What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Uprawa w kompie czyli PC micro 70W CFL

lob19

Member
Veteran
runda piąta

runda piąta

Witam

Jako że palonko powoli zaczyna się kończyć, ruszam na nowo.

Afrykański klon okazał się samcem a 'matka" ojcem, nie wiem co z nimi zrobić, może zbiorę trochę pyłku a resztę na makumbę...

Do ziemi trafiły dzisiaj 3 sionka:

picture.php

od lewej: Critical mass x The Pure, WhiteDwarf x WhiteDwarf (z poprzedniej rundy wyszły mi 3 pestki lol) i ChemdogDD(f2) x auto AK47 femi.

Fajnie jakby były same panienki, ale jak będzie tylko jedna to nic się nie stanie ;)

pozdro

lob19

Member
Veteran
mały update:

White Dwarf się wykluł, wygląda bardzo zdrowo i witalnie.

Reszta się ociąga, mam nadzieję, że nie potrwa to długo.

W "afrykańskiej szafce" niespodzianka: klon z jajcami wypuścił włoski:

picture.php

picture.php

(liście przypalone od lampy)

dziwne, nie spodziewałem się hermów, czyżby były kiedyś potraktowane sts'em czy coś?

pozdro

kabanos

New member
ciekaw jestem jak sie sprawdzą te CM x TP w boxie, dotychczas miałem styczność z tym crossem tylko na oucie..

jak ci kiełkowały? bez nieprzyjemnych niespodzianek?

lob19

Member
Veteran
Jakaś lipa jest z tym CMxTP - nie chce kiełkować. To samo z ChDDxAK47... Do ziemi poszły w tym samym czasie co White Dwarf, który już wypuszcza drugie piętro, a nadal nie wyszły :(

lob19

Member
Veteran
No niestety obie pestki o których mowa wyżej zmarnowały się :( nie wiem czemu... pękły, pokazały kły, poszły do ziemi i stop. przez ponad tydzień nic się nie zmieniły.

W boksie został White Dwarf F3 i 4 nowe klony z afryki:

picture.php

picture.php

szkoda, że miałem pecha z tymi chemdogami, bardzo się cieszyłem na tę odmianę :(

no nic, dorzucę 2 CM x TP i zobaczymy :)

pozdro

@ wyrolowany: woreczki zapewniają wilgotność klonom. nie mam żadnego fajnego clone boxa i tak sobie radzę.

Wyrolowany

Active member
hm, po co te woreczki? bo szczerze to pierwszy raz w życiu takie coś widzę, ale pewnie mało w życiu widziałem, dlatego lepiej zapytać, niż żyć w nieświadomości :D

klint

Active member
Veteran
Woreczki bo klony lubia wilgoc a tak listki by wysychaly i niefajnie by sie robilo. Moze widziales ze jak ludzie klonuja to obcinaja koncowki lisci bo wlasnie one najszybciej obumieraja :) Pozdro :wave:

WeedGrown

Member
Witam, bardzo mi sie podoba Twoja uprawa :)
często na nią zerkałem... sam ruszyłem jakis tydzień temu z automatami :)

mam problem tego typu ze musze mięć włączoną lampe hps 150w 24/0 ze względu na niska temperature... z tego co sie dowiedziałem najlepszym rozwiazaniem na AF jest 20/24...

czy moje oswietlenie wyplynie negatywnie na pomidorki ? i czy temperatura od 15-19 stopni tez pogorszy plon ?

na początku miałem slabe oswietlenie jakieś 2 energo oszczedne wysoko nad pomidorkami i roslinka troche wyciągła sie do góry, teraz jest juz git... czy to wplynelo negatywnie na pomidorki ?

na te pytania to chyba nie najlepsze miejsce... mam nadzieje ze sie nie wkurzycie :p

pozdro i udanych plonów :)

lob19

Member
Veteran
mam problem tego typu ze musze mięć włączoną lampe hps 150w 24/0 ze względu na niska temperature... z tego co sie dowiedziałem najlepszym rozwiazaniem na AF jest 20/24...

Z tym oświetleniem to jest wiele teorii. Ja trzymałem 24/0 cały czas, właśnie ze względu na niskie temperatury w nocy, ale faktycznie ponoć 20/4 jest najlepiej.

czy temperatura od 15-19 stopni tez pogorszy plon ?

Ogólnie zakłada się, że temp. nie powinna spadać poniżej 18'C (o ile dobrze pamiętam).

na początku miałem slabe oswietlenie jakieś 2 energo oszczedne wysoko nad pomidorkami i roslinka troche wyciągła sie do góry, teraz jest juz git... czy to wplynelo negatywnie na pomidorki ?

Myślę, że nie bardzo, zależy jak bardzo się wyciągnęły. Ja miałem wcześniej podobny problem (WD się wyciągnęły bo były za daleko os lamp), ale potem rosły super. Problem polegał na tym, że się nie mieściły i musiałem kombinować z treningiem.

Ja mam teraz taki problem, że mam 4 x CFL 23W i jak mam kompa w pokoju to jest za ciepło (ponad 30'C), a na strychu jest super jak są zapalone (24-27'C), ale lipa jak zgasną (prawie tak jak na dworze czyli ok. 7-10'C)Muszę coś z tym zrobić i zanim zima się na dobre zacznie znowu przenieść kompa do pokoju.

Muszę znowu się pobawić z wentylacją bo teraz jest za głośna (jak chodzi na max). teraz na strychu jest może na 1/3 ustawione i jest cichutko.

Tak w ogóle to u mnie jakoś słabo to idzie teraz, nie mam czasu aby się wszystkim porządnie zająć. WD x WD powoli rośnie bo miał trudne przejścia w dzieciństwie (4 dni bez wody, niedobory azotu...), ale teraz przesadziłem go i mam nadzieję, że odbije.

Z 4 klonów afrykańskich udał się 1 i rośnie razem z dwarfem.

Wreszcie znalazłem odpowiedni pojemnik na hydro, dorobiłem pokrywkę i jest git. Następna uprawa już na pewno w hydro, a szykują się fajne pesteczki :D Zastanawiam się tylko ile roślin sadzić (1 czy 2).

Muszę tez wreszcie się wziąć i przerobić moją prowizoryczną szafkę na normalnego growboxa. Niestety aby się to udało zrobić to musi zadziałać wiele czynników jednocześnie (mieć kasę, wolną chatę na przynajmniej cały dzień, itd...).
Na razie kwitnie tam sobie pod jedną świetlówką klon afrykański i do kwitnienia zabiera się matka. Chciałby zdążyć aby z tej matki był już jakiś sensowny plon, ale chyba będzie ciężko :( Wiem, że źle się do tego projektu zabrałem (najpierw sadzę, potem buduje boxa:wallbash::bashhead:) ale byłem zbyt ciekawy co wyjdzie z tych pestek.

na razie bez fotek bo nic ciekawego się nie dzieje

pozdro

S

sweet-dreams

wiecie co do niskich temperatur w takim mini boxie ja bym wziol zarowke zwykla 50-75 watt obwinol sreberkiem i ustawil jej czas wlanczania wtedy kiedy sie ciemno robi :)

bandit650

Member
Pozwolisz lob19, że podepnę się pod temat :D A to dlatego, że Twój post od samego początku był dla mnie inspiracją za co dziękuję i prezentuję swój projekt, który działa na podobnych zasadach.

Mianowicie 4x23W CFL Govena łącznie 5400 lum. 1 Cooler 120mm zintegrowany z filtrem węglowym własnego projektu wyciąga powietrze, 1x92mm i 1x80mm wdmuchują. Ten drugi okazał się prawdopodobnie zbędny po zamontowaniu pod żarówkami szyby, która skutecznie odcina ciepło. Temperatura (zależnie jak ciepło jest w pokoju) za dnia wynosi 24-27C, w nocy 22-24C. Wilgotność w dzień 40-60%, nocą 60-80%.

Może kogoś tak jak i mnie wcześniej zainspirują fotki maszynki więc załączam :)

Bezproblemowego i owocnego growa życzę :tiphat:

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    77.2 KB · Views: 22
  • 2.jpg
    2.jpg
    80.2 KB · Views: 23
  • 3.jpg
    3.jpg
    57.2 KB · Views: 29
  • 4.jpg
    4.jpg
    67.7 KB · Views: 23

lob19

Member
Veteran
witam

piękny boksik bandit650:good:

@ kabanos: jak już będzie rosło to się wszystkiego dowiesz ;)

Mały foto-update (sorki za jakość, robione na szybko kompaktem):

Jak widać WDxWD, pozbierał się po problemach i ładnie odbił, klon afrykański żyje, ale na razie co to za życie hehe...

i szaleństwo pod jedną świetlówką czyli afrykański czarodziej ;) zaczyna kwitnienie:

Wreszcie zrobiłem pojemnik na hydro. 5L maxymalnie wchodzi, ale myślę że ilość "robocza" będzie gdzieś w okolicach 4l - 4.5l. Jak myślicie, wystarczy?

Wkurwia mnie natomiast to, że nigdzie nie mogę znaleźć doniczek siatkowych do hydro. Tzn. w internecie są, ale nie wyobrażam sobie zamówić doniczki za 30gr i płacić np. 10zł za przesyłkę :/

Zastanawiam się czy taka ilość stosunkowo ciepłej wody (mam zamiar zamontować grzałkę i trzymać min. 18'C) nie wystarczy aby temperatura w nocy była dobra. mam nadzieję, że się tak uda, bo pomysł z oklejeniem tradycyjnej żarówki folia i aby się zapalała w nocy jest fajny, ale wymaga osobnego timera a na to nie mam już miejsca.

pozdro

WeedGrown

Member
siema na hydro sie nie znam wiec nie pomoge...

ciekawie sie robi, a jeszcze ciekawiej jak bedzie dzialal ten klon afrykanski ;D

ja za to juz 9 dni pod hps 150 wat Mazar Big Bud Power Skunk tyle ze jeden nie wyszedl w ogole z ziemi :| niestety chyba power skunk...

tyle ze cos wolno mi rosną... mam problem bo mam tylko wiatrak wprowadzający powietrze... musze jakość jutro zrobic wyprowadzający...

za niedługo będzie ph tester... zauważyłem ze mi cos nowego rośnie w boxie ;d obok krzaków wychodzą małe tak jakby koniczynki podobno do mj 2 malutkie listeczki... co by sie jakis klon zrobil ?

siateczke musze jakoś w tym tygodniu zrobic... aż sie boje jak przyjdą mrozy po 10 stopni... po nowym roku startuje drugi box...

jeszcze hps musze troche jutro obnizyć troche jest z tym problem...

jest sens kupowania jakiegos specjanlego nawozu w necie ? czy iść do sklepu i kupić zwykły nawoz z azotem etc?

klint

Active member
Veteran
Lob Brachu nie ma sensu kupowac specjalnie doniczek. Sam spokojnie mozesz sobie takie zrobic. Noz do tapet i jazda. Tylko potem ladnie krawedzie obszlifuj papierem sciernym coby sie korzonki nie ranily :)

WeedGrown co do pochodzenia tych "klonow" to prawdopodobnie resztki organiczne z ziemi i z MJ napewno nie ma nic wspolnego :D a co do nawozow na Veg to nie kupowal bym jakiegos super drogiego zwykly Biohumus organiczny daje rade. Drogie nawozy roznia sie tym ze maja pH unormowane. natomiast w koksy na Flo napewno warto zainwestowac w dobra firme :) Pozdros Amigos ! :joint:

lob19

Member
Veteran
WD x WD okazał się być automatyczną samiczką:dance013:

pokazał dzisiaj pierwsze włoski (pod 24h światła):jump:

Po trudnym starcie rośnie jak szalony :D

pozdro

Latest posts

Latest posts