What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Uprawa w kompie czyli PC micro 70W CFL

lob19

Member
Veteran
Dzięki wam za dobre słowa i karmę :)

chciałem to utrzymać w tajemnicy, ale jak tyle osób pyta to co mam zrobić :D

na następny rzut idzie chemdogDDf2xautoAK47 femi które dostałem od selasiego:thank you: .

Trzymam tez w tymczasowym boksie jedną roślinkę (RPA#1 ;) ), która ma już 3-4 tyg i jest po toppingu i zastanawiam się co z nią zrobić. Nie wiem niestety czy to samiec czy samiczka. Mam jednego klona (z głównego pędu), który ładnie mi się ukorzenił i chyba wrzucę go na 12/12 aby sprawdzić płeć i może potem trzymać matkę na klony... (ale to nie w PC, a przynajmniej nie w tym)

Mam tez plany z hydroponiką (DWC), wiem, że jest to banalna w budowie i obsłudze, bardzo efektywna metoda, ale nie wiem czy w PC zda egzamin. Aby roślina zmieściła się do PC musi trochę skarłowacieć (przez ograniczoną ilość miejsca na korzenie, małą ilość ziemi), a obawiam się, że jak w DWC będzie miała wszystkiego w brud to się po prostu nie zmieści. Co o tym sądzicie?

pozdro

kabanos

New member
hydro w PC-boxie?? raczej odpada, roślina rozbuduje zajebisty system korzeniowy, rozkrzaczy się i rozsadzi boxa

lob19

Member
Veteran
@ m4c

fajnie, że tez masz chedogDDf2 x auto AK47, ciekawie będzie porównać efekty :)

Widziałem już ten topic, jak dla mnie mistrzostwo świata, ale koleś ma dużo większego kompa (wymiary w calach):

The all aluminum case is 24X24X8.5 for a total of 1.4 sq feet.

i w dodatku leci z klonów ;) Myślę, że na razie zostanę jeszcze przy ziemi. Może następny grow (w innym PC) zrobię hydro.

pozdro

qw22qw22qw22

New member

'mała' big tower 39x19x62cm całkowicie wybebeszona, mylarowa taśma samoprzylepna, philips MASTERColour CDMTD 70W/942 z oprawką i odblaskiem halogena 500w + siatka przeciw eksplozji wokół palnika, statecznik magnetyczny, 20/4, ghe flora 3-part, co2, basen 3,5l (mało! wypija do litra/dobę) z kurtyną 30cm, koszyk 5cm z keramzytem + kostka wełny mineralnej 1x1x1cm, raczej hst niż lst, filtr węglowy z wentylatorem 10w.

żaden rekord, można więcej, ale trochę spieprzyłem.

qw22qw22qw22

New member
przypadkiem strzelone fotki tej uprawy (nie przeze mnie, w różnych dniach) - nie robiłem uczciwej fotodokumentacji :(

Łącznie 25 topów, z tego 11 ponad 10g na mokro, główny 34g

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

lob19

Member
Veteran
Bardzo ładny wynik, ciekawe ile tego wyjdzie po wysuszeniu. Ja z 30g mokrego miałem 7.5g suchego czyli tylko 1/4. U ciebie to i tak będzie dużo palonka (ponad 50g na pewno). Mi się marzy taki tower, u mnie jest tylko 42cm wysokości, a około 25cm "marnuje się" na lampy i doniczkę, więc jest naprawdę ciasno.

Jeszcze trochę o tych schnących liściach. Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale od dwóch dni trzymam w boksie moją "matkę" (mówie matka, ale może się okazać, że to ojciec heheh, dopiero od dwóch dni klon jest po 12/12). Była idealnie zdrowa, nie licząc lekkich niedoborów, które już uzupełniłem. Trzymałem ja pod jedną świetlówką 23W i wszystko było cacy, ale dzisiaj zobaczyłem, że dwa liście wyblakły i uschły :(

pytanie brzmi: Czy to może być przez za dużą ilość światła? Jaki jest ( o ile jest) oficjalny limit lmn/W na metr kwadratowy? ja mam prawie 100W na 0.045m czyli 2222W/1m2. Jak myślicie, wywalić jedną świetlówkę? Jak było 70W wszystko było ok...

pozdro

klint

Active member
Veteran
Lob za "duza" ilosc lumenow to raczej nie jest :) Wydaje mi sie ze chodzi o cieplo wytwarzane przez lampe. A jaka masz wilgotnosc ?

lob19

Member
Veteran
wilgotność zawsze była dla mnie problemem, ale nigdy wcześniej nie było tak gwałtownych efektów. Z reguły jest ok 50% przy włączonych lampach. Dzisiaj wstawiłem kubeczki z woda i odłączyłem jedna świetlówkę. zobaczymy.

daniels

Member
qw22qw22qw22 możesz wrzucić jakieś foty rozwiązań w Twojej obudowie? myślę, że kilka osób chętnie rzuciłoby okiem.

i jeszcze pytanko... jak dawkujesz nawozy? tabelka czy miernik?

qw22qw22qw22

New member
1. W obudowie nie ma nic szczególnego - poza tym, że niedokończona i trochę prowizoryczna. Jeśli dokończę, to obfotografuję ;)
2. BEZWZGLĘDNIE miernik! Hydro bez miernika to nieporozumienie!

lob19

Member
Veteran
z niecierpliwością czekam na twój growlog qw22qw22qw22 :)

u mnie już wysuszone, podzielone i zasłoikowane :jump:

wyszło tego dużo więcej niż się spodziewałem:greenstars:

17.3g (ważone bez łodyg ofkors):

picture.php

pozdro

Amnnesia

Member
siemaneczko lob calkiem ladny wynik pogrtaulowac :bump: w boxiku juz pewnie cos nowego wiec dawaj co tam masz pozdrowionka:gday:

lob19

Member
Veteran
U mnie na razie wszystko działa na wolnym biegu ;)

w boxie rośnie sobie mama/tata RPA#1
picture.php

w prowizorycznej tymczasowej szafce klonik pod 12/12; czekam aż pokaże płeć:
picture.php

picture.php

na watę poszły właśnie 2 chemdogixak47 (autofemi) thx bro:thank you:
picture.php

W płuca idzie indoor, outdoor i haszyk z przesiewu:

picture.php

od lewej: drugi przesiew, pierwszy przesiew, mongolia, white dwarf, outdoor

pozdro

spizgany

Member
lob sory, ze pisze w Twoim temacie ale ani ja ani qw22qw22qw22 nie mozemy pisac pw ze wzgledu na limit 50 postow. qw22qw22qw22 powiedz z czego zrobiles basenik? i ile wyszedl tak +/- owy sys hydro? zastanawiam sie nad czyms podobnym pozdro

Latest posts

Latest posts