What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Pune o intrebare,primeste un raspuns

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
suficiente cat sa scoti o clona de 2-3 noduri si sa mai ramana si pe planta minim 4-5. insa vezi ca trebuie mentinut umed mereu locul unde doresti sa dea radacinile, lucru destul de greu de realizat vara pe calduri mari.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cand folosesti air layering nu conteaza cat de mare e planta, pentru ca nu tai nimic din ea. Ca sa aiba sanse mai mari de inradacinare, trebuie sa ai cel putin 3 (de preferat 4) noduri deasupra zonei unde vrei sa expui tulpina pentru a produce radacini.

Daca planta ta este afara, expusa in soare, nu e momentul cel mai bun pentru o astfel de tehnica, pentru ca substratul pe care il vei folosi se va usca foarte repede.

Mai simplu e sa te duci cu o galetusa cu apa, tai ramurelele si le transporti pana acasa in apa, iar acolo le pregatesti pentru clonat.
 

Ionut_W

New member
Planta ce vreau sa o clonez o pot tine si la geam. unde nu bate soarele direct pe ea. in casa e chiar racoare. e o casa neterminata iar peretii din beton tin destula racoare mai ales ca seara e si destul de frig si nu e o perioada caniculara...
ce ziceti ? asa ar functiona ?
prin cealalta metoda de clonare sunt sanse sa prinda mai repede radacini clonele ?
 

Loky

Member
Planta ce vreau sa o clonez o pot tine si la geam. unde nu bate soarele direct pe ea. in casa e chiar racoare. e o casa neterminata iar peretii din beton tin destula racoare mai ales ca seara e si destul de frig si nu e o perioada caniculara...
ce ziceti ? asa ar functiona ?
prin cealalta metoda de clonare sunt sanse sa prinda mai repede radacini clonele ?

Rata buna de inradacinare poti avea daca infigi clonele intr-un vas in care ai 5-10 cm de perlit, iar pe fundul vasului sa ai 1-1,5 cm de apa. Daca mai ajuti si cu un gel de clonare este foarte bine, dar nu este neaaparat.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Intotdeauna cand am facut clone, radacinile au aparut cel mai devreme in 6-7 zile, iar cel mai tarziu in 9-10. De cand mi-a recomandat explo metoda cu perlitul nu am mai folosit alta tehnica (si nici nu cred ca voi mai folosi alta).

Metoda este foarte simpla : se iau cativa litri de perlit (Agro - gasesti la Bricostore pungi de 3L la 9RON/punga) si se pun intr-o tava (minisera cu capac - tot pe la magazinele de bricolaj gasesti) de propagare incat sa faci un pat de 4-5cm grosime. Pentru usurinta separarii clonelor dupa inradacinare, recomand folosirea tavilor compartimentate (se gasesc la acelasi departament cu miniserele). In lipsa unor asfel de tavi compartimentate se pot folosi cu succes si pahare de unica folosinta, carora le dai cateva gauri la baza.

Perlitul se uda bine in prealabil cu apa chioara (eu am folosit de fiecare data apa filtrata RO, dar orice apa cu continut mic de saruri e ok) si apoi se raspandeste uniform in tava. Se taie clonele (cam la 10-12cm lungime), se razuie un pic tulpina pe o lungime de 1.5-2cm , se face o gaura mica in perlit cu ajutorul unui betisor incat tulpina sa ajunga pana aproape de fundul tavii, apoi se preseaza usor perlitul in jurul clonei. Dupa ce ai terminat de 'plantat' toate clonele, se toarna usor 1-2litri de apa (depinde de dimensiunea tavii) peste perlit, incat sa fie un strat de ~1cm de apa la fundul tavii.
Se pune capacul si sera se pune sub o sursa slaba de lumina (un CFL sau un tub de neon de 20-30W este suficient). O data sau de doua ori pe zi se ridica capacul pentru a improspata aerul. Daca se constata o scadere seminificativa in greutate, se mai adauga apa in tava.

E bine ca in primele 7 zile sa nu deranjezi clonele (miscandu-le in perlit) pentru ca asta poate incetini procesul de inradacinare.

Ultima data cand am clonat asa, in a 10-a zi, radacinile deja se incolacisera in tava compartimentata, formand din perlit un bloc solid pe care nu a trebuit decat sa-l scot de acolo si sa-l plantez in pamant.
 

Loky

Member
Merge si fara dom deasupra, daca ai umiditate peste 50 la suta (nu am incercat la umiditate mai mica sa vad ce se intampla) dar dupa cum zice hempfield este una dintre cele mai usoare metode de clonare, fara mari batai de cap legate de partea tehnica (vezi clonerele cu pompe si alte rotite) iar rata de succes este peste 90 la suta. Daca tii stratul de apa intre 1 si 1,5 cm nu o sa ai nici probleme cu inlocuirea apei (nu trebuie decat completat cu putina apa proaspata la 1 2 zile) . dupa 1 saptamana poti sa adaugi foarte putin nutrient(gen 1/4 sau 1/6 concentratie) iar clonele care au crestere deja pot fi transplantate (unele plante inradacineaza mai greu, altele mai rapid, se poate ajunge pana la 2 saptamani ).
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am uitat sa precizez ca folosind metoda de mai sus, cu minisera/tava acoperita, nu este nevoie sa mai tunzi frunzele pana la jumatate, intrucat aerul din misiera va fi intotdeauna saturat in vapori de apa, asa ca frunzele nu se vor usca. De fiecare data am avut rata de inradacinare de 100% (pe un numar foarte mare de clone).

P.S. Daca vrei sa te joci un pic, poti incerca sa inradacinezi ... frunze. Rata de succes este mai mica si procesul dureaza un pic mai mult, dar e funny.
 
salut , am mare nevoie de o indicatie privind un produs chimic sau organic folositor pentru prevenirea mucegaiului (outdoor). Ce am gasit pe site-uri din uk e canna cure , dar m-ar bucura mult si alte sugestii ceva mai mioritice .
 

Loky

Member
salut , am mare nevoie de o indicatie privind un produs chimic sau organic folositor pentru prevenirea mucegaiului (outdoor). Ce am gasit pe site-uri din uk e canna cure , dar m-ar bucura mult si alte sugestii ceva mai mioritice .

Iei 2 litri de lapte proaspat, organic (probabil din piata) trebuie neaaparat sa fie organic ne prelucrat in vre-un fel. Speli un borcan de sticla bine (preferabil cu clor sa fi sigur ca e super curatat) .
Pui laptele, adaugi la 2 litri 2 - 3 linguri faina de orez alb, si il lasi la temperatura camerei (intre 16-25 grade celsius) cam 1 saptamana.
Dupaia iei cu grija zeama transparenta care se separa de lapte , pe care poti sa o pastrezi 2 3 saptamani la frigider (fara sa o congelezi). Este super bogata in "lactobacillus" care este folosit in mai toate produsele organice.
Daca ai atac folosesti in concentrtie mare, daca dai doar preventiv folosesti in concentratie 1/2 sau 1/4 cu apa . Poti adauga si cateva picaturi de ulei de nem amestecat cu 1 picatura de detergent bio lichid(asta numai in primele 2 3 saptamani de flower, in partea finala nu as da cu ulei si sapun pe plante, dar merge dat cu solutia de mai sus simpla si in ultima saptamana inainte de taiere).
 

Loky

Member
Chestia asta se foloseste si pentru a imbogati solul cu bacterii folositoare, descompune ce ai in sol in chestii care sunt usor de absorbit de planta (nutrienti).
 

fenomeno_djo

Well-known member
Veteran
Daca chiar vrei sa intelegi ca tu, ca grower, cresti o flora de microorganisme aflata in mediul de viata reprezentat de pamant (mix, w.e - nu conteaza cum numesti mediul ), atunci citeste pdf-ul asta Teaming with Microbes - by Jeff Lowenfels, Wayne Lewis si daca intelegi tot, te calmezi sa te mai gandesti la npk-uri de 20-20-20. Un punct de vedere naturalist, om in comuniune cu natura, comparat cu punctul de vedere al unui hidro-grower (care e in 99% din cazuri farmer cu anorganice) te face mai fericit dupa o experienta de genu. Sau poate sunt eu mai sensibil, ceea ce inseamna ca sunt mai...complet. In orice caz, e un pdf fascinant si cu multe poze care iti aprind imaginatia si largesc orizontul..in sensul ca il privesti la un moment dat la microscop :D Spor la lecturat!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu nu as da preventiv pentru mucegai niciodata. daca apare, atunci mi-as face probleme. dar sa stopesc plantele cu ceva sperand sa nu faca mucegai, inseamna ca in cazul in care plantele alea nu ar fi facut mucegai eu am stropit plantele aiurea si am fumat aceea substanta ca prostul.
si-n peste 5 ani de out am pierdut niciodata mai mult de 1% din harvest din cauza mucegaiului. asa ca nu pot concepe stropirea asta preventiva si am auzit de ea doar la growerii comerciali ce nu dau 2 bani pe sanatatea clientilor lor. si nici aceia, inconstienti si nepasatori cum sunt ei, majoritatea nu ar fuma produsul stropit.
 

Latest posts

Latest posts

Top