What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Praca w Holandii

mario_PL

Active member
tu masz stronkę gdzie można mieszkanie znaleźć http://www.marktplaats.nl/
a tu dobry translator holendersko-angielski żeby się połapać o co chodzi http://www.worldlingo.com/en/products_services/worldlingo_translator.html
sam też myślałem żeby jechać i poszukać roboty samemu tylko troche to ryzykowne, bo znając siebie to pojade tam rozjebie hajs i wróce hehe, w sumie czekam jeszcze na odpowiedź z biura sba euro , bo mówili że załatwią pracę (na tą firme też narzekają ale w sumie takie polecane to są ze dwie firmy z kilkudziesięciu więc trzeba zaryzykować)
powodzenia, daj znać jak byś coś znalazł ciekawego

tu masz coś jeszcze:

mario_PL

Active member
moglibyście napisać w jakich rejonach Holandii jest największe rolnictwo, i ewentualnie gdzie wy pracowaliście bo zdecydowałem się z ziomkami jechać samemu i poszukać tam czegoś, znacie może jakieś gazety z ofertami pracy?? ogólnie jak ktoś ma jakieś rady to dawać:D
a i jeszcze orientuje sie ktos czy mozna jakos wyslac wczesniej wniosek o sofi numer czy dopierojak sie jest na miejscu?

Chirurg

Member
siemka panowie tu ryszard . wróciłem po nowym roku do polski i doprawdy huja tu jest dalej w mzk przewaga moherow dalej ludziska interesują sie toba wieczny kontrwywiad . dochodzę do wniosku ze ten kraj jest spalony w uni w negatywnym sensie tego słowa znaczeniu . przez 8 miesiecy nie robiłem nic w holandi a miałem pieniądze na wszystko. tutaj od kad przyjechałem mecze sie z mandatami z komornikiem z jebanymi pismami ale szczerze mam to w dupie pierdole jednym słowem załamka. nic innego tylko wypierdalać z powrotem. wie ktos jaka jest formalność wyrzekania sie swojej narodowości ? kurwa ! rzygać sie chce. Pocieszcie mnie jakos ludziska bo depresja na maxa (ciepłe słowa jakies)

pastis

Member
siemka panowie tu ryszard . wróciłem po nowym roku do polski i doprawdy huja tu jest dalej w mzk przewaga moherow dalej ludziska interesują sie toba wieczny kontrwywiad . dochodzę do wniosku ze ten kraj jest spalony w uni w negatywnym sensie tego słowa znaczeniu . przez 8 miesiecy nie robiłem nic w holandi a miałem pieniądze na wszystko. tutaj od kad przyjechałem mecze sie z mandatami z komornikiem z jebanymi pismami ale szczerze mam to w dupie pierdole jednym słowem załamka. nic innego tylko wypierdalać z powrotem. wie ktos jaka jest formalność wyrzekania sie swojej narodowości ? kurwa ! rzygać sie chce. Pocieszcie mnie jakos ludziska bo depresja na maxa (ciepłe słowa jakies)

Bardzo dobrze to ująłeś - to na pocieszenie.

Od siebie dodam, że w naszym kraju to się wymaga trochę więcej niż tylko pracować/zapierdalać. Tu jak chcesz "normalnie" funkcjonować musisz wejść w układy, znajomości, dać dupy gdzie trzeba, podłożyć pare świń innymi słowy nabić sobie parę grzeszków tak aby inni czuli się z tobą bezpiecznie (czytaj mogli wziąść łapówe).
Jak już dasz, się opłacisz - będziesz mógł okradać i robić w h*ja innych i co ważniejsze jesteś już umoczony czyli zasługujesz na szacunek i zaufanie.

Nie jestem socjologiem ale powyższy model stosunków społecznych obowiązuje w każdym środowisku, a "szkołe życia" rozpoczyna się w podstawówce.
Na emeryturze nie chce się już nic zmieniać, zresztą nie ma po co.

G

gelowas

Nie mam bardzo czasu czytać wcześniejsze posty, ale z własnych doświadczeń zawodowych:
w '08r przyleciałem z 2 znajomymi bez niczego, bez mieszkania, bez pracy, bez sofi, bez kontaktów
tego samego dnia znaleźliśmy mieszkanie, Holenderka wynajmowała górę u siebie
z resztą w Eindhoven jest kilka pubów, gdzie Turcy wynajmują dodatkowo pokoje, trochę wieśniacko, ale niezbyt drogo

na drugi dzień pojechaliśmy na rowerach (kupione w nocy na dworcu po 5-7E/szt) do uitzendbureau, pierwszy przystanek Tempo-Team, z miejsca dali nam pracę w piekarni
ściemnialiśmy, że to na stałe chcemy blah blah blah a w rzeczywistości na 1mies to nawet nam się szukać nic innego nie chciało
dawali ok 7E/godz czyli ichsze minimum, a nam to w zupełności wystarczało na fajną zabawę i dużo palenia
(kurs był ok 3zł, więc do Polski mało nawieźliśmy) ale za to było zwiedzanie, parki rozrywki, polecam Efteling
na nr SOFI czekaliśmy 10dni (coś biuro zadziałało i zaprzyjaźniona Holenderka) a wtedy kolejki były po 7-8tyg
praca śmieszna, siedzieliśmy, pod czepkami słuchaliśmy muzyczkę, czasami blacha na taśmie się zacięła to trzeba było użyć palca, żeby popchnąć - raz na 10min :D
nie wiem jak im się opłacało nas zatrudnić, ale nam na pewno opłacało nic nie robić. Jeden kumpel co miał największe potrzeby palonkowe i 5g White Widow z The Grasshoppers za 28E wystarczało mu na 1,5 dnia to niekiedy pracował 12godz, bo chciał. Hyhy.
Ten sam kolega, gdy zobaczył 1szego dnia w NL ile jest gatunków trawki to kupił każdy jaki był w mieście, SPAŁ NA PAKIETACH i wydał na to cała kasę z Polski, a potem musieliśmy go częstować jedzonkiem hyhy.
Po miesiącu się zmyliśmy i the end.

Rok 2009, spędziłem w Eindhoven kilka tyg w lecie, pojechałem do sprawdzonej Holenderki, no i znowu poszukiwanie pracy. Po 2 dniach znalazłem w DHL - bez biura pośrednictwa, po prostu spojrzałem na mapę w google gdzie są jakieś magazyny, czy fabryki i pojechałem na rowerze do strefy przemysłowej (w tym roku 10E dałem murzynsom za bike, bo miał przerzutki). Pakowałem przy biureczku elektronikę w folię bąbelkową, ot taka śmieszna praca za krajowe minimum. Znudziło mi się to wróciłem do Polski, ale kumpel został do tej pory, poznał sobie fajną latynoskę, zaproponowali mu umowę i coś jak superviser. Nie wraca tutaj, leci niedługo z nią do Peru.
A w Polsce przez kilka lat nie miał, ani pracy, ani szkoły, ani perspektyw, ani fajnej dupy - tyle mam do powiedzenia w kwestii życia zagranicą, na przykładzie Holandii.
Oczywiście zaraz dziesięciu powie, że miał farta. Tym 'fartem' jest znajomość angielskiego i minimum prezencji, żeby wybrali właśnie Ciebie zamiast jakiś pijackich Polaków, albo murzynsów, co to nie lubią się szybko ruszać - wiem, widziałem. Patent na wózki widłowe jest też świetną sprawą ''na początek".

hmmm co jeszcze?
Wysoka kultura pracy, mili i weseli ludzie. Ogromna większość bez wykształcenia (w końcu praca fizyczna) ale niemalże każdy zna podstawy ang. Jeszcze trochę czasu i wyjeżdżam na stałe zagranicę.

W

Wariat

Piękna historia :) Moje niespełnione młodzieńcze marzenia.

Pozdrawiam i K+

slowflow

Member
Pytanko

Pytanko

Witka. niewiedziałem gdzie pisać więc pisze tu.
Mam pytanko a mianowice : To że palenie i posiadanie w holandii zioła jest legalne to wszyscy wiemy ale czy uprawa ganji na własny użytek jest legalna? A jak jest to ile plantów można posiadać? peace :joint:

WeedGrown

Member
Witam wszystkich serdecznie, chciałbym się dowiedzieć też coś na temat pracy na sezon ( 1-2 miesiace ) od dnia dzisiejszego czy jest jakaś praca w Holandii dla młodego człowieka ;).
Orientowałem się co nie co i tu znalazłem coś ciekawego ( http://ukd.pl/ )ale nie wiem w ogóle jaka jest szansa ze się załapię na taką pracę.

:joint: masoż.

jerzu19

Well-known member
Veteran
witam
mam pytanko odnosnie pracy w holandii na okres wakacji czy sa osoby ktore tak wyjezdzaly?gdzie znalazly prace,jak sprawa wyglada z mieszkaniem i wynagrodzeniem?i druga sprawa czy byly by osoby chetne by wyjechac wieksza ekipa na wakacje do pracy w holandii taka polska ekipa IC ?

witam po długiej przeriwe :) Ja własnie wrocilem z Holandii z pracy przy pomidorkach oczywiscie przez biuro, ale za jakies tydzien wracam z powrotem wlasnym autem do Holandii i szukam pracy na własna ręke. Z tego co mi gadał kumpel na reke bez problemu od holendra mozna wyciagnac 10 eur na czysto bez jakis podatkow itp. jedyna kwestia tylko to z etrzaba zainwestowac na wyjazd i nic wiecej bo o prace w Holandii o 100 razy latwiej na miejscu niz w Polsce przez jebanie sie z biurami pracy ktore zarabiaja na polaczkach krocie..

WeedGrown

Member
hmm no ja narazie szukam tutaj pracy od 5ciu dni i z biura dzwoni ciagle kobita, pierwsze mowiła że jest praca, jak przyjechalem mowila ze nie ma, dzis mialem podpisac umowe - lecz zadzwonila rano i powiedziala ze juz nie aktualne ;/ ( 5E na godzine ponieważ jest tu 'limit' wiekowy od 18 do 23 lat placa do ok. 5E max )

cardiel

Member
heh weedgronw... z tymi limitami zarobkowymi, to ktos ladnie Cie wprowadzil w blad... owszem sa, ale wygladaja zupelnie inaczej... ja w wieku 20 lat dostawalem 6,8 nie wiem ile dokladnie wynasza stawki dla danego wieku, ale mozesz sobie poczytac na necie...

pozdr i nie dawaj innym zerowac na swojej ciezkiej pracy

-Bruce-

Active member
Witam dawno mnie na icmag'u nie bylo :) to przez ciezka prace ;) w NL jezeli ktos szuka pracy?, w firmie w ktorej pracuje szukaja ludzi http://www.freshsupport.nl/ nie zarabiam kokosow ale da sie zyc i jarac non stop po szczegoly zapraszam na pw pozdro z upalnej HOLANDII :blowbubbles:

smark

New member
Witajcie !

Ostatnie wydarzenia w pracy dały mi dużo do myslenia, dlatego chciałem opuścić ten kraj i wyjechać do holandii.

Nie dlatego że chce palic dzień w dzień, bo tutaj tez moge to robić, mając swoje.

Czy nie znając języka angielskiego znajde tam jakąś prace? Nie uczyłem sie go nigdy, ale co piąte słowo chyba zrozumiem o co chodzi, nawet z postów co nieco rozumiem :)

Oczywiście lepiej było by gdyby ktoś mnie wspomógł ofertą.
Pieniądze na start sie znajdą, bo troche zarobiłem pracujac w PL, niebawem będe robił uprawnienia na wózki widłowe, tyle że doświadczenia w jezdzie nie mam, bo tak jak pisałem ledwo byłem sie dowiedzieć o koszta itp tych ze uprawnien.

Czy był by ktos w stanie mi pomoć?

Pozdrawiam Serdecznie !

Cannagraphic

Active member
Elo skoro w temacie Holenderskim jeśli by się ktoś zjawił w okolicach "Limburg" niech wali Pm'a zawsze się uderzy do Coffe w Venlo bądź Venray : )

Peace

klint

Active member
Veteran
Cannagraphic widze ze tez mieszkasz w ziemi obiecanej :) Ja dopiero 8 tygodni a minelo jak jeden dzien :D Napisz PM jak cos :) pozdro

Latest posts

Latest posts