As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together!
Join ICMag Discord here!
More details in this thread here: here.
Ludzie problem, mianowicie pytanie.
Zaszedlem ostatnio na spota na którym nie bylo mnie dlugo w cholere, myslalem ze nic nie zyje, a tam miedzy innymi taki kurdupel rosnie
Zastanawiam sie czy nie lepiej wrzucic go do boxa ? Mialby ograniczone miejsce, ale tam by mial mozliwosc dojsca. Kwestia natomiast szoku, czy po paru miesiacach zycia na dworze, przyjmie sie w boxie bez problemu ?
u mnie tak wyglądają dolne partie na conajmniej pięciu odmianach, czyli innymi słowy nie da się powiedzieć co to jest, bo wszystko co nie jest czarne/filetowe/etc.kolorowe, może tak wyglądać.
Siemano!
Dawno nic nie pisalem ale czaje sie za firanką i podgladam co tam u was w TRAWIE piszczy.
Moze moje pytanie wybiega za bardzo w przyszlosc no ale.
Dadzą rade u nas na oucie Sweet Purple, Sugar Babe, Magic Bud od Paradise seeds
Mendocino female od CH9 seeds?
ja uk polecam sadzic outa w doniczkach zawsze mozesz przykryc jakas folia zeby nie zamokly za bardzo. tu duzo pada w sezonie letnim i czasami krzaki bardzo zolkna od nadmiaru wody. ja robie tak ze sadze w doniczke i jak wiem ze bedzie padac caly tydzien to przykrywam ja folia tak ze woda nie dochodzi do doniczki, tylko z doku dziurki zeby przewiew jakis byl.
Ładnie wiekszosc odmian z kwitnieniem okolo 10 tygodnie dochodzi w uk. Poza tym nie ma przymrozkow w pazdzierniku wiec jak cos dluzej kwitnie to mozna zostawic. juz nie bedzie tyle sonca ale roslinka sopokonie sobie dojdzie.
Co myślisie o przykiraniu w krzakach niedaleko miejscówki beczki z wodą do podlewania?
Mam kawałek od miejscowki kanalik z wodą ale po zrobieniu 2ch kursów z 6cioma 5litrowymi butlami wymiekam. Bekę bym dobrze schował w krzakach i sukcesywnie napełniał ją wodą.
+) woda zagrzana i odstana
-) przypał??
witojcie ! mam miejscówke która jako jedyna wchodzi w gre ze względu na położenie i samą "ścieżke zdrowia" przez pokrzywy, osty i wielkie kępy traw bardzo wysokich. Jeden minus tego wszystkiego to jest fakt że ziemia jest ... hmm tu tylko ją opisze, wode pochłania ładnie i zachłannie więc nie jest gliną jak jest sucho jest dość twarda kolor gliniasty jednak gliną nie jest bo glina jak ił są tłuste i wody nie przepuszczą I TU PYTANIE DO SPECJALISTÓW, jak ją użyźnić ? spulchnić i do kiedy moge to zrobić najpóźniej zakładając ze w maju chce tam cuś posadzić myślałem nad obornikiem ze słomą i dolomit ale czy można w jednej chwili dać obornik ze słomą ? (konsystencja pachnąca i błotnista bardzo mokra) i odrazu podsypać dolomitem ? czy musze czekać aż to się przegnije i przegryze i dopier później dolomit ?, czy macie jakieś inne sprawdzone metody zaznaczam że nie wchodzi w gre noszenie ziemi ani wiader bo co bym z nadmiarem zrobił to raz a dwa noszenie tego bo trzeba przemaszerować czesto bez cienia prawie 5 km.
Możesz bez problemu dać obornik, slome i dolomit od razu. Do tego dochodzi oczywiście bardzo porządne przekopanie wszystkiego i zmieszanie z miejscową ziemią. MJ powinna rosnąć w takich warunkach bezproblemowo. Na wiosne przed startem poprawka dolomitem.
na wiosne jak rozumiem po tej czynności odrazu sypie dolomit przekopać i odrazu sadzić czy dać czas na uregulowanie ph po dolomitowaniu "kilka dni" i dopiero sadzić ? bo ziemia jest naprawde wyjałowiona i bez żadnej próchnicy, nie chcial bym opóźnić kwitnienia roślin azotem. Chętnie dodam też jako ciekawostke że w osobistej osobie widziałem jak rosła konopia przemysłowa za oborą gdzie wyrzucany jest obornik była nprawde pokaźna i rosła na samym oborniku i słomie z widocznymi topiszczami jednak bez mocy.
Przez kilka miesięcy wegetacji taka konopia, a nawet kilka spokojnie wykorzystają azot z obornika.
Ja po wiosennym zmieszaniu zmieni z dolomitem sadziłem od razu i wszystko pięknie rosło. Ja osobiście nie dawałem dolomitowi kilka dni na regulację jak napisałeś, poza tym nie jest to mega-inwazyjny nawóz.
Myślę, że spokojnie możesz dodać jeszcze na wiosnę chociaż pół dawki azofoski do tego obornika.
Jak sam napisałeś, była to konopia przemysłowa i z pewnością nadmiar azotu nie był przyczyną braku mocy, tylko właśnie to, że była to konopia przemysłowa ;]
jestem bardzo wdzięczny za wyjaśnienia i objaśnienia ! szukałem tego godzinami w interecie nawet tu czytałem bardzo dokładnie dział outdoor, zawsze pierw staram się szukać po przejechaniu 30 stron poniosły mnie nerwy i się musiałem zarejestrować, jeszcze raz bardzo mocno dziękuje za odpowiedz.
Jeszcze raz zapytam czy jeśli obsypie w obrysie 20 cm od rośliny na wysokie trawy ślimakol i pod rośline w polu rażenia korzenia czy roślinie się nic nie stanie i to co jest na trawie czy ślimaki to też zjedzą idąc sobie do mojej rośliny, czy muszą zobaczyć ładne pyszne niebieskie granuleczki ?
i teraz pytanie za 101 punktów czasem jest temperatura koło 25 stopni do 30 przez kilka dni, na pełnym słońcu nasze planty w przypadku wyciągniętej rosliny czy można ją wyciągając z kubeczka wsadzić w ziemie żeby np. 5 cm łodygi nad ziemią z kubeczka była zakopana czy to nie będzie powodem go zgnicia łodygi rośliny ? pytanie denne ale tego nie wiem akurat a to było by kluczowe rozwiązanie dla upałów, pierwsze 2-3 cm strasznie szybko wysychają.
Jeszcze raz zapytam czy jeśli obsypie w obrysie 20 cm od rośliny na wysokie trawy ślimakol i pod rośline w polu rażenia korzenia czy roślinie się nic nie stanie i to co jest na trawie czy ślimaki to też zjedzą idąc sobie do mojej rośliny, czy muszą zobaczyć ładne pyszne niebieskie granuleczki ?
i teraz pytanie za 101 punktów czasem jest temperatura koło 25 stopni do 30 przez kilka dni, na pełnym słońcu nasze planty w przypadku wyciągniętej rosliny czy można ją wyciągając z kubeczka wsadzić w ziemie żeby np. 5 cm łodygi nad ziemią z kubeczka była zakopana czy to nie będzie powodem go zgnicia łodygi rośliny ? pytanie denne ale tego nie wiem akurat a to było by kluczowe rozwiązanie dla upałów, pierwsze 2-3 cm strasznie szybko wysychają.
(odświeżylem temat żeby ktoś go zauważył po odpowiedzi wyrzuce powyższy post żeby nie zaśmiecać)