What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Pune o intrebare,primeste un raspuns

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Buna ziua..
De curand am facut rost de aceasta banda cu leduri rosi http://www.sesled.ro/banda-led-smd-5050/167-banda-led-5050-60-led-metru-non-waterproof-rosu.html..
oare o merge sa fac un panou led din ele pentru plantele mele,sa tai cate 3 si sa le inseriez pana ajung la 2,20v,a mai incercat cineva..?

Benzile cu leduri sunt proiectate sa functioneze la 12V (curent continuu) -majoritatea sau la 24V (doar la anumiti producatori, cele de 600 leduri pe metru).


LEDurile intr-o astfel de banda sunt conectate catre 3 in serie, impreuna cu 2 sau 3 rezistente ce limiteaza curentul prin leduri.

Decat sa iti dai foc la casa incercand sa le conectezi direct la 220V (probabil ca te gadeai la curent alternativ) , mai bine le alimentezi la o sursa stabilizata de 12V, care sa iti duca cel putin 6A (o sursa veche de PC e numai buna).

Ceea ce nu e specificat in descrierea acestui tip de banda cu leduri este faptul ca ledurile nu sunt alimentate in curent constant, deci intensitatea luminoasa variaza o data cu tensiunea si nu au nici protectie la supratensiune sau polaritate inversa.

Iar ca pret, o astfel de banda pe Ebay se vinde cu ~20USD (non-waterproof) sau ~25USD (waterproof).

De tinut cont ca aproape 25% din curentul consumat e transferat in caldura ce catre rezistentele inseriate.

Si eu am in lista de asteptate un astfel de proiect, in care vreau sa folosesc 20m de banda de leduri rosii, 5m de leduri albastre si 5m de leduri alb/rece
 

w00w

Member
Mai cam bagat in ceata...
acum ceva timp am vrut sa imi iau niste proiectoare de 10w 4rosi si unul albastru,,dar cum nu am stiut sa profit atunci s-au vandut..si dureaza pana aduce(daca mai aduce..nu prea s-au vandut)..
Acuma caut ceva sa imi fac un panou de led pentru 2 plante...intr-un GrowBox de 37x47x74 si m-am cam impotmolit nici bugetul nu este prea mare ..undeva la 400lei..
credeam ca am scapat cu banda aia.si mai cumparam 1m de albastru si 1m de alb eventual..
 

w00w

Member
Un led are se alimenteaza cu 3 w inseriate cate 3 merg la 12v..daca scot fiecare led independent si le lipesc inseriate cate 74 or sa meraga la 220?m teoreti ar trebui sa mearga nu?
Ma gandesc ca o banda are 300 leduri care au un flux luminos destul de bun..cu 300 asfel de leduri ar iesi un panou bunicel pentru 2 plante..


Si chiar daca le pun pe 12v ca sa nu mai fac atatea modificari..un asfel de panou ar da randamente?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai si de ce nu folosesti banda din aia ? E foarte ok daca o alimentezi la 12V (asa cum a fost ea proiectata sa functioneze).

Banda poate fi taiata la fiecare 3 LEDuri , in locurile special marcate (este si desenata o foarfeca pe el), iar bucatile se alimenteaza in paralel, din aceeasi sursa.

In functie de cat de tare te grabesti, poti comanda de pe net (China) si vin cam intr-o luna, sau te poti arunca sa cumperi din Romania si sa dai triplu pe ele.

Sugestia mea e sa folosesti la maxim toata suprafata boxului pentru a plasa benzile de leduri.

Avand in vedere ca banda are 10mm latime, asta inseamna ca poti lipi 30 de bucati a cate 45cm (3 leduri ocupa ~5cm, deci bucatile pot fi taiate in multipli de 5cm - valoarea difera si in functie de producator, dar se invarte cam pe aici).

Din 5M de banda rosie poti scoate 11 bucati a cate 45cm , ramanandu-ti loc pentru inca 19 !

Daca mergi pe un raport 3:1:1 (RED:BLUE:WHITE) , poti merge pe 5 sau 6 "grupari" R:B:R:W:R, puse langa alta, ceea ce inseamna un necesar de 5 sau 6 bucati de banda cu leduri albastre si tot atatea albe.

Neaparat sa folosesti benzi cu leduri de tip 5050 si nu 3528 (acestea avand luminozitate mult mai mica).

Un led are se alimenteaza cu 3 w inseriate cate 3 merg la 12v..daca scot fiecare led independent si le lipesc inseriate cate 74 or sa meraga la 220?m teoreti ar trebui sa mearga nu?
Ma gandesc ca o banda are 300 leduri care au un flux luminos destul de bun..cu 300 asfel de leduri ar iesi un panou bunicel pentru 2 plante..


Si chiar daca le pun pe 12v ca sa nu mai fac atatea modificari..un asfel de panou ar da randamente?

Doar ledurile albastre si albe au o tensiune de functionare de 3.4V. Cele rosii functioneaza la 2.4V , deci calculele tale nu sunt tocmai exacte.

Decat sa te apuci sa dezlipesti ledurile de pe benzi, pentru a le lipi apoi pe toate in serie, mai bine cumperi o punga intreaga de leduri mai puternice - cu unghi de 60 de grade (tot de pe Ebay) si faci totul de la zero.

De alimentat le poti alimenta direct la 220V , dupa ce redresezi curentul (deci tensiunea va creste) , inseriind o rezistenta calculata sa limiteze curentul prin leduri la valoarea specificata de producator - uzual mai mic de 100mA (http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/5050 SMD LED.pdf). Acest lucru nu ti-l recomand pentru ca se va lasa in mod cert cu electrocutare :biggrin: , mai ales ca nu ai cum sa protejezi toate contactele.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
dom' injiner (hemp), mai da-mi si mie un branci tehnologic:
vent-ul are doar un condensator de 3,5 (sau 35 pico), dar altceva este interesant - in cartea tehnica imi arata doar 3 pozitii de posibil montaj si anume:
MAX, MIN si MAX/MIN cu un "two way switch"
Eu l-am instalat pe MAX si se pare ca, chiar daca are regulator de turatie, pleaca direct pe putere maxima cand ii dau drumul.
Oare il pot monta pe min/max folosind regulatorul de turatie in loc de comutator cu doua cai? Daca da, ce fac cu gaurica din regleta ramasa libera?
Vent-ul e prevazut cu un "dop" care se baga intr-unul din contactele regletei, in functie de montaj (max / min), cu exceptia celui max/min, unde intra doua faze. Dar din regulator imi iese o singura faza pt vent... Sunt nedumerit :dunno:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ca sa nu avem nelamuriri, vorbim despre produsele astea, da ?

Ventilator - http://www.vortice-export.com/\intr...bblicita_Brochure_In_Line_Fans_2010_35238.pdf
Regulator - http://www.ventilation-system.com/images/cat/224_60_cat_file_lang.pdf


Din ceea ce vad eu la pagina 18 din primul document, ventilatorul este facut sa mearga doar in doua moduri, adica Low Speed sau High Speed (pe diagrama sunt prezentate cele 3 moduri de functionare) .

Nu stiu exact ce tip de motor are ventilatorul asta, dar e posibil ca pe un controler de turatie (care de fapt este un variator de tensiune cu triac - pretabil la sarcinile rezistive si mai putin la cele inductive - cum este un motor) sa nu functioneze deloc (decat atunci cand controlerul este pus la maxim).

Sper ca schema te va lamuri cat de cat. Motorul poate merge doar intruna din cele doua configuratii.


L.E. Regulatorul de turatie trebuie inseriat cu una dintre cele doua pozitii de alimentare ale ventilatorului. Important insa este sa detectezi faza (cu un creion de tensiune) si sa conectezi firele asa cum scrie in cele doua scheme (Adica nulul este comun - intra in regulator si iese direct catre pozitia 1 din rigleta ventilatorului iar faza intra pe "intrarea" regulatorului si iese pe "iesire", fiind conectata apoi sau pe pozitia doi (high speed) sau pe pozitia 3(low speed) a ventilatorului; in ambele situatii una dintre pozitiile 2 sau 3 ramane neconectata. Daca folosesti un comutator cu doua pozitii poti comuta direct in sarcina intre Low si High, mutand faza pe pozitia 2 sau 3).


:tiphat:
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Nu pot deschide fisierul, dar imi inchipui ca-i acelasi cu cartea tehnica, e vb de schemele 14, 15 si 16 si arata trei variante, dar nici una nu include variator de turatie, ci doar minim permanent, maxim continuu sau un comutator cu doua cai pt cele doua variante.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Iaca imaginile respective :

attachment.php


attachment.php
 

Attachments

  • Schema ventilator.jpg
    Schema ventilator.jpg
    34.3 KB · Views: 19
  • Schema regulator.jpg
    Schema regulator.jpg
    53.4 KB · Views: 14

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Da, hemp, asta-i ventul si acelasi regulator am si eu, le-am montat exact ca in schema, dar cum din regulator nu ies decat doua fire, le-am pus pe MAX-ul ventului ca in fig B, acum o sa le schimb si cu celelalte pozitii pana aflu pe care merge corespunzator si daca nu merge, merg sa schimb motorul sau sa cer banii inapoi.
Ultima mea nedumerire era: daca montez ca-n fig C, sa las liber contactul 2 din regleta sau sa-i bag "dopul"? adik chestia aia neagra din fig A si B
Ma gandeam chiar sa scot doua faze din pozitia M regulator si sa le bag in 2 si 3 vent... dar daca ia foc? :D
Ok, mai intai o sa incerc pe pozitia MIN si apoi mai vedem, mersi mult hemp pt sprijin! :tiphat:
Diseara ajung la locatia ansamblului, asa ca mai vb, bafta la sedinta. :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Din regulator nu poti scoate decat o faza, oricate fire ai lega la ea, si daca o legi pe pozitiile 2 si 3 in acelasi timp e ca si cum ai face un scurt intre 2 si 3, ceea ce inseamna ca o infasurare (bobinaj) al motorului va fi pus in scurt, adica va frana motorul , deci se poate ajunge destul de usor la ... foc :biggrin:
 

eska

Member
Nu are nimic. Numai sa nu ai temperatura si/sau sa stai in caldura, mai ales pe vremea asta. Ca atunci devine putin mai tricky toata treaba
:deadhorse
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Hemp, inca odata tin sa-ti multumesc pt ajutor! :tiphat:
Situatia e cam asa: vent-ul e conceput din fabrica sa functioneze doar pe doua viteze - min si max, singura exceptie fiind montarea unui comutator din care sa sari de la Mamaia la Sinaia... :jerkit:
In cazul asta, regulatorul e la fel de folositor ca o frana de carutza la un Fiat, bazaitul ala aparand doar cand regulatorul e pe fir, motiv pt care motorul merge acum pe minim fara pic de zgomot.
Pastrez regulatorul, pe care il voi folosi intr-o alta configuratie, cu ocazia asta am observat ca regulatorul poate fi regulat :D adica mai are in el un potentiometru din care sa reglezi turatia minima a vent-ului. Daca nu cumva e conceput din fabrica sa o arda exclusiv pe doua viteze...
Din potentiometrul ala incepe bazaitul cu pricina, cu cat ii dai turatie mai mica (rezistenta mai mare) cu atat bazaie mai tare motorul. In conditiile astea, mai ncrezi ca are ceva la tole? Nu de alta, dar am suspectul pe masa si n-as vrea sa alerg cu motorul prin magazin.
 

para7

Member
salut si bine v-am gasit :D
sunt nou pe forumul asta, abia l-am gasit, nici nu ma asteptam la o asa comunitate aici.

am si eu o nelamurire, ma tot gandesc cum sa fac.
grow dulapul are 50cmx50cmx160cm si pana acu, in vegetatie am folosit un cfl 200W; e ok pana acu, da se apropie flowerul si m-a mancat undeva sa-mi iau un hps 250w cu cooltube.
Facand eu niste teste asa, am vazut se incalzeste ca naiba; un cooler de 12cm/2000rpm sufla aer prin cooltubele ala da nu stiu cat o sa faca fata sa-l raceasca cand l-oi baga in dulap. Si apoi face un zgomot care nu stiu cat o sa fie de suportat (dulapul e in camera locuita). Nu mai zic daca cooleru ala nu reuseste sa coboare temperatura si o sa trebuiasca sa pun un Vents de 125 sau 150, asta o sa huruie si mai tare (chiar si dat mai incet cu regulator de turatie).
Apoi mai e curentul care o sa-l faca prin grow (o sa sufle aer din grow prin cooltube apoi prin o gaura afara, cooltubele nu are avea ventilatie separata fata de ventilatie pentru fata).

A mai avut cineva experiente cu hps la dimensiunea asta de grow? Mi-e sa nu ma bazez pe varianta asta si sa ma trezesc cu 35grade acolo, plus zgomot, plus vant prea mare in grow (deci umidiatate mica), si apoi sa alerg ca disperatu sa iau un cfl 200w/2700K.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Hemp, inca odata tin sa-ti multumesc pt ajutor! :tiphat:
Situatia e cam asa: vent-ul e conceput din fabrica sa functioneze doar pe doua viteze - min si max, singura exceptie fiind montarea unui comutator din care sa sari de la Mamaia la Sinaia... :jerkit:
In cazul asta, regulatorul e la fel de folositor ca o frana de carutza la un Fiat, bazaitul ala aparand doar cand regulatorul e pe fir, motiv pt care motorul merge acum pe minim fara pic de zgomot.
Pastrez regulatorul, pe care il voi folosi intr-o alta configuratie, cu ocazia asta am observat ca regulatorul poate fi regulat :D adica mai are in el un potentiometru din care sa reglezi turatia minima a vent-ului. Daca nu cumva e conceput din fabrica sa o arda exclusiv pe doua viteze...
Din potentiometrul ala incepe bazaitul cu pricina, cu cat ii dai turatie mai mica (rezistenta mai mare) cu atat bazaie mai tare motorul. In conditiile astea, mai ncrezi ca are ceva la tole? Nu de alta, dar am suspectul pe masa si n-as vrea sa alerg cu motorul prin magazin.

Potentiometrul ala te ajuta sa setezi turatia minima. Orice motor are o tensiune/factor de umplere limita la care cuplul generat de rotor nu mai este suficient de puternic pentru a-l face sa se roteasca, ceea ce va duce in scurt timp la ceva ... fum.

Inseamna ca bazaitul nu este de la tole, ci de la faptul ca rotorul nu are o miscare de rotatie continua, ci are 'pauze', iar bazaitul e de fapt zgomotul produs de rotor cand controlerul ii da cate un branci :biggrin:.

Daca te multumeste setarea de minim a ventului, mai bine renunti la controler. Si asa controlerele astea nu functioneaza asa cum ar trebui (prin reducerea tensiunii, insa ele merg prin reducerea factorului de umplere a sinusoidei curentului alternativ) si in cele din urma dauneaza motorului.



salut si bine v-am gasit :D
sunt nou pe forumul asta, abia l-am gasit, nici nu ma asteptam la o asa comunitate aici.

am si eu o nelamurire, ma tot gandesc cum sa fac.
grow dulapul are 50cmx50cmx160cm si pana acu, in vegetatie am folosit un cfl 200W; e ok pana acu, da se apropie flowerul si m-a mancat undeva sa-mi iau un hps 250w cu cooltube.
Facand eu niste teste asa, am vazut se incalzeste ca naiba; un cooler de 12cm/2000rpm sufla aer prin cooltubele ala da nu stiu cat o sa faca fata sa-l raceasca cand l-oi baga in dulap. Si apoi face un zgomot care nu stiu cat o sa fie de suportat (dulapul e in camera locuita). Nu mai zic daca cooleru ala nu reuseste sa coboare temperatura si o sa trebuiasca sa pun un Vents de 125 sau 150, asta o sa huruie si mai tare (chiar si dat mai incet cu regulator de turatie).
Apoi mai e curentul care o sa-l faca prin grow (o sa sufle aer din grow prin cooltube apoi prin o gaura afara, cooltubele nu are avea ventilatie separata fata de ventilatie pentru fata).

A mai avut cineva experiente cu hps la dimensiunea asta de grow? Mi-e sa nu ma bazez pe varianta asta si sa ma trezesc cu 35grade acolo, plus zgomot, plus vant prea mare in grow (deci umidiatate mica), si apoi sa alerg ca disperatu sa iau un cfl 200w/2700K.

Bine ai venit pe ICMAG !

Intradevar 250W in spatiul ala este foarte mult si controlul temperaturii poate fi problematic (inca un motiv in plus sa va conving sa treceti pe LEDURI).

Faptul ca e curent mare prin box nu e nici o problema, insa nu e deloc bine ca se invarte aer firbinte pe acolo.

Cel mai bine ar fi fost sa ne arati si noua o imagine cu box-ul tau, ca sa intelegem mai bine ce solutii s-ar potrivi cel mai bine.

Sfatul meu ar fi sa folosesti un ventilator mult mai puternic care sa traga aerul din box , nu sa-l impinga. Intrucat spatiul este mic, recomandarea este sa montezi ventilatorul afara din box (si motorul ventilatorului produce caldura). Problema zgomotului se rezolva FOARTE usor cu doua 'mufflere' plasate inainte si dupa ventilator (vezi postul 33 din threadul meu : https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=247594&page=3 ) . Daca zgomotul nu este atenuat in intregime asa, se poate izola si ventilatorul.

E important, as spune eu, ca HPS-ul sa nu fie racit cu aer din box, ci cu aer aspirat fortat de afara prin tubulatura de aluminiu. Problema luminii care scapa prin 'gauri' o rezolvi cu light-traps, care pot fi facute in acest caz chiar din tubulatura de aluminiu. Pe admisie faci unul sau cel mult doua coturi (sau indoi tubulatura in spatele dulapului, incat sa nu se vada capatul liber). Pe evacuare , daca pui muflere, un singur cot este suficient pentru ca ventilatorul opreste destul de mult din lumina.

Avand in vedere ca temperatura poate creste foarte repede intr-un spatiu asa de mic din cauza HPS-ului de 250W, iti recomand sa conditionezi functionarea acestui bec cu un termostat de camera cu bimetal reglat pe la 28-30 de grade Celsius (sunt ieftine, gasesti la Romstal parca la preturi decente - ~30RON), ca sa nu te trezesti cu casa in flacari. Pe langa HPS poti lasa in box si unul sau doua CFLuri micute (20W), astfel incat daca se intampla ca termostatul sa-ti decupleze HPS-ul din cauza incalzirii excesive, sa nu aiba plantele de suferit din cauza alternantei haotice a perioadelor de lumina si intuneric.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Am scos de tot regulatorul - care merge f bine cu vko, alea de plastic - si toarce ca o pisicutza acuma... :D
I-am facut si-un muffler din carton si am mai adaugat o gaselnitza in capat de tot care a amutit de tot aerul suflat afara. :tiphat:
@ para7: eu am folosit hps 400w in 65/65 cm, temp minima era de 36...:D
ventilam la greu, umezeam in disperare si merge incontinuu generatorul de co2 diy, dar am scos-o la capat, eu zic ca 250w hps pt 50/50 e chiar ideal, mai ales daca ai cooltube, mai mult de 32-34 C nu cred c-o sa ai, poate si mai putin. Dar asta-i doar parerea mea... :tiphat:
 

para7

Member
multumesc hempfield pentru sfaturi.
Am citit pe aici despre led-uri (si ca iti plac f mult) dar eu in maxim 10 zile-2 sapt tre sa o bag in flower si nu prea mai am timp sa studiez led-urile + sa mai si bag bani in un setup cu led-uri. Poate pt urmatorul grow, ca imi place super ideea de caldura mica emanata.

Ideea cu atenuarea zgomotului pt ventilator e f interesanta, o s-o studiez sa vad ce pot face. Ar fi un mare + pentru setupul meu.
E intr-adevar mult mai bine ca racirea becului sa aibe circuit de aer separat (am gasit aici threadul cu ventilation 101) dar din cauza structurii dulapului (e si parte din un dulap mai mare) nu am decat 2 gauri laterale date in el, una sus si una jos.
Plus ca cooltubele o sa-mi incapa fix pe diagonala (cooltubele are 50cm iar spatiul meu e 50x50cm).

Stiu ca altii recomandau sa nu pui ventilatorul sa traga aer in cazul cooltubelui decat daca e special conceput sa functioneze la temp mai mari. Acu nu stiu cat se poate incalzii aerul ala tras, si daca un cooler de comp sau ventilator Vents nu ar face fata.

Daca mai iese lumina pe la colturi nu e o problema in cazul meu, deci de light traps-uri nu am inca nevoie.

Eu as vrea sa il fac sa nu incalzeasca mai mult de 28, imi vine concediul si o sa pot sa stau cu termometrul si reglajul pe el sa vad daca merge.

Plus m-am gandit sa folosesc un HPS de 150W sylvana.
CFL meu are acu 8500lm, micut, da pt 0.25mp merge asa si asa ca iese 34000lm/mp.
HPS-ul sylvana de 250W are 36000 lm !!!!!!!!! deci ar iesii 140.000lm/mp :laughing:
Asa ca m-am gandit ca si un HPS de 150W sylvana de 15000lm ar fi super ok, cu 60.000lm/mp) si as avea si mai putina caldura.

Asta e dulapul. Am ridicat CFL sus pt poza, ca altfel sta la 10cm de fetita.
Am niste stickere galbene ca am niste gnats (tratez cu gnat off acu).
Gaura de evacuare e sus deasupra cfl-ului, nu se vede de intuneric.
 

Attachments

  • IMG_48343_resize.jpg
    IMG_48343_resize.jpg
    57.8 KB · Views: 16

Latest posts

Latest posts

Top