What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

NAWOZY/PODLOZA/SRODKI OCHRONNE

orangin

Member
ADVANCED NUTRIENTS

ADVANCED NUTRIENTS

Heja,
moze ktos sie orientuje:
Czy w Polandzie mozna gdzies kupic nawozy Advanced Nutrients? Kusza mnie ich kolorowe etykiety i materialy marketingowe :D.
pozdr.
o

G

Guest

Mmmm... kupilem fajny nawozik na vega: Bio Best - Granulowany Nawoz Kurzy (czyli kurzak xD), w 100% naturalny (przynajmniej tak babka powiedziala w ogrodniczym :D ) i oprocz NPK zawiera Na, Fe, B, Cu, Zn, Mn i jeszcze cos (X)(X). Dziala dlugoterminowo no i jest tani 2l za 6 zl. Zobaczymy jak sie sprawdzi. Jedno mi sie tylko nie zgadza: napisali ze jest bezzapachowy a jedzie od tego jak cholera ^^ W tym roku obejde sie bez saletry i jednak azofoski tez, lol!
:muahaha:

Sqad:

Sucha masa: 90%
Substancja organiczna: 67%
Azot oglem N: 4,8%
Azot organiczny: 3,8%
Azot amoniakalny N-NH: 31%
Fosfor: P205: 3,3%
Potas K20: 3,3%
Magnez Mg0: 1%
Siarczan: S04: 0.5%
Chlor Cl: 0.5%
Wapn Ca0: 9,0%
Sod Na20: 4,0 g/kg
Zelazo Fe: 1300 mg/kg
Miedz Cu: 60 mg/kg
Mangan Mn: 300 mg/kg
Cynk Zn: 00 mg/kg (wtf?)
Bor B: 35 mg/kg
Moliboden Mo: 2 mg/kg
Stosunek C/N: 6 (wtf?)

KRZEWY :D , rosliny ozdobne i uprawy ogrodnicze:
Zalecana dawka na 10 m*2 dla ziemi normalnej: od 1 do 2 kg
Zalecana dawka na 10 m*2 dla ziemi ubogiej: od 2 do 3 kg

hmm... moze mi ktos to przeliczyc na 20l? :bashhead:

Ema cgns :wave: To cudo udalo mi sie kupic w moim ogrodniczym :D Bardzo fajny sklep, maja tam w h** akcesorii, nawozow i doniczek. Nastepnym zakupem bedzie jakas porzadna lopata. Saperka odpada bo ciezko sie kopie.
No i spytalem sie o bat guano, ale niestety nie maja na sqadzie. Babka tylko popatrzyla na mnie, zrobila wylupiaste oczy i zapytala sie czy ja to potrzebuje do jakies experymentow hehehe... oczywiscie odpowidzialem tak :D

Last edited:

cgns

Member
Shaman Trip said:
Mmmm... kupilem fajny nawozik na vega: Bio Best - Granulowany Nawoz Kurzy (czyli kurzak xD), w 100% naturalny i oprocz NPK zawiera Na, Fe, B, Cu, Zn, Mn i jeszcze cos (X)(X). Dziala dlugoterminowo no i jest tani 2l za 6 zl. Zobaczymy jak sie sprawdzi. Jedno mi sie tylko nie zgadza: napisali ze jest bezzapachowy a jedzie od tego jak cholera ^^ W tym roku obejde sie bez saletry i jednak azofoski tez, lol!
:muahaha:

A gdzie Ci się udało kupić takie cudo? W necie tego nie ma :confused:

V

vod

Jeszcze raz to samo pytanie: Jakie dawkowanie tego nawozu polecilibyście?

Rozchodzi się o nawóz Plantiflor 12+12+17+2(MgO) plus odrobina boru i zynku. Nawóz jest uniwersalny (dla warzyw ale nie tylko ma podane dawkowanie np. dla pomidorów 70g/m2, po czterech tygodniach 45g/m2 i po następnych znowu 45g/m2) w postaci niebieskich granulek. Chciałem time release feritlizer, więc taki kupiłem.

Będę go do leśnej ziemi sypał: glina + czarna dobra ziemia, w której wszystkie okoliczne krzaki rosną, zdrapana z okolicy + domieszka kupnej ziemi.

Poza tym urzywał ktoś mielonych rogów? 13%N. Bym też chętnie dorzucił na veg bo to 12+12+17 mi się do końca nie podoba.

Feel Fine

Member
Bat Guano

968.jpg

Bat Guano to naturalny nawóz produkowany przez nietoperze. Zawiera naturalne wysokie stężenie fosforu, co powoduje idealnie pasujący nawóz dla kwitnących roslin. Nie ma innego znanego nawozu , w którym pierwiastki są tak idealnie zbalansowane, dzieki temu w fazie wzrostu idealnie pomaga rozrosnąć się korzeniom oraz w fazie kwitnienia zapewnia bogate kwiaty.

Skład:
N - 6%, P2O5 15%, K2O - 3%

Dawkowanie:

1 Litr na 5m2. Pomieszać dobrze z ziemią lub na 20 litrow ziemi 1 litr Guano

Ja jeszcze nie stosowałem ale podobaja mi się planty hc :D
dostepne na hydroonline

Tonny

Member
Potrzebuje kupic BASAGRAN 600 SL jako ze w polsce jest wycofany prosze o pomoc was :D mieszkacie w ciepłych krajach, rozsiani po całym świecie moze u was jest cos takiego? nie wiem czy zawsze bedzie z ta koncówka 600 SL, napiszcie do mnie na pm baaardzo bym był wdzieczny (jako ze słabo trafiłem w dział, post ulegnie samodestrukcji za 48h)

G

Guest

Cześć, wiecie może gdzie można nabyć RIPEN ? bo na hemp.pl już niema :| chyba że jest cos lepsze od ripen'a :D

Escobar

Active member
Gdzie można kupić ripen lub odpowiednik innej firmy? Zamowilem ze spliffa ale z nimi zadnego kontaktu niema i paczki tez niewidac, a zalezy mi na czasie :/

G

gruby

wszyscy z wynionych producentow sa dobrzy.wszyscy maja swojich zwolenikow.
blisko polski jest kilka sklepow gdzie mozna nabyc potrzebne rzeczy ,wiekszosc z polskich hurtowni korzysta z tego magazynu
http://www.grow-in-berlin.com/
jak mieszkasz blisko slowacji szukaj tam.

Ilovedrive

Member
Na początek przywitam się ponieważ to mój pierwszy post ...
Czytam forum od dawna ale nie brałem czynnego udziału ;]
Mam pytanie o skorupki jajek i wapń . Czy skorupki tylko podnoszą ph ziemi ? czy roślinka potrzebuje wapna ?
Zauważyłem dziś że niektóre listki mają żółtawy kolor i zastanawiam się czego jej brak .
Używam bioflorin a dziś rzuciłem kurzaka ze skorupkami jajek na podniesienie ph.
mam nadzieje to coś da.
pozdrawiam

V

Varg

Jak sądzicie, czy można zrobić roślinkom miksturkę na podwyższenie ph podlewając każdą 1l wody + rozpuszczonym w niej dolomitem? :)

Jeśli tak, to jakie proporcje zachować?

G

gruby

na zmine ph wplywa wszystko co dodajesz ,jezeli podlewaz woda z ph 6.5 prawdopodobnie ,ph bedzie miedzy 6-6.8.dolomit ci pomoze ustabilizowac ph .pod warunkiem ze bedziesz uwazal zeby to co dodajes nie zalegalo w ziemi ,roslina je to co chce,jezeli przez dluzszy czas nie wysycha woda w doniczce ,to juz jest sygnal ze cos jest nie tak,i plukanko

G

gruby

zachwile wstawie definicje wapna ,a ty sam zdecydujesz czy potrzebuje czy nie.
stosowanie wapna stabilizuje optymalnie tkanki roslin,wplywa na hormony wzrostu i reguluje transport wody i skladnikow pokarmowych w roslinie .
wapn jest wchaniany bezposrednio przez rosliny ,a tym samym wzmacniajac bezposrednio tkanki.wapn moze zostac wykorzystany,w przypadku niedoboru wpna ,lub jako substancja stymulujaca wzrost gospodarczy roslin.i teraz musisz dowiedziec sie na temat rownowagi wapna w stosunku do magnezu itp.
na stronie canny sa definicje
Azot
Fosfo
Magnez
Wapń
Żelazo
Potas
uzyj tlumacza

Last edited:
G

gruby

(kurze gowno)
bogate w azot ,fosfor.potas i pierwiastki sladowe.plantatorzy wola dodawac nawoz kurzy kompostowany,suchy w opakownniu.
mozna go uzyc jako nawoz powierzchowny,albo mozna go wymieszac z ziemia ,przed przesadzeniem.nawoz kurzy zebrany w gospodarstwach
jest pelen pior ,ktore zawieraja dodatkowe 17% azotu.sradnia zawartosc skladnikow pokarmowych z nawozu kurzego mokrego jest:
AZOT-1.5%
FOSFOR-1.5%
POTAS -0.5%
i suchego jest:
AZOT-4%
FOSFOR-4%
POTAS-1.5%
i zawieraja pelen zakres pierwastkow sladowych.

Last edited:

Giet

Member
kupiłem obornik suszony tylko nie pisze na opakowaniu co za zwierz to wypróżnił, jakby to kurzak był to chyba by pisało a jak obornik to chyba krowi? nie ma tam zadnych piór tylko troche siana
Jle tego obornika uzyć na 1planta? moge go tak na oko wymieszać z azofoską i wypełnić tym dołek wokół krzaka?

Latest posts

Latest posts