, guana atd.
Dnes budu delat caj ze supermixu a zkusim to na lady berry kush .
Nebo myslis ze se neuvolni dostatek zivin z toho supermixu ? Ja o tom vim prd zejo ,ale supermix obsahuje vse co je treba aby kytka valila vctne wermiku.
Kdybych nechtel mnozit kolonii bakterii ,ale udelat si jen vyluh zivin ,tak to precee ze supermixu musi jit udelat. :) ,kazdopadne vyzkousim.
Kolik te rasy tam pridavate ?
Edit. Kazdopadne diky za rady ,hodne si toho cenim .

Vsak jsme psal ze vyluh z toho zrejme pujde :)

Nepujde z toho udelat ACT, ten musis delat z vermikompostu a prisad ktery se tam maji davat. Protoze ty bakterie atd. pritom rustu jak se rozmnozuji potrebuji i neco jist. A to je ta melasa, vk a rybi moucka- idealne. Ty rasy se tam tusim davaji hlavne jelikoz to nejak zpomali vyvoj jedno druhu (archea?) na ukor druhych, takze to trva sice dele ale je to vyvazenejsi prostredi. Aspon myslim ze to tak funguje, jistej si nejsem.

Pemek

Active member
Zapomel sem napsat i melasu .
Ale prinejmensim jako booster by to fungovalo .
Abych to upresnil, caj bych delal s pouzitim vermikompostu, guanokalongu "priste budu kupovat black guano. " a melasy .
Mozna i tu rybu moucku bych gam soupnul.
A vytazek ,nebo booster se zalivanim treba 1x tydne supermix a guano , nebo jen guano s melasou .
Ta elaniova teorie o zvetseni vyskytu plisni nemusi byt mylna , supermix by mel obsahuvat sirokou skalu plisni .
Ja jsem a urcite dlouho budu odkazanek na komercni hnojiva. Je to casove uspernejsi bych rekl. A funguje to ;).
Diky za nazor :)

Vsak jsme psal ze vyluh z toho zrejme pujde :)

Nepujde z toho udelat ACT, ten musis delat z vermikompostu a prisad ktery se tam maji davat. Protoze ty bakterie atd. pritom rustu jak se rozmnozuji potrebuji i neco jist. A to je ta melasa, vk a rybi moucka- idealne. Ty rasy se tam tusim davaji hlavne jelikoz to nejak zpomali vyvoj jedno druhu (archea?) na ukor druhych, takze to trva sice dele ale je to vyvazenejsi prostredi. Aspon myslim ze to tak funguje, jistej si nejsem.

elanius

Well-known member
Veteran
Nic sme nespletli metracku, worm casting tea pojem sa bezne pouziva nelen tu na icmagu a vseobecne sa pod nim chape okysliceny caj. Kazdy kdo ma zajem si o wormcasting tea neco zistit, narazi hned v prvem vysledku pri google hledani "wormcasting tea" na navod jak ho vyrobit aj s pouzitim air stonu...
Viz:
https://www.google.cz/search?q=worm...0.69i59j0l5.1518j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ale ano, mas pravdu aerated compost tea je odborny nazov a presnejsi vyjadruje o co sa jedna.

"Vermikompostovy caj se obvykle rika tomu co z nej samo tece,( a je to to nejdrahocennejsi)" To je len tvuj nazor.

Pokud dodrzis zaklady vyroby ACT, mal by ist caj urobit aj ze supermixu ale ne LEN ze supermixu.

metracek

Well-known member
Veteran
Nic sme nespletli metracku, worm casting tea pojem sa bezne pouziva nelen tu na icmagu a vseobecne sa pod nim chape okysliceny caj. Kazdy kdo ma zajem si o wormcasting tea neco zistit, narazi hned v prvem vysledku pri google hledani "wormcasting tea" na navod jak ho vyrobit aj s pouzitim air stonu...
Viz:
https://www.google.cz/search?q=worm...0.69i59j0l5.1518j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ale ano, mas pravdu aerated compost tea je odborny nazov a presnejsi vyjadruje o co sa jedna.

"Vermikompostovy caj se obvykle rika tomu co z nej samo tece,( a je to to nejdrahocennejsi)" To je len tvuj nazor.

Pokud dodrzis zaklady vyroby ACT, mal by ist caj urobit aj ze supermixu ale ne LEN ze supermixu.

Me slo jen o to aby se nerikalo slovem CAJ nekolika ruznym vecem. ACT a vyluh z kopriv je neco odlisneho s odlisnym ucinkem. O worm casting tea se s tebou nepru, ale to si nenapsal :) Napis do google "vermikompost caj" a uvidis co na tebe vyskoci.

Ano, tusil sem ze se toho chytnes budes tvrdit ze to prece pujde i ze supermixu kdyz obsahuje VK. Pujde, ale od idealu se jen vzdalis nez priblizis. Ten clovek (Tim Wilson) to s "vedeckym mikroskopem" pozoroval nejakou chvili nez prisel na ty urcite pomery ve kterych se vsem organismum dari priblizne jak potrebujem. Skoda tech vedomosti nevyuzit. A on se spatnej ACT muze skarede obratit proti tobe. V organice jde vzdycky o rovnovahu a ta se lehko narusi.

elanius

Well-known member
Veteran
Ty si vazne pan rejpal :D

Tak trochu teorie specialne pre teba. Jaky je zakladny princip caju? Je to VYLUHOVANI. A jak sa povie po anglicky vyluhu z kopriv? Nettle TEA. Nejak nerozumim odkud beres pravo tvrdit, ze ked hodim do vody airstone, pustim tam kyslik a nahodim tam koprivy na 24 hodin, nemozem tvrdit ze je to caj z kopriv. Mozem povedat ze je to vyluh z kopriv, ale ten sa pripravuje bez okyslicenej vody. Tak pokud to neni ani caj ani vyluh z kopriv, co to teda vlastne je a je to vazne tak dulezite riesit? Pre mna je to caj, ci uz vyrobeny v okyslicenej vode alebo ne.

A potom je tu wormcasting tea, alebo vermikompost caj v preklade a ten sa pripravuje inak aj to som pisal hned na zacatku, tak nevim co riesis?

Citaj pozorne a nevkladaj mi do ust co som nenapisal zase! Netvrdim ze mozes urobit ACT len ze supermixu. Pisal som ze je to zlozka ktoru mozes pouzit v ACT, alebo mozes urobit caj len ze supermixu ale bude to nutricny caj, ktory nebude obsahovat idealny pocet mikrobov atd.
Tim Wilson tvrdi ze supermix pouzit nemozes ? Co takto nekedy zaexperimentovat a dojit na neco aj sam? Supermix do ACT pridavam pravidelne a takto vyzeraju kvety vypestovane s pomocou takeho caju. Netvrdim ze za to moze supermix, kdo vi, ale evidentne im to nijak neskodi a rozhodne sa to skarede neobratilo proti mne, chran boh aby sme skusali nove veci co...
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php

metracek

Well-known member
Veteran
Vyluh z kopriv delas proto aby si dodal ziviny, act proto aby si dodal organismy ktere ty zivin budou rozkladat. V tom je velkej rozdil. O tom ze by se davalo vzduchovani k vyluhu s koprivama slysim poprve. Vysvetlis mi cemu tam pomaha? Kopriva kvasi i bez bublani :)

Jestli chces znovu vymyslet kolo, tak klidne vymyslej elanie...

Pemek

Active member
Kdesi sem treba cetl "i kdyz to moc nechapu. " vyluh se da delat prez sezonu pomoci kvaseni , cerstve suroviny jako kopriva ,vojteska atd.
Prez zimu pro indoor pestovani se da udelak kompostovy caj respektive vykvas za pomoci vzduchovani.
Podle me to vzduchovani znacne urychli proces kvaseni.
Ale tezko rict .

elanius

Well-known member
Veteran
Vyluh z kopriv delas proto aby si dodal ziviny, act proto aby si dodal organismy ktere ty zivin budou rozkladat. V tom je velkej rozdil. O tom ze by se davalo vzduchovani k vyluhu s koprivama slysim poprve. Vysvetlis mi cemu tam pomaha? Kopriva kvasi i bez bublani :)

Jestli chces znovu vymyslet kolo, tak klidne vymyslej elanie...
Dekuju ti ze si mi popisal princip fungovani ACT a vyluhu z kopriv :D

Najprv sa pytas ci ti to vysvetlim a nasledne mi napises ze sa snazim vymyslet kolo? Doporucuju ti najprv pockat s nazorem ked tomu nerozumis, co takto na chvilu otvorit mysel ?

Skusal si nekedy robit vyluh z kopriv v byte? Je mi jasne ze ne, videl si nekedy vubec vyluh z kopriv? Smrdi to jak bolava noha.

Ked tam pridas vzduchovani, ziviny sa uvolnia a nic nesmrdi, voda je navyse okyslicena, coz je jak iste chapes pre rastliny len prospesne. Urcite to nebude tak koncentrovane jak keby si to nechal dlhsie luhovat a kvasit, ale to ja nepotrebujem a kopriva je len jedna z bylin, ktore tam mam. Kopriva obsahuje okrem dusiku, zeleza a inych mikroprvku silicu a ta pusobi jak stimulant. No sem vazne zvedavy na co zase zautocis teraz :D

metracek

Well-known member
Veteran
Dekuju ti ze si mi popisal princip fungovani ACT a vyluhu z kopriv :D

Najprv sa pytas ci ti to vysvetlim a nasledne mi napises ze sa snazim vymyslet kolo? Doporucuju ti najprv pockat s nazorem ked tomu nerozumis, co takto na chvilu otvorit mysel ?

Skusal si nekedy robit vyluh z kopriv v byte? Je mi jasne ze ne, videl si nekedy vubec vyluh z kopriv? Smrdi to jak bolava noha.

Ked tam pridas vzduchovani, ziviny sa uvolnia a nic nesmrdi, voda je navyse okyslicena, coz je jak iste chapes pre rastliny len prospesne. Urcite to nebude tak koncentrovane jak keby si to nechal dlhsie luhovat a kvasit, ale to ja nepotrebujem a kopriva je len jedna z bylin, ktore tam mam. Kopriva obsahuje okrem dusiku, zeleza a inych mikroprvku silicu a ta pusobi jak stimulant. No sem vazne zvedavy na co zase zautocis teraz :D

Jichu vyrabim 2x rocne elanie. Ver mi ze vim moc dobre jak smrdi a taky vim ze ti od toho zadne vzduchovani rozhodne nepomuze :D Trocha jilu nebo vapence malinko mozna jo. Jenze ty si psal ze nahodis koprivy do kyble se vzduchovani jen na 24 hodin, to ti kvasit jeste nezacne a cerstve koprivy me osobne nesmrdi ale celkem voni. Vyluh se u nas pouzival vzdycky jen jako postrik proti msicim, zivin moc neobsahuje. Kazdopadne vzduchovani tam podle me nema zadnou smysluplnou funkci.

Nevymyslet kolo sem myslel tak ze nemusis na kolene vymyslet svoje receptury ACT. Obzvlast pokud clovek nema jeste ani vyzkousenej ten praxi mnoha groweru overenej recept, tak by mel s experimentovanim pockat. Smeroval sem ty rady k pemkovi, kterej se ptal jestli muze udelat ACT jen ze supermixu a guana.

Pemek

Active member
Diky diky . Hlavne klid a nohy v teple , ja ted resim vetsi problemy nez vase hadky :D .
Nakonec zvazuju caj od biotabs, znamej mi to doporucuje, je stim spokojenej a inkdyz si delal caje sam ,tak je s tim komercnim spokojenej. Podle mento maj taky vychytany a je to pro me snazsi nejspis.
Tak velkou organiku jako superpudu nikdy nepojedu ,spis za dlouho ,pac na to nemam zkusenosti. Ale michani substratu v kombinaci s biotabs kompost tee pk booster bo jak se to pise zni jako nejlepsi reseni pro me.na zacatek.
Do zalohy budu mit tu biocannu kdyby byl pruser.

A dalsi problem jenze se mi rozbily casovacky a nakvetla mi cela matkarna s predpestem , ja si toho nevsiml . A ja si rikal ze to nejak rychle roste.
Uz sou tam maly kvety ,rekl bych ze jsem asi 10 dnu na kvetu , nejmin nakvetly matky sem dal pod zarivky a zbytek sem prepnul . Takze jedu gg4 ,amnesku a ght1 spolecne s lady berry kush, white dawg , master kush a hempstar předčasně.
Bohuzel ,letos se mi nedari ani trochu a vse se sere .
To je jen trochu info pro vas ,aby ste se meli cemu zasmat a prestali se dohadovat :).
Kazdoadne chapu metracka jak to mysli , ja se snim bavim hodne o te superpude ,ci no till nebo jak a on mi sdeluje informace jak se to dela ,respektive jak to delaji zkusenejsi borci a jak se postupuje ,takze se vyjadruje k tomu ,jak to ma vypadat podle jiz nalezenyho pestebniho planu.
Elanius radi veci co mamz praxe a ktery mu funguji , takze fungovat to bude vse ,ale.muze to fungovat lip . Ale jedno je jisty , kdyz nemas niceho prebytek ci nedostatek , tak to funguje a ja jsem rad ze se podeli o zkušenosti z praxe ,byt je to jinej postup nez se delat ma ;).
Cela debata vznikla jen kvuli tomu ,ze metracek vi ,jak se to delat ma a jak to jedou borci u techto systemu a elanius psal zkusenosti z praxe , kde to dela trochu jinak a smysli u toho taky jinak .
Sice tomu prd rozumim narozdil od vas , ale zkuste se poucit jeden od druhyho panove.
Sorry za slohovou praci ,musim premyslet na necim jinym nez nakvetlyma matkama.

elanius

Well-known member
Veteran
Pemku nase "hadky" vubec nemusis resit hlavne :D
To ze robis chyby je normalna vec, kazdy ich robi ze zacatku a su to prave tvoje vlastne chyby ktore z teba v konecnom dosledku spravia lepsieho zahradnika. Staci ich len prijat a poucit sa z nich, nemusis ich brat negativne. ;)

byt je to jinej postup nez se delat ma
Tak tady sa nase cesty rozchadzaju, neexistuje len jeden postup jak se to delat ma a to co sa kedysi robilo nejak sa robi teraz treba inak. Existuju principy ktore funguju a ked ty principy pochopis, pouzivas ich ale nemusis sa drzat len jedineho postupu, priklad vyroby ACT.
Mozes cely zivot robit ACT podla jedneho navodu ktory si precitas na nete alebo mozes skusit pridat do ACT nejaku zlozku navic (za podminek dodrzani zakladneho principu vyroby ACT) a pozorovat rastliny jak na to reaguju. Priklad Supermix "Obsahuje živé plísně a bakterie, vitamíny a minerály, stopové prvky, vermikompost a guano peru. Bio Supermix zajišťuje bohatý půdní život a zvyšuje odolnost rostliny." Proc by pridani trochu supermixu do ACT nemohlo vytvorit potencialne vyzivnejsi ACT ci uz na mikroorganismy alebo ziviny? To uz je mimo standardny postup, ale neznamena ze se to tak delat nema alebo ze to nefunguje. Dojde mi absurdne ze to tu musim vysvetlovat...

Vyluh se u nas pouzival vzdycky jen jako postrik proti msicim, zivin moc neobsahuje. Kazdopadne vzduchovani tam podle me nema zadnou smysluplnou funkci.
Moja posledna reakcia na tvuj post metracku, po tomto som uz uplne stratil chut tady reagovat.
Je pre mna absolutnou zahadou jak niekto s nazorom, ze koprivovy vyluh neobsahuje moc zivin, alebo ze okyslicovani vody nema zadnou smysluplnou funkci, dokazal presvedcit niekoho o tom ze si odbornik a autorita nasej tematiky...

elanius můžeš říci více k té silici jako stimulantu prosím.
No bude lepsie ked si o tom precitas sam :) nemam chut to rozvijat dalsiu zbytecnu debatu.
https://www.cannabis.info/en/growing-use-silicon

Latest posts

Latest posts