What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

NAWOZY/PODLOZA/SRODKI OCHRONNE

G

gruby

krew i maka kostna sa to nawozy fantastyczne.jednakze obecne sytuacje z przypadkami wscieklych krow ,i nie kompletynch informacji,ktorymi dysponujemy w tym zakresie .nic nie sugeruje ,nie zalecam
KREW-(sucha albo maczka)zbierana podczas uboju,suszona ,mielona jako proszek maczny.naladowana jest azotem o szybkim dzialaniu.(12%-15% masy) i okolo 1.2% fosforu i niemniej 1% potasa.uzywac z duza
ostroznoscia,poniwaz latwo mozna spalic liscie.
MACZKA KOSTNA-jest bogata w fosfor i azot.wiek i rodzaj kosci posiadaja inne koncetracje skladnikow odzywczych .sa mielone w rzezniach.kosci bardziej stare posiadaja wieksza zawartosc fosforu jak mlode.
uzywaj maczki kostnej z innymi nawozami biologicznymi zeby osiagnac lepsze razultaty.zawiera wapno ktore pomaga zmniejszyc kwasowosc gleby i pracuje najszybciej w glabach dobrze napowietrzonych.

jest bardzo wazne z czego jest nawoz naturalny,z czasem sie przekonacie dlaczego.troszke cierpliwosci

Last edited:
G

gruby

NAWOZ Z ODCHODOW KONII.stosunkowo latwo do nabycia.urzywaj nawozu konskiego zawierajacego torf lub slome.trociny moglu by byc zrodlem chorob.dodawaj nawoz do kompostu na dwa miesiace przed urzyciem lub wiecej.podczas procesu kompostowania zostaja zabite nasiona chwastow ,oraz popawia poziom jakosci skladnikow odzywczych.
kawalki slomy czesto uzywaja duza czesc czynego azotu.zawartosc konskiego nawozu:
AZOT-0.6%
FOSFOR-0.6%
POTAS-0.4%
i zawiera duza partie z szerokiej gamy pierwiastkow sladowych.

NAWOZ Z ODCHODOW KOZY-jest bardzo podobny do konskiego.ale Bardziej mocniejszy.dodawaj do kompostu
sposob wykorzystania identyko jak w przypadku nawozu konskiego.

NAWOZ Z ODCHODOW SWINI-posiada wysoka zawartosc skladnikow odzywczych ,ale dzialanie jest wolniejsze i jest bardzo wilgotny
(bardziej beztlenowy)jak nawoz krowi lub konski.srednia zawartosc skladnikow pokarmowych:
AZOT-0.6%
FOSFOR-0.6%
POTAS-0.4%
posiada takze duza game pierwiastkow sladowych.

Last edited:
G

gruby

NAWOZ Z ODCHODOW KROLIKA-jest rowniez doskonalym nawozem,ale moze byc trudny do zdobycia w duzych ilosciach.uzywaj w taki sam sposob jak nawoz kurzy lub nawoz golebi.Jonhn Mcpaertland mowi ze nawoz z odchodow krolika jest najlepszy.

NAWOZ Z ODCHODOW OWCY-posiada wysoka zawartosc skladnikow odzywczych ,i moze posluzyc do robienia przewspanialej herbaty.srednia zawartosc skladnikow pokarmowych:
AZOT-0.8%
FOSFOR-0.5%
POTAS-0.4%
i posiada duza game pierwiastkow sladowych.nawoz z odchodow owcy zawiera malo wody duzo powietrza.nawoz z odchodow swini i krowy,sa nawozami zimnymi dlatego bo zawieraja duzo wody i malo powietrza.dlatego nawoz owczy rozklada sie szybciej
w komposcie.

NAWOZ Z ODCHODOW GOLEBI-posiada duza koncetracje azotu,ale jest trudno do zdobycia-moze byc stosowany w identyczny sposob co nawoz kurzy.

G

gruby

POPIOL Z PAPIERU:posiada 5% fosforu i ponad 2% potasa.jest doskonalym nawozem rozpuszczalnym w wodzie,ale nie nalezy uzywac wysokich dawek,poniewaz ph posiada wystarczajaco wysokie.trzeba uwarzac na popioly z papieru ,poniewarz niektore typy papierow zawieraja duzo toksycznych farb drukarskich.

POPIOL Z DREWNA(TWRDEGO):zawiera do 10% potasu,a popiol z drewna miekiego zawiera tylko 5% potasu ktory bardzo szybko sie rozpuszcza.pozbieraj popiol ,pospaleniu i przechowoj go w miejscu suchym.dodawaj wedle tej miary 60 mililitros na doniczke 10 litrowa.potas zawarty w popilach bardzo szybko zostaje
uwolniny do ziemi.i dodatkowa zaleta popiolu jest to ze powoduje ze ziemia jest zwarta .patrz zeby nie uzywac popiol z drzwew zasadowych do ziemi z ph wikszym niz 6.5.

DOLOMITA:ustawia i stabilizuje ph i sprawia ze fosfaty sa bardziej aktywne.powszechnie stosuje sie do<<slodzenia>> lub obnizania kwasowosci ziemi.jest wypelnina wapnem i magnezem ,ktore czasami sa jako podstawowe elementy skladnikow pokarmowych ,gdy zazwyczaj okreslane sa jako drugozedne.

G

gruby

NATURALNY NAWOZ Z MUSZLI MALZ:musza byc zmielone .sa uzywane jako zrodlo wapna.posiada do 55% wapna i takze inne elemnty skladnikow oddzywczych wolnego dzialania.nie jest uzywany w uprawach w srodku , z powodu bardzo wolnej dekompozycji.

NATURALNY NAWOZ Z ODCHODOW KROW:sie sprzedaje jako nawoz jalowek.ale zazwyczaj jest zbierane w oborach z bydlem.ogrodnicy uzywaja ten nawoz od wiekow i ta praktyka doprowadzila do przekonania ze jest to dobry nawoz ,oprocz ego polepsza ziemie.nawoz jalowek jest bardziej cenny poniewaz chroni rosline.(mantilla)i poprawia jakosc ziemi.
zachowuje wode i skladniki odzywcze przez dluzszy czas.wartosc elementow skladnikow odzywczych jest niski i nie nalezy uzywac tego nawozu jako nawoz pierwszy dostarczajacy azot.srednia wartosc skladnikow odzywczych:
AZOT-0.6%
FOSFOR-0.3%
POTAS-0.3%
i pelna palete pierwiastkow sladowych.optymalne uzycie 11-14 kilogramow nawozu na metr kwadratowy.

NAWOZ NATURALNY Z FUSOW Z KAWY.jest kwasny,powoduje pojawienie sie bakterii octowych w ziemi.fusy z kawy sa bardzo bogate w azot,posiadaja go 2%.i takze posiadaja duzo dawke pierwiastkow sladowych .dodawac do kompostu ,lub porozrzucac po wierzchu.nalezy uzywac go z umiarem ,poniewaz fusy sa kwasne.

Ilovedrive

Member
Witam
Panowie ile dajecie Palntona K na planta ? i co ile go lejecie ?
I czy mam dobry Planton ?
"Planton K nawóz do pelargonii i innych roślin kwitnących" ??

57fun

Member
ja używałem w takich ilościach jak jest na opakowaniu, bo raz użyłem za dużo i bylo nie wesoło....
ja w tym roku używam plantona B PK 9-24 jako dodatek do totalbloom z GHE

Fre3ze

New member
Byłem dziś w leroy merlin i nie znalazłem żadnego nawozu PK, więc kupiłem taki który miał najmniej azotu a dokładniej to NPK 3-6-6.

Compo
Nawóz do orchidei

Stosowanie: Do wszystkich gatunków orchidei. Marzec-Październik co 2 tygodnie Listopad-Luty 1 raz na miesiąc

Skład:
Roztwór nawozowy NPK 3+6+6 z dodatkiem mikroskładników pokarmowych do stosowania w ogrodnictwie.
Azot całkowity (N) 3.0%
azot azotanowy (NO3) 1,8%
azot amonowy (NH4) 1,2%
pięciotlenek fosforanu (P2O5) 6.0%
tlenek potasu (K2O) 6.0%
Mieszanina mikrosładników pokarmowych:
B, Cu, Fe, Mn, Niska zawartość chlorków.

Myślicie że sie nada na flow ?

G

gruby

pk 13 -14 jest silnym stymulatorem kwitnienia .jest to bardzo skoncetrowana formula ,ktora zawiera starannie zrownowazony zestaw zlozony i zintrgrowanych czystego fosforu i potasu w celu osiagniecia najlepszych wynikow w okresie kwitnienia.unikalna kombinacja skladnikow moze byc odpowiedzialna za idukcje pakow kwaitowych,ze rozwija paki bardziej ciezsze,bardziej slodkie i "prietas",i niezwykle szybko.plantatozy profesjonalici wykazali ,ze pk 13-14 w znaczacy sposob wplywa na wzrost masy kwiatow.w odruznieniu od produktow o nizszej jakosci potazu,pk 13-14 posiada gwarantowany sklad 13 procent P2o5 i 14 procent K2o.pk 13-14 jest jedyny,absolutnie bezpieczny,latwy w uzyciu i bardzo skuteczny.pk 13-14 nie jest odzywczy(nie jest nawozem)jest dodatkiem.jest produktem potwierdzonym,ze powini korzystac zniego wszyscy plantatorzy swiata.

G

Guest

freeze mysle ze na poczatku kwitnienia to bedzie dobry ale w pozniejszej fazie trzeba zrezygnowac z azotu bo ci popsuje smak plonow i wogole kwitnienie bedzie przebiegalo gorzej (topy luzniejsze, dluzej kwitnie itd.)

V

vod

13 procent P2O5 i 14 procent K2O, ale nie jest odżyczy i nie jest nawozem? To co jest odżycze i co jest nawozem? Nagle fosfor i potas przestały być składnikami pokarmowymi?

Co do reszty tego marketingowego bicia piany, to tutaj analogiczny tekst innego producenta podobnego produktu:

Web Description:
Growers have been asking us about concentrated bloom products with a 13-14 percentage of phosphorus and potassium (P-K). We tested the 13-14 ratio on real plants to see if it was ideal for producing large, healthy flowers and fruits. It wasn\'t. Our scientists then designed Hammerhead- a one-part floral boosters that outproduces PK 13-14 and similar products. Hammerhead has better source components and formula integrity than PK 13-14. Our 9-18 ratio gives specialty plants the exact amount of potassium and phosphorus that they need, and costs far less than PK 13-14. It\'s kinder to roots and safer to use. Try it and see how HammerHead puts the bite on PK 13-14 and other bloomers.

https://www.advancednutrients.com/advancepedia/product.php?productID=26&catID=26

każdy twierdzi, że sprzedaje oryginalne, unikalne super-bóg-wie-co.

G

gruby

vod tutaj chodzi oto ze niemozna opierac calego zywienia na podstawie pk.prawidlowo uzywa sie go tylko 1 tydzien na 8 tygodni flo.i dlatego sie go stosuje razem z nawozami,z nawozami bazowymi.zeby zrozumiec dzialanie pk 13-14 by trzeba bylo sie przyjrzec dokladnie co sie dzieje miedzy 4 a 6 tygodniem flo.przyjzyjcie ripenowi,jego glownym skladnikiem jest pk-a daje sie go w koncowych dniach przekwitania.kluczem tutaj jest dobrane proporcje i tez czas podania.na wegu ripen prawdopodobnie nie zadziala,czy zadziala.nie wolno do producentow nawozow podchodzic jak do cyganow,to zazwyczaj oni sponsoruja badania.panowie to nie humus,jezeli nauczymy sie odpowiednio uzywac produktow ,nasze plony beda coraz lepsze.pozdrawiam

V

vod

jasne, że roślina potrzebuje więcej niż tylko P i K oraz że jej zapotrzebowanie zmienia się w czasie, a badania prowadzone przez producentów nawozów są dobrą wskazówką na drodze do (praktycznie) osiągalnego optimum dostępnych składników mineralnych w danym momencie dla danej rośliny. ja tylko twierdzę, że ten produkt jest nawozem oraz chcę zwrócić uwagę na język reklamy. jeden twierdzi, że 13/14 to alfa i omega, a drugi że 9/18 to jedyna słuszna formuła, podczas gdy nie istnieje jedna zawsze słuszna formuła.

Last edited:
G

gruby

topmax.delta9.te dwa ponoc daja nalepsze wyniki,(ekonomiczne).delta jest drozsza,ale top max tez daje dobre wyniki i jest tanszy.

tredowaty

Member
witam a ja mam taki problem ze robi sie pozno a kobity dopiero co sie okreslily i szukam jakis stymulatorow ktore mogly by przyspieszyc zakwitanie a nie podwoic plon czy polepszyc smak zapach cos co szybko spowoduje ze rosliny zabiora sie za kwitniecie ..
podrzuccie jakis pomysl rade bo w takim tepie to moze dojrzeja w polowie :(

cnsdpg

New member
gruby mam ten nawoz canna 13/14 o ktorym wspomniales lecz jeszcze go nie probowalem to bedzie pierwszy raz; jego powinno sie uzyc przez 7 dni miedzy 4a6 flo jesli poprawnie rozumuje a gdyby na koniec poprawic rippenem?. Jak myslisz czy warto dokupic ripen czy canna 13/14 wystarczy dodam ze posiadam także kompletny zestaw biobizz tj; root juice, biogrow, biobloom plus topmax, ktory planuje urzyc przy kolejnej uprawie. Wczesniej w uprawach lecialem na ogolno'dostepno'sklepowych nawozach ze sklepow(biohumus+planton s). A do ziemi chce dokupic bat guano bo czytalem wczesniej posty hc, ktory bardzo ten specyfik cenil.

G

gruby

naprawde jezeli chodzi o uzywanie pk ,w uprawach w ziemi.powiem ci ze jest to troszke delikatny temat.powiedz jeszce czy outdoor czy indoor?

i dobra rada biobizz masz kompletny.i tak zostaw.top max wystarczy,mozesz sprobowac z pk ,ale dopiero w piatym tygodniu i tylko w piatym tygodniu.dawki poczatek 25%-50% dawki zalecanej.ripen,ripen ,ripen.na temat produktu ripen niechce sie wypowiadac(mi kiedys wytlumaczono dokladnie role ripena),chyba ze masz sytuacje podbramkowa,lub na out chcesz skonczyc szybciej,uzyj .a ci co mowia jak to naturalnie uprawiaja i nakoniec uzywaja ripena.to porstu naturalnie sa zaniedbani umyslowo

Last edited:

cnsdpg

New member
Chodzilo mi o IN, chcialem zaeksperymentowac z jakimis markowymi produktami na poczatek wybralem biobizz, tak wogole to dzieki za odpowiedz, co do canny pk13/14 zrobie tak jak mowisz dam w 5 tyg. flo zachowam ostroznosc, poslucham twej rady i podleje 3 krotnie stopniowo zwieksze dawke tak zaczne od 25 poprzez 50 i 75 lub 100% zaleconej dawki w 3 podlaniu. Podaruje sobie rippen i pozostane przy komplecie biobizz.

Kolobrzeski

Member
gruby a ja jednak bym chetnie Cie wysluchal w kwestii ripena:) Moglbys napisac dlaczego odradzasz? I jakie jest Twoje zdanie na temat KNO3?
Pozdrowy

Latest posts

Latest posts