What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Religia noastra cea de toate zilele

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@Universu Tu ai fi buddhist.

@explo Religia are multe fatete. Chiar si buna intelegere intre oameni este, intr-un anumit mod, un demers religios (vezi porunca a doua, don't be an asshole). Am putea spune ca, intr-un anumit fel si pana la un anumit punct, asta este o religie mai adevarata decat ceea ce avem parte prin habotnicia oricarei "religii" actuale. Asa ca, un om care ii intelege universul interior al altui om si i-l accepta si respecta asa cum este, chiar fara ca asta sa necesite a-si parasi "referentialul propriu", este un om, intr-un anumit mod religios.
Religie vine la urma urmei de la "relegare" (latina cred), si deoarece doua "referentiale" sufletesti care se respecta unul pe celalalt sunt intr-un anumit mod "legate" sau "relegate" printr-un fel de... schimb informational (caci pana a se cunoaste si recunoaste unul pe celalalt, prin respect si intelegere reciproca, ele nu erau in mod aparent legate).

Desigur, urmeaza si pasul urmator in religie, vreau sa zic in abordarea personala a fenomenului religios din viata fiecaruia, si asta este "relegarea" fiecaruia cu UNIVERSUL.

Am pus cu litere mari din doua motive: unul, ca sa se evite vreo confuzie cu persoanele de fata, si doi, pentru ca in felul asta am subliniat o semnificatie mai ... aparte.

In tot cazul, aceasta a doua abordare a fenomenului religios este deja in stare incipienta in fiecare, si se manifesta de exemplu cand te minunezi de un fenomen fascinant al naturii, de o floare frumoasa, de terpenele lui C99, sau chiar cand iti strangi si iei dupa tine gunoiul care l-ai facut la picnic la munte.

Iata cum explo si Unversu sunt religiosi fara sa banuiasca :p

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Pai e in tot ce ne inconjoara, haha! Vorba lui Goethe, nu lumea zeilor e moarta...

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ma bag si eu ca musca in lapte in discutia voastra, dar revin cu o teorie personala : exista trei repere distincte : biserica, religia si credinta.

Primele doua nu au absolut nici o legatura cu nici un dumnezeu.

C

CannabaPitbull

Domnes multamim ca ne-ai adus refugiatii astia aici ,sper ca macar unul din ei sa aibe cunostinte despre cultivarea organica ,inca odata it multan fain domne o sa ma port frumos cu ei.

enricco

Member
ma bag in discutie, vad ca sunteti multi cu mentalitati religioase, nu vreau sa insult pe nimeni, respect decizia fiecaruia de a avea o religie, am un prieten, vreau sa il mai consider prieten, ca ne stim de-o viata , am fumat impreuna de foarte multe ori, defapt cu el m-am apucat de fumat, el e fan Arsenie Boca, are duhovnic, i-a zis ca fumeaza, treaba lui, eu unul nu vad niciun fel de religie, credinta, sau cum vreti sa ii spuneti in ceva ce nu simt cu propriile simturi, consider ca toate sunt plasmurii ale imaginatiei si un mod de a controla multimile de oameni prin invocarea unei forte neexistente. Nu vreau sa dau exemple de sfinti, dar toti au fost canonizati pentru ca au fost urmati de oameni, oamenii i-au ascultat si atunci "smecherii" fie e Constantin si Elena, fie Mohamed, au zis "dle pe astia ii asculta oamenii, astia sunt considerati sfinti si atunci vor adera la religia noastra si cam asta e, asa vad eu lucrurile, ma consider un om si nimic mai mult, nu cred ca exista viata dupa moarte, nu cred ca exista lumi paralele, ne-am nascut, traim, murim, fumam mult inainte, mancam, ne futem, ne reproducem, lasam gena si aia e, ca si plantele noastre, le crestem, le clonam si apoi ele "mor" dar lasa in urma ceva, pentru oamenii care o fumeaza, lasa in urma ceva ca si oamenii care mor "ingrasamant natural". Doamne ajuta !

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: tie iti sunt oarecum dator cu un raspuns la intrebarea referitoare la motivul pentru care Dumnezeu "nu iese la fileu". Raspunsul este simplu: in fapt iese, dar numai pentru cei care chiar o cer si in plus sunt pregatiti. Ce inseamna asta? Vezi tu, o asemenea eventuala manifestare, i-ar transforma pe cei nepregatiti, care sunt cam toti de pe planeta deocamdata (dar nu toti), in sectanti. Ei si-ar pierde libertateabspirituala, pentru un timpndestul de lung, deoarece s-ar transforma intr-un soi de sectanti (ceea ce se petrece oricum si asa), care ar spune "ascult si ma supun sefu'". Un soi de masini spirituale, care arvalege binele nu pentru ca e bine, ci pentru ca asa zice "sefu", etc.

DIn mod fundamental insa, fiintele umane au posibilitatea exercitarii unei depline libertati, si asta este ceea ce le face in mic asemenea luibDumnezeu. Potential. Insa e un potential care poate fi dezvoltat, prin acceptarea ca firesti si punerea in practica a celor diua "legi" divine fundamentale, pe care le cunoasteti. Desigur, asta foarte pe scurt, caci ceea ce deriva din ele imbraca o o gama extrem de vasta de fatete, care genereaza un numar practic nesfarsit denposibilitatinde manifestare ale fiintelor umane, atat in bine, cand sunt acceptate si integrate , sau in rau, atunci cand sunt respinse.

Sigur, se poate filosofa mu,t in domeniu, dar nu este foarte util,mdesi este drept ca sunt multebintrebari pertinente si raspunsuri adecvate care senpotnda, si chiar se vor da, fiecaruia, la momentul oportun, mai ales cand chiar sunt cerute, intr-un fel sau altul.

@enricco: un univers infinit permite existenta unui numar mult mai mare de realitati decat cea fizica cu carevesti tu obisnuit.Ca religia mai mult incurca sau descurca, este alta poveste. Religiile autentice constituie intr-adevar un complex de reguli menite pentru a ghida oamenii catre o stare sufleteasca si de constiinta superioara. Ele nu au fost intemeiate insa de "intemeietori", ci de catre oamenii care le-au urmat acestora, si care au si denaturat multe dintre invataturile originale, din varii motive, uneori chiar din prostie.
Pentru multe fiinte umane sunt utile, ele nefiind capabile sa urmeze invataturile originare, simple. Si asta nu e o rusine. Este ceea ce este, sunt faze in dezvoltarea fiecarei fiinte umane, dezvoltare care dureaza perioade de timp la care te poti gandi cubgreu, si nu doar o viata.

Acuma, fiecare adept al fiecarei religii ia de acolo ceea ce vointa sa libera hotaraste. Din pacate, asta poate genera inclusiv abuzuri, datorita faptului ca pentru cel deocamdata prost, totul poate fi intors pe dos, vezi jihadul musulman, inchizitia evului mediu, etc.

Insa exista viata dincolo de cea religioasa comuna, dincolo de cea materiala, si ea este accesibila oricarei fiinte umane. Este un univers mult mai vast, complex, fascinant si misterios, decat oamenii, fie "religiosi" sau materialisti pot concepe atata timp cat se cantoneaza in paradigma in care au ales sa traiasca.

enricco

Member
v-am spus, respect religia/credinta/viziunea fiecarui om, doar sa nu dati bani la biserici si la popi, palinca/rachiu cum a dat explo lu calugarul ala puteti sa le dati, dar sa nu le dati bani la nenorocitii astia de isi bat pula de noi, sfidandu-ne. Auzi frate JTM, cand se va legaliza la noi, ne vedem la un bong/cui/pipa sa imi povestesti mai multe despre religie, provin dintr-o familie religioasa, am si acum multi prieteni care sunt cu religia, dar tot timpul ii intep cand vine vorba de anumite aspecte, tu esti o persoana culta si ma gandesc ca stii si istorie, pe mine asta ma dispera la oamenii religiosi ca nu cunosc istorie, nu stiu izvoarele religiilor cum au aparut, eu ma simt dezamagit de comunisti ca ne-au facut o istorie falsa asupra neamului romanesc, sa nu mai zic de alte natii, ca toti au faurit povesti numai sa dea bine la auz. Nu stiu voua cum vi se pare faza ; amuzanta, sau trista in Coreea de Nord, sau cum ii vedeti voi pe oamenii de locuiesc acolo, indoctrinati sau prosti dar cica Kim Jong Il cand s-a nascut , iarna s-a transformat in primavara, o stea a iluminat cerul si un dublu curcubeu a aparut. Peste 2000 de ani daca o sa mai existe tara Coreea de Nord vad un scenariu gen cu Jesus, bineinteles la o scala mai mica.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu cunosc si de-astia de trateaza biserica ca orice alta slujba, si recunosc ca sunt multi nenorociti in cadrul ei. chiar si parinti de astia de pe la manastiri, sunt unii care nu au mintea inchisa, sa vad ca nu tot ce tine de biserica si religie e bun neaparat. maicutele in schimb is mai religioase. sau asa pare..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@enricco: pai nu stii ca istoria este scrisa deaia care au invins in razboaie (sau conspiratii, etc)?

@explo: da bai, si tata voia sa ma fac sofer sau popa. De ce sofer? Pai pe vremea lui Ceasca, erai sofer, mai furai din masina. La popa, era evident, mai spovedeai o baba sub sutana, etc.

In tot cazul, sunt oameni si oameni. Nu poti judeca un grup dupa uscaturi. In plus, orice doctrina poate deveni si a si devenit cel putin pentru anumite grupuri de oameni, "opiul maselor". Religiile au fost folosite ca atare, comunismul la fel, capitalismul nu mai putin. Toate doctrinele pot reprezenta pentru mase morcovul care aduce fericirea, stiti, ala din fata magarului inhamat la caruta... Esenta lor este pentru putini insa.

In cazul comunismului, esenta este doar pentru uzul si intelegerea dicatatorilor si a camarilei. Restul este pentru masina numita popor. Morcov. A se manca pe lumea asta. Uzual, este un morcov mai mic decat in reclame.
In cazul capitalismului, esenta este pentru doar pentru uzul si intelegerea bancherilor si politicienilor. Restul este pentru turma numita democratie. Morcov. A se manca pe lumea asta. Uzual, marimea morcovului este la noroc. Trebuie mancat cat timp nu l-a luat banca.
In cazul fiecarei religii, esenta este doar pentru uzul si intelegerea celor care: 1. vor sa atinga idealul respectivei religii cu adevarat; 2. sunt deschisi la minte si la suflet (sau atunci cand este pervertita, si/sau considerata ca inexistenta, de parazitii din sistemul respectiv - probabil foarte multi, nu ma pronunt). Restul este pentru mase. Morcov. A se manca pe lumea ailalta. In cazul lor totusi, regimul alimentar le da o anumita gandire ... etica. Ceea ce e bine. Unii dintre ei, chiar aplica (fa ce zice popa, nu ce face popa), si chiar se transforma sufleteste. Sunt mai rari, dar sunt.

E, povesti...

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Am inteles ceva.. ca mananci multi morcovi. Cred ca sunt putin spart. (doar putin..)

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Ai sa razi, morcovi mananc cel mai putin. In ciorba din cand in cand... Deci da, esti putin spart.

NOSFE

Member
Sa dai bani la preot e ca si cum te-ai tunde ONLINE
De unde au preotii bani? Simplu, si-au deschis frizerie online.

tupac99

Member
nosfe... n`ai vazut ca acum iti fac preotii online slujba, maslu, cred ca poti sa te si spovedesti... locatia nu conteaza. poate fi slujba ca sa mearga bine videochatul, night clubul, dealeritul de iarba, coca, legale :)))) se fac slujbe pt orice :D

Latest posts

Latest posts