What's new

LED fényforrások

.exe

Member
Ilyet építettem. Eredetileg 4 chipeset akartam de a trafó annyira határértéken volt, hogy nem is bírta.
Manapság a ledszalag divatosabb és szerintem jobb is. Egyébként 3500k

A földön f?t?szalag van ami egyébként elég gyenge hatásfokkal m?ködik.

picture.php

picture.php

Solon

Well-known member
Te figyumá! A f?t?kábelt azt nem így szokták használni. Eleve négyzetméterenként 120-150W-ot nem árt rakni. Hálóra szokták rögzíteni, hogy szépen lehessen S alakban teríteni. Valamint nem árt valami tömeg, amibe elhelyezed, általában betonba szokták, hogy le tudja adni a h?t normálisan. Merthogy szabadleveg?n elég gyorsan átmelegszik, aztán ezek úgy m?ködnek, hogy bizonyos h?foknál kikapcsolnak maguktól, ez benne a biztonsági funkció, túlmelegedés elleni védelem. Ugye a vezet? anyagok szeretnek h?tágúlni, bizonyos h?tágulás után már nem érnek össze a vezet?k és nem zárt az áramkör. Szóval nem jól használod a technológiát.

.exe

Member
Clu048

Max. 100w egy chip és 5000-6000lm :p
Egyébként ez jól is hangzik, de ha ?szinte akarok lenni van vele macera. Kell neki holder vagyis az a fehér m?anyag ház ami körbe veszi a chipet. Ehhez kell rögzít? kapocs amit nem tudtam, hogyan m?ködik, így menetet fúrtam a h?t?bordába és csavarral rögzítettem a chipet. Illetve a legnagyobb gondom, hogy a sín alu és maga a chip is fém testen van amib?l szökik az áram. Nem halálos csak nagyon enyhe bizsergés. Így földelni kellett a sínt, mert hiába szedtem szét és raktam újra a lámpát a chipb?l szökik nem a kötéseknél.

Last edited:

Tauberbischofs

Active member
Clu048

Max. 100w egy chip és 5000-6000lm :p
Egyébként ez jól is hangzik, de ha ?szinte akarok lenni van vele macera. Kell neki holder vagyis az a fehér m?anyag ház ami körbe veszi a chipet. Ehhez kell rögzít? kapocs amit nem tudtam, hogyan m?ködik, így menetet fúrtam a h?t?bordába és csavarral rögzítettem a chipet. Illetve a legnagyobb gondom, hogy a sín alu és maga a chip is fém testen van amib?l szökik az áram. Nem halálos csak nagyon enyhe bizsergés. Így földelni kellett a sínt, mert hiába szedtem szét és raktam újra a lámpát a chipb?l szökik nem a kötéseknél.

Mekkora terület felett van és milyen teljesítményen futnak?

.exe

Member
Vagyok csak volt egy kis bibi...

0,72 m2en van, maxon futtatom ?ket. Külön kever? ventit nem is rakok a sátorba az Aktív h?téssel megspórolom. Ha nagyon akartok bele tudtok kötni, hogy az a fenti leveg?t kavarja...

Jó volt a kérdés nem nem futnak maxon a chippek a trafó miatt, mert az 200w bír

Last edited:

.exe

Member
De utállak

Most, hogy Solon újra felhívta a figyelmem arra mekkora idióta vagyok nézel?dtem milyen lenne az ideális trafó számomra.
Szóval egy ilyen kéne ez ideális minimum 3 chiphez illetve fölötte.

HVGC-480-M-AB MEAN WELL
Tápegység: impulzusos; LED; 480W; 92÷228,5VDC; 1050÷2625mA; IP65

Solon

Well-known member
Figyu, ezt így nem jól közelíted meg. Ezeket a CLU048-as COB-okat mikor még drágább volt a meghajtás, akkor is 50W környékén hajtották. Mert így ad le jó lm/W arányt.
Most, hogy olcsó a CLU048, lehet venni olcsón tápot is, már csak h?tést kell guberálnod hozzá olcsón bontott proci h?t?kb?l.

Olcsó táp éppen, egy hete volt 1300mA-s még jobb lett volna neked:
https://www.arrow.com/en/products/pdb260w-0860-400/energy-recovery-products-erp

A samu panel még olcsóbb:
https://www.arrow.com/en/products/si-b8v26256cus/samsung-electronics

Nézni kell a meghajtást, ha van olcsó, be kell vásárolni, a többi már filléres dolog.

Solon

Well-known member
Fingom sincs. Én nem használok COB-ot, mert pöcsködni kell a szerelésével. A panel egyszer?bb. Ha érdekel 600W HPS kiváltható kb. 480W LED panellel. 120W spórolás. Lámpamozgató más téma.

Solon

Well-known member
Na ezeket szereltem ma.

Szerelvények:
30*30*30*2mm alu U profil. - 6db - 4200Ft.
LT – V562F Gen 2 - 12db - 16600Ft. (régi árfolyam, mikor matolcsy még megbaszta a forintot)
PDB260W-1300-280 - 1db - 5220Ft.

Leírás:
Csak összecsaptam az egészet tesztelésre, nem ragasztottam le a PCB paneleket, csak felfektettem az aluprofilra, összekötöttem és mértem. 6 órát teszteltem, többre nem volt ma energiám. Nyitfesz volt 274.3V stabilan 930 mA. A max. táp h?mérséklet volt 44 fok, itt 273.6V-ot adott le a táp, de 33 fokon is ennyit adott le. A helyiség ahol üzemeltettem 19 fokra van temperálva. Gondolva a nyári h?ségre, ráküldtem 9W ventit a tápra, azonnal visszah?lt 28 fokra, és megint 274,2V-ot adott le. A panel max. h?mérséklete 38.2 fok volt. Amikor ment a tápra a h?tés visszaesett 28 fokra a légmozgástól a panel h? is. . Jó lesz ez. Napszemüveg nélkül elég zavaró volt a fénye a paneleknek. Jobb mint a helvar.
Vélemény:

Ez szerintem így kiváltja a 400W HPS-t. Ez még tesztre vár. Ja az ujjamat azért takartam ki, hogy ne lássátok a hennafestést. Pöttyös a zoknim.

Nyitfesz:
picture.php
H?tés utáni fesz:
picture.php
Panel m?ködés közben:
picture.php

Táp h?:
picture.php

Panel h?:
picture.php

.exe

Member
Szép munka, neked a panel alig melegszik mennyivel jobb...
Én is építettem. Elviszi a 4et ez a trafó annak idején valamit rosszul csináltam és abban a hitben éltem. Gondolom ez már elég lesz ide.

picture.php

Solon

Well-known member
Én nemtom miért hitted, hogy ez a táp nem visz el 4 CLU048-at. Hogy számoltál?

Mai Próba.
5db 116 cm alu U profil 30*30*30*2mm – 3500Ft.
1db Meanwell ELG 240 C1050A - 15000Ft.
10db LT – V562F Panel – 13800Ft.

Elég jó konfig ez. Összeraktam, bekapcsoltam, m?ködött faszán. Tegnap kellemetlen volt a szememnek a PDB táppal hajtva ez a panel. Ma kifejezetten vakított. Mérés után 2 percig nem láttam mi van a monitoron. Tegnap azért fél perc után már láttam valamennyire. Jó, a szem nem jó mérték. Kell ide m?szer PPFD mérésre.
Képek szerint, a táp lead 233.5V feszt és 1215mA-t. A táp h?mérséklete 4 óra üzem után 44 fok, holnap mérek egy nagyobb id?távot. A panelek h?mérséklete nagyot ugrott a tegnapi 930mA-hez képest. 48 fokot is mértem. Megmondom az ?szintét Móáuniká, engem meglepett, hogy ennyire kihajtható ez a táp, DE! azért a PDB táp eredménye és a Metex multiméter jobban lázba hozott. Egyik kurva olcsó volt, másikat meg ingyen guberáltam. A dopamin ömlést ezek okozzák a fogyasztói társadalom szélén rekedt személyeknél.

Számoltam ezt a samu kalkulátorával, hát ez panelenként 4600 lumen és 10 panel van. Imho, szintén váltja a 400W HPS-t, mérni azért majd kellene.

Panelek:
picture.php
Fesz:
picture.php

Amper:
picture.php

.exe

Member
Nem is tudom minek kezdtem bele, el?ször viccesnek t?nt, hogy higanyos h?mér?vel fogom lemérni a trafó h?fokát. A képen látszik is 38fok. A mérésnél lefelé volt fordítva miel?tt bárki kikezdné a hitelességét az eredménynek. Aztán jött a feketeleves amikor rádugtam a tesztert. 3 chip 107 volton muzsikál, 4 chip 31volton. Elbasztam párhuzamosan kötöttem, semmi gond újra csinálom, de nem megy az istennek sem még 3al se meg?rülök. Viszont akkor lehet tényleg nem is fogja vinni a 4et sorosan, kár.

IMG-20201222-194736.jpg

Last edited: