ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
siemaneczko lob widze ze wszystko ladnie idzie do przodu bede czekala na update bo ciekawa jestem jak sytuacja dalej sie rozwinie obys skosil wielkie tluste boby
bardzo ładnie rosną, pokazały się czerwone łodygi (nie wiem czy to coś złego, raczej nie)
z dnia na dzień wyraźnie przybywa włosków, większość odrostów dorasta do siatki. Zastanawiam się nad usunięciem siatki, wygląda na to, że nie urosną już wiele i chyba nie będzie potrzebna.
p.s - wreszcie pojawia się szron na liściach. myślę, że niedługo przyjdzie czas na mała dawkę nawozu P/K
spryskałem roztworem miedzianu bo na innych roślinach zaczęło się to samo pojawiać (najpierw drobne brązowe kropeczki, potem zwijanie i żółknięcie liści). Zobaczymy czy pomoże.
hej
no dla mnie cos dziwne byly te kolorowe lodyzki,zawczesnie.wydaje mi sie ze to niedobor fosforu.uzyj tego pk jednorazowo .powodzenia.pzdr
ps jak mozesz to odczekaj chwile po dodaniu pk do wody i dopiero ustawiaj ph,ja nawet czasmi jeszce odczekuje chwile i jeszce raz sprawdzam kwasina fosforowa ciezko sie ustawia w osmosie hehe.
Dziewczyny dostały trochę nawozu i wyraźnie im posmakowało. Polałem im 1/2 dawki kompletu GHE + 1/2 dawki PK (adv. nutrients hammerhead).
Nadal martwią mnie brązowe plamki na liściach, które są widoczne na 3 z 4 roślin. Jeżeli to nie niedobory ani grzyb to może jakieś robaczki, ale nic nie widzę. Jeśli sytuacja się pogorszy to będę walczył.
Parę dni temu zebrałem trochę pyłku, z wcześniej wyrzuconego samca, i zapyliłem jedną z niższych gałązek. Mam nadzieję, że wyjdą z tego jakieś pestki na przyszłoroczny outdoor.
fotki robione na szybko zwykłym kompaktem niestety:
najładniejszy i najbardziej dojrzały top, jest jakby tydzień przed resztą:
no no no lob jak na te warunki jest swietnie wiec post 99 dedykuje tobie obserwowalam twoja przygode juz od startu i przyznam ze pomimo przeciwnosci swietnie sobie radzisz te plamy to faktycznie niepokojacy objaw i moim zdaniem powodem jest zbyt kwasny odczyn przy automatach nie bardzo jest w tym stadium kwitnienia czas na reakje wiec jesli problem sie nie poglebia delikatne zobojetnienie powinno pomoc trzymaj tak dalej i czekamy na kolejny update pozdrowionka
Myślę, że to niedobór potasu, przynajmniej według mojej tabelki niedoborów to tak wygląda.
Wątpię aby pH było za niskie, jak już to za wysokie, bo u mnie woda w kranie ma pH 8 albo nawet więcej, a od dawna podlewałem sama wodą, tylko ostatnio jak nawoziłem to uregulowałem pH na 6.5.
hej lob
,mi sie wydaje ze te brazowe ,juz sie nieodbuduje,to jest martwe,najwazniejsze aby niedobor nie postepowal,te koncowki,krawedzie lisci w gornej parti rosliny zaby niezaczely "bielec" dalej.co ktores podlanie uzyj pk lub ghe.powodzenia.pzdr
Nadmiar to sobrefert a niedobór to deficit/deficienta. Stadia rozwoju niedoboru na nadmiaru idą po kolei od lewej do prawej to chyba nie trzeba tłumaczyć
@czaczo: no ja nie sądziłem, że to brązowe sie odbuduje, ale mam nadzieję, że sie nie rozprzestrzeni. niestety na nowych liściach tez się troszke brązowych kropek pojawiło, zastanawiam się czy to nie od zbyt silnego światła (odpowiednik 2,2k WAT/m2)
@klint: ciesze się, że tabelka się podoba, mam nadzieję że sie przyda. nie wiem niestety skąd ja mam (w tym miejscu przepraszam autora za łamanie copyrights )
O ile się nie mylę to właśnie mija 4 tydzień kwitnienia. Dziewuchy zapierniczają, że aż miło. Są na rożnym etapie, jedna wyraźnie najwolniejsza a jedna najszybsza, dwie pozostałe po środku.
Czaczo, pisałeś mi, że u ciebie pachniały truskawkami. F2 pachną poziomkami bardzo przyjemny, słodki zapach z leciutką nutą cytrusa/skunka nie wiem dokładnie.
zauważyłem już pierwsze bursztynowe trichomy, ale na razie jest ich baaardzo mało, wiele jest jeszcze czystych, większość mleczne.
witam kolege
lob smakowicie wygladaja twoje topki!!mniam!!jeszcze ten zapach o ktorym pisalespoziomki
moglbys dac cos do porownania wielkosci topkow?np.zapalniczke