What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

G

Guest

ale jaka lampa??? hps to ponizej 250W nie ma sensu montowac wogole bym nie bral pod uwage hps w takiej mocy, juz lepiej na swietlowkach 50-70W pojdzie.. jesli mowisz o zwyklych rurach to wg mnie nie beda dzialac. probowalem podlaczac 55w podlaczac pod 18W statecznik i nie odpalala.
na gieldzie komputerowej w warszawie pojawily sie ponoc panele diodowe, jutro podskocze i zobacze co to, byc moze beda mogli skabinowac diody o reg.pasmie barwy

@szok - sorrka nie sledzilem wczesniej, to NL ?? ladnie ladnie.. u mnie tez w lecie nie sposob obnizyc temp, w boxach bywalo po 35C i wszystko stanelo.. Haze wskoczyla w 15tydz i dalej hatifnatowie ledwo metnieja..

mnie ostatnio pajaczki zaatakowaly i to jak chinska armia

Cinnamon

Member
@divinorum - diody daruj sobie - było ostatnio porównanie led z hps 70 w - bezkompromisowo hps wygrał. Rośliny wyglądały lepiej, bardziej soczyste kolorki i plon większy. Średnio led się sprawdza, może ze zbożem jakoś idzie ale nie z mj ;).

@kempamc - w zamierzchłych czasach miałem 250 w żarówkę na 70 w stateczniku - działało ale o jakości światła wolę się nie wypowiadać. Lepiej jest wszystko kompletować pod dane wartości, nie warto kombinować.
Wybuchu ani czegoś podobnego raczej bym się nie spodziewał. Raczej przy odwrotnej sytuacji mogło by mieć miejsce takie zajście.
Ktoś już chyba pisał o grodanie i wełnie mineralnej - wydaje mi się, że to nawet Ty pytałeś o takie coś...

Peace iG... :kissass:

kempamc

Member
divinorum
chodzi mi o HPS 70w podlaczony pod uklad HPS 50w (taki posiadam) chce wsadzic tam MH 70w zeby miec na wega dla jednej roslinki w malym pomieszczonku... niestety nie mam gdzie kupic swietlowki o mocy powiedzmy 85w a po za tym mh 70w ma wiecej lm...

cinnamon tak to ja ale nikt niestety nie dal mi sensownej odpowiedzi czym moglbym zamienic grodana... ;/

Cinnamon

Member
@gruby led vs. hps - jeżeli nie widziałeś to polecam ;). Spoko temat - jedynie pobieżnie go śledziłem, nie wgłębiałem się dokładnie - dla zainteresowanych.

Fakt ledy fajnie wyglądają, z tym prądem i grzaniem też fakt. Sam zakup odpowiednich diod nie jest tanią przyjemnością.

Prawda to, że długość fali o widmie zielonym nie wpływa w żaden sposób na rośliny ? - tak przynajmniej było w weeds i gdzieś jeszcze czytałem o tym.

@kempamc - jak widać nie ma dobrego odpowiednika, o parametrach zbliżonych do grodanu. Z tą wełną sobie daruj - nie wypali z tym przepłukiwaniem, grodan jest sprasowany dlatego chyba zachowuje się tak a nie inaczej - tak mi się bynajmniej wydaje - nigdy nie miałem grodanu jako takiego w ręce.
btw. czemu chcesz akurat w tym grodanie się bawić ? Czemu nie ziemia albo kokos ?

Peace iG... :kissass:

kempamc

Member
cena mnie odstrasza tejs wietlowki..

cinnamon
chce welne poniewaz nie cche sie bawic w zaden perlit itp.. zrobilem sobie male hydro i chce koszyczek(malutki) wypelnic welna zeby nic nie wpadalo itp do srodka i zebym mogl w tym kielkowac....

Azzzzzz

Member
Veteran
Jakie szklo powiekszajace

Jakie szklo powiekszajace

HEj, moje pytanie brzmi jakie szklo powiekszajace potrzebuje zeby ogladac trichomy ( chodzi o rozroznienie czy glowka jest mleczna itd.). Dajcie moze wasze rozmiary przez ktore ogladacie.

Dzieki :wave:

G

Guest

30 jest za malo jak dla mnie 40-60 ten przedzial jest idealny. na allegro sa takie male przenosne 50x drogie ale wszyscy jak widze na tym jada

Azzzzzz

Member
Veteran
Lupa 40x, 50x, 100x ??, na allegro np sa lupy ale 4x, 5x, a najmocniejsza chyba 10x. To chyba inna numeracja tak ??

kempamc

Member
hm a co myslicie o tym zeby zamiast welny mineralnej uzyc troszke "ubitej" waty 100% celuloza , jałowej???
wydaje mi sie ze to dobry pomysl:)
tylko czy taka wata nie pleśnieje czy cuś?

V

vod

Ja od wczoraj jestem posiadaczem lupy 30x (lumagny 30x illuminated pocket microscope). widać przez nią co trzeba, ale nie powiem, mógłbym mieć większe powiększenie, żeby sie trichomom lepiej przyjżeć. tylko boję się że większe powiększenie w połączeniu z moimi trzęsącymi się łampami mogłoby okazać się kontraproduktywne.

Azzzzz chodzi o 30x 50x 100x. przez 4x 5x nic nie zobaczysz.

CIECIU

Member
nie wim gdzie wcisnac moje pytanie : czy ktos korzystał z usług eastseeds.com ? wiarygodni czy nie ? bardzo mi zależy na wypowiedzi kogos kto miał styczność z tą firmą , a moze jakas polska firma oferuje produkty mandala seeds ? z góry THcX

Ganja Man

Member
witam mam pytanie czy kabel grzewczy o mocy 80 ogrzeje powierchnie boxa 130x130cm jak będą minusowe temperatury w pomieszczeniu w którym sie box dokładniej mam boxa w garazu i zaczołem sie obawiac ??
myslałem nad termowentylatorem ale one strasznie prądu zuzywają

kempamc

Member
siemka
mam pytanie bo dostalem w kliszowce troche meskich kiatkow od znajomka i to jest swieze i zaqwilgotnialo i nie ma sypkiego pylku.. czy moge dac to na lekko rozgrzany kaloryfer zeby sie podsuzszylo i wtedy pendzelkiem nabrac pylek???? prosze o szybka odp

Latest posts

Latest posts