What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

melon

Member
witam, zamiezam zbudowac boxa 60/100/200 dlugosc/glebokosc/wysokosc i uzyc 400w hps a na vega mh oraz normalny odblysnik ( taki najtanszy nie cooltube ). w boxie chcial bym miec 2 roslinki w 40 litrowych doniczkach ( white rhino ) i tutaj jest moje pytanie jakie wiatraki poinieniem zamontowac zeby kontrolowac temperature ale jednoczesnie wilgotnosc ?? Czy powinieniem kupic jakis speed controler czy porpostu miec wiatraki wlaczone all the time albo 4 razy na godzine ? ( ktos jeszcze mowil zeby miec wlot pasywny na dole tylko boje sie ze zapach bedzie sie przez niego wydobywal jak wiatrak wytciagajacy bedzie wlaczony) a moze cooltube bedzie lepszy w ytym przypadku mh ?)

P.S
Zamirzam sprubowac organicznych nawozow poniewaz mojim zdaniem chemiczne psuja smak ( czy to prawda?) jak nie to spoko ale jesli to prawda to jakie nawozy organiczne polecacie i jaki soil mix?

Last edited:
C

Ca2

bydlaku: tył mebla to przeciętnie pilśniówka. W niej bez problemu się wycina otwory. Zrób tłoczenie i 2x większy wyciąg.
Ziemia ostro ci przesycha bo masz same wentylatory mieszające powietrze wewnątrz.

melon: Wilgotności nie dasz rady kontrolować wiatrakami. Z resztą osobiście do wilgotności się nigdy nie przykładałem, nigdy nie mierzyłem...a zbiory miałem obfite

Cooltube jest zawsze najlepszym wyjściem. Chętnie bym sobie sprawił ale miejsca nie mam...a dla lamp 100W nie robią takich cudów.
Nie jechałem nigdy na nawozach organicznych... ale i tak miałem niebo lepszą ganje od miejskiej dillerki ;D Smak jest dobry o ile nie przegniesz z nawozami. Najgorszy jest Azot moim zdaniem.

Zarzucając ripen tydzień przed końcem... robiąc flusha tydzień po ripenie... smak zawsze będzie bez zarzutów. Rzecz będzie miała się inaczej jeśli odmiana jest małosmaczna lub strain ma jakieś felerne pheno. Czasami może wyjść ganda niemal bez zapachu...o smaku patyków z przeciętną mocą.

Ogólnie robisz duży box. 400W ostro napierdala więc pamiętaj o izolacji przed światłem bo pomarańczowa zorza w cudzym oknie jest moim zdaniem przypałowa. Bo kto czyta książki przy sodówkach :) Pamiętaj tez o zapachu.
Przy 400W - jebie ostro. Osobiśnie nigdy nie zrobie uprawy powyżej 250W bez filtrów węglowych. Z resztą i tak nie mam zamiaru przekraczać 250W mocy ;) Jak stane na swoim to sobie walne grow 250W ;D wisne to na 0.3-0.4m2 i będzie ogień;)

Last edited:
melon said:
witam, zamiezam zbudowac boxa 60/100/200 dlugosc/glebokosc/wysokosc i uzyc 400w hps a na vega mh oraz normalny odblysnik ( taki najtanszy nie cooltube ). w boxie chcial bym miec 2 roslinki w 40 litrowych doniczkach ( white rhino ) i tutaj jest moje pytanie jakie wiatraki poinieniem zamontowac zeby kontrolowac temperature ale jednoczesnie wilgotnosc ?? Czy powinieniem kupic jakis speed controler czy porpostu miec wiatraki wlaczone all the time albo 4 razy na godzine ? ( ktos jeszcze mowil zeby miec wlot pasywny na dole tylko boje sie ze zapach bedzie sie przez niego wydobywal jak wiatrak wytciagajacy bedzie wlaczony) a moze cooltube bedzie lepszy w ytym przypadku mh ?)

P.S
Zamirzam sprubowac organicznych nawozow poniewaz mojim zdaniem chemiczne psuja smak ( czy to prawda?) jak nie to spoko ale jesli to prawda to jakie nawozy organiczne polecacie i jaki soil mix?

Wlot pasywny musisz mieć, bo inaczej to jest chuj anie wentylacja. Jak miałem zapchane brudem wloty pasywne to nie mogłem szafy otworzyć, takie podciśnienie sie robiło a temperatura też rosła niemożliwie. Dopóki wyciąg chodzi non stop, to przez te otwory nic Ci sie nie bedzie wydostawać, tylko wpadać.
Polecam takie rozwiązanie jak ja mam, co prawda na mniejszej lampie ale myśle że u Ciebie też sie sprawdzi. Duży wentylator turbinowy na wyciągu przez filtr, do tego ściemniacz (u mnie 250m/h chodzi może na pół obrotów, inna sprawa że i tak jest hałas, jak chcesz stealth to tutaj jest problem), jeden wentylator jakikolwiek w środku do mieszania i dwa wloty pasywne na dole.
Tak jak Ca2 pisze wilgotnością sie nie masz co przejmować, jak wstawisz takie dwie urny po 40 litrów i podlejesz, to przez liście i z ziemi będzie parować wystarczająco.

Rozwiązanie jest dobre dopóki nie chcesz co2 podawać, wtedy chyba trzeba mieć cooltube chłodzone powietrzem spoza boksa.

A organiczne testuję teraz batguano i biosevie z hempa, napisze jak pójdzie.
Powodzenia, coś czuje że będą groźne krzaki. :wave:

Last edited:

bydlaku

New member
siema , mam foty

//img144.imageshack.us/my.php?image=20080928506nu1.jpg

//img99.imageshack.us/my.php?image=woyy4.jpg

//img261.imageshack.us/my.php?image=20080928509th0.jpg

sa na szybko z tel ale postaram sie pozyczyc niedlugo aparat wiec sory za jakosc i niech was nie przerazi jakos wykonania , jak tylko znajde chwile czasu to przeremontuje troche bardziej estetycznieÖD

temp, utrzymuje sie w granicach 30 stopni ale wlasnie zabieram sie za wycinanie dziur i mozntaz tych wiatraczkow.

ok jeden wiatraczek podlaczylem do starej ladowarki od nokii.. dziala. ale on ma dwa kabelki a tego co ma trzy probowalem podlanczac do drugiej ladowarki i juz nie dalo rady? gdzie wetknac ten trzeci kabelek od wiatraczaka a moze rozwalic drugi komputer i poszukac takiego z dwoma kabelkami?

i kupilem to:

http://shop.textalk.se/se/articleimage.php?id=2586&image=163791&fullwidth=0&fullheight=0

czy to sie nada?

skombinowalem tez szybe ale to jest taki prawie plastik jakis plexi glass czy cos i dosyc grube jest.. czy to sie nada? jak nisko pod lampa zamontowac?

lampa swieci przez 18 godzin.

od lapmy do sadzonek jest teraz 60cm i cos mi sie wydaja male te roslinki jak na 5 dzien hehe to wszystko pozdro i bede was informowal co dalej 3majciesie

Last edited:

kempamc

Member
Jaka odmiane lepiej na indoor?

chodzi o to z ktorej bedzie wiekszy plon pod przy 8tyg uprawy 150w 12/12h 60x60cm

Lr#2 czy Ak47 Automatic?

PROSZE O ODPOWIEDZ NA PM

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
wczoraj ucialem sobie mila pogawedke z c.fr.pl awiec tak , obiecal wziasc sie za swoja strone coby ja ktualizowac i powkladac na polki to co ma na stanie , a na stanie ma duzo fajnych rzeczy , chwalil sie tymi pestkami KOLORKAMI (green house color)i tym ze teraz dodaje amnesia x haze reg. w gratisie do kazdej paczki hmmmm co do Female SEEDS to jest z nimi w stalym kontakcie i powiedzial ze sie czuje wodzony za nos - tzn. mowia mu ze testuja swoje geny ,ale robia to od kilku miesiecy juz ! i tak mowia ciagle ze za miesiac ....jesli czegos nie ma na stanie to wam sciagnie !!!

pozdro

p.s. chodzi mi po glowie Jack z CH9...

bydlaku

New member
hej hej , podpowiedzcie mi czy to co widac na zdjeciach nada sie ?? stosowal to ktos? nawet nie wiem ktory na vega a ktory na flo

musialem zmienic z plastikowej chujowej foremki na normalna doniczke na oko ma z 5 litrow czy potem moge zmienic ja na jeszcze wieksza , czy to nie wplywa zle na roslinke?

troche wolno rosna..
jaki powinny byc odstep lampy od doniczki?

pozdro , fotki wkrotce

Last edited:
siema, generalnie dobrze jest zmieniac donice, za kazdym razem wypelniajac wieksza nowa mieszanka ziemi wzbogacona o nawozy. Co na focie jest nie wiem bo mi sie nie zalodowalo, ale kazda donica o normalnych wymiarach bedzie dobra, byle miala dziurki w dnie. roslinom to tyllko moze pomoc, rosnac tez beda szybciej.
odstep od lampy powinien byc taki by tep. przy gornych partiach nie przekraczala tych 28-32C.. im blizej zrodla swiatla tym lepiej .. i wicher jakis powinien dmuchac na te gorne partie przy lampie
pozdr

a co do nawozow, to wejdz na hemp.pl albo hydroonline i przeczytaj o ATA :) to nie zle nawozy, szczegolnie hesi (choc w koncu to ten sam potas i fosfor..nie ;))
bedziesz mial wszystko jasno napisane

Last edited:

bydlaku

New member
hmm , fajnie spoko dziekuwa, zedytowalem posta i tego jpg. powinien byc widoczny ,
teraz moja odleglosc od lampy do doniczki jest okolo 40 cm.. tem utrzymuje sie tak jak mowisz , jestem juz po zmianie doniczki , mam nadzieje ze nie uszkodzilem korzeni:)

i sek w tym ze nie moge znalezc na necie nigdzie o tych nawozach .. znalazlem tylko o tym hesi wlasnie ze to fosfor i potas i generalnie powinno mi to powiekszac topazy. ale boje sie go dawac wczesniej niz na poczatku flo, wydaje sie mocny.

nie wiem kiedy moge zaczac je stosowac i do czego sluzy ta reszta. wciaz szukam. pozdro! foty wkrotce

kempamc

Member
co sadzicie o tym nawoziku?
www.guanokalong.nl

chodzi o ten w plynie 1l

ma byc uzywany na flo + do tego PK 13-14 firmy ATAMI.

duza roznica moze byc we wzroscie kwiatostanow w porownaniu do nawozenia np samym biohumusem?

oplaca sie go kupowac czy moze lepiej cos innego??

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
Ja moge ci polecic marki Plagron, Canna, GHE - wszystkie robia formulki specjalnie na veg lub flo, do takiego nawozu dodajesz pk i masz gitara.

Edit: No przeciez mowie, to sa nawozy jednoczesciowe nie musisz ich stosowac z niczym razem...

Last edited:

kempamc

Member
no tak ale te raczej przydalo by sie stosowac razem a potrzebny jest nawoz jeden ktory bedzie dzialal jak najlepiej z PK 13-14?

G

Guest

Witam po powrocie z nieobecności.

Czy do boxa o wymiarach 26cm x 27cm (0.07m2) x 67cm wysokości warto wkładać 5 x 24w/1500lm kompaktów, kiedy optymalną ilością lumenów na taką powierzchnię jest 3500? Zakładając oczywiście, że poradziłbym sobie z temperaturą. Dużo mogę zyskać w takim boxie w stosunku 7500/4500 lumenów, czy jest to raczej nieopłacalne?

Siemacie

Cudów sie nie spodziewaj przy takim zwiększeniu światła. Dawniej miałem jakieś 45 000 lux, teraz mam prawie 2x wiecej ale nie przekłada sie to jakoś super na zbiór, kwiatki sa moze bardziej zbite, ciezko powiedziec bo inne odmiany były pod tymi światłami. Może 4 szt troche słabsze po 20W i powinno być fajnie.

Co to, kolumna będzie?

Pozdrawiam.
Kwiatek spod świetlówek 45 000 l.

Last edited:
Buffalo said:
Witam po powrocie z nieobecności.

Czy do boxa o wymiarach 26cm x 27cm (0.07m2) x 67cm wysokości warto wkładać 5 x 24w/1500lm kompaktów, kiedy optymalną ilością lumenów na taką powierzchnię jest 3500? Zakładając oczywiście, że poradziłbym sobie z temperaturą. Dużo mogę zyskać w takim boxie w stosunku 7500/4500 lumenów, czy jest to raczej nieopłacalne?

Siemacie
Wpakowałbym tam HPS 70w

wiesiekborowski said:
Co to, kolumna będzie?
Przyjdzie czas ze pochwale sie moim kolumno-boxem w jakiejs fotorelacji na tym wyjatkowym forum :rasta:

Last edited:
witam
chlopaki, trafilem na ladna kobite w stadzie, chcialbym ja zachowac, na klony to juz chyba za pozno, 5 tydz flo, a jak ja zregenerowac? mam 125 swiet. energo. weg w 2 boxie, starczy do rewega?
pozdr

V

vod

Trzymaj ja do zbioru, potem zostaw troche topkow/lisci na dole i wrzucaj na 24/0. Przesadz do mniejszej doniczki podlej czyms co ma sporo N i czekaj. Revegi nie zawsze sie udaja, ale generalnie dziala calkiem dobrze.