ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Mi-am pus si eu intrebarile astea cand eram mic, stiu eu, pe la 10 ani. Ce mi se parea paradoxal atunci era ca simteam ca nu aveam cum sa nu exist, chiar daca nu "m-ar fi facut" parintii mei. Si nu fumam nimic pe vremea aia, garantat...
Nu, doar trupul este nascut. Nu suntem doar trupuri, ci suntem cei care le locuim. Ne sunt daruite, prin intermediul parintilor, ca sa experimentam diverse chestii in lumea asta, si le lepadam cand vine timpul. Din punctul asta de vedere, hindusii au dreptate.
De altfel, chiar daca nu ai fi avut tu experiente de felul asta, sunt destule fiinte care descriu calatorii extracorporale, astfel incat sa incepi sa iti pui intrebari. Cand insa le traiesti tu, fie chiar si o singura data, nu iti mai pui intrebari, si te prinzi ca totusi esti suflet cu trup, si nu trup cu suflet.
Si daca toata povestea asta se intampla doar in mintea ta, pentru ca vrei sa vezi ceva "dupa"? Si daca e ceva asa interesant dupa, de ce nu ar incepe lumea sa se sinucida sa ajunga mai repede acolo?
pai o sa-ti raspunda ceva de genul..
"viata e un dar de la El si trebuie traita..."
"sa te sinucizi e pacat in fata Lui si ajungi in iad"
bine...formulat cu alte cuvinte..ca-i inteligent
din ce inteleg eu nu crede in dumnezeu, deci nu m-as astepta sa bage iadul in discutie.
in plus, daca era cu dumnezeu l-as fi vazut de dimineata la slujba..
@explo nu, gresesti, cred in Dumnezeu, dar Dumnezeu nu are legatura numai cu religia crestina. Plus ca sunt biserici garla, era greu sa ma nimeresti, doar daca nu cumva mergeam amandoi la biserica rasta din tara asta, oricare o fi ea.
@ coke brava, fa-te telepat, ca aproape asa e. Numai ca atunci cand vine vorba de rai si iad, oamenii nu iau in consideratie o seama de lucruri, fie pentru ca nu le cunosc, fie pentru ca nu le pasa. Mai precis, ei fiind suflet in trup, nu traiesc intr-o singura lume ci, simultan, fara sa ii dea seama, in doua, chiar daca marea, foarte marea majoritate sunt oarecum adormiti fata de una din ele. Din motivul asta, oamenii traiesc simultan in lumea fizica, adica in universul asta, si in rai sau iad, in functie de starea launtrica.
Ca exemplu, azi am dat o tura prin iad cand imi venea sa ii trag numai in barba la unu (nu comentam daca si-o merita sau nu, ar fi offtopic). Majoritatea dintre noi in fapt, stam mai mult pe acolo, in paralel cu lumea asta fizica.
@coke E mai complicat de raspuns la aia cu trupul si sufletul diferit, mai ales pentru ca nu ai pus intrebarile bine.
Foarte pe scurt, nu esti trup. Mai pe lung, nu esti nici chiar suflet, caci chiar si sufletul este un trup, al unui Eu de natura superioara. In fapt, ce numesti tu eu, personalitate, ego, este oarecum corelat cu sufletul si evident ca este diferit de trup. Despre chestia cu eul de natura superioara, se precizeaza in Biblie ceva de genul "voi sunteti dumnezei", si asta este chiar deaspra sufletului, dar deja este alta gasca-n alta traista, desi de fapt asta este gasca fundamentala, ca sa zic asa. Sau traista fundamentala, na...
In ceea ce priveste creierul, mintea, ele sunt chestii diferite. Creierul este doar o interfata, intre minte si trup, insa atata timp cat sufletul este in corp, si el participa la procesele gandirii, cel putin in anumite limite. Marturisesc ca nu am sesizat asta, insa am citit-o in descrierile unor persoane care fiind in afara trupului au sesizat dualitatea respectiva, adica ca si cum ar fi fost prezenti in doua locuri. Eu nu am sesizat asta, ci ori acolo, ori acolo, dar experientele mele sunt limitate.
Totusi, mai bine cititi daca chiar va intereseaza. Cartile lui A.E. Powell sunt ... bune. Prea complexe, dar bune. El era un teoretician pe cate stiu, care a facut niste compendii dupa alte carti, orientale, dar din ce am citit eu, omul a inteles bine lucrurile astea. Unele dintre chestiile scrise in unele carti imi sunt inaccesibile ca si experienta, altele nu.
Lectura placuta asadar, cred ca se gasesc online.
P.S. @coke Nu am raspuns complet. Da, va veni vremea cand o sa afli ca ti-ai dorit sa revii pe lumea asta si, intr-un anumit mod este un dar. Din motivul asta sinuciderea este un act de ingratitudine. Viata in lumea asta permite de exemplu alaturarea intre DIICOT si groweri, confruntarea dintre DIICOT si groweri, experienta imposibila pe lumea ailalta. Sigur e o gluma, insa e bine sa stii ca in lumile celelalte separarea dintre lumile bune si cele rele este extrem de stricta si practic de netrecut. Aici barierele sunt inlaturate si, din motivul asta este o lume speciala, din care ma gandesc cum sa o sterg de fiecare data cand ma doare capul, daca imi permiti o gluma. Nimic nu e intamplator insa aici, nimic nu e lasat la voia intamplarii, nici bucuria, nici durerea, nici fericirea, nici tristetea, si ele, impreuna cu multe alte modalitati (iar de cele dureroase se pare ca nu este neaparat nevoie) care permit "slefuirea" sufletelor umane.
Astazi am trecut printr-o astfel de experienta, la sfarsitul careia am vazut cum au fost imbinate in mod magistral, la nivel de destine, vietile a mai multe persoane, fiecare avand parte de stimulii lui, fiecare dand raspunsurile lui, fiecare avand invataturile lui de insusit, si chiar "incercarile" lui de trecut, toate in numele exercitarii liberului arbitru, a exersarii onestitatii, iubirii de aproape, a curajului, a sinceritatii, a atentiei, a compasiunii, a stapanirii de sine, si nici nu am incheiat lista. A va inchipui ca vreunul dintre cei implicati a fost singur, lasat de Dumnezeu sa sufere, sa faca prostii, sa se dea cu capul de pereti, sau ca toate in modul in care s-au petrecut au fost rodul unui hazard, ar fi o copilarie, caci in realitate a fost o mica drama atent si migalos pusa in scena, al carei rezultat putea sa fie nu unul, ci unul din foarte multe, pe o scara de la o armonie demna de un paradis pana la un tambalau tipic pentru un infern, pe care, cel care are urechi o aude, si cel care are ochi o vede, chiar daca poate nu imediat.
E o diferenta mare, sesizabila oricat ai fi de spart. Un zeu este un om transformat, mai aproape ca si constientizare de Dumnezeu. Asadar, si tu ai putea fi un zeu. La un moment dat, ma rog...
Deci da, poti sa "crezi si intr-un zeu", dar asta nu inseamna ca zeul respectiv este Dumnezeu. Poate insemna ca are ... o "relatie mai apropiata" cu Dumnezeu, dar asta este altceva.
Sa inteleg ca esti cu una din celelalte religii in care cuvantul Dumnezeu are relevanta? Ca altfel nu se explica..
Cat despre cartile alea m-am uitat putin peste titluri, si recunosc ca nu m-au convins. Dar vreau sa citesc macar una, asa ca ce mi-ai recomanda pentru inceput?
Pai Corpul eteric sau Corpul astral, la celelalte adormi, ca sunt grele si sunt multe notiuni pentru care mai trebuie citit mult pe langa. Eu as incepe cu a doua ca e mai pe topicul de azi, desi prima e mai usoara. Au subiecte foarte diferite insa.
Ca lectura facultativa, Bhagavad Gita, ca Noul Testament l-ai citit probabil deja.
Ce ma nedumereste este cum poti insa sa citesti cu un cui la bord. Eu nu pot. N-oi avea toleranta.
Nici eu nu inteleg cum poti sa imi recomanzi sa citesc o carte care a fost scrisa in engleza in alta limba decat engleza. Ca asta inteleg eu din faptul ca imi spui un titlu in romana pentru o carte scrisa in engleza.
Ca sa stiu sigur ca vorbim de aceeasi carte, este vorba de "The Astral Body: And Other Astral Phenomena (Quest Book)" sau exista alta intitulata doar "The Astral Body"? Si daca e vorba de asta, ma intreb, translatorul ala roman n-a stiut sa traduca si restul titlului??
Si ca sa iti raspund oarecum, pot face multe cu un cui la bord, mai ales daca e iarba potrivita pentru acele activitati. E clar ca nu pot fuma ca si cum as vrea sa ma lesin si sa mai si inteleg ce citesc, dar gasesc de obicei un ritm de fumat care sa fie echilibrat. Din ce citesc prin diferite review-uri ale cartilor scrise de domnul acesta am avut parte in trecut de unele experiente pe care pare ca le descrie el pe acolo, dar nimic care sa includa alte persoane si forme de viata incat sa ajung la concluzia ca suntem condusi de extraterestii sau ca ar exista ceva dupa. Zilele astea o sa ma pun pe ea s-o citesc, vedem ce iese.
Nu, aia e, dar exista tradusa in limba romana. Doar ca in limba romana nu are titlul tradus complet, si am fost si eu mai relaxat.
Oricum, cartea nu stiu daca e revelatoare in ceea e priveste relatia cu extraterestrii, daca imi permiti o gluma. In ceea ce priveste chestiile cu treaba de dupa, sunt altele mai semnificative, insa logica e cam asa: daca te intalnesti cu hempfield intr-un vis fain in timp ce va plimbati printr-un lan de marioara in plin soare de toamna si a doua zi pe chat vorbiti despre acelasi lucru, e clar ca e ceva acolo, si ca nu poate sa fie numai plasmuirea creierului, asa cum cred unii despre OBE sau NDE. Si stii ce e interesant, ca chiar se poate face la vointa chestia asta. Adica daca tu si hemp chiar v-ati propune asta serios, exista o sansa mare sa va intalniti la un cui pe lumea cealalta. E un cui virtual, dar na, asta este... In tot cazul dupa macar o experienta de genul, viata se schimba oarecum. Macar oarecum.
In ceea ce priveste experientele tale, universurile acesta sunt atat de complexe, incat te poti pierde toata viata in unul dintre ele, fara ca macar sa stii de celelalte. E cam ca si cum eu as fi fan Star Trek, si pentru ca sunt atatea startrece, nu mai apuc sa vad o comedie, ba nici n-am idee ca exista genul ala de film.
Eu stiu ca visele au legatura cu ce ai facut in ziua respectiva ,sunt moduri ale creierului incercand sa rezolve unele situatii si de cand stiu chestia asta visele intradevar au o mare legatura cu ce am facut sau am gandit in ziua respectiva.Si eu obisnuiam sa fiu interesat de spiritism chiar faceam parte dintr-un grup de 13 persoane ne deschideam ceacrele prin diferite metode incercam sa oesim dincorp altii aberau ca vad aura oamenilor totul bine si frumos pana s-a inceput cu atacurile energetice si deja o ardeam in grup mai mic pt ca un oarecare vrea sa ne desparta pta nu afla adevarul si i-am lasat in treaba lor eu neavand experientele astrale doarceva inchipuiri ale creierului pt ca imi doream foarte tare, oricum continua ceea ce faci poate ajungi sa fii sigur de vreo experienta si ne zici si noua..iti recomand si eu o carte CarteaAlba by Ramtha e si o lectura foarte buna ai grija cu chestiile astea ca unii cunoscuti au ajuns sa nu le mai placa lumea asta uitand ca noi am vrut sa fim aici de aceea nu mai sunt interesat ,dar am facut o lista cu niste legi ale universului dupa care traiesc .
Hai sa contribuim la bump. Recomandati carti, insa cat intelegem din ele?
Cand zic "verde", o parte dintre voi isi vor imagina o nuanta deschisa, altii mai inchisa, dar majoritatea celor de aici sigur se vor gandi direct la iarba. Din asta tragem concluzia ca ceea ce pentru mine inseamna ceva, nu poate rezona la fel cu conceptia sau imaginatia ta despre acel lucru. Intelegerea este relativa si se rezuma de cele mai multe ori la un element comun, primitiv, asupra caruia cadem de acord. De cate explicatii aveti nevoie sa dati sau sa primiti pentru a ajunge "pe acceeasi lungime de unda"? Cateodata, de foarte multe explicatii, alteori, mult mai putine. Limbajul trece dincolo de grai, de ceea ce rostim.
Va recomand parcurgerea unor texte obiective, in urma carora sa ramaneti cu o idee proprie si originala, o idee pe care voi s-o intelegeti. Aceasta directie independenta ar fi de preferat in detrimentul unor carti tip manual sau reteta, unde ni se prezinta sau unde ni explica subiectiv, din punctul de vedere al autorului, anumiti termeni care pot avea un alt sens decat ceea ce stim si cunoastem individual.
O mini-lista cu recomandari de lectura:
Dictionar al religiilor - Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu
Calatorii In Lumea De Dincolo - Ioan Petru Culianu
Psihanodia - Ioan Petru Culianu
Religie si putere - Ioan Petru Culianu, Mario G. Lombardo, Gianpaolo Romanato
insa recomand orice lectura, atata timp cand tratati totul cu un gram de indoiala, chiar si cartile de mai sus (si implicit toate recomandate pana acum)
@universu Unele vise sunt produsele creierului, altele sunt produsele subconstientului, altele ... sunt altele, adica experiente reale si coerente, fie in interiorul nostru, fie in afara noastra. Treaba e complexa man
@filtrufrate Corect, dar totusi dupa primul moment in care iti dai seama ca iarba poate fi si rosie, poti regasi, cu o anumita atentie, ideea de verde, de ce nu, poate chiar ca stare existentiala, dincolo conceptul mental. Asta implica sa te intereseze insa in mod semnificativ, pentru a depune efortul respectiv.
Bineinteles, cartile de oameni sunt scrise, uneori chiar de oameni fara experienta practica a ceea ce au scris, fie ei si inteligenti, precum Eliade, sau Powell.
Jtm dupa ce am scris mia venit o aminitire din copilarie deci iar fac pisu pe soparla ca nu se mai poate numi dragon(nu mai scoate mult fum) ,bun intr-o noapte am visat si eu si fratemio caci eram foarte apropiati acelasi vis aceasi experienta si sunt sigur ca nu a mintit caci i-am pus intrebarile in asa fel ca sa mu poata mintii iti multimesc f mult caci cu oacazia asta mi-am adus aminte de inca 1 lucru care nu il dezvalui aici ca poate parea aberatie ,si daca tot esti cu astea citeste cartea alba desi te ia tare din prima o sa ti para impresionanta la unmomentdat ,nu tre sa crezi dar cum spunea si FaraFiltru e important sa scoti...totusi ai grija ,nu uita ca ai vrut sa fi aici si incearca sa gasesti motivul poate il spui si altora caco sunt atatea pareri personale ca nu stii sa te crezi pe tine sau pe ala ca ii merge mintea mai bine
Am rasfoit-o, desigur. si, in multe locuri, sunt lucruri adevarate. Dincolo de asta, nu e o problema ca umbli si prin ale lumi cat esti in asta, daca nu fugi de problemele zilnice.
In ceea ce priveste motivul pentru care sunt aici, el este desigur personal, ca si al tau sau al altuia, si nu este relevant neaparat sa il spui altcuiva, cu o singura exceptie: motivul comun al tuturor, care este transformarea de starii constiinta. Pentru fiecare, prin cai specifice.
Pentru asta, discernamantul este strict necesar. Ca atare, nu e suficient sa il crezi pur si simplu pe cel caruia ii merge mintea mai bine, bineinteles... Totusi, ca o nota, indoiala si scepticismul nu sunt tot una cu discernamantul.
Hai sa va zic una buna: azi noapte am visat ca imi dadu unu' niste tinctura de Blueberry. Pana aici totu ok, mai viseaza omu' nebunii, dar...
... Plecai dupa aia de la individ, si mergeam pe un drum. Imaginati-va ca m-a luat cu buzz, si cu high, cerebral (culmea sa fie altfel, hehe), chiar dragut. M-am mirat si eu nitel, cumva mi-era clar ca eram in vis si nu prea se loveste, dar am lasat-o asa.
Nota: high-ul a fost interesant, diferit fata de ce mai stiam (mai ales ca nu numai ca nu fumez cannabis, si cu atat mai putin blueberry. Cerebral, cu o nota afectiva, elevata daca pot sa spun asa, uplifting in tot cazul.
@explo: Doar de curios, cum ai descrie tu, ca te stiu mai experimentat cu soiul asta?
@oricine: Ia sa vedem, ce viseaza lumea de la canabis? Ar trebui sa fac un poll...