What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

elanius

Well-known member
Veteran
Co takto nechat na vetracku okno a hodit do izby vacsi ventilator ktory bude vyhanat vzduch von z izby?

Pemek

Active member
Cau, mam dotaz , pouzil sem vormhumus jako svrchni hnojeni hned prvni tyden na kvetu a behem 2 tydnu mam komplet vrchni vrstvu prorostlou korenama , vormhumus funguje i jako plnohodnotny dusikaty hnojivo ? Nikde sem o tom poradne nic nenasel ,ale porad to beru jako doplnek pudy , pravdou je ze mi to hodne stabilizuje ph a rekl bych ze i prijem zivin, mate nekdo zkusenost zasadit predpestovanej rez primo do jamky ktera bude vysypana vormhumusem ? Nebo je lepsi ho promichas s pudou ? Popripade zvolit vetsi davkovani ,10% mix do pudy a 5% pod rostlinu ? Prijde mi ze rostliny s vormhumusem se rychleji uchyti a lip proroste celej kvetinac . 15% vermikompostu by doufam nicemu skodit nemelo .
Diky za nazory.

elanius

Well-known member
Veteran
Cau, mam dotaz , pouzil sem vormhumus jako svrchni hnojeni hned prvni tyden na kvetu a behem 2 tydnu mam komplet vrchni vrstvu prorostlou korenama , vormhumus funguje i jako plnohodnotny dusikaty hnojivo ? Nikde sem o tom poradne nic nenasel ,ale porad to beru jako doplnek pudy , pravdou je ze mi to hodne stabilizuje ph a rekl bych ze i prijem zivin, mate nekdo zkusenost zasadit predpestovanej rez primo do jamky ktera bude vysypana vormhumusem ? Nebo je lepsi ho promichas s pudou ? Popripade zvolit vetsi davkovani ,10% mix do pudy a 5% pod rostlinu ? Prijde mi ze rostliny s vormhumusem se rychleji uchyti a lip proroste celej kvetinac . 15% vermikompostu by doufam nicemu skodit nemelo .
Diky za nazory.

Tazko povedat ci funguje jak kompletny dusikaty hnojivo, vzdy zalezi na tom jak je vyrobeny. Hlavne ma siroky obsah enzymu, mikrobu, plesni a mikroprvku. Mrkni na letak na obsah NPK, ale aj to je hodne orientacne.
Otazka je, jak dlho budu na raste? Ked im nechat treba 3 tyzdne rast tak 15% neni zadny problem, ani 5% pod sadenicu. Ale ked ich prepnes relativne skoro, minimalne shortova genetika bude mat priliz dusiku. Z vlastnej skusenosti, ale ja pouzivam domace ewc a je to silene silne, treba ten kupovany nebude taka divocina. Kazdopadne vzdy je lepsie pouzit menej, pretoze mozes kedykolvek pridat, ci uz cez wormhumus tea alebo topdressing. Poslednu moznost rozhodne doporucuju, kup mulch piniovu kuru, nahod na vrch substratu jemnu vrstvu vormhumusu a na vrch mulch.kuru. Tak budes udrzovat substrat v lepsej kondicii a korene vyuziju vacsie percento hliny. Navyse budu zrat vsetko co im hodis na vrch, kludne aj trochu guana pre lepsiu chut a vonu

Pemek

Active member
Diky diky, cenne rady tohle, hned si to zapisuju , kazdopadne od wormhumusu uz neodchazim ,paradni vec . Cekaji me dlouhy mesice experimentovani .
Diky :)

metracek

Well-known member
Veteran
Tisice let byl kompost plnohodnotnym hnojivem, urcite je tomu tak i dnes. Vychazim z toho ze ten worm humus=vermikompost. Osobne si myslim ze s kvalitnim vermikompostem te nadbytek dusiku nemuze postihnout. Dalo by se klidne pestovat v cistem vermikompostu (a i pestuje) a nedoslo by k zadnemu spaleni, problem by vsak byl ten ze by ten material hodne slehnul a koreny by nemohly dychat jak potrebuji. Proto se substrat sklada i z jinych slozek, ktere maji za ukol pudu provzdusnit, pripadne nejak pohlidat/upravit ph. Samotny vermikompost ma ph 8. Ja davam do kvetniku 20% nekdy i vic, spis podle toho kolik mam zrovna vermikompostu. Kvalitni je totiz vzdycky nedostatkovej/drahej.

EDIT: A souhlasim s elaniusem ze zalezi z ceho je ten kompost udelanej. Vyzkousel sem vicero zdroju a opravdu v tom je velkej rozdil. Mam i svuj vlastni, ale zdaleka ne tak kvalitni jako jsou nektere komercni. Clovek by se tomu kompostovani musel venovat, aby to melo kvalitu. A kompostu ja cas venovat nehodlam, tak platim :D

Last edited:

Dogons

Active member
kvalitní vermikompost nemusí bejt drahej já to vyřešil vlastním chovem kalifornských žížal a žížalí čaj stáčím na litry rostliny si pěkně chrochtaj,pěstil jsem i v čistém vermikompostu v kýblu na zahradě ničím jsem už nehnojil a super výsledek nebál bych se toho jen jak říká metracek chce to namíchat i z jinýma složkama v oudooru jsem použil co bylo po ruce jeden kýbl jsem naplnil směsí zetlelého listí a vermikompostu zasadil rajče a zaplavila mě hromada chutných plodu.

elanius

Well-known member
Veteran
Tisice let byl kompost plnohodnotnym hnojivem, urcite je tomu tak i dnes. Vychazim z toho ze ten worm humus=vermikompost. Osobne si myslim ze s kvalitnim vermikompostem te nadbytek dusiku nemuze postihnout. Dalo by se klidne pestovat v cistem vermikompostu (a i pestuje) a nedoslo by k zadnemu spaleni, problem by vsak byl ten ze by ten material hodne slehnul a koreny by nemohly dychat jak potrebuji. Proto se substrat sklada i z jinych slozek, ktere maji za ukol pudu provzdusnit, pripadne nejak pohlidat/upravit ph. Samotny vermikompost ma ph 8. Ja davam do kvetniku 20% nekdy i vic, spis podle toho kolik mam zrovna vermikompostu. Kvalitni je totiz vzdycky nedostatkovej/drahej.

EDIT: A souhlasim s elaniusem ze zalezi z ceho je ten kompost udelanej. Vyzkousel sem vicero zdroju a opravdu v tom je velkej rozdil. Mam i svuj vlastni, ale zdaleka ne tak kvalitni jako jsou nektere komercni. Clovek by se tomu kompostovani musel venovat, aby to melo kvalitu. A kompostu ja cas venovat nehodlam, tak platim :D

Asi zalezi co myslis pod pojmem plnohodnotne hnojivo, sam vermikompost totiz nikdy nasim rastlinam nestaci. Tez sem tu cital ruzne teorie typu ze mozes pestit v cistem vermikomposte ale prax je nekde inde. Bavim sa tu teraz o indoor pestovani. Vermikompost ma velku effektivitu zivin, tzn ze su rychlo vstrebatelne a preto ti v hline nevydrzi priliz dlho a dokonca aj rastliny ktore boli prestrelene dusikom z vermikompostu po mesici potrebovali dodat N. Navyse kazda rastlina je jednoducho ina a ma ine pozadavky. Skus pestit Haze alebo Shortovu liniu v hline s 20-30% vermikompostom, listy budu tmavo zelene a pokrutene <- vlastna skusenost ale bavim sa tu o domacom vermikoposte, ktory vyrabam sam a trufam si tvrdit ze sa nanho komercny nechyta kvalitou, pretoze pochybujem ze tam treba ekovermes cpe bio bananove supky :D kokosovu duzinu, jablka, mrkvu, atd. Navyse v hre je tolko faktorov, ktore ovplyvnuju jak rastlina prijma ziviny ze to ani nema cenu riesit. Jak intenzivne svetlo na nu pece, jak velka je, jaky ma korenovy system, vitalitu atd. In alebo out? Slnko zaistuje tak silny zdroj svetla ze nikdy neuvidis pokrutene listy z nadbytku dusiku venku, sam mam na zahrade par Shortovych rastlin a aj ked maju dost silnu hlinu, maju proste pekne tmavo zelene leskle listy. Pod sodikem by to byl ovsem samy slepici parat.
Proto sa neda jednoznacne povedat ze mozes pestit v cistem vermikomposte alebo pouzit kludne 50%. Ale co sa tyka komercneho, netusim, treba ho mozes pouzit vic a bude to v pohode, zalezi na skusenosti.

Dogon> verim ze venku pod slnkem je situacia ina a tam bych sa rozhodne nebal pouzit ohodne vacsi mnozstvo

metracek

Well-known member
Veteran
Asi zalezi co myslis pod pojmem plnohodnotne hnojivo, sam vermikompost totiz nikdy nasim rastlinam nestaci. Tez sem tu cital ruzne teorie typu ze mozes pestit v cistem vermikomposte ale prax je nekde inde. Bavim sa tu teraz o indoor pestovani. Vermikompost ma velku effektivitu zivin, tzn ze su rychlo vstrebatelne a preto ti v hline nevydrzi priliz dlho a dokonca aj rastliny ktore boli prestrelene dusikom z vermikompostu po mesici potrebovali dodat N. Navyse kazda rastlina je jednoducho ina a ma ine pozadavky. Skus pestit Haze alebo Shortovu liniu v hline s 20-30% vermikompostom, listy budu tmavo zelene a pokrutene <- vlastna skusenost ale bavim sa tu o domacom vermikoposte, ktory vyrabam sam a trufam si tvrdit ze sa nanho komercny nechyta kvalitou, pretoze pochybujem ze tam treba ekovermes cpe bio bananove supky :D kokosovu duzinu, jablka, mrkvu, atd. Navyse v hre je tolko faktorov, ktore ovplyvnuju jak rastlina prijma ziviny ze to ani nema cenu riesit. Jak intenzivne svetlo na nu pece, jak velka je, jaky ma korenovy system, vitalitu atd. In alebo out? Slnko zaistuje tak silny zdroj svetla ze nikdy neuvidis pokrutene listy z nadbytku dusiku venku, sam mam na zahrade par Shortovych rastlin a aj ked maju dost silnu hlinu, maju proste pekne tmavo zelene leskle listy. Pod sodikem by to byl ovsem samy slepici parat.
Proto sa neda jednoznacne povedat ze mozes pestit v cistem vermikomposte alebo pouzit kludne 50%. Ale co sa tyka komercneho, netusim, treba ho mozes pouzit vic a bude to v pohode, zalezi na skusenosti.

Dogon> verim ze venku pod slnkem je situacia ina a tam bych sa rozhodne nebal pouzit ohodne vacsi mnozstvo

Zalezi co myslis ze by rostlinam stacil :D Podle me stacil, kdyby si ho delal primo pro sve rostliny. To proc je praxe jina sem myslim vysvetlil, nema dobrou skrukturu. A k tomu ze mi ziviny z nej nevydrzi dlouho. To zalezi logicky hlavne na velikosti pestebni nadoby, pokud bude 20L mas pravdu to asi stacit nebude pro vzrostlou rostlinu. Pokud bude 50L tak verim ze tam bude dost zasob na cele kolo a vermikompost bude stacit. Samozrejme ze nektere rostliny muzou mit vetsi naroky na Ca nez kolik obsahuje tvuj vermikompost. Ale proto sem rikal ze by si ten vermikompost musel delat clovek idealne podle pozadavku svych rostlin. Pak by to fungovalo plnohodnotne, indoor nebo outdoor.

Ty vermikompost teda vyrabis ze zbytku jidla. U ekovermes je to kejda a slama a to bio slupkama od bananu myslim neprebijes. Ale treba se pletu a je ten tvuj nakonec pro rostliny vyhodnejsi, je to klidne mozne.
Zasadni je si pohlidat pomer C:N kvuli mobilite dusiku, jinak se stane neco podobneho jak si popisoval. Prvni maji rostliny dusiku hodne a pak najednou zadnej, protoze se stane imobilni a vsechen se spotrebovava bakteriema na rozklad uhliku a pro rostlinu nezbyva. Me se ten pomer C:N moc trefovat nedari a tak mam radeji kupovanej od lidi co to pohlidat musi, jelikoz je to jejich obziva.
Tady pro zajimavost jak se lisi hodnoty pri ruznych vtupnich materialech:

Pig Manure vermicompost % N/P/K/Organic C/Ca/Mg/Fe: 2.36/4.50/0.4/8.6/0.5/0.8
Food waste vermicompost % N/P/K/organic C/Mg/Fe: 1.3/2.7/9.2/19.5/4.4/23.3
Paper Waste Vermicompost % N/P/K/Organic C/Mg/Fe: 1.0/2.7/6.2/17.2/4.5/6.2

Neni kompost jako kompost...na tom se shodnem :)

Pemek

Active member
Jedno se ale musi nechat, kdyz sem pouzil vermikompost jako vrchni hnojeni , je to brutalne prorostly korenama a kytka se vubec nepali .
U matky lady berry sleduju ze si litr kompostu spotrebovala cca za jeden mesic , do ted sem lil jen vodu .
Ale musim zminit co psal elanius , gg44 x ck pheno 3 a pheno 1.
3 je dj short , prepalil sem ji N a to jen vodou s enzimy, do ted valim jen vodu, kytka porad zelena se slepicima paratama, pheno 1 musim uz 2 tydny celkem radsky krmit , na oboje byl pouzit recyklovanej substrat s primesi supermixu ,kokosu a dolomitu.
Takze genetika je zaklad a u kazdyho ten mix bude urcite jinej a bude jinak fungovat.
Problem u elania vidim v tom ,ze horko tezko zmeri pomer zivin, tudis jeho vermikompost muze byt o dost silnejsi na dusik nez ten komercni. Ovsem pokud se stim nauci clovek pracovat ,verim ze to muze byt kvalitnejsi zdroj zivin nez komercni kompost.
Hlavne bez emoci panove, pro me sou to cenny informace a vse si pisu ;)

elanius

Well-known member
Veteran
Tak je dulezite si uvedomit, ze sa bavime o komercnom vermikomposte vyrabanom z trusu hospodarskych zvirat, ktore su krmene z vacsinovej casti granulovym krmivem, chemickymi doplnkami vitaminov a mineralov a pripadne nejake to antibiotikum pro zachovani zivota v tych silenych podminkach. Casy kedy zvirata dostavali mix prirodnych surovin jak potravu su davno prec.
Ale ked chcem byt ferovy tak mas pravdu, nemozem povedat ze je muj domaci vermikompost lepsi, pretoze to nehodlam analyzovat. Je to len muj nazor a muj dobry pocit, ze vim co do toho davam. Samozrejme pouzivam vsetko co dobry kompost potrebuje a to je zdroj uhlika - napr karton, zdroj kalcia a vapnika - skorapky vajec a trochu dolomitu a samozrejme zelenina a ovoce, ktore denne spotrebujem, coz tomu doda najsirsi spektrum prvku a mikroprvku. Cele to lezi v mixe kartonu a kokosoveho vlakna. Robim to tak, jak sa vzdy robil kompost a nikdo sa o pomer C:N nestaral. Len sa snazim pouzivat vic vstupneho materialu, ktory obsahuje PK, protoze N tam je pre moje ucely dostatecne. Se spetkou tohoto kompostu sa vsetko okamzite zazelena a roste jak silene, chut a vona je uplne nekde inde. V podstate som s tym zacal po prejiti vlakna o domacom vermikomposte a prave z duvodu ze kazdy ospevoval kvalitu konecneho produktu. To co tu pisem su moje prakticke skusenosti, ne teoria. Kludne si to kazdy moze otestovat sam a vyskusat vacsi davky kompostu, treba dojde na ine vysledky podla toho jaky kompost pouzije. Ale ten kto pestuje Sativy a Shortovu liniu predpokladam dojde k podobnemu zaveru a to ze menej je nekedy vic

metracek

Well-known member
Veteran
Tak je dulezite si uvedomit, ze sa bavime o komercnom vermikomposte vyrabanom z trusu hospodarskych zvirat, ktore su krmene z vacsinovej casti granulovym krmivem, chemickymi doplnkami vitaminov a mineralov a pripadne nejake to antibiotikum pro zachovani zivota v tych silenych podminkach. Casy kedy zvirata dostavali mix prirodnych surovin jak potravu su davno prec.
Ale ked chcem byt ferovy tak mas pravdu, nemozem povedat ze je muj domaci vermikompost lepsi, pretoze to nehodlam analyzovat. Je to len muj nazor a muj dobry pocit, ze vim co do toho davam. Samozrejme pouzivam vsetko co dobry kompost potrebuje a to je zdroj uhlika - napr karton, zdroj kalcia a vapnika - skorapky vajec a trochu dolomitu a samozrejme zelenina a ovoce, ktore denne spotrebujem, coz tomu doda najsirsi spektrum prvku a mikroprvku. Cele to lezi v mixe kartonu a kokosoveho vlakna. Robim to tak, jak sa vzdy robil kompost a nikdo sa o pomer C:N nestaral. Len sa snazim pouzivat vic vstupneho materialu, ktory obsahuje PK, protoze N tam je pre moje ucely dostatecne. Se spetkou tohoto kompostu sa vsetko okamzite zazelena a roste jak silene, chut a vona je uplne nekde inde. V podstate som s tym zacal po prejiti vlakna o domacom vermikomposte a prave z duvodu ze kazdy ospevoval kvalitu konecneho produktu. To co tu pisem su moje prakticke skusenosti, ne teoria. Kludne si to kazdy moze otestovat sam a vyskusat vacsi davky kompostu, treba dojde na ine vysledky podla toho jaky kompost pouzije. Ale ten kto pestuje Sativy a Shortovu liniu predpokladam dojde k podobnemu zaveru a to ze menej je nekedy vic

To je urcite pravda, v dnesnim svete. No ale o nic lip na tom neni to co do toho kompostu strkas ty :) Ten ekovermes ma certifikat ekologickeho zemedelstvi. Takze verim stejnym stemplum, jako ty kdyz si kupujes ten "bio banan" kterej tam pak hodis.
Pomer C:N se resil vzdycky. Nase babicky to meli v oku, bez spravneho pomeru totiz v normalnim kompostu nezacnou ani potrebne tleci procesy. U vermikompostu krmis zizaly, takze nepoznas ze ti ten kompost netleje a mas tam uhliku moc. Chovem zizal a svym vermikompostem sem si prosel uz davno, chapu ze se o to nezajimas do hloubky, me to taky prestalo bavit. Za me je to nedocenitelna vec, ale jen kdyz je opravdu kvalitni. A ne kazdej vermikompost je stejne kvalitni, muj domaci teda nikdy kvalitnejsi nez kupovanej nebyl. Ale treba si nadanejsi komposter :)

Pemek

Active member
Nechci se vam do toho nijak vtirat ,ale rekl bych ze elaniovi to funguje vic nez dobre a mluvi hlavne z praxe , jako nevyhodu vidim to ,ze jeho kompost proste nenakopirujes. Ale ruku na srdce , slupka od bananu je podle me vic bio nez hovinka plny granuli.
Problem je v tom ze dnesni latka slova "bio" je postavena strasne nizko a dostane to kdejakej blb kterej nepracuje s chemkama.
Uprime , u nas na druzstvu si taky hraji na bio chov a ty podminky videt nechcete.
Timto bych to slovickareni uzavrel ,pac uz to zacina byt o tom kdo ma lepsi kompost :D

elanius

Well-known member
Veteran
To je urcite pravda, v dnesnim svete. No ale o nic lip na tom neni to co do toho kompostu strkas ty :) Ten ekovermes ma certifikat ekologickeho zemedelstvi. Takze verim stejnym stemplum, jako ty kdyz si kupujes ten "bio banan" kterej tam pak hodis.
Pomer C:N se resil vzdycky. Nase babicky to meli v oku, bez spravneho pomeru totiz v normalnim kompostu nezacnou ani potrebne tleci procesy. U vermikompostu krmis zizaly, takze nepoznas ze ti ten kompost netleje a mas tam uhliku moc. Chovem zizal a svym vermikompostem sem si prosel uz davno, chapu ze se o to nezajimas do hloubky, me to taky prestalo bavit. Za me je to nedocenitelna vec, ale jen kdyz je opravdu kvalitni. A ne kazdej vermikompost je stejne kvalitni, muj domaci teda nikdy kvalitnejsi nez kupovanej nebyl. Ale treba si nadanejsi komposter :)

No, cela moja rodina su zahradnici, mame v rodine ovocne sady, zeleninove sady a komposty a vermikomposty na kazdej zahrade ale co ja o tom vim? Uz vidim moje babicky jak im zacnem vykladat o spravnem pomeru C:N :D, mozem ti povedat ze jedna z nich by ma rovno poslala do rite. Kazdy ma svuj nazor a ja ti ten tvuj neberu ale mam na vec dost odlisny pohled. Kompostovani je jednoducha vec, netreba to komplikovat.

Pemek: Mimochodem, muj vermikompost je skoro blato, je zivy a neni suseny. Mozno aj preto bol tak silny, mam v plane ho vysusit a nadrtit na jemno podobne jak to ma jemny vermikompost z ekovermes a treba sa bude uvolnovat pomalsie. Nechcem aby to vyznelo ze ekovermes zatracuju, sam som jeho vermikompost pouzival v minulosti a fungoval dobre :tiphat:

metracek

Well-known member
Veteran
No, cela moja rodina su zahradnici, mame v rodine ovocne sady, zeleninove sady a komposty a vermikomposty na kazdej zahrade ale co ja o tom vim? Uz vidim moje babicky jak im zacnem vykladat o spravnem pomeru C:N :D, mozem ti povedat ze jedna z nich by ma rovno poslala do rite. Kazdy ma svuj nazor a ja ti ten tvuj neberu ale mam na vec dost odlisny pohled. Kompostovani je jednoducha vec, netreba to komplikovat.

Pemek: Mimochodem, muj vermikompost je skoro blato, je zivy a neni suseny. Mozno aj preto bol tak silny, mam v plane ho vysusit a nadrtit na jemno podobne jak to ma jemny vermikompost z ekovermes a treba sa bude uvolnovat pomalsie. Nechcem aby to vyznelo ze ekovermes zatracuju, sam som jeho vermikompost pouzival v minulosti a fungoval dobre :tiphat:

Myslim ze je to celkem zajimava debata. Elaniuse samozrejme respektuju a vim ze vi co a jak. Proto me s nim bavi diskutovat :) Abych tak nejak vyjadril ze to neni zadny boj, jen diskutuju.

Pomer hnedeho ku zelenemu by babicce uz neco urcite rekl, ale to je nakonec uplne fuk..
Nevim jestli vis ze spravne vyzrati vermikompostu se zkousi tak ze se v nem nechaji klicit fazole, hrach. Pokud maji popalene/deformovane listy, neni kompost spravne vyzralej. Spravne vyzralej vermikompst neposkodi vykliceny hrach a jsem presvedceny ze tim padem neudela nic ani te shortove genetice. O tom byla cela moje debata o tvem vermikompostu. Ze asi nebude uplne idealni pokud ti poskozuje rostliny, to totiz kvalitni vemikompost delat nema.
Rozumim ze se ti s tim tvym "ostrejsim" treba i lepe pracuje a respektuju to, ale nevyvraci to fakt ze je wormcompost plnohodnotny hnojivo a dalo by se v nem normalne pestovat. Jen se tobe zrejme nepodarilo takovej vermikompost vytvorit, ale to neplati na vsechny vermikomposty-
Zase tak jednoduchy ze nahazes na hromadu co se ti behem roku naskytne a z toho je pak vzdycky idealni kompost na vystupu -tak jednoduchej zazrak to nebude. Nehlede na to ze mas pokazde ten kompost jinej, ekovermes tam dava porad stejne slozky v urcitych pomerech. Diky tomu ze znaji presne slozeni na vstupu ho znaji i na vystupu. V tom velkym to maji lip pohlidany nez to muze mit clovek pohlidany v malem. Netvrdim ze je tvuj domaci k nicemu, to urcite ne. Chapu ze je to lepsi pocit si ho udelat sam a nemylsim si ze je to spatne. Ja taky ten svuj domaci porad pouzivam k melounum, rajcatum a kytkam na zahrade a ma pozitivni dopad. Melouny mi rostou vlastne vicemene jen v nem. Ale cannabisu dam osobne radej ten ekovermes, protoze s nim mam lepsi vysledky. Sam sem si to vyzkousel a je to jen poznatek z moji praxe, chapu ze to vidime kazdej jinak a nemyslim ze je to spatne :) Jsme na diskuznim foru, tak diskutejem. Aspon se tu neco deje a treba se dozvim neco noveho.

A pripada mi ze by me meli ekovermes zacit platit!! Aspon v naturaliich, uz jim delam reklamu peknou chvili :D Ale ja z nich mam pocit ze to delaji poctive a z presvedceni, ikdyz na tom tak ryzuji... Narozdil od kolegy pemka znam i par poctivych eko zemedelcu, kteri se snazi to delat opravdu poctive. Tak mi neprijde uplne fer je hned automaticky mit za smejdy.

Pemek

Active member
Jiste ze znam zemědělce co sou poctivi ,ja mluvil o celym tom spolku, je to banda retardu jak ve slunce seno. A ne jen u nas.
V okoli je nastesti dost eko lidi co ro delaji poctive, nehlede na jednoho borca nedaleko co jede bio rajcata, vetsinu si dela sam vcetne kompostu a dodava pak vysledek do obchodu k soukromnikum. Ale ten mi 200k kompostu neda do zasoby :D
Debata je to zajimava , verim ze mate v podstate pravdu oba dva , jen elanius se stim naucil pracovat , kdyby to dal me, tak dopadnu jak se supermixem ala slepici paraty.
Jeste mam technickou, kde kupujete ten vermikompost ? Primo od ekovermes prez net ?
Edit , jojo metracku, ty si vlastne napichlej borec od ekovermes a biobizz :D