What's new

LED fényforrások

Pillang

Well-known member
Nem kell a szerelést?l tartani, Tüd? rajza alapján nekem sikerült összedugni rendesen a helvar csíkokat, pedig annyit tudok a LED-r?l, hogy Edison fedezte fel.
picture.php

Last edited:

f2obsession

Active member
Nem kell a szerelést?l tartani, Tüd? rajza alapján nekem sikerült összedugni rendesen a helvar csíkokat, pedig annyit tudok a LED-r?l, hogy Edison fedezte fel.
View Image

Én a csíkok beszerzésénél akadtam el. Elektroprofi nekem nem adja ki, ha beírom a product ID-t. Ebay, Ali, Wish nekem nem opció, csak KP. Nyomnék egy mérleget (és ha az ICMag nem akadékoskodna, minden továbbit is) annak, aki ezen átlendít. Bár egész jól megvagyok a 160lm/W-s V-tac körtékkel, de azért a 190lm/W csak jobb volna...

Solon

Well-known member
Nem igazán van itthon normális felhasználási területe ezeknek a paneleknek, szóval nem nagyon készletezi ?ket senki. Hála az euro forint árfolyamnak és az inflációnak, elszaladtak az árak rendesen. Az a helvar panel, amit én vettem 2650-ért még a vírus el?tt, most már 3850. Nincs mese, nekem is kellett paypal-t nyitnom, és külföldr?l rendelni. Ha megjött írom mennyire jött ki darbaja, vámolással szállítással. Bár én ilyen olcsó régit vettem. 160lm/W.

Tauberbischofs

Active member
Én a csíkok beszerzésénél akadtam el. Elektroprofi nekem nem adja ki, ha beírom a product ID-t. Ebay, Ali, Wish nekem nem opció, csak KP. Nyomnék egy mérleget (és ha az ICMag nem akadékoskodna, minden továbbit is) annak, aki ezen átlendít. Bár egész jól megvagyok a 160lm/W-s V-tac körtékkel, de azért a 190lm/W csak jobb volna...

190lm/W-ból mekkora területre kell fény? 4000K van.
170lm/W 3000K van korrekt áron Arrownál.
https://www.arrow.com/en/products/si-b8v26256cus/samsung-electronics
50$ felett ingyen szállít, ez kb 12db 72db diódával szerelt V széria. LM281B+
Fizetéshez Arrowperk reg + paypal.

Pillang: Simán sorba mind a tizet. Kb 160W. 20mm U szelvény elég, nem melegebb mint a helvár.

Solon

Well-known member
A CRI az emberi szemnek szól. Ez egy szính?ségi mértékegység. Minél teljesebb a spektrum és egyenletesebb az eloszlás, annál több színt ver vissza a felület egyenletesen, így annál jobb lesz a kép, az emberi szemnek, így a CRI érték is magasabb. A fotoszintézis nem így m?ködik. Olcsó ledeknél lumen/Watt, drágábbaknál meg közlik a PAR adatot. Döntse el mindenki magának mennyit ér a drága világítás magas PAR adattal.

Nem tudod elengedni a magyar felületet? :)

Tauberbischofs

Active member
A 70-es CRI nagyon "bántja a növény szemét"?

Ezt az egy paramétert leszámítva ez egész jó vételnek t?nik.

https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/24552

16000 Lumen ennyiért tán még körtékb?l sem jön ki (legalábbis 160lm/W közeli mez?nyben), ezt meg szerelni sem kell, meg IP65 is van.

Koma, Egy LT-V562B 350mA áramon 156lm/W-ot tud, 8,3W.
Itt egy link, 90Ft/db. https://www.arrow.com/en/products/si-b8t15156cww/samsung-electronics
Leírom megint.
90Ft/db

f2obsession

Active member
Köszkösz, de egyel?re nem akarom elveszíteni a banksz?zességem. Paypalom meg aztán pláne nem hiszem, hogy ebben az életben lesz.

Inkább olyan újoncok figyelmébe akartam ajánlani a 100W-os reflektort, akik a körtés tákolmány szigetelési hiányosságai miatt nem mernek rendesen párásítani. Csak a 70-es CRI miatt vágytam egy kis meger?sítésre, hogy nincs jelent?sége, amit Széklet nagyúr (ezúton is köszönet neki) maximálisan kielégített a HPS CRI-jének megemlítésével.

Tauberbischofs

Active member
Köszkösz, de egyel?re nem akarom elveszíteni a banksz?zességem. Paypalom meg aztán pláne nem hiszem, hogy ebben az életben lesz.

Inkább olyan újoncok figyelmébe akartam ajánlani a 100W-os reflektort, akik a körtés tákolmány szigetelési hiányosságai miatt nem mernek rendesen párásítani. Csak a 70-es CRI miatt vágytam egy kis meger?sítésre, hogy nincs jelent?sége, amit Széklet nagyúr (ezúton is köszönet neki) maximálisan kielégített a HPS CRI-jének megemlítésével.

Oké, félreértettem, bocsesz.
Biztos ezt gondoltam lényegnek:
16000 Lumen ennyiért tán még körtékb?l sem jön ki (legalábbis 160lm/W közeli mez?nyben), ezt meg szerelni sem kell, meg IP65 is van.

Csak mert ha ezt komolyan veszem akkor a kínai v-tac árából kijön egy ELG-200-24A meg 24db modul ingyenes szállítással.
Érted, nem? 200W.

Azért kösz az újoncok nevében akik eddig nem tudtak párásítani.:groupwave:

Solon

Well-known member
De miért????
[YOUTUBEIF]GAbnlBARGVU[/YOUTUBEIF]

Miért 156lm/W? Adatlapon 137 lm/W-t írnak, lágyan hajtva 122-t. Az SMD2835 tud ennyit?

*Ett?l függetlenül ennyi pénzért ez ajándék, 90 forintért 16 Watt 2157 lumennel kurvajó ár.

icmaghu

Member
1db MarsHydro TSW2000 milyen távol legyen vegben/virágzásban (5db.autoflo. ha ez számít) a csajoktól? Dimmelhet?, tehát nem max teljesítményen terveznék indulni, hanem a minimumon. Ez túl óvatos elképzeléss? Talán mehetek bátran 20-30%-on veg 1-2 hetében? Hogyan növeljem a teljesítményt? Veg-ben max 20-30% -ig emelve, majd flo-ban folyamatosan emelve 100%-ig?
Nem szeretném megsütni sem ?ket, viszont a technikából és a növényb?l ki szeretném hozni a maximumot! :D

Széklet Nagyúr

Active member
Csavarhúzóval tudod dimmelni. amihez ajánlott fogyasztásmér?t ( ~ 1000 ft ) beszerezni ( egyébként ha jól tudom 20% a minimum teljesítmény amire le tudod szabályozni ) . Két PCB-b?l áll a lámpa mindkett? külön drájverrel ( ilyen gumikupakokat kell lepattintanod ahoz, hogy hozzáférj a teker?ikhez, el?ször ugye beüzemeled az egyiket, beállítod, aztán utána bedugod a másikat és külön azt is beállítos ugyanarra az értékre ), viszont mivel nagyon könny? állítani és eleve kínai tákolmányról beszélnünk így nem javasolt, hogy izomból nekimenj, nagyjából olyan óvatossággal járj el mint amikor Leonid Rogozov 1961 áprilisában kim?tötte a saját vakbelét.

Azt, hogy a lámpa milyen magasan lógjon a növények felett LUX MÉTER ( 10-20 ezer forint, amazonról 30 euróért már kapsz jókat pl EZT ) , ONLINE LUX-PPFD kalulátor - 4000K high CRI led értéket használva - ( megfizethetetlen ) segítségével tudod beállítani ( a legegyszer?bb ugye egy PAR mér? használata lenne de a használhatók kb 150000 forint küröl kezd?dnek, úgyhogy sokkal olcsóbban kijössz, ha lumenb?l számolgatsz.

Palánták, anyanövények ____________________________ 200-400 umol/s/m2
El?rehaladott vegetatív szakaszban burjánzó növények___ 400-600 umol/s/m2
Virágzó z?dek _____________________________________ 600-900 umol/s/m2

Aszongyák 800 PPFD a jakcpot, ennyi fénynél kb 85%on pörög a fotoszíntézise a z?dnek. ( ez ugye fajtától is függ satívák szeretik a nagy fénys?r?séget, indikák kevésbé, illetve autoflower növények is 600-800 között érzik jól magukat virágzáskor )

1000 PPFD fölé nem érdemes menni mivel ott már nem a fény mennyisége szab határt az életfolyamatainak hanem a rendelkezésre álló széndioxid mennyisége lévén a növényt felépít? szárazanyagának a 90%-ékát a l?gkörb?l kivont széndiokszidból építi fotoszintézisen keresztül aztán az elégtelen mennyiség? széndioxid illetve a folyamat lezajlásához szintén szükségea megfele? h?mérséklet nélkül szarrá sokkolod ( ledek esetében még jól meg is hipózod ) a zellert.

icmaghu

Member
Köszönöm a válaszod.
Ehhez már nem szükséges csavarhúzó, egyszer? kézzel csavarható a szabályozó kapcsolója van, amivel mindkét drivert egyszerre szabályozod - ha jól gondolom.

mars_hydro_ts_w_2000_led_grow_light_2x2ft_coverage_full_spectrum_grow_lamp_for_indoor_plants-6_1-600x600.jpg

A leírtak alapján az általam elképzelt ötlet életképes lehet?

Széklet Nagyúr

Active member
Amikot utóljára néztem, európai webshopban nem volt kapható a dimmer boxos új verzió ( helyette kapsz hozzá h?mér?/páramér?t, meg id?zít?t ).
Ennek azért érdekl?djél utána miel?tt megvennéd.