What's new

Kérdezz-felelek

f2obsession

Active member
Sziasztok blue dream beérik kint?
Vagy felejtsem el
Itt az első kommentelő tapasztalatból október közepi aratást írt, bár nem írja, milyen éghajlaton (szélességi fokon):
Blue dream outdoors topic

Lusta vagyok kikeresni, hogy akkor most ez F1 hibrid-e (BlueBerry x Haze), vagy esetleg nagyobb arányban Haze, minden esetre a blueberry emlékeim szerint kifejezetten korai volt az átlaghoz képest, így azt gondolnám -főleg az éghajlatváltozást figyelembe véve- hogy simán vállalható kint. L e a f y . c o m is azt írja, hogy ellenálló, könnyen kultiválható fajta, meg a fent linkelt fórumon is olvastam némi áradozást, hogy mennyire "megbocsájtó" strain. Szóval szerintem hajrá. Aztán legyen róla napló, vagy legalább smoke test majd...

wh1p3dm34t

Modortalan
Supermod
Veteran
🦫 Special 🍆
hso bluedream a legfosabb fajták egyike volt, amit láttam.. egy kibaszott gombamágnes és cserébe még a hatása is szar volt, @Solon kedvence (se)lett :D de lehet csak ez volt ilyen szerencsétlen verzió.. én kerülném mindenesetre

ZöldlombLegolas

Active member
Hidroba melyik a legolcsóbb, költséghatékonyabb ozmózis szűrő? Mit ajánl az elite?

Esővizet mennyi ideig érdemes felhasználni begyűjtést követően max?

Last edited:

tejföl

Active member
Ha van 4bar hálózati nyomásod, akkor a legolcsóbb 50 gallonost, aminek értékelhető előszűrői vannak pluszba egy tartályt. E mellé sok türelmet, mert ha kifogy a tartály, akkor kb 10 litert fog tudni óránként, 2-3:1 arányban szennyvíz és tisztított.

1amC

Member
Jo reggelt. Ha csak heti 1 max 2 alkalommal szeretnek kijarni locsolni az elbujtatott kiskertembe, akkor milyen kozeg lehet a legoptimalisabb? 1/3 perlit + 2/3 viragfold? Vegbe wuxal superrel etetnem az autokat, flohoz meg nemtudom. Ahhoz is szivesen fogadnek javaslatokat.

ZöldlombLegolas

Active member
Ha van 4bar hálózati nyomásod, akkor a legolcsóbb 50 gallonost, aminek értékelhető előszűrői vannak pluszba egy tartályt. E mellé sok türelmet, mert ha kifogy a tartály, akkor kb 10 litert fog tudni óránként, 2-3:1 arányban szennyvíz és tisztított.
Ezek az arányok mik a végén? Így keverjem tápnak vizet? Szennyvíz az a csap? Vagy ilyen arányban jön ki csapvízből a cucc?

Solon

Well-known member
Oda írta , hogy mik ezek az arányok, 2-3 rész szennyvíz magasabb EC-vel, 1 rész tisztított víz alacsony EC-vel. A víz korlátlanul eláll, el tud fertőződni, megposhad. Néha fertőtleníteni kell, H2O2 tökéletes erre, vagy klór. A keverési arány a felhasznált tápodtól függ, ahhoz kell igazodni.

tejföl

Active member
Annyit hozzátennék, hogy peroxid mehet a membránon át is. Beöntöd az előszűrőkbe, aztán átcsapatod. A klór viszont kinyírja a membránt, tehát ha azt használsz, akkor ki kell venni. Ha kiveszed illik nem összefogdosni, mert csökkenhet a hatásfoka.

Én felesben keverem a 0.5EC csapvizet ozmóval, igy kicsivel 0.3Ec alatt van a kiindulási érték.

f2obsession

Active member
Most lehet, én vagyok a hülye, meg a sörömet is megittam már, de a peroxidot még a szűrés előtt a vízbe rakni? Biztos jó ötlet? Én úgy vélem tudni, egy kancsó vízben feloldva is 2-3 óra alatt "elillan" (kipárolog). Meg egyáltalán miért tenne az ember bármit is szűrés előtt a vízbe? Vagy magát az ozmót hívatott csak fertőtleníteni? Mert akkor nem szóltam.

Last edited:

ZöldlombLegolas

Active member
Nincs 4 bar hálózati nyomásom, 50 gallonos mit takar, illetve mi számít értékelhető előszűrőnek? :D

ZöldlombLegolas

Active member
1

2

3

Hát sorry, de valamiért így akarta a szisztem.

Melyik lehet jobb? Egyikbe olcsó, másikba bazidrága a szűrő, egyikben 2 szűrő, másikban 5 van. Nem igazán látom át a pro-kontrát.

tejföl

Active member
Ha nincs 4bar nyomás, akkor nem lesz olcsó. Booster pumpás verzió kell majd. Minél több az előszűrő, annál jobban vigyáz a membránodra. A membrán áteresztő képességét megfelelő nyomásviszonyok mellett gallon/napban adják meg. Tehát az 50 gallonos kb 190 litert enged át egész nap. Most hogy ezt leírtam, rájöttem hogy ez nem is 10 liter óránként csak 8. Én 5év után most télen cseréltem membránt, aztán kiderült, hogy nem is kellett volna. A hidegebb víznél kisebb a hatásfok... Koppra ugyan azt tudta az 5 éves membrán, mint a vacsi új.

ZöldlombLegolas

Active member
Ha nincs 4bar nyomás, akkor nem lesz olcsó. Booster pumpás verzió kell majd. Minél több az előszűrő, annál jobban vigyáz a membránodra. A membrán áteresztő képességét megfelelő nyomásviszonyok mellett gallon/napban adják meg. Tehát az 50 gallonos kb 190 litert enged át egész nap. Most hogy ezt leírtam, rájöttem hogy ez nem is 10 liter óránként csak 8. Én 5év után most télen cseréltem membránt, aztán kiderült, hogy nem is kellett volna. A hidegebb víznél kisebb a hatásfok... Koppra ugyan azt tudta az 5 éves membrán, mint a vacsi új.
Mi van ha nincs meg a négy bár? Nem jön le 8 liter, csak töredéke? Vagy semmi?

tejföl

Active member
Lehet a töredéke, de lehet semmi, ezzel nincs tapasztalatom. Tudnod kéne mennyi pontosan a nyomásod és egy szaküzletben érdeklődni, mit ajánlanak. Nekem annó 2 bar volt a max, ha a szomszéd nem engedte a vizet... xD Fél körre vettem az ozmó vizet, aztán beruháztam egy komolyabb boosteres átfolyós szűrőbe. Nem bántam meg. Lejön percenként másfél liter friss víz tartály nélkül. Teljesen leszoktunk a palackos vízről, csak ezt isszuk, csak ebből főzünk. Ha olyanom van, egy délelőtt lecserélem a vizet 4db 160literes tankban is. Mai fejjel mondjuk inkább beleásnám magam. Töredékáron összeraknám aliexpresses cuccokból és még élvezném is :D

ZöldlombLegolas

Active member
Kéne mozgatni tankban tápot. Légpumpára gondoltam, olyan formában, hogy visszavezetem a cső véget a csőbe egy egyenes spagetti toldóval, és megvezetem a csövet, a tank aljában. A körbevezetett csövet tűvel megszurkálom itt ott, ahol szeretném, hogy jöjjön levegő. Kis Haelia légpumpám van, és elég hosszú cső, jó pár lyuk kéne, hogy teljes felületen bugyogjon. Szerintek? Ötletnek jó nem? Csak lehet kevés nyomást állítana elő pumpa?

f2obsession

Active member
Kéne mozgatni tankban tápot. Légpumpára gondoltam, olyan formában, hogy visszavezetem a cső véget a csőbe egy egyenes spagetti toldóval, és megvezetem a csövet, a tank aljában. A körbevezetett csövet tűvel megszurkálom itt ott, ahol szeretném, hogy jöjjön levegő. Kis Haelia légpumpám van, és elég hosszú cső, jó pár lyuk kéne, hogy teljes felületen bugyogjon. Szerintek? Ötletnek jó nem? Csak lehet kevés nyomást állítana elő pumpa?
Próbáltam már én is ilyen csövet kilyuggatós megoldással porlasztót fabrikálni, semmi jó nem sült ki belőle. Lehet kapni 10-15cm átmérőjű karika habkövet, na az már jó. Meg van ilyen "buborékfüggyöny" akvarisztikai célra, ami nagyjából ugyanaz, mint amire gondoltál (egy hajtogatható cső lyukakkal), csak az működik (bár az sem porlaszt közel sem úgy, mint a habkő). De neked a topfeed rendszered tartályába mondjuk azt sem értem, miért nem jó egy nagyobb gömb, vagy kocka habkő simán belelógatva. Arra, hogy bármiféle rétegződést megakadályozzon, illetve hogy oxigéndúsan tartsa a tápoldatot teljesen jó egy nagyobb habkő a tartály fenekén.
Ellenben az ilyen legkisebb légpumpák tapasztalatom szerint legfeljebb fél évig használhatók. Gumiharang kireped, membrán elrohad, miegymás. Általában még működnek, de már alig produkálnak nyomást.
Sok kis-közepes légpumpával való kínlódás után nekem ez a Sera lett az, ami egy év folyamatos használat után szétszedve még hibátlannak mutatkozott (gumiharangok patikák, és a helyükön maradtak)

1685106799178.png