What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Zeptejte se na cokoliv, - konopné i nekonopné otázky

metracek

Well-known member
Veteran
Jiste ze znam zemědělce co sou poctivi ,ja mluvil o celym tom spolku, je to banda retardu jak ve slunce seno. A ne jen u nas.
V okoli je nastesti dost eko lidi co ro delaji poctive, nehlede na jednoho borca nedaleko co jede bio rajcata, vetsinu si dela sam vcetne kompostu a dodava pak vysledek do obchodu k soukromnikum. Ale ten mi 200k kompostu neda do zasoby :D
Debata je to zajimava , verim ze mate v podstate pravdu oba dva , jen elanius se stim naucil pracovat , kdyby to dal me, tak dopadnu jak se supermixem ala slepici paraty.
Jeste mam technickou, kde kupujete ten vermikompost ? Primo od ekovermes prez net ?
Edit , jojo metracku, ty si vlastne napichlej borec od ekovermes a biobizz :D

Ja sem to kupoval v mistnim gshopu, ale uz to nevedou tak sem si ted nabil hubu s vermikompostem z jinych zdroju. Tohle kolo pleju pravidelne zahradku i indoor... :D Priste to asi objednam pres net, ale sem zvedavej na dopravu ten vermikompost je hrozne tezkej.

Ono mezi kompostama jsou rozdily asi jako mezi znackama hnojiv :) Vsechno je to organika, ale jsou tam male odlisnosti (biobizz,biocanna, plagron alga) Takze si myslim ze zamyslet se nad tim co v tom kompustu realne mam a co je v nem nejlepsi mit je docela na miste. Rozhodne jsou lepsi a horsi komposty, tak jako lepsi a horsi tekuty hnojiva.

Dogons

Active member
domácí vermikompost nehledal bych v tom nic složitého metracku slupky od banánu okurek brambor jablek a další biologický odpad o zbytek se už postarají Eisenia andrei.
malá ukázka rostliny co je náročnější na živiny nežli ganja čistě pěstovana ve vermikompostu ničím už vice nehnojená
picture.php

elanius

Well-known member
Veteran
Myslim ze je to celkem zajimava debata. Elaniuse samozrejme respektuju a vim ze vi co a jak. Proto me s nim bavi diskutovat :) Abych tak nejak vyjadril ze to neni zadny boj, jen diskutuju.

Pomer hnedeho ku zelenemu by babicce uz neco urcite rekl, ale to je nakonec uplne fuk..
Nevim jestli vis ze spravne vyzrati vermikompostu se zkousi tak ze se v nem nechaji klicit fazole, hrach. Pokud maji popalene/deformovane listy, neni kompost spravne vyzralej. Spravne vyzralej vermikompst neposkodi vykliceny hrach a jsem presvedceny ze tim padem neudela nic ani te shortove genetice. O tom byla cela moje debata o tvem vermikompostu. Ze asi nebude uplne idealni pokud ti poskozuje rostliny, to totiz kvalitni vemikompost delat nema.
Rozumim ze se ti s tim tvym "ostrejsim" treba i lepe pracuje a respektuju to, ale nevyvraci to fakt ze je wormcompost plnohodnotny hnojivo a dalo by se v nem normalne pestovat. Jen se tobe zrejme nepodarilo takovej vermikompost vytvorit, ale to neplati na vsechny vermikomposty-
Zase tak jednoduchy ze nahazes na hromadu co se ti behem roku naskytne a z toho je pak vzdycky idealni kompost na vystupu -tak jednoduchej zazrak to nebude. Nehlede na to ze mas pokazde ten kompost jinej, ekovermes tam dava porad stejne slozky v urcitych pomerech. Diky tomu ze znaji presne slozeni na vstupu ho znaji i na vystupu. V tom velkym to maji lip pohlidany nez to muze mit clovek pohlidany v malem. Netvrdim ze je tvuj domaci k nicemu, to urcite ne. Chapu ze je to lepsi pocit si ho udelat sam a nemylsim si ze je to spatne. Ja taky ten svuj domaci porad pouzivam k melounum, rajcatum a kytkam na zahrade a ma pozitivni dopad. Melouny mi rostou vlastne vicemene jen v nem. Ale cannabisu dam osobne radej ten ekovermes, protoze s nim mam lepsi vysledky. Sam sem si to vyzkousel a je to jen poznatek z moji praxe, chapu ze to vidime kazdej jinak a nemyslim ze je to spatne :) Jsme na diskuznim foru, tak diskutejem. Aspon se tu neco deje a treba se dozvim neco noveho.

A pripada mi ze by me meli ekovermes zacit platit!! Aspon v naturaliich, uz jim delam reklamu peknou chvili :D Ale ja z nich mam pocit ze to delaji poctive a z presvedceni, ikdyz na tom tak ryzuji... Narozdil od kolegy pemka znam i par poctivych eko zemedelcu, kteri se snazi to delat opravdu poctive. Tak mi neprijde uplne fer je hned automaticky mit za smejdy.

Ja ta take respektujem metracku :) tvuj ECSD je jeden z najkrajsich jake sem tu videl ale faktem ostava ze obidva sa zda sa specializujeme na inu oblast a tvoja teoria jednoducho neni univerzalna.

Samozrejme ze pomer hnedeho k zelenemu je zaklad, bez toho by ti zadny kompost ani nefungoval. Co ja tvrdim je, ze ten pomer nemusis analyzovat na % a presne trefit nejaku hodnotu aby si mal kvalitny kompost. Tvrdis ze u vermikompostu na pomeru C:N nezalezi, protoze krmis zizaly a oni produkuju kompost aj bez spravneho pomeru C:N. Naopak, v prostredi ktore bude mat nevyvazeny pomer ti zizaly nebudu prosperovat. Ale pointa je, ze pokud mas kvalitnu podestylku a pri krmeni prihodis aj nastrihany karton, ktory zaisti dostatecny prisun uhliku zizaly prosperovat budu a uvidis to na ich populacii. Ale kde je v tomto veda, to nechapem. Nic nemusim merit, proste mas urcite zaklady a kompostujes. Nepotrebujes analyzovat pomer C:N...

Pokud mas vlastny komposter, automaticky dojdes k tomu ze ti tam bude neco klicit, to je jasna vec. Neco co bezne pozoruju u seba, vyklici tam vsetko o tom zadna a to ma privadza k otazke, jak si prisiel na to ze muj VK rastliny poskozuje? Pisal som o tom, ze maju prebytok dusika (zadne spalene listy, to nikdy u VK neuvidis, ale leaf claw je neco ine) a to automaticky neznamena nekvalitny kompost. Urcite rozumis tomu, ze kazda rastlina ma ine naroky na hnojeni a iny prijem zivin. To co som sa tu snazil vysvetlit je fakt, ze pokud pestujes ciste sativy a Shortovu liniu, tak staci pouzivat menej VK pro rovnaky efekt. Ty tvrdis ze to neni pravda a proto vidim ze tato debata nema zmysel, protoze sa pohybujes stale len v teoretickej rovine, kdezto ja v praktickej. Skus si namisat 40% VK do substratu a zasad tam Blueberry alebo cistu sativu, uvidis co sa stane ked to prepnes na kvet. Jediny spusob jak to ukocirovat je dat im tak dlhy veg. cyklus, ze rastliny zacnu stracat tu tmavo zelenu farbu a vtedy je pravy cas na prepnuti na kvet, nasledne sa po 2 tyzdnoch uplne zmeni farba listu na tmavo zelenu, protoze rastlina zmeni prijem dusiku.
Tak nejak uz tusim ze sa tato myslenka znovu strati, takze opakuju. Ani prebytek mojho silnejsieho VK nic Shortovej genetike neudela, pokud je v raste, ale okamzite jak prepnes na kvet tak ma priliz vela dusiku a zacnu sa tocit listy. Ostatne odrody mimo BB liniu na to tak nereaguju a maju proste tmavo zelene listy ktore nakonec vyblednu pri dozravani. Ale moja rada bola reakcia na Pemkovu otazku a vim ze pestuje moje semena. Ked sa bude ridit tvojim nazorom uvidi to co tu popisuju a vlastne na to uz dosel sam, bavili sme sa o tom skorej ked riesil ze su jeho listy pokrutene ze supermixu. Myslis ze je supermix nekvalitne hnojivo? Alebo ho tam dal priliz vela?

Ale nechme na chvilu muj vermikompost a obratme list.
Momentalne jedu varku na semena a mam v skrini na kvete Shortove rastliny, GG#4,ECSD a par dalsich, ktore su v kupovanem bio substrate pre zeleninu s vermikompostem, substrat ma EC 1. Rastliny mali uplne minimalnu rastovu periodu. Cela Shortova linia ma tmavo zelene listy a niektore ich maju pokrutene, rovnako aj Haze. Elity su v klide a zadne kruteni sa nedeje. Toto je ta prax ktora ti prave chyba a proto chapu ze pises co pises, sam som kedysi cital rovnaku teoriu ako ty ale hovorim ti tu ze prax je ina. Podla toho co pises je to spatny substrat, resp spatny vermikompost alebo ostatne organicke hnojiva? Podla mna je to prebytek zivin u rastlin, ktore su geneticky naprogramovane na prostredi s nizkym obsahem zivin.

Dalsi vec je prostredi, intenzita svetla. Pises ze je jedno ci budu rastliny venku alebo pod sodikem, pokud je kvalitny vermikompost zadny prebytek dusika sa nedeje. Na zaklade mojich skusenosti vim ze to tak neni. Ked mas slabu intenzitu svetla, rastliny mimo hot spot budu mat vzdy mensiu premenu energie a mensiu spotrebu zivin a vtedy sa prave mozu prejavit pokrutene alebo tmavo zelene listy. Rastliny v rovnakom substrate priamo pod svetlom budu mat zdravo zelenu farbu. Momentalne mam 2x 100w LED a deje sa presne jav ktory ti tu opisujem.

No a abych tu netlachal do vetru, hodim ti sem fotky ktore demonstruju presne to co popisujem vyssie.

elanius

Well-known member
Veteran
GG4 a Blueberry, pokud si precital text vyssie je ti jasne ktora je Blueberry. Gorilla ma dusiku take priliz, ale reaguje len jemnym ohybem listu, kdezto citlivka Blueberry je z toho cela posahana.
picture.php

Fotka Haze mimo hotspot na kraji skrine, leaf claw v zacatku a bolo by to horsie, do tyzdna sa uvolni miesto, pojde pod svetlo a bude to v cajku..
picture.php

Haze primo pod svetlem, zadny leaf claw sa nekona protoze ma adekvatnu vymenu energie a je schopna spotrebovat dusik v substrate.
picture.php

Pemek

Active member
Jo, to co mas na haze mi presne dela gg4 x ck pheno 3 .
Ale nakonec jsem rad ze to tak mam ,pac aspon vim co je dj short :D .
Jinak uz muzu taky posoudit mnozstvi svetla , ted jedu blueberry x critical mass pod 600w ledkama , behem 2 tydnu po prepnuti vyzadovali pohnojit a to sem jim jim dal 0.4 l supermixu .

metracek

Well-known member
Veteran
Tak jen ve zkratce :D Vim ze kdybych namichal 40% TVEHO vk tak to bude zlobit. Kdybych namichal 40% vk od ekovermes tak by prebytek dusiku rostliny netrapil. On tam v tom kompostu ten dusik nestoji v rade v mineralni forme a neceka az ho koreny absorbuji jak v hydru. Ne, dusik je v kompostu v organickych slouceninach, ktere nemuzou koreny prijmout. A az procesem mineralizace se za pomoci mikroorganismu dostava dusik do formy vyuzitelnou rostlinou. A co ze je jeden z hlavnich faktoru ovlivnujici mineralizaci? Pomer mezi C:N, hnedy:zeleny chces-li (a jsme zpatky na zacatku). Tobe se ten spravny pomer trefit zrejme nepodarilo. Zakladas si na empirismu, ale chybi ti hodne zakladni teorie o tom co vlastne delas.

Tabulku 16-ti ruznych vermikompost smesi a obsah dusiku v nich.

picture.php

Suroviny (v obj. %)
1 sláma 50 % + digestát 50 %
2 sláma 75 % + digestát 25 %
3 sláma 50 % + digestát 50 %
4 sláma 25 % + digestát 75 %
5 digestát 100 %
6 sídlištní bio. 50 % + papír 50 %
7 sídlištní bio. 75 % + štěpka 25 %
8 sídlištní bio. 50 % + papír 50 %
9 sídlištní bio. 75 % + štěpka 25 %
10 sídlištní bio. 50 % + papír 50 %
11 papír 100 %
12 zahradní bio. 50 % + č. kal 50 %
13 zahradní bio. 100 % obj.
14 zahradní bio. 50 % + č. kal 50 %
15 zahradní bio. 25 % + č. kal 75 %
16 č. kal 100 %

Opravdu neni kompost jako kompost......

metracek

Well-known member
Veteran
domácí vermikompost nehledal bych v tom nic složitého metracku slupky od banánu okurek brambor jablek a další biologický odpad o zbytek se už postarají Eisenia andrei.
malá ukázka rostliny co je náročnější na živiny nežli ganja čistě pěstovana ve vermikompostu ničím už vice nehnojená
View Image

Krasa dogone. Rozhodne netvrdim ze je nemozne udelat kvalitni kompost doma. Pokud se ti dari udelat tak kvalitni jak od tech ekovermes tak ti muzu ja jen zavidet :) Ja sem to nikdy nezvladl a indoor se v mem vk cannabisu uplne skvele nikdy nedarilo.

Dogons

Active member
ehm dovolím si tvrdit že můj domácí je daleko výživnější než ten komerční od těch ekovermes a to na 100%

Pemek

Active member
Sakra vy to probirate nejak moc do hloubky :D.
Kdo by byl rek ze skromna otazka rozpouta takovou debatu.
Kazdopadne nestiham vstrebavat vsechny informace tak zapisuju. Klidne debatujte dal ,ja se rad ucim :)
Zajimava diskuze .
Edit. Pokud ekovermes nevydrzi dlouho pro kytky jako zdroj zivin , stacilo by pak prolivat kvetinace jednou za 2 tydny kompostovym cajem jen z vermiku ? Minimalne jako doplnek to stacit bude co ?
Vy resite chemicky slozeni vermikompostu a co presne do nej pridat a ja se ptam jak zalivat kytky :D .

Flores

Active member
Kdybych namichal 40% vk od ekovermes tak by prebytek dusiku rostliny netrapil.

Eli ale taky píše, že Shortové gény sú na obsah N v kvete podstatne náchylnejšie. Nie je práve to to podstatné, v čom sa teória s praxou rozchádza? :)

elanius

Well-known member
Veteran
Tak jen ve zkratce :D Vim ze kdybych namichal 40% TVEHO vk tak to bude zlobit. Kdybych namichal 40% vk od ekovermes tak by prebytek dusiku rostliny netrapil. On tam v tom kompostu ten dusik nestoji v rade v mineralni forme a neceka az ho koreny absorbuji jak v hydru. Ne, dusik je v kompostu v organickych slouceninach, ktere nemuzou koreny prijmout. A az procesem mineralizace se za pomoci mikroorganismu dostava dusik do formy vyuzitelnou rostlinou. A co ze je jeden z hlavnich faktoru ovlivnujici mineralizaci? Pomer mezi C:N, hnedy:zeleny chces-li (a jsme zpatky na zacatku). Tobe se ten spravny pomer trefit zrejme nepodarilo. Zakladas si na empirismu, ale chybi ti hodne zakladni teorie o tom co vlastne delas.
Opravdu neni kompost jako kompost......

mno, pises tu o respektu a diskuznim foru a tak som sa snazil diskutovat na ten monstr prispevek mi odpises utokem na moje vedomosti a kvalitu mojeho humusu ? :D mozem sa len usmit...
Nemysli si, ze nemam nastudovanu teoriu ale narozdil od teba tu teoriu testujem v praxy a pisem tu svoje skusenosti. Stale sa chytas pomeru C:N a pises ze o tom nic nevim. Doporucujem ti v klide si precitat znovu muj predchadzajuci prispevek, asi ti neco uniklo.
Pises o procese mineralizace a myslis si, ze o tom nic nevim. Co ty vis co ja vim metracku? Cital som knihu teaming with microbes a cital som thread organiku tu na icmagu, vim jaka je teoria tak bych ocenil keby si sa do mna prestal v tomto smere navazat.
Tvuj problem je, ze si neco precitas a automaticky to aplikujes bez ohledu na ruznorode faktory ktore moze ovplyvnovat danu teoriu.
Myslis, ze v 3 - 5l kvetinaci vytvoris rovnake podminky pro mikrobakterialnu aktivitu jak v prirode? Myslis ze ked pouzivas tekute hnojiva tak sa v hline udrzuje spravny pomer mikrobu? Aj toto sa tu riesilo, docela sa divim ze ti to uniklo, ked tak rad citas...
Vermikompost rastlina nedokaze vstrebat, jedine za pomoci mikrobu? wtf? Rastlina vstrebava prvky podla svojich moznosti a prostredi v ktorom sa vyskytuje. Pokud je tam spravna mikrobaketrialna aktivita, idealne navyse plesne tak funguje proces symbiozy. Co sa tyka bakterii tak spracovavaju organiku a mineraly, ktore rastlina potrebuje a na oplatku im rastlina posiela korenmi cukry a karbohydraty. Ale pokud tam idealna bakt. aktivita neni, rastlina dokaze spracovat hnojivo aj sama. Napisat ze VK nedokaze spracovat je uplny bullshit. Co ked rozpustim VK vo vode a dam jej postrek na listy. Nevezme si zadne ziviny? Samozrejme ze ano, voda ich aktivuje, funguje to aj v korenoch.

V mojem minulem prispevku sem bolestne vyjadril ze prave testujem kupovany kvalitny substrat s vermikompostem. (Ne s MOJIM vermikompostem)
A znovu sa mi potvrdzuje moja skusenost, ktoru opisujem. Takze aj tento vermikompost je spatny a dobry ma len ekovermes? Len po mne prosim ta nehod dalsi graf xD

elanius

Well-known member
Veteran
ehm dovolím si tvrdit že můj domácí je daleko výživnější než ten komerční od těch ekovermes a to na 100%

..a ja s tym plne suhlasim.

Dnes som nad tym uvazoval, ci je mozne ze bude komercny vermikompost lepsi a moje uvahy skoncili v momente, kedy som do hromady bio odpadu hodil hermankove kvety z caju. Ked vytvaram kompost z tak ruznorodeho materialu, ktory mi prechadza cez ruky, bude obsahovat najsirsie spektrum zivin a mikroprvkov na ktore sa komercny kompost vyrabany pre profit nikdy nechyti...

metracek

Well-known member
Veteran
mno, pises tu o respektu a diskuznim foru a tak som sa snazil diskutovat na ten monstr prispevek mi odpises utokem na moje vedomosti a kvalitu mojeho humusu ? :D mozem sa len usmit...
Nemysli si, ze nemam nastudovanu teoriu ale narozdil od teba tu teoriu testujem v praxy a pisem tu svoje skusenosti. Stale sa chytas pomeru C:N a pises ze o tom nic nevim. Doporucujem ti v klide si precitat znovu muj predchadzajuci prispevek, asi ti neco uniklo.
Pises o procese mineralizace a myslis si, ze o tom nic nevim. Co ty vis co ja vim metracku? Cital som knihu teaming with microbes a cital som thread organiku tu na icmagu, vim jaka je teoria tak bych ocenil keby si sa do mna prestal v tomto smere navazat.
Tvuj problem je, ze si neco precitas a automaticky to aplikujes bez ohledu na ruznorode faktory ktore moze ovplyvnovat danu teoriu.
Myslis, ze v 3 - 5l kvetinaci vytvoris rovnake podminky pro mikrobakterialnu aktivitu jak v prirode? Myslis ze ked pouzivas tekute hnojiva tak sa v hline udrzuje spravny pomer mikrobu? Aj toto sa tu riesilo, docela sa divim ze ti to uniklo, ked tak rad citas...
Vermikompost rastlina nedokaze vstrebat, jedine za pomoci mikrobu? wtf? Rastlina vstrebava prvky podla svojich moznosti a prostredi v ktorom sa vyskytuje. Pokud je tam spravna mikrobaketrialna aktivita, idealne navyse plesne tak funguje proces symbiozy. Co sa tyka bakterii tak spracovavaju organiku a mineraly, ktore rastlina potrebuje a na oplatku im rastlina posiela korenmi cukry a karbohydraty. Ale pokud tam idealna bakt. aktivita neni, rastlina dokaze spracovat hnojivo aj sama. Napisat ze VK nedokaze spracovat je uplny bullshit. Co ked rozpustim VK vo vode a dam jej postrek na listy. Nevezme si zadne ziviny? Samozrejme ze ano, voda ich aktivuje, funguje to aj v korenoch.

V mojem minulem prispevku sem bolestne vyjadril ze prave testujem kupovany kvalitny substrat s vermikompostem. (Ne s MOJIM vermikompostem)
A znovu sa mi potvrdzuje moja skusenost, ktoru opisujem. Takze aj tento vermikompost je spatny a dobry ma len ekovermes? Len po mne prosim ta nehod dalsi graf xD

Trcohu me nastvalo ze mi zacinas vkladat do ust veci co bych nikdy nerekl, tak sem byl mozna neprimerene ostrej.

Ale tvrzeni "[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Tvrdis ze u vermikompostu na pomeru C:N nezalezi" Pritom ti od zacatku tvrdim opak, o tom je cela diskuze. Jen zminka toho ze tu u zizal nepoznas tak jednodusse jako v normlanich kompostu (protoze to zizaly zbagruji nakonec i tak, ikdyz o dost pomaleji) te asi zmatl. Ale sem rad ze sis po 3 prispevcich kdy sem se ti to marne snazil vysvetlil, nasel ten vyznam C:N. Aspon se ta diskuze neminula ucinkem uplne.

V cerstvem nevyzralem vermikompostu ti nevyklici kde co.. Uvolnuje se v nem hodne amoniaku ktery choloustive rostliny poskodi (a klicici rostlinky jsou choloustive) Psal si ze tvuj vermikompost doslova tece a chtel by si ho susit a drtit na mensi kousky. Tak by vemikompost vypadat nemel, ten je od zizal rozdrcenej na velmi male kousky a ma urcitou idealni vlhkost jinak tam preziji jen anaerobni bakterie.

Rozumim tvym poznatkum o sative, potazmo shortove genetice jako o nachylnejsi na dusik. To opravdu neni novinka a nic o cem by jsme meli diskutovat. To je cisty fakt! Kazda rostlina ma trochu jine pozadavky, ale v organice tohle do znacne miry ridi prave mykhorizae a ta zasobi rostlinu zivinama tolik kolik potrebuje, kazdou se specifickyma pozdavkama ve stejnem organickem materialu. Pokud se ta rovnovaha necim nerozhodi. Treba neulezelim kompostem s vysokym obsahem amoniaku.

Co se tyka toho super mixu opravdu to nepavazuju za nic svetoborneho a to pemek vi uz dlouho. Sam sem s nim moc dobre vysledky nemel, ale nezaobiral sem se jim tak dlouho a hluboce abych to mohl vylozene hanit.

S intenzitou svetla si netroufam s tebou diskutovat, muze to mit vliv. Zni to logicky. V tom se ale ja neorientuju tak abych o tom diskutoval. Ale uz mi trochu unika souvislost. Me slo o to ze je vermikompost plnohodnotne hnojivo, pokud je kvalitni. Jen aby sme si to pripomenuli co tu resime.
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Ze sis nabil hubu i s nejakym kupovanym se nedivim. Uz sem tady taky psal ze sem si tu hubu parkrat rozbil....nevim jestli je ekovermes jedinej kvalitni, je jedinej kvalitni o kterym vim ja.

Nevim z ceho mas pocit ze netestuju sve teorie v praxi, ja bych rekl ze to delam s uspechem :)

Oprvadu si nemyslim ze takovou rovnovahu udelas v 3-5l kvetniku. A kdyby sis cetl me posty pozorne vsiml by sis hned v prvnim nebo v druhem ze by podle meho takovej kvetnik mel byt idealne 50L. Aby fungoval jen vermikompost.

[/FONT]Ten posledni odstavec o rozkladani hnojiv samotnou rostlinou bez bakterii vynecham, protoze mi tvrzeni v nem pripadaji uz az moc mimo.

Cumim jak silnou vazbu k tomu svemu kompostu mas ze nejsi schopny ani pod tihou tolika logickym argumentu pripustit ze muze byt chyba treba, moznaaa i v nem. Tomu rikam laska! :D A neber to tak osobne, porad si myslim ze ses super pestitel. Urcite k tomu neni potreba znat kdejaky teorie :) Ale na skodu to taky nebude :D
[/FONT]

Pemek

Active member
Chlapci hodil bych tuhle kapitolu za hlavu a pokracoval dal v tom co kazdej doma dela :) .
At uz je elaniuv kompost dobrej nebo ne , pravdou zustava ze mu funguje a naucil se snim delat .
I kdyz o tom houby vim, tak sem porad nazoru ze konopi je plevel , nekdy trochu vic nachylnej nez by sme chteli a nejaka extra chemicka veda to neni .
Vy se tady bavite o nsjakych zakladnich znalostech , coz mi prijde docela smesny kdyz se podivam na to co ste oba dokazali , povazuju to za uplne bezpredmetny slovickareni ,tak mi prosim nekazte moji predstavu o vasich schopnostech.
Ja jel hydro, mineralni hnojky v substratu ,6 l kvetinace , ted se mi zda i 11l malo a budu zkouset 20l kyble a 70l bedny , organiku , kompostovy caje atd atd.
Tak daleko bych se nikdy nedostal nebyt metrackovyho kopance kterej me zasvetil a elaniove pomoci snad se vsim s cim se potykam, vcetne pomeru zivin a postupu pri michani substratu.
Oba dva ste dobri groweri s odlysnyma nazorama , u obou funguje to co delate a taky verim ze oba si odnesete nejakou zkusenost z te diskuze a nakonec bude pravda nekde uprostred , vylepsovat se da lecos .
Metrackovi supermix nefungoval ,nebo nebyly kytky podle jeho predstav , ja ho treba pouzivat budu a to i spolecne s vermikompostem. Prinejmensim nekterym odrudam to nevadi a jedou po tom solidne ,jen omezim davkovani .
Meli by sme si vsichni predavat znalosti a podat to tak ,aby ten druhej clovek mel chut se necemu priucit . Ja si treba na metracka a jeho styl jednani zvykl a uz mi to neprijde jako urazky ,nebo ponizovani . Ale ne kazdej to metracku dobede vstrebat , jak sem ti kdysi psal , chvilema mi pripominas profesora chemie :D . Ale to nic nemeni na tom zes me za pul roku naucil vic veci nez ja sam za 5 let.
Takze metracek a elanius , oba dva mate muj respekt a velky diky za vse .
V podstate diky vetsine na icmagu . Ani nevite jak sem rad ;).
A priste bez emoci :D

elanius

Well-known member
Veteran
Ja sem vubec nemal v plane tuto debatu dal rozvijat, stacilo par prispevku od metracka a bylo mi jasne, ze to nikam nepovede. Ale chcel si diskutovat a ja mam co povedat. Je to ten arogantny spusob odpovedi, ktery poslal debatu tymto smerem a vypovida vic o tebe metracku, nez o tvojich vedomostiach. Mas problem, ked nekdo vyziva tvoje vedomosti, to je nadmiru jasne. Bohuzel si narazil na cloveka ktory ma dlhorocne skusenosti o problematike o ktorej pise a rad bych videl z tvojej strany konecne realny a rozumny argument, ktory vyvraca to co tu pisu, ne len utoky na mna a moje vedomosti.

Su to fakty a moje skusenosti, ktore ti nepasuju do kramu a beres si to osobne hlavne ty. Vid tvoja hlaska ze ta nastvalo, ze ti zacinam vkladat do ust veci ktere by si nikdy nerekl. Jedna nestastne formulovana veta a uz si sa toho chytel, pritem je jasne jak sem to myslel, tak abych to uvedel znovu na spravnu rovinu. Pisal si, ze zizaly vytvaraju kompost aj pri nespravnem pomeru C:N a ja sem ti na to napisal, ze pokud budes mat nespravny pomer C:N v komposteri tak zizaly nebudu prosperovat, v tych podminkach sa im nedari a bude sa ti znizovat populacia, ktora povede k stagnacii a kompost nebude vznikat. Tym som si presel uz na samom zacatku. Mozes si byt isty ze tvoje odpovedi ma nezmatli a hlavne, nic nove si mi nenapisal. Ja o pomeru C:N vim, jedine co ti od zacatku pisem je, ze to neni velicina kteru musis merat a mat presne trefenu aby si mal kvalitny kompost. Nechapu ze to stale tocis dokola, ale vlastne chapu, je to tvuj jediny argument a uz sa nemas ceho chytit.

"Psal si ze tvuj vermikompost doslova tece" Kdo komu vklada do ust veci, ktere nepovedal? Ja sem nikdy nenapisal ze muj VK tece, co to je za kravinu? Pisal som ze ma konzistenciu jak bahno, rozhodne netece...Pises ze tak by vermikompost vypadat nemel a to uz mam pocit, jak keby si nikdy domaci vermikompost nevidel a vlastne ani nevis jak ma vypadat. Jasne ze ked zizaly produkuju odpad, su to male gulicky, ktere maju konzistentu strukturu, ale je to prave DLHODOBE odlezani kompostu a vyzrani, ktore jeho strukturu zmeni na bahno. Ja ho nechavam odlezat skoro rok, protoze je ho priliz vela a nestacim ho spotrebovat. Jak myslis ze vypada vyzraty vermikompost? Na tyto otazky od teba tazko uvidim odpoved...
Mimochodem, aj keby si pouzil nedokonale ulezany vermikompost a primiesal ho do hliny, ktoru nechas vyskolit mesic, tak mas po problemoch. Coz je bezna prax...Anaerobne bakterie nedokazu prosperovat v hline so spravnou strukturou.

"Rozumim tvym poznatkum o sative, potazmo shortove genetice jako o nachylnejsi na dusik. To opravdu neni novinka a nic o cem by jsme meli diskutovat. To je cisty fakt!"

Nic o cem by sme mali diskutovat? Tak bez a zasad si cistu sativu do 40% VK od Ekovermes a prepni ju na kvet. Asi az ked to uvidis na vlastne bulvy tak pochopis celu pointu tejto diskuzie. Ale ty budes tvrdit ze to neni problem protoze si rastlina nedokaze vzit dusik z VK sama. Nemas zadne skusenosti v tomto smeru ale nikdy sa nevzdas a prave to je duvod proc tato diskuze nema zmysel pre mna a pre teba. Ale verim, ze v tom hodne ludi najde nejaku tu pravdu.

"S intenzitou svetla si netroufam s tebou diskutovat, muze to mit vliv. Zni to logicky. V tom se ale ja neorientuju tak abych o tom diskutoval. Ale uz mi trochu unika souvislost. Me slo o to ze je vermikompost plnohodnotne hnojivo, pokud je kvalitni. Jen aby sme si to pripomenuli co tu resime."

Intenzita svetla je dulezita, protoze je to jeden z faktoru ktore rozhoduju o tom, jak silny pomer hnojiv namisat do hliny...ale nechme to tak, to neni dulezite. VK je jednoduche vyrobit, tak proc ludia kupuju a pridavaju do hliny ostatne zlozky jak guano, kostni moucku, krvni moucku, mineraly, dolomit atd? Protoze samotny VK ma svoje misto ale rastlina potrebuje treba vic P, K alebo Ca, Mg..Verim ze nektere rastliny dokazu prosperovat v cistem vermikomposte ale ne kazda. A pokud sa tu bavime o Sativach a Shortovej linii, situacia sa zacina lysit. Dokazes to vstrebat?

Ja sem si nenabil hubu, vidim ze do toho chces vnest trochu vic dramy :D Pre mna stocene listy nic nezanemanju, maju proste vic dusiku, to sa spravi a semenam to nijak neuskodi, mozno naopak...

"Oprvadu si nemyslim ze takovou rovnovahu udelas v 3-5l kvetniku. A kdyby sis cetl me posty pozorne vsiml by sis hned v prvnim nebo v druhem ze by podle meho takovej kvetnik mel byt idealne 50L. Aby fungoval jen vermikompost."

Kto pestuje v 50l kvetinacoch? My zahradnici, ktory sme limitovani na relativne male prostory a pripadne mame radi mix genetiky tazko budeme pouzivat deset 50l kvetinacov, alebo jeden a v nom pestovat ruzne odrody ze...Nechapu naco sa stale tocime v teoretickej rovine, treba by v 50l kvetniku so spravne namixovanou hlinou a vermikompostom fungovala perfektna symbioza medzi mikroorganizmami a rastlinami ale my potrebujeme z vacsiny misat substrat do 3-10l kvetnikov a tam uz je situacia trohu ina...

Na zaver, tady sa vubec nejedna o "silnou vazbu k memu kompostu" :D coze?
To ty mas silnou vazbu k svojej teorii. Inak "tiha tolika logickych argumentu"? Mas len jeden argument a to je nespravny pomer C:N, s tymto argumentem ja nesuhlasim to je cele. Zadne dalsi argumenty nemas, nalejme si cisteho vina...
Ja posudzujem svuj VK ne svojim egem, ale zdravym rozumem a dlhorocnyma skusenostama, zizaly prosperuju a rastliny su krasne, jedine co tvrdim je ze staci pouzit MENEJ pre rastliny ktore ja pestujem. Ty nemas skusenosti s rastlinami tohoto typu, nevis jak vypada a jak kvalitny je muj VK ale to ti nebrani byt expertem na vsetko. Tak ked mi chces dokazat ze sa mylim, daj si jedno kolo s Shortovou genetikou alebo si vezmi nejaku fajnu sativu od Mahakali a otestuj svoju teoriu v praxy, namisaj si silny mix vermikompostu a potom sa mozeme bavit.
Ale hlavne, uvedom si ze ja to tu nepisem proto, abych ti dokazal ze sem super pestitel, ale proto, ze za svojimi nazormi a skusenostami si pevne stojim.

metracek

Well-known member
Veteran
V 50L nadobach pestuji zahradnici co chteji opravdovou organiku. Co chteji pestovat stejne jak outdoor, ale nemuzou si to ve sve zemi treba dovolit, protoze je bezpecnejsi pestovat indoor. Je to o prioritach, ktere v pestu kazdej ma. Vsechno ma sve pro i proti.

Co se tyce sativy tak nejsativovejsi kytka u me je Ghost Train Haze, kterej je taky vyrazne citlivejsi na dusik nez ostatni. I kdyz to urcite neni tak citlive jako haze, ale kdyby ten mechnaismus fungoval jak myslis tak by musela po prepnuti mit taky najednou prebytek oproti ostatnim zravym kytkam. A jedine co se po prepnuti deje ze ho nemusim delsi dobu prihnojovat nez ostatni kytky. Nestane se ze se po prepnuti vsem kytkam uvolni stejne dusiku a poperte se s tim. Kazde se uvolnuje jinak rychle, podle toho jaky prostredi si nastavi mezi korenama pomoci mikroorganismu a mechanismu kterym jeste poradne nerozumime. U me se ten vk vycerpa jelikoz mam malej kvetnik a musim pak dokrmovat v kvetu tekutyma hnojivama (protoze priorita je mnozstvi kytek ted). Ale kdybych mel vetsi nadobu, muzu v ni odjet treba i dve kola :) Zvlast kdyz tam nasypu ty dalsi slozky jako kostni, krevni moucky. V te real deal organice jde o recyklaci substratu. Ale ja ti netvrdim ze kdyz budes pestovat v 40% VK ze to bude super, ta struktura by uz nebyla dobra. A to by si sebou neslo svoje komplikace. Ale 20-30% nemuze prehnojit cannabis, jen ji to muze vydrzet dele. A myslim ze se da dosahnout lepsich vysledku nez jen se samotnym VK, ale jde to i jen s VK. Proto sem od zacatku tvrdil ze je to plnohodnotne hnojivo.

Tady ten mnou pestovany sensiho Ghost Train Haze #1 pestovanej ve stejnem pomeru jako diesel (20-30%). Nic se po prepnuti nepripalilo, jen chtela prikrmit az o dost pozdeji. Ziviny se uvolnovali pomaleji a dele.
picture.php

picture.php

A urcite takovej pomer pouziju i na dalsich jeste sativovejsich vecech, jak mi radis. Treba si nabiju hubu a pak muzes pocitat s mou omluvou. :)

Dogons

Active member
do debaty z metráčkem bych se nerad pouštěl tak sečtělý nejsem jen bych rád znal tvoje prioritu # 1 nic víc...
elanius mám na tebe otázku jak správně ředit vermičaj já pořád experimentuji nejsem si jístej dávám 1ml/1l -----15ml/1l což už je dost ale vubec nepozoruji inhibiční proces ba naopak rostlinám se daří máš něco funkčního

metracek

Well-known member
Veteran
do debaty z metráčkem bych se nerad pouštěl tak sečtělý nejsem jen bych rád znal tvoje prioritu # 1 nic víc...
elanius mám na tebe otázku jak správně ředit vermičaj já pořád experimentuji nejsem si jístej dávám 1ml/1l -----15ml/1l což už je dost ale vubec nepozoruji inhibiční proces ba naopak rostlinám se daří máš něco funkčního

Zaludna otazka :D Moje priorita je se porad zlepsovat, prijde mi ze spousta lidi se v urcitem bode sveho snazeni zastavi a zacnou byt spokojeni s tim ceho dosahuji. Ale vzdycky je co zlepsovat. Takovym lidem je pak muj pristup k pestovani cannabis treba k smichu, ale ja jsem si jistej ze se muj "vedeckej" pristup vyplaci a odrazi se pak na kvalite mych vypestku. Teorie je zaklad a pyramida je vysoka podle toho jak sirokou ma zakladnu. A ja bych nerad aby muj rust zastavila uzka zakladna.

Ja bych s tebou debatoval rad dogone, urcite bych se od tak zkuseneho pestitele hodne dozvedel. Mrzi me ze debatuju stylem, ktery lidi vzdycky nastve. Ale ja to jinak bohuzel asi neumim...