What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Pune o intrebare,primeste un raspuns

legalizeRO

Active member
Si-n borcane bag, pana la urmatoarea recolta.
Tot din astea, chibrite.

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Este un senzor de la growcontrol (la un pret extrem de mare) IR temperatura frunza cu acuratete de +- 0,2% la o temperatura cuprinsa intre 22-28°C.

Cand folosesti co2 cum este mai bine sa fie presiunea? Negativa, neutra sau absurd pozitiva?
Cat de mare sa fie presiunea? Este vre-un avantaj in vegetatie sau in floare un anumit tip de presiune?
Cum ar trebui sa fie presiunea cand temperatura se invarte in jurul valorii de 30? Cat ar trebui sa fie diferenta dintre in si out? Sa fie mai mare de 20%? 50%?
Calitatea si cantitatea clar difera de la aceste detalii sa spunem (testat) dar inca am nedumeriri si am nevoie de cateva sfaturi.
Ultimele setari pe care le-am facut a fost sa mentin VPD-ul intre 7-15 setat pe 10 (il tin pe automat si oscileaza in functie de temp, rh) presiunea negativa intre in si out de 20% (cand merg pe manual) ziua si noaptea cu oscilatie de 0,2%.
Am marit puterea ledului la 100% si asta mi-a adus aprox 1-2°C in plus.
Presiunea negativa este setata pe 2Pa mentinandu-se perfect constant iar in-ul si out-ul cu o diferenta de 25-55%.
Cum este cel mai bine sa procedez?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu am fcut senzorul ala cu vreo 20 usd in piese. Intrebarea e alta, nu mai bine reglam mediul si ventilatia corect si atunci si frunzele vor fi foarte aproape de temperatura ambientala? Am observat o diferenta de maxim un grad, de cele mai multe ori sub 0.5 grade fata de temperatura ambientala. Asta inseamna nici jumatate de mBar eroare la vpd! De ce mai imi trebuie acest senzor dedicat, daca nu ca sa am inca un termometru?

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Ziceam de senzor in general ca e foarte scump si sare din achizitie. Se spune ca pot exista diferente de la 0,5-3°C (o spun cativa producatori de panouri led si controlere) si ajuta controler-ul sa mentina VPD-ul in functie de cati mai multi factori, temp, rh, temp frunza, presiune etc si merge pe o schema la fel sau asmanatoare cu cea postata de tine dar nu asta e important.

In situatia in care temperatura se invarte in jurul valorii de 30°C, cum pot pastra plantele in conditii optime?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu prea poti la temperatura aia. Incearca sa tii vpd-ul da cred ca e destul de greu sa adaugi si suficienta umiditate si sa si ventilezi corespunzator. Eu in locul tau as reduce lumina pana as ajunge la temperatura optima pt fotosinteza, si as face mai mult bud cu acelasi curent.
De altfel vreau sa implementez acest control al luminii in functie de vpd si curba de fotosinteza in urmatoarea varianta de controller, ca optiune suplimentara.

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Imi plac oamenii cu idei bune :D
Vreau sa conectez lumina la controler ca sa le fac rasarit de 10m (nu cum e pe dimmer de 5m) si apus (dimmer-ul nu are). Din ce am inteles o sa urmeze un update care o sa schimbe si intensitatea luminii, inca nu este nimic asemanator pe piata, nu am auzit la scara mica :joint:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Bine, o poti face si manual, ca nu se va schimba asa des incat sa te sara din schema daca le verifici macar o data pe saptamana. Mie sincer mi se par complicatii inutile, la nivelul asta la care lucram noi. Absolut inutile! Si nu glumesc.

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Oricat de mic e nivelul o sa fie important cand o sa se dubleze pretul kV. Daca se shimba la intervale mici pot fi eficiente pe termen lung. Am 2 ani de zile de cand urmaresc consumul la fiecare grow fara pauza si pot spune ca sunt diferente, cel putin din partea ventilatiei. Eu vreau sa scot un mildhybrid, curentul fiind cel mai scump din toate lucrurile folosite calculat pe 1 an de zile :D

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
atunci nu inteleg de ce voiai sa cresti la 30 grade! :D E ca si cum ai arunca din start aproape jumatete din curent pe geam!
Legat de consum, eu rulez ventilatia doar cand e nevoie, deci e si mai mic..

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
A crescut din cauza ca am dimmat lumina la maxim si la o distanta de 30-40cm temperatura sta in 29-30,5 nah, vine vara :))
Daca nu merge pe 500 le las pe 400 ca nu sar de 28,5

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu consider fail orice grow care a ajuns la 29 grade, sa zicem ca o merge acolo cateva zile 29-30C in caz de urgenta, da in nici un caz nu as planui pentru aceste temp..
E posibil sa mearga treaba aia cu less is more, si watti aia in plus care iti si ridica temperatura se cumuleaza cu toti ceilalti watti si per total sunt mai ineficienti. Ai zice ca ai eficienta macar cat cea a lampii led, dar watti aia adaugati e posibil sa nu performeze decat ca si un resou in cazul tau.
27-28 cu VPD corect, se poate. Mai mult de 28C eu sper sa nu intalnesc vreodata in calculele mele.

Last edited:

legalizeRO

Active member
De aia nu cresc eu 3 luni pe an, vara.
Voi aveti multa treaba p'aci. N-am mai fost de mult pe forum. Pe unde m-am priceput am vorbit, probabil mult si prost, pentru ca acum sunt alte... trenduri. Sper sa nu-l fi suparat pe exploziv prea tare.
N-as putea sa ma consum mai tare decat ma consum acum. Sa adaug Pascali, PH si udari atat de precise si frecvente.
Sunt sigur ca sunt benefice, dar viata e prea scurta pentru mine. Nici daca mi-ar iesi dublu nu m-as complica mai tare decat ce fuck acum, si cresc in 0,5 m2, de 4 ori pe an.
Sunt intrigat putin de "rasarit". Am sa ma documentez.
CO2 meter l-am luat pentru casa, nu pentru plante. Intamplarea face ca de cand il am, aerisesc mai vartos, nu adaug CO2.
Acum am realizat ca diferenta ar putea fi ca eu nu vand, cu toate ca as avea ce. Am inceput sa fac ulei din surplus, sa salvez spatiu...

Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu se agita nimeni. Doar folosim mai mult din ce citim. Ai zice ca ne ia mai mult asa, dar de fapt daca nu as avea de facut poze, grow-ul mi-ar lua in medie cateva ore pe saptamana.
Nu stiu exect ce ai vrut sa zici cu ultimu paragraf, dar in caz ca era indreptata la noi/mine, o sa mentionez nici in cazul meu nu e valabila aia cu vandutul.
Chiar rad putin cand spui asta, ca in ultimul an am facut mai putine growuri decat echivalentul a 4 bucati ori 0.5 mp. Deci nu te gandi ca suntem niste depozite de bud. Doar oameni normali. Da e pacat sa arzi acelasi curent si sa iasa calitatea si yeldul cam la jumate fata de ce trebuie! Iarba de asta mediocra poti cumpara si de la altii. Chiar legal deja in unele parti are europei. Homegrown facut cum trebuie e altceva.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Apropo, Pascal asta, si PH'ul si udarile si toate is deja acolo, doar ca le bagam in seama mai mult, cum s-ar zice. Dar eu unul nu adaug ceva daca nu are sens. Trebuie sa produca mai mult sau sa usureze munca sau alt input considerabil ca sa consider o inbunatatire.

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
@legalizeRO nu ne agitam, doar ca fiecare grow e putin sau mai mult diferit in functie de sezon, setari, etc.
Nu sunt aceleasi soiuri de fiecare data si in urma cu cativa ani in acceasi luna, temperaturile erau mai scazute si vara nu este la fel peste tot, de exemplu aici era vara in perioada iulie-septembrie dar anul acesta temp din iulie se regasesc in aprilie.
Al 2-lea aspect sunt setarile complexe de pe controler, al 3-lea aspect, cand atasezi un senzor de presiune iti influenteaza prima data fluxul de aer in/out, VPD-ul e in alti parametrii, la fel rh-u si rezultatul.

@exploziv pentru vacuum si miros este perfecta presiunea negativa dar fara senzorul de presiune poate merge de la -10 la 30 poate chiar si mai mult. Daca il conectez, nu ma lasa sa bag presiune pozitiva iar cea negativa o pot seta minim 2Pa. Se schimba niste lucruri pe care trebuie sa le inteleg si vreau sa folosesc totul cat de optim se poate. De asta si intreb pentru ca si controlerul vine cu niste setari cand conectezi ceva la el, de exemplu recomanda presiune de in si out la 15% zi noapte, dupa care presiunea negativa de 5Pa si mi se pare ca obtine un vacuum mult prea puternic si risipeste co2-ul. Vreau sa stiu daca setarile sunt relativ optime. Si VPD 7.

De la brainkiller vin intrebarile :D

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Cred ca ti-am mai zis ca eu consider ce au glorificat acel senzor in controlerul lor, desi singurul beneficiu util al utilizarii unuia f precis pentru multi ani a fost sa verific daca imi merge ventilatia. Si o zic cu indulgenta, ca nu am avut niciodata nevoie de el cu adevarat nici pentru a stii ca imi merge ventilatia. Daca ma intrebi pe mine, situatiile depresionale is un stres pentru plante, deci researchul ar fi impotriva utilizarii lor. Cam de cand te tot aud cum spui ca aceasta diferenta de presiune e cumva ceva de baza in acel control, de atunci ma si gandesc ca pierzi timpul cu el. Ti-am zis-o si mai de mult din ce stiu, dar se pare ca ori nu ai inteles, ori stii tu de alte date care arata ca ar ajuta?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Am uitat sa spun ca eu de cel putin 1 an l-am si scos din schema. La o statie meteo l-am lasat, ca e u util, in growroom.. mai putin. Parerea mea, desigur.
Si tot ce zic aici se bazeaza pe dimensinarea cat de cat corecta a ventilatiei la grow. Daca obtii vacuum prea puternic poate ar trebui sa de-turezi maximul ventului din start la o valoare acceptabila. Sau sa folosesti unul adecvat spatiului. Si dupa poate ii va fi mai usor si controlerului sa se regleze.

Last edited:

Latest posts

Latest posts