What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

C

Ca2

Są opinie:
nie klonować na flow
nie klonować pod HPS
Ja praktykowałem jedno i drugie w tym samym czasie i klon dał rade.
[...]Clone->reveg->veg->flow->[...] pętla się zamyka. Jak masz konkretne geny... klonuj:)

C

ChaosX

...

...

Witam,
Chciałbym wystartować ze swoim skromnym pierwszym indoorem :)

Posiadam 2 x 400W HPS Philips

Chciałbym posiać 8 Diesel Ryder i 8 Auto Ak47.

Mój plan jest taki, że w związku z tym, że nie będę musiał zmieniać fotoperiodu przez cały grow będę na bieżąco usuwał 3 tygodniowe męskie rośliny i już na jej miejsce będę wstawiał kolejne kiełki i w ten sposob będę dążył do posiadania jak największej liczby osobników żeńskich. Posiadam nasionka F2 od kolegi z Trawkaorg, nasionka 1 klasa :)

Z nawozów chciałbym używać Bat Guano od 3 tygodnia, następnie uzupełniać je Big Budem i Sweet Leaf z Advanced Nutrients. wszystko w gotowej mieszance Canna Coco.

Box wyłożony mylarem, który jest już zakupiony. Na pewno zainwestuję w filtr Carboorginal 500m3/h.

Najbardziej co mnie trapi, to jakie doniczki zastosować do roślin ktore osiagna max 50-80 cm? Myślałem o 11l.

Z tego co się dowiedziałem, wentylator wewnątrz boxa musi wdmuchiwać powietrze wprost do filtra który wyrzuca jest następnie poza szafe jako czystę, tak?

Na dole zamontuje wentylatorek + jakiś do środka do rozrzedzania powietrza.

Martwi mnie temperatura HPSów, jakie chłodzenie zastosować?

Pozdrawiam

Azzzzzz

Member
Veteran
ChaosX: Wentyl musi byc wydajnosci okolo 70 % mocy filtra weglowego, najlepiej te dwa hpsy polacz rura. W boxie masz filtr nastepnie z filtra idzie rura do pierwszego hpsa, nastepnie rura do drugiego i na kancu wentylator promieniowy albo dobry kanalowy ( taki wygladajacy jak ufo ) ktory bedzie wydmuchiwal bezwonne gorace powietrze na zewnatrz.

tu masz aukcje z wentylem jaki by ci styknal http://www.allegro.pl/item445204456_wentylator_kanalowy_vk_125_vents_365m3_h_f_ra_vat.html

pozdr i dawaj fotorelacje.

Last edited:

Azzzzzz

Member
Veteran
To masz troche dupe, jezeli masz boxa ktory nie stoi w zimnej piwnicy to przy tych oprawach bedzie sie baardzo mocno grzal. Myslalem ze masz je w cool tubach.
Jezeli masz te lampy w jakims pomieszczeniu to musisz filtr zamontowac nad lampami no i z filtra rura do wentyla wydmuchujacego. Nie wiem jak bedzie z temo. zalezy jakie duze pomieszczenie.

Aha piszesz widze ze w szafie, to zapomnij moim zdaniem 2 hpsy w szafie z taka oprawa za duzo beda ciepla dawac i jak nie sa w cooltubach to ciezko bedzie z temp.....

Moja rada zebys wywalil te lampy i kupil cooltuby, bedzie to pozadnie zrobione i bedziesz mogl miec spokojna glowe o temp.

Last edited:
C

ChaosX

Ok, sadzisz ze oplaca sie zainestowac w gotowy zestaw 600W z Growshopu? w Cooltube oczywiscie. troche to drogie :/ pozdro

Azzzzzz

Member
Veteran
Sadze ze nie, ja bym kupil cool tuby i zarowe w sklepie, osobno zaplonnik i statecznik i zmontowal to sam, zadna filozofia. Napiszesz w koncu moze jakie masz wymiary tego boxa ?, bo na poczatku pisales 2 x 400W a teraz ze zestaw 600W ale co 2x czy co, napisz jaka masz powierzchnie boxa.

tomato

Member
Veteran
szybka pilka: jakie powinny byc optymalne rozmiary boxa (dlugosc x szerokosc ) dla dwoch roslinek ? beda one pod 200 W swietlowka energooszczedna, bodzajze 14000 lumenow. od razu mowie, ze HPS nie wchodzi w gre ze wzgledu na mala wysokosc ( ok. 90 cm) i problemy z temperatura.
w sumie to juz cos tam sobie obmyslilem, ale chce poznac wasze zdanie w tym temacie.

pozdrawiam :rasta:

V

vod

siemka tomato, widze ze wysokosc masz taka jak ja i lampe tez prawie taka sama. ja mam podloge ok 55x55cm. dwie to sie nawet spore roslinki mieszcza. bez vega moznaby upchac 9. Teraz mam 4 i troche luzu w szafeczce.

jahman

Active member
Veteran
:wave:

witam! tomato hmmm przy wysokosci 90cm to powiem Ci szczerze, ze masz duze pole mozliwosci:D Mowie o hps 150W, nie bylo by to lepsze?Lepszy plon? :chin: Dorzucasz szybe i temperatura powinna byc ok. Ja przy wysokosci 42cm pow 0,16m2 jade na hps70w, dwoch fanach komputerowych, plus szyba. :D Temperatura 10cm od szyby to 27C, dodam ze szyba 5mm...
Ale tak jak pisze vod 50x50cm to juz jest cos, dwa male wegowane monstery znajda swoj dom hehehe... powodzonka i daj znac jak Ci to wyszlo!

ps: polecam '150W club' :D
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=20729&highlight=150w+club

:wave:

Last edited:

tomato

Member
Veteran
dzieki koledzy za wypowiedzi ! :wave:
hmm..wydawalo mi sie ze na dwa krzaki to box powinien miec bardziej wyglad prostokata, o wymiarach np. 70x40, zeby staly sobe jedna obok drugiej..
jahman, rozwazalem hps150, no zastanowie sie jeszcze, nie ma tam niestety uziemienia :D / no wiem wiem ze bez tego tez dziala../ z "mobilnoscia" szyby tez byl by pewien problem..
myslicie ze ta zarowka energooszczedna jest taka zla ? barwa pomarańczowa, 2700K, specjanla na kwitnienie..

V

vod

E tam HPS. Swietlowki daja lepsze spektrum swiatla, mniej sie grzeja. HPS ma sens jak jest duzy, a w takim malym boksie i przy tylu watach CFL jest na pewno ekonomiczniejszym i lepszym rozwiazaniem. Zastanow sie tomato na taka swietlowka w kolorze purple. http://www.nlites.co.uk/cfl.htm - obczaj sobie wykresy spectral power distribution (i porownaj z HPSem). Nie ma sensu swiecic HPSem 150W przez szybe jak mozna powiesic CFL 200W (ktora bierze tez 200W a nie tak jak moj HPS 400W ktory ssal z sieci 500W) 3 centymetry od topow.

Moje doswiadczenia z CFL 125W (prz moim reflektorze) wykazaly, ze 40 cm szerokosci to troche za malo.

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witaj tomato
Ja sie sugeruje ze na krzoka przypada 30cm x 30cm , jesli wstawisz 2 doniczki kwadratowe o tych wymiarach to bendziesz mogl dobrze je naginac ( nawet przy 2 tygod. wegu nie wystrzeli tylko naginaj , - raz mialem rosline tak nagieta ze wyrosla na 20 cm wysokosci i same topy-)a poza tym wykorzystasz powieszchnie - wiecej ziemi niz w okraglej :chin: a jak wymyslisz 1 doniczke dokladnie na wymiar boxa czyli na 30xm x 60cm x 90cm ? tak? to smialo wstawisz 3 rosliny , co do HPS to mysle ze on sie sprawdza ( jeszcze niedlugo a jurz przestanie sie sprawdzac ....led) tylko na duzej zarowie i wiekszej powieszchni , 150 nie ma sensu , lepiej tak jak mowiles swietlowke 200w

powodzenia bracie , a to ta roslina

C

ChaosX

Azzzzzz -> mam juz cooltube z 600W z calym osprzętem. Oczywiscie mam jedna taka lampe. Teraz chcialbym sie dowiedziec, moge upchnąć pod nią roslin z AF ?

Myslalem o 8 Diesel Ryder i 8 auto ak47. 16 sztuk pod 600W wydaje sie wystarczajaco, tylko nie wiem jaka ma być powierzchnia boxa, bede go dopiero montowal. Pozdro!

Azzzzzz

Member
Veteran
Chaos, no i dobrze, chyba zapomniales o jakims slowie w 1 zdaniu..., mysle ze chodzilo o "ile", na to pytanie ci nie odpowiem bo zalezy to tylko od ciebie, rosliny z AF rosna niskie i zbite wiec ja bym je sadzil tak jak klony, czyli dosc duze zageszczenie, mysle ze tak jak napisalem z tymi 16 sztukami to bedzie gitara. Boxa radze robic kolo 1 m2, jest to wydaje mi sie najbardziej pasujacy wymiar do 600W.

Pozdr

C

ChaosX

Tak, tak zabrakło mi "ile". :)
Dzięki za odpowiedź, teraz zastanawiam się jakie wybrać optymalne doniczki?
Myslalem o 9l, wiecej chyba nie potrzeba dla roślin 50-70cm, co o tym sądzicie?

Bede uprawial w kokosie w Canna Coco, do tego Sweat Leaf, Ovearload i Big Bud z Advanced Nutrients i może jeszcze bede wspomagał Guanokanalog w płynie :]

Co jeszcze byście mi doradzili panowie?

Pozdro

melon

Member
hello wszystkim,
chce budowac boxa 60 cm glebokosc 100cm dlugosc i 200 cm wysokosc. (czy mam racje ze na ta powierzchnie optymalny bdzie hps 400 ??) bo wlasnie chcialem sie poradzic w spawie z oswietleniem,
czy musze miec cooltuba, czy wystarczy taki zwyczajny najtanszy reflektor i mocny wiatrak 100m ktory ciagnie powietrze z nad lampy przez filter. ?? czy moze zrobic wyzszego boxa albo dac cooltube ?? ( prosze nie piszcie daj cooltube jezeli nie jest to konieczne bo troche kasy mi brak) a i jeszcze jedno, co lepiej dac na sciany, mylar czy black/white folie??

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
witam
chaosX wystarczy 9l , ale ja znowu to zanm z earth nie coco , ponoc w coco szybciej i wiecej ... ale to niech napisze ktos od coco , co moge doradzic hmmmm niewiele bo sam mam wiecej pytan niz odpowiedzi hehe .Powodzenia brachu

melon no to juz ci mowie ze nie musisz kupowac CoolT.( :spank: no co sam chcial by mu tak napisac :D ) na takiego boxa to bym kupil uklad 600w i 2 zarowki 400w i 600w ( a noz przyjdzie ochota na cos wiekszego ) jak dobrze zassiesz powietrze z boxa przez filtr to nie boj sie o temperature ( mam na mysli mocny wiatrak ) wez sie szarpni na boxa 1m x 1m x 2m to latwiej ci bendzie :rasta: powodzenia

p.s. ja mam teraz 80cm x 80cm x160cm i uklad 400w z 2 zarowami 250w i 400w , ale juz mysle cos ( sory jahman ale czasmi sie mi zdarza :chin: hehe) na jakies 600w a juz cudem by bylo 800w heheh no ale co jak juz dojdzie do realizacji to zostaje tylko 600w albo 1000w ...

:laughing: tutaj okazala sie doniczka za duza ! smialo moglo rosnac w 9l z takim samym wynikiem

p.s. sorry za bajzel ale ,

Last edited:

melon

Member
nie napisalem zeby napisac ze musze miec coot tylko zeby nie pisaac jezeli nie jet to konieczne, bo widzialem kilka growow i tam np mieli 400 bez szyby czy coolt